Бр.65/09 април 2010 г.

Задържаха 26-годишен с устройства за източване на банкомати

26-годишен силистренец е задържан при опит да изнесе устройства за манипулиране на банкомати през българо-румънската граница. Разследването по случая се провежда в сектор „Борба с организираната престъпност” при ОДМВР-Силистра.
Мъжът с инициали Г.Д., известен на силистренските антимафиоти, в сряда привечер направил опит да напусне страната с автомобила си „Опел” през ГКПП-Силистра. Там обаче той бил спрян за проверка от гранични полицаи. При последвалите претърсване и личен обиск били намерени укрити три скимиращи устройства, предназначени за копиране на банкови данни от кредитни и дебитни карти.
Г.Д. е задържан с полицейска мярка за срок от 24 часа. Работата по случая продължава в сектор „Борба с организирана престъпност”, образувано е досъдебно производство.
Това е поредната успешна акция на силистренските антимафиоти срещу източването на чужди парични сметки, след като в края на 2009 г. други трима мъже бяха заловени с голямо количество електронна техника и бели пластики за фалшифициране на банкови карти.

Няма съмнения за птичи грип в Силистренска област

Към момента няма данни за отклонение в здравословното състояние на дивите и домашните птици в област Силистра, показва докладът на и.д директор на РВМС (Районна ветеринарно-медицинска служба) д-р Георги Петров до областния управител д-р Владимир Янков.
„В РВМС - Силистра се спазва графикът за дежурство от ветеринарните лекари в отдел „Здравеопазване на животните”, които се отзовават на всеки подаден сигнал за завишена смъртност по домашните птици и забелязани мъртви и/или с отклонение в поведението диви птици. Предвидена е мобилност на екипите и дезинфекция на терена”, уверява и.д. директор на РВМС - Силистра д-р Георги Петров. Той докладва, че е извършена проверка и на резервата „Сребърна” за прелет на диви птици, за мъртви птици и с отклонения в поведението. Не са открити такива птици, посочва д-р Петров.
Действията на Ветеринарната служба в Силистра са част от мерките, разпоредени от областния управител д-р Владимир Янков за предотвратяване разпространението на птичия грип в района както заради установеното огнище на болестта в Румъния през месец март т.г, така и заради констатиран птичи грип с високопатогенен щам H5N1 при мъртъв обикновен мишелов в курорта „Константин и Елена” във Варна. На 1 април Министерството на земеделието и храните и Националната ветеринарно-медицинска служба обяви „първичен възникнал случай”. Същия ден (1.04.2010 г.), директорът на РВМС – Силистра издаде заповед, с която забрани провеждането на изложби, пазари и събирания на домашни и други птици в област Силистра. Заповедта бе сведена до знанието на официалните ветеринарни лекари, за да организират строг контрол на територията на общините.


Четири фирми в борба за проект за жилищна политика  в Силистра

Вчера Комисията за обществени поръчки, назначена от  кмета на общината инж. Иво Андонов и екипът по проект “Проучване и прилагане на добри европейски практики за оптимизиране на жилищната политика на община Силистра” отвориха ценовите предложения на четири фирми, допуснати в открития конкурс за възлагане на обществената поръчка с предмет “Ситуационен анализ, анализ на необходимостта от програмен продукт и стратегия на жилищната политика.
Това са „МВМД Консултинг” ЕООД – София, „Национален център за териториално развитие” ЕАД – София, „Юни проджект” ЕООД – София и „Дианет” ООД – Силистра. Предложената от тях цена е на стойност от 40 до 60 хиляди лева.
Фирмата, която бъде класирана ще бъде обявена едва след като изтекат сроковете за обжалване. останалите участници в конкурса имат право в срок от десет дни да обжалват издадената от кмета заповед, на база решението на комисията, обясни юрист от общината.

Обновяват компютърния клуб в село Искра

В период на обновление е компютърният клуб в основното училище в село Искра, Ситовско, съобщи директорката му Нели Чолакова. До момента в него е имало 10 компютъра, но, благодарение на проекта за билингвите, те вече стават 16. Проектът бе реализиран през последните близо 2 години, ръководен от зам.-кмета Моазес Мехмед. Така децата от село Искра, в момента 151 в училището, ще могат да усъвършенстват подготовката си по задължителната подготовка, свързана с компютрите, започваща от пети клас.
Два първи класа има в училището в село Искра. Единствената обща паралелка е от ученици от VI и VII класове. 20 би трябвало да бъдат новите първокласници от началото на 2010/2011 учебна година.


Дулово
БЪДЕЩЕТО НА БОЛНИЦАТА ЗАВИСИ САМО ОТ НАС

Пролетното утро на 7 април. В 8 часа сутринта съм в болницата в Дулово, за да разговарям с д-р Недка Цветкова,и.д. управител на МБАЛ-  Дулово. Поводът- празникът на здравните работници. Има протест на медицинските работници в страната, но не е и в Дулово. Защо?
- Подкрепяме протестите на колегите от цялата страна, а при нас няма да има, защото първо - съставът ни е ограничен, второ – работата в петте отделения е много и трето – опитваме се да наваксаме приема и лечението на пациенти, което е пропуснато през последните години. Работата е толкова много, че физически не можем да отделим време за протести. Но пак казвам, подкрепяме морално – работейки, всички колеги.
- Как дуловската болница може да бъде спасена
- Изходът е в работата. Ако колегите, колективът повярват в себе си, ако жителите от района повярват в този колектив, мисля, че болницата в Дулово има бъдеще. И още – ако се посъберат секторите; сега в този вид болница – гигант /като сграда/ не може да съществува. Като площ – отоплението е огромно, а това са разходи. Мисля си, че малко сме закъснели, затова усилията ни трябва да са много големи и да сме решителни в действията си. Другата ми надежда е в европейските фондове, ако допуснат малките болници до програми и проекти. Бъдещето на болницата зависи от нас, от нашата дейност.
- Общинският съвет е принципал на болницата, намирате ли подкрепа от общинското ръководство, от общинските съветници?
- Нека да съобщя, че за месец март по клинични пътеки сме заработили двойно повече средства от месеците януари и февруари. Това означава, че при нас постъпват свежи пари. Те ще позволят обслужването на пациентите да е още по-добро. Идва летният период, когато няма да отделяме средства за отопление, т.е. ще се отделят повече средства за медицинските дейности. Нека хората да знаят - болницата работи с пълния капацитет на петте си отделения: детско,АГО, физиотерапия, неврологично, ОАРИЛ и диагностични звена – клинична лаборатория, скенер, ехограф, рентгенология. А що се отнася до ръководството на община Дулово, имаме абсолютната им подкрепа, на 100%. Не напразно започнах отговора си с финансовите ни резултати. Когато се работи както трябва, идват и резултатите. Имам уверението на ръководството на града, че те ще ни помагат и го правят. Докато се стабилизираме и си стъпим на краката. Просто трябва да си вършим работата, да стопанисваме имуществото и резултати ще има.
- Д-р Цветкова, какви реални мерки сте предприели в тази насока- стабилизиране на болницата.
- Предприели сме редица оздравителни мерки: съкращаване на щата от 175 на 105; концентрация на отделенията в по-малка площ; изнасянето на обслужващите дейности /пране, готвене, поддръжка на техниката, информационното обслужване/; външни договори. Намалихме автомобилите в гаража – сега имаме две МПС, които се използват за пациентите. Намалихме командировките. Икономиите на месец възлизат на 80-90 хиляди лв.
- Трябва ли, според вас, да се търси отговорност за състоянието на болницата?
- Винаги, когато има загуби в нещо, трябва да се търси отговорност – такъв е моят житейски принцип. А в случая, с това състояние, което заварих в болницата... – трябва да се търси отговорност. Ако оставим нещата така – водата да ги отнесе – ние сме се предали, отказали сме от една битка, в която да докажем правотата си и да покажем виновника.
- Искам да ви върна в празничната тема – Световният ден на здравето и Деня на здравния работник в България, все пак, вашето послание към колегите.
- Идвайки тук преди два месеца, аз срещнах един млад колектив, млади хора, които ме гледаха с толкова голяма надежда в очите, които пък имаха много въпроси и питанки в своите очи... Мисля, че за този празник трябва да им кажа – работете спокойно, давайте всичко от себе си, както винаги сте го правили, посрещайте пациента така, както трябва да бъде, и оставете другите грижи за ръководството. Пожелавам ви да бъдете все така всеотдайни и отговорни, дайте всичко от себе си. Нещата ще се подредят. Бъдете здрави и честит празник!


За гората – с грижа, но и с дисциплина

Това сподели инж. Иван Гройчев, директор на ДЛС „Каракуз” - Дулово. В Седмицата на гората, която тази година е от 6 до 12 април, инж. Гройчев представи информация за дейността на стопанството през изминалата 2009 г. и за първите три месеца на тази година.
Държавното ловно стопанство е едно от най-големите в региона и развива дейността си на територията на шест общини- Дулово, Силистра, Алфатар, Главиница, Ситово и Тутракан. Стопанисва 31 300,4 ха горски площи, а ловните са 32 966,3 ха. В ДЛС ”Каракуз” работят 70 души, като през миналата година са освободени 12 служители, а са назначени 10.
През 2009 година са залесени 499 дка с горски култури, а попълнените са 130 дка.
Общо приходите на стопанството са 2 896 622,83 лв., като от тях приходите от дърводобива са в размер на 2 353 284,13 лв., от ловностопанска дейност – 92 518,98 лв., от лесокултурна дейност - 40 305,38 лв. и др. Разходите са в размер на 2 856 449,88 лв,като годишната печалба е 36 113, 33 лв.
Инж.Гройчев:”Засилен е контролът във всички направления, по които работим. Съвместно с РУМВР осъществяваме проверки и в резултат се наблюдава рязко намаляване на кражбите на дърва и бракониерските набези”.
Ето и цифрите: За 2009 г. 373 акта за нарушение на Закона за горите, с издадени 341 наказателни постановления, глобите са в размер на 55 960 лв.
За първите три месеца на годината са проверени 268 ловци, 19 ловни дружини, 4 дървообработващи цеха, 4 склада за дърва, 32 частни дома. Съставените актове са 90, в полза на държавата са отнети 12 каруци, 2 моторни и 2 ръчни триона. Иззети са 1,58 куб. м обла строителна дървесина, 8,63 куб.м дърва за огрев. Издадени са 40 констативни протокола, 2 разпореждания и 1 предписание.
При съвместните проверки със служители на МВР са посетени 14 частни дома, проверени са 6 каруци и 3 МПС –превозващи дървесина, като са задържани 2 каруци.
„Горските стражари и лесничеите са оборудвани с огнестрелно оръжие, мобилна връзка, високопроходими автомобили, стоп-палки – охраната на горите е приоритет в нашата дейност. Стремим се да подобряваме работата, дисциплината и да покриваме завишените критерии, които има към нас като ръковоство на стопанството”, каза инж. Гройчев.
Инж. Иван Гройчев е роден през 1966 г. във Враца. Завършил е Горски техникум в Тетевен и ЛТУ в София. От 1988 г. е в системата. Работил е в Кубрат, Русе, Исперих, Ветово.


Няма коментари:

Публикуване на коментар