Бр.66/12 април 2010 г.

Рибар се удави в езерото Сребърна

82-годишен мъж се е удавил в езерото Сребърна. Тялото му е намерено на 8 април около 16.00 ч. от негови близки. Човекът живеел сам в къща в непосредствена близост до езерото и се предполага, че се е удавил при опит да лови риба. Трупът е откаран в МБАЛ - Силистра за аутопсия, по него не са открити видими следи от насилие. По случая е образувано досъдебно производство.

Фураж и животни изгоряха при пожари в почивните дни

100 кв.м покрив на селскостопанска сграда и 350 бали фураж са изгорели на 8 април в с .Вокил. Пожарът е възникнал около 23.40 ч. и е потушен от дежурна смяна на РУ „Пожарна безопасност и спасяване” – Дулово.
При друг случай в село Търновци огън унищожи 250 кв.м покрив на селскостопански навес, кон, 6 ярета, 10 куб.м дърва за огрев и фураж. Произшествието е възникнало около 21.00 ч. в събота.
И при двата пожара няма пострадали хора. Причините се изясняват.

Представители на младежкото ДПС посетиха сърцето на Европа

През периода 7-8 април представители на младежкото ДПС посетиха Брюксел. Запознаването с европейската столица стана факт благодарение на поканата на Метин Казак, Филиз Хюсменова и проф. Владко Панайотов, евродепутати на ДПС. Групата от България бе ръководена от зам.-председателя на младежкото ДПС Икмал Джомова, която отговаря и за връзките на младежкото ДПС с Европарламента.
В делегацията взеха участие Севал Мустанова, областен председател на младежкото ДПС в Силистра и Неждет Джевдет, лидер на младежите в община Главиница.
По време на предстоя си младите политици имаха възможността да се запознаят отблизо както с дейността на Парламента и Комисията, така и да се докоснат до дейността на нашите евродепутати, които бяха неотлъчно до тях през тези два дни. "Много е радващо, че първата група, която посещава парламента през този мандат, са младежи", каза г-н Метин Казак пред младите депесари.
За краткото време в Брюксел имахме време да проследим как преминава един работен ден на евродепутатите, както и да посетим някои от туристическите атракции на европейската столица Брюксел, разказа Севал Мустанова.
За повече самочувствие, целеустременост и единност призова Филиз Хюсменова младежите. Бъдете търсещи, работете върху себе си и изпреварвайте събитията, не вървете след тях, това е ключът към успеха, сподели евродепутатът Хюсменова по време на срещата.
На членовете на младежкото ДПС бе разяснено, че политическата партия има бъдеще и че това бъдеще са именно те. В подобен дух е и пожеланието на проф. Панайотов. За него Движението за права и свободи не може да съществува без младежката ни организация, сподели Севал Мустанова. Може би от подобни напътствия и кураж имахме нужда, за да станем по-силни и инициативни.
Българската група е впечатлена от начина, по който се прави политика в Брюксел. Нашата страна все още сякаш е далеч от този момент, не скриха младежите от ДПС. В Европейския парламент се работи градивно и няма такова противопоставяне, както у нас, допълниха те.

Социалистите в Силистра отбелязаха Международния ден на бившите политзатворници и концлагеристи и пострадалите от фашизма и войната

Социалисти от Силистра положиха цветя пред паметника на падналите за свободата добруджанци по случай Международния ден на бившите политзатворници и концлагеристи и пострадалите от фашизма и войната.
Идеята за поклонението е на Общинския съвет на БСП, обединението на ветераните-социалисти и младежкото обединение в БСП.
Паметникът е най-големият в Силистра. Дело е на колектив, в който участва и силистренският скулптор Павел Метеоров, за когото има данни, че е поддържал връзки с Пикасо. Върху пиедестал е поставена скулптура на добруджанския революционер Дочо Михайлов. Автор на скулптурата е Георги Коцев.
Дочо Михайлов е главен войвода на четите на Вътрешната добруджанска революционна организация в годините на румънска окупация на Южна Добруджа. Загива в сражение край сегашното село Никола Козлево. Известни са 21 записа на 8 народни песни за Дочо Михайлов.
Международният ден бившите политзатворници и концлагеристи и пострадалите от фашизма и войната се свързва с въстанието на концлагеристите от Бухенвалд на 11 април 1945 година при настъплението на американската армия.
Но според силистренските социалисти паметникът на падналите за свободата добруджанци е избран за поклонение, защото се възприема и като символ на общочовешката борба за свобода и единение.


Започна пролетната сеитба

В Силистренска област започна пролетната сеитба и вече са засети първите 350 декара пролетни култури – пролетен ечемик, овес и фуражен грах, съобщиха от областната земеделска дирекция.
Направена е предсеитбена подготовка на 8 480 декара, от които 8 150 декара за маслодаен слънчоглед.
Наторени са 7 300 декара земи, на които ще се сеят пролетни култури.
Наторени са и 98 насто от засетите с есенници 641 839 декара земи в Силистренско, а 6 на сто от есенниците са обработени с хербициди.
Направена е пролетна резитба на 38 на сто от отглежданите в района 65 821 трайни насаждения. 


Екологът Красимир КИРОВ:
Очакваме излюпването на поне 120 малки пеликанчета
•          Над сто вида са ценните птици в резервата
Любомир ДОБРЕВ

В момента в резервата „Сребърна” пеликаните са приключили с брачните игри, свиването на гнезда и снасянето.  Двойките мътят яйцата си и очакват рожбите им да се измътят.
Обикновено първата група пеликани идва в Сребърна в края на януари. Това  е основното ято, което има за задача да намери предишното гнездилище или да установи ново. През тази година първите птици дойдоха с месец закъснение. Числеността от 150 индивида се смята за средна за резервата. Но има една особеност. След идването на основната група минава известно време, след което пристигат още 10-15 двойки. Така можем със сигурност да кажем, че в момента в Сребърна гнездят най-малко 80 двойки.
Според Красимир Киров, младши експерт „Защитени територии в „Натура 2000”,  на специалната изкуствена платформа, направена по проект на фондация „Льо Балкан” през есента на миналата година, в момента са свили гнездо около десетина двойки пеликани. Целта е гнездата да бъдат нависоко, за да не стават лесна плячка на дивите свине и другите животни. За орнитолозите беше важно да разберат дали птиците ще припознаят съоръжението като удобно за свиване на гнездо. Конструкцията не е българско изобретение. Подобна има в орнитологична станция във Франция, както и в езерото Киркини в Гърция. Опитът от тези две места показва, че пеликаните добре се адаптират към тях.
Опасността за яйцата и малките на тези птици, чиито гнезда не са нависоко, обаче остава. Преди години набезите на дивите прасета правеха много поразии. Тази година са предвидени няколко съвместни акции с ловците на територията на резервата и извън него. Заедно с това се обмисля възможността да се възстанови оградата, която предпазваше гнездилището от неканени гости.
Високите води на Дунав не могат да попречат на пребиваването на тези редки птици в резервата, каквито са опасенията на някои. Тръстиковите острови, върху които са изградени пеликановите гнезда, са подвижни, издигат се или се спускат съобразно водното ниво и практически никога не могат да бъдат потопени. 
Косенето на тръстиката и възстановяване на някои горски местообитания са сред най-важните проблеми, които се решават от последните години. Разбира се и натрупването на тинята предизвиква загрижеността на експертите. За целта има защитени проекти, практическите мероприятия по които се очаква да започнат към средата или в края на годината и това да подпомогне възстановяването на резервата.
Обикновено между 30 и 33 дена е периодът на мътенето. Тези птици снасят 1-2 яйца, което означава, че между 100 и 150 малки пеликанчета трябва да се появят след десетина дни. Всъщност ще  е трудно да се каже кога точно са се появили първите измътени пилета, тъй като са много малки и нежни и родителите ги крият. 
По данните от проучването през 2004-2005 година в последните години в резервата „Сребърна” гнездят около 100 вида птици. Най-характерни освен къдроглавия пеликан са почти всички видове чаплови птици. Те са създали много характерна смесена колония в резервата. Сред много ценните птици още са лопатарките, блестящият ибис, малкият корморан, белооката потапница, която е направила най-голямата установено в България гнездилище на този вид.

ПРИВЪРШВА ПРОЛЕТНОТО ИЗМИВАНЕ НА СИЛИСТРА

Две трети от основните и второстепенни улици на Силистра вече са изчистени от осоления пясък, използван за зимното поддържане, и са измити.
В това увери Пеньо Пенев - ръководител на общинското търговско дружество за чистота „Синева”.
Събрани и извозени до Регионалното депо за твърди битови отпадъци са близо 200 тона пясък и уличен прах. За измиването на 20 улици досега са използвани малко над 4 000 кубика вода, които фирмата добива от собствен кладенец. До 22 април е планирано да завърши традиционната пролетна кампания по почистване на град Силистра. До тогава остава да придобие пролетен блясък североизточната част на града – от изхода за Русе до ГКПП – Силистра.
И през тази година служителите на общинската администрация ще дадат своя принос за приятния облик на Силистра. С посвещение на Деня на планетата Земя – 22 април - ще бъде проведен екопоход в края на седмицата. По препоръка на специалистите по чистота е избрана местността Чатал чешма - една от предпочитаните за отдих крайградски зони.
Ръководството на община Силистра поднася своята голяма благодарност към гражданите и организациите, включили се в голямото пролетно почистване и освежаване на града, и на дело показали, че Силистра е наша обща грижа.

МЕСТНИ ФИРМИ ЩЕ ИЗВОЗВАТ СМЕТТА ОТ СЕЛАТА В ОБЩИНАТА

Двете силистренски фирми за чистота „Синева” и „Ербауер” са спечелили откритата процедура за организирано сметосъбиране и сметоизвозване на битовите отпадъци от 16 села в Силистренска община.
Това съобщиха от отдела за правно-нормативно обслужване.
Пет фирми – две софийски, една шуменска и две силистренски - са закупили конкурсна документация. Но само местните кандидати са подали технически и ценови предложения до деня на конкурса. Офертите отговарят на изискванията възложителя по всички параметри, поясниха юристите. След задължителния срок за обжалване се очаква през новата седмица да бъдат сключени договори между общината и фирмите-изпълнители.
Събирането и извозването на битови отпадъци от 16 села в Силистренска община ще бъде организирано в два района. Първият обхваща селата: Сребърна, Ветрен, Полковник Ламбриново, Смилец, Проф. Иширково, Йорданово, Брадвари и Сърпово. В „границите” на втория район влизат селата: Главан, Поп Кралево, Богорово, Срацимир, Българка, Бабук, Казимир и Майор Ценович. До края на месец юни в 16-те села ще бъдат разставени 330 контейнера за битова смет.
В град Силистра и двете най-големи селища в общината - Айдемир и Калипетрово - фирмите „Синева” и „Ербауер” обслужват общо над 500 контейнера тип „бобър”, около 300 столитрови кофи и над 50 четирикубикови контейнера.
Въвеждането на организирано сметосъбиране и сметоизвозване на територията на цялата Силистренска община е в изпълнение на Общинската програма за управление на отпадъците 2009 – 2014 година. 


Китайски дървета садиха българи и румънци в ротарианска гора в Силистра

Пролетна залесителна акция проведоха в събота в Силистра членове на ротарианските клубове от Силистра и Кълъраш. Тя бе посветена на Седмицата на гората и е продължение на акцията в отсрещния румънски град, осъществена преди повече от една година.
“Засадихме 30 дървета в парка около паметника “1 800 години Силистра” и в Дунавския парк пред омплекс “Дръстър”, повечето от които са китайски дървесен вид, известен като “пауловния”, заяви за медиите Велико Великов, президент на “Ротари клуб – Силистра”. Румънската група бе водена от колегата му Аурел Добре. От своя страна тя също донесе няколко дървесни видове, на които тепърва ще се търси място за засаждане.
Според една древна китайска мъдрост “най-подходящият момент за засаждане на Paulownia е бил преди 10 години, а следващият подходящ момент е...сега!”.
Paulownia tomentosa (Пауловния томентоса) е бързорастящ дървесен вид, включен в списъка на интродуцираните видове, съгласно Наредба №2 от 02.02.2009 г. за залесяване и инвентаризация на горските култури в България. През 2008 г. са доставени и разсадени първите 5 000 броя Paulownia tomentosa у нас за промишлен добив на дървесина и биомаса. Според специалистите, 4 дка от дървото абсорбира 13 тона въглероден диоксид всяка година, което е 10 пъти повече от други дървесни видове. 55 см. достига листото на пауловнията. Издържа на -25 и на +40 градуса.
На 1 май във Ветрен “Ротари клуб- Силистра” ще проведе своя първи пикник, на който са поканени за участие ротарианци от Свищов, Русе, Тутракан и Кълъраш. Идеята е клубовете от градовете по река Дунав да се опознаят и да реализират в бъдеще заедно общи проекти. Агроспециалистът Атанас Великов от Айдемир е следващият президент на РК-Силистра за ротарианската 2010/2011 гоадина, която започва по традиция на 1 юли т.г.

Учреди се дружество “Дуло”

Със съдействието на община Дулово на 9 април в сградата на ОбА се учреди дружество към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, който е национално признат и е член на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва на НАТО. Подполковник о.р. Пламен Жеков /ВО към ОбА/ съобщи, че учредителите са 17, сред които кметът на общината Гюнер Рамис, заместник-кметът Алтан Чаушев, лекари, учители, общински съветници, служители, общественици, хора, занимаващи се с частен бизнес.
Гости на  първото заседение бяха заместник-кметът Йорданка Копринджийска и почетният председател на Общинския съюз на ветераните от войните Господин Бойков, заедно с още 11 души присъстващи.
След обсъждане на устава и документите на СОСЗР, бяха обсъдени кандидатурите за ръководство /състои се от председател, секретар-касиер и член/ и име /патрон/ на дружеството. За председател бе избран Валентин Борисов, преподавател по история, а името на дружеството ще бъде „Дуло”.
Сред целите, които си поставиха от новоучреденото дружество, е да участват в чествания и годишнини, свързани с военната история, да разпространяват информация чрез беседи, срещи, изложби, конференции, семинари за военното дело и неговото значение в съвременния живот. Една от най-важните задачи, които си поставиха учредителите, е съхраняването на изградените паметници, тяхната поддръжка и популяризирането на събитията, свързани с тяхното изграждане.
Като най-близки инициативи бяха набелязани: достойното отбелязване на 6 май – Ден на храбростта и на Българската армия, 9 май - Ден на Европа и 65 години от края на Втората световна война, изложба на архивни снимки от постиженията на Българската армия, срещи с млади хора от училищата в общината.
Като идея бе предложено инициативите да се осъществяват съвместно с ОбС на ветераните от войните, в който членуват 155 човека, от които 10 ветерани и 145 наследници на ветерани от войните.
Председателят на дружеството Валентин Борисов каза, че то е отворено за нови членове не само от БА, но и от системата на МВР, МО, специалните служби, бившите строителни и жп войски.

Няма коментари:

Публикуване на коментар