Бр.77/28 април 2010 г.

Продължават рехабилитационните дейности пътя до парка “орехова гора”
           
Продължава рехабилитацията на пътя от Силистра до парк “Орехова гора”. За месец ще бъде преасфалтиран участък от 3 417 метра, ще бъдат оформени банкети, отводнителни канавки, хоризонтална и вертикална пътна маркировка и други строително-ремонтни дейности.
По този повод в участъка от края на Силистра до разклона на Шуменско шосе се въвежда временна организация на движение със заповед на кмета Иво Андонов. Движението на пътни превозни средства ще се осъществява само по Шуменско шосе. Разходите по сигнализиране на затворения участък и временната организация са за сметка на фирмата изпълнител на обекта „Пътстроймонтаж” ООД.
Рехабилитацията на отсечката Силистра – парк “Орехова гора” е във връзка с изпълнение на проект „Подобряване на транспортната инфраструктура чрез рехабилитация на част от общинската пътна мрежа на община Силистра” с рег. номер на Договор BG 161 РО001/2.1-02/2007/023 за безвъзмездна финансова подкрепа от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013г. съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ - СИЛИСТРА ПОСТЪПИ САМО ЕДНА ОФЕРТА ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ПРОЕКТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПОДПОРНАТА СТЕНА В ГР. ТУТРАКАН
Вчера в заседателната зала на Областна администрация - Силистра, Комисия, определена със Заповед на областния управител д-р Владимир Янков, разгледа и оцени постъпилите оферти за проект за възстановяване на разрушената подпорна стена в град Тутракан. Процедурата по набиране на ценови оферти е в унисон с изискванията на Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет (ПОДМКВПМС).
            Припомням, че на 13.04.2010 г., бяха изпратени покани към 11 инженери-проектанти за участие в процедурата. Изискванията на Областна администрация-Силистра бяха: ценовата оферта да включва цената на услугата, начинът на плащане, срокът за изпълнение, декларация, която да удостоверява има или няма внедрена система за управление на качеството и по възможност – референции от други клиенти. До 17,30 часа на 26.04 (крайният срок за подаване на офертите) в Областната администрация постъпи само едно предложение за участие в процедурата.
След като Комисията, председателствана от главния секретар на областна администрация Ивелин Георгиев, установи, че е спазено и изискването - предложението да постъпи със запечатан, непрозрачен плик, пристъпи към отваряне и оценяване на офертата. Комисията установи, че предложението е от ЕТ „Хук – Господин Иванов” - гр. Силистра. Офертата включва количествено–стойностната сметка за изработването на проекта, условията и начинът на плащане и срокът на изпълнение. Съгласно методиката за оценяване от Интегрираната система за управление на качеството ISO 9001:2000, кандидатът получи 20 точки.
В резултат на процедурата по оценка, Комисията предлага на областния управител доставчикът на услугата „Изработване на работен проект за възстановяване на разрушена подпорна стена на имот частна държавна собственост, находяща се в гр. Тутракан, и изработване на експертизи и заключения по приложение 2 и 3 от Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (ПОДМКВПМС)” да е ЕТ „Хук – Господин Иванов”-гр. Силистра.
Финалният етап от процедурата ще бъде подписване на договор.
            Липсата на интерес към участие в процедурата за подаване на оферти от страна на инженерите-проектанти се обяснява от специалистите в Областна администрация с ниската стойност на проекта. Това го правело неатрактивен за организациите в тази сфера.
            Веднага след като бъде избран проектант, целият пакет документи ще бъде изпратен на Междуведомствената комисия към Министерския съвет. Тя, на свое заседание, трябва да вземе решение за финансиране на дейностите по трайно разрешаване на проблема с разрушената подпорна стена.


Силистренски деца спечелиха награди за уеб-дизайн


В края на миналата седмица за пета поредна година в гр. Лозница се проведе Националното състезание по уеб дизайн и интернет програмиране WEBLOZ.
В състезанието участваха  133 ученика в общо 92 проекта -  50 проекта в категория "Уеб-дизайн" и 42 проекта в категория "Интернет-програмиране", от Силистра, Русе, Благоевград, София, Варна и др.
ПМГ ”Св. Климент Охридски и ПГС ”П.Пенев” изпратиха сови екипи, които защитиха пред комисия собствени проекти и в двете категории.
Единадесетокласниците от ПМГ” Св. Климент Охридски” – Силистра Пламен Силянов и Мартин Великов, с ръководител Галина Пенева, се включиха в надпреварата в категорията „Уеб-дизайн"  и представиха “Биосферен резерват „Сребърна””, с който се класираха на престижното второ място.
„Нашият уебсайт на тема “Биосферен резерват “Сребърна” има за цел да популяризира това райско кътче и да предостави на читателите по-обстойна информация за него. В сайта може да се намерят множество снимки от местността, както и информация за многобройните й обитатели. Смятаме, че се представихме достойно и ще продължим да работим в това направление”, бяха единодушни Пламен и Мартин.
Севян Терзи с ръководител Тодор Тодоров от  Професионалната гимназия по строителство “Пеньо Пенев” успя да се пребори със своите опоненти и се класира на финала с разработен сайт “Да направим нещо добро” в категория “Интернет- програмиране”. В сайта се публикуват новини и статии, свързани с екологичните проблеми на планетата Земя. “Радвам се че успях да се класирам на финала. За първа година участвам и за мен бе много важно. С този сайт искам да покажа проблемите на Земята и да кажа, че те са сериозни и колкото се може повече хора да им обърнат внимание, за да се радваме на бъдеще без екокатастрофи.  Човек е свикнал само да получава от нея, но не се полагат никакви „грижи” за Земята. Всъщност, такива дейности не са много трудни и не изискват много време. Достатъчно е да пестим ресурсите, да рециклираме, да засаждаме по някое дръвче един-два пъти годишно, да ходим повече пеша и да не замърсяваме природата”-  бе категоричен единадесетокласникът Севян Терзи.
“Проведените интересни лекции от хора в бранша за нови технологии, похвати и добри практики ни дадоха нови идеи занапред” - коментираха нашите участници.


Фолклорни ритми на Ансамбъл “Добруджа” – Силистра

Във вторник със съдействието на отдел „Култура” при дирекция „Хуманитарни дейности” общинският фолклорен ансамбъл „Добруджа” ни представи годишния си концерт на пл. “Свобода” в центъра на Силистра. За да усетим за пореден път онова незабравимо от вековете „Добруджанско веселие”, за което винаги принос имат несравнимият „Мъжки ръченик”, вечните „Кукери” и „Коледари”; незаменимият „Пролетен танц”, атрактивните „Шиници” и „Игра на конче”, интересните „Стомни” и автентичните групи – детските вокали „От извора” и от Дома за деца „Димчо Дебелянов, певческата група „Добруджа”, както и Фолклорната група за изворен фолклор.
България има общо 9 етнографски области. В Силистренския край има преселници от Македония, Мизия, Родопите и Тракия. Какво по-естествено от това да видим варианти на танци, като „Шопкини”, „Тракийци”, „Русчуклийска сюита”, „Тракийско настроение”. И всичко това ще премине в следващите 90 минути като „Младежка шега”. Независимо че на сцената ще представят своето изкуство няколко поколения добруджанци. От името на един състав, който повече от 50 години носи гордото име „Добруджа”. Негови певци и играчи са обиколили света в над 30 държави от 4 континента – от Пуерто Рико през САЩ, Обединена Европа, многолика Африка, велика Русия и многообразна Азия.
            20 бяха танците в програмата, подбрани от главния художествен ръководител на ансамбъла Димитър Джамбазов. Сред тях са композиции на незабравимите хореографи Стоил Енчев с неговия неповторим добруджански мъжки ръченик, както и на още 11 негови колеги - творби на Мариян Василев, Тончо Тонев, Атанас Тончев, Васил Надов, Иван Иванов, Людмила Паскова, Минчо Панев, Иван Донев, Дариела Георгиева, Кирил Дженев, и, разбира се, на дългогодишния ръководител на ансамбъла Симеон Симеонов.
Концертът бе дело благодарение също на работата на хореографите на ансамбъла Лазар Лазаров и
Светлана Силянова, както и на гардеробиера Веска Трифонова. За общото ни настроение заслуга имаше народният оркестър при ансамбъла в състав: акордеонистите Димитър Нанков и Георги Недков; гайдарите Дамян Митков, Димитър Тодоров, Радослав Цветков; кавалджията Дарин Неделчев; майсторите - на клавира Иван Мезев и на тъпана - Светлин Славов.
Предстоят още интересни изяви от културния календар на община Силистра в близките няколко дни и седмици: на 9 май – Ден на Европа и Ден на Победата, от 11 часа, отново на пл. „Свобода”, традиционният читалищен фестивал „Пролетни игри и песни” ; на 14 май,      пак на площада на Силистра, от 11 часа, Съборът на пенсионерските клубове.
И двата културни форума са етап от подбора на участниците за 10-то юбилейно издание на Националния фолклорен събор в Копривщица, предвиден за 6 - 8 август т.г. За сведение на всички, които се интересуват – Областният преглед е на 12 юни.

Докладваме до края на месеца за доходите си

До края на април работодателите докладват пред НАП за платени доходиВсяка година до края на април фирмите, които са изплатили доходи на физически лица, различни от тези по трудов договор, са длъжни да декларират пред НАП данни за конкретните суми. НАП сравнява данните от работодателите с доходите, описани от физическите лица в техните годишни декларации. Така ако някой е получил пари по граждански договор, но не ги е декларирал пред данъчните, рискува да му бъде назначена проверка или данъчна ревизия.
От началото на годината до средата на април справки за изплатени доходи по извън трудови правоотношения са подали 30 800 работодатели. Почти същия е броят на фирмите, които са подали документи и през същия период на миналата година - 30 200.
В справката за изплатени доходи се обявяват лицата, на които са изплатени суми по граждански договори, суми за наеми, суми за рента и аренда за ползване на земеделска земя, суми внесени за доброволно пенсионно и здравно осигуряване.
Санкциите за непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни са в размер до 250 лева. Глобата се налага за всяко недекларирано физическо лице, на което е изплатен доход различни от тези по трудов договор.
От 1 май служителите от офисите на НАП в цялата страна започват да изпращат покани до всички, които не са подали декларации за доходи през 2008 г. и 2009 г.
До края на годината НАП ще засече и данните в декларациите, които се подават до 30 април 2010 г.

В Силистра и с. Искра
Образователен театър за деца

От началото на пролетта преподавателите от училищата ОУ „Стефан Караджа” - с. Искра и ОУ «Отец Паисий” - Силистра успешно прилагат интерактивно обучение (образователен театър) за уроците си по толерантност. Тази специализирана методика, разработена от доц.д-р Даниела Тасевска и д-р Огнян Никитов, използва игрови форми за размяна на статуквото между етническите общности. Така участниците емоционално «влизат в ролята» на другия и започват да виждат и усещат света с «неговите сетива».
Миналата седмица 60 деца и преподаватели от различните етноси, включени в проекта „Всички сме еднакви, всички сме различни”, финансиран от Фонда за подкрепа на НПО – България, участваха в проявата «Голямото четене», организирана от Регионалната библиотека «Партений Павлович» - Силистра. С любезното домакинство на екипа на библиотеката, те не само вземаха участие в «четенето», но и под художественото ръководство на актрисата Мима Дапкова «влязоха» в образи на популярни герои от обичани балкански приказки и басни. Заедно с нея децата разиграха и дискутираха различни прояви на дискриминационно поведение. Така те станаха емоционално съпричастни към темата и се научиха по-добре да разпознават проявите на дискриминация в училище. Съвместните занимания на деца от различни етноси им помогнаха да станат по-толерантни към околните.
След «четенето» малките актьори заедно с родителите си участваха в първото „Детско парти по толерантност”. Подобна проява по проекта се проведе на 1 март и в Ихтиман, другият град, включен в дейностите, където ромчета и българчета заедно празнуваха Баба Марта.
Проектните дейности се реализират в продължение на 12 месеца и обхващат 4 училища от Силистра, Ситово и Ихтиман, а именно: ОУ „Стефан Караджа” с. Искра, където преобладават ученици от турската общност, ОУ «Отец Паисий” в гр Силистра с ученици предимно от българската общност и ОУ „Св.св. Кирил и Методий” и ”Димчо Дебелянов” в гр. Ихтиман с ромски деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар