Бр.74/ 23 април 2010 г.

Филиз Хюсменова предлага безопасно използване на сайтовете за социални контакти

Първи европейски форум за защита на децата в интернет започва в Пловдив
Да помогнем на децата и младежите да поемат контрол над тяхната онлайн идентичност, за да могат да опазват себе си и приятелите си при общуването в интернет мрежите за социални контакти, които привличат над 75% от младите европейци – това ще предложи евродепутатът Филиз Хюсменова на Първия европейски форум за защита на децата в интернет, който ще се състои в Пловдив утре. Събитието се организира от Делегацията на българските социалисти в ЕП, а Хюсменова и колегата й Илияна Йотова вече втора година водят кампанията „Ти избираш” за защита на младежите от опасностите, които ги дебнат в мрежата.
Според проучване на ЕС половината от европейските тийнейджъри разкриват лична информация в интернет, която може да остане завинаги там – достъпна за всеки. Младежите не винаги осъзнават риска, че онлайн снимките и видеоматериалите циркулират безконтролно. Евродепутатът Филиз Хюсменова смята, че за формирането на култура на общуването и взаимодействието между младите в нета е необходимо посланията да се повтарят непрекъснато и да достигат до по-широки аудитории – за рисковете и възможностите за предпазване от тях трябва да знаят и родителите, и учителите, и самите младежи. „Има „океан” от информация на английски и други западни езици, но на български източниците са малко, затова приветствам учредяването на нови формации, за да има повече субекти, които да работят за безопасността на интернет у нас”, казва Хюсменова. Тя припомня, че организации като ФБР, Дисни и Международния телекомуникационен съюз, колкото и различни да са те, са намерили начин да се включат на сайтовете си със свой принос в кампанията за безопасен нет. От ФБР публикуват наръчник за родители, от Уолт Дисни предоставят съвети за деца, от Международния телекомуникационен съюз предлагат онлайн защита на деца чрез международна мрежа за сътрудничество.
Други добри практики, които могат да намерят по-широко приложение у нас, са младежките панели, в които младите хора да предлагат сами нови форми за разгръщане на кампанията за сигурен интернет, тематичните блогове, в които потърпевши, засегнати и заинтересовани да споделят своя опит, ситуационните игри, в които на достъпен за децата език им се „преподават” правилата за безопасност. „Защо да не обявим конкурс за автори на такъв тип игри, които после да разпространяваме в мрежата, защо да не привлечем и децата в предотвратяването на интернет престъпления, като ги поставим в ролята на „интернет полицаи”, които да сигнализират за нарушения в нета”, споделя още идеи евродепутат Хюсменова. Според нея каузата за безопасен интернет ще има по-голям успех, ако повече организации и субекти действат обединено и целенасочено срещу натрапниците в мрежата.

Разпръснаха 2 500 ваксини за чума по дивите свине

Близо 2 500 ваксини за чума по дивите свине са разпръснати през последните дни в Силистренска област, съобщи директорът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба /РВМС/ в Силистра д-р Георги Петров.
Осигурени са 18 400 ваксинални примамки.
В края на миналата година в месността “Боблата” в Тутраканска община, която е в пределите на държавното ловно стопанство "Каракуз", бе намерено умряло диво прасе и при изследванията като причина бе посочена чума.
Въведената карантина все още не е отменена. Определени са две карантинни зони - трикилометрова предпазна до тутраканското село Шуменци и десеткилометрова надзорна, в която са включени селата Търновци, Старо село, Сяново, Антимово, Белица и гр. Тутракан.


Англичани почетоха Деня на Земята в Сребърна

Шест семейства англичаниq живеещи в силистренските села Сребърна и Попинаq почетоха вчера Деня на Земятаq като засадиха близо 20 дръвчета.
Фиданките от лешник, сливи, череши и др. плодни видове бяха поставени около открития през миналата година къмпинг, а вътре в него бяха посадени липи, за да пазят сянка на почиващите. 13 групи са почивали миналата година там. Много са и туристите, които се настаняват в къщите за гости в селото.
Иницативата за екоакцията вчера е на Майк и Джери, които от пет години щастливо живеят на брега на езерото Сребърна, в хармония с природата. Съдейства им както винаги кметът на селото Георги Иванов. Към чужденците се присъединиха и българските им приятели.
На крак той разказа, че в момента се правят ремонти на музея в резервата и на паметника на загиналите във войните жители на Сребърна. Паметникcj се възстановява изцяло със средства от дарения.
През май пък ще се проведе фестивалът „Сребърна пее и се смее”. За участие са поканени фолклорни групи от страната и чужбина. Покани са изпратени и на много певци и музиканти, разпръснати из България, Англия, Германия и САЩ, които имат сребърска жилка. Най-популярната сред тях е фолк-дивата Нелина.



С изложби и екоакции в Силистренско отбелязват Деня на Земята

„Климатични промени!?“ се нарича карикатурната изложба, която се откри вчера в училище „Христо Ботев“ в Алфатар по случай Деня на Земята – 22 април.
В изложбата са представени отличени творби от едноименния международен конкурс, организиран от Русенска община, Европейския информационен център „Европа Директно“и Русенската художествена галерия.
В Алфатарска община от няколко дни е организирана и кампания за почистване на селищата, като в нея се включиха и служителите на Общинската администрация.
В събота жителите на Алфатарската община ще проведат екоакция в местността „Сухата чешма“. След това там ще се състои първият етап на прегледа за участие на художествени колективи в националния фолклорен събор “Копривщица 2010”.
Цветя и дръвчета засадиха вчера пенсионерите от Дуловска община. „Парад на науките“организираха учениците от ОУ“Христо Смирненски“ в града, а в дуловското СОУ“Васил Левски“имаше тематични изложби и мултимедийни презентации по проблемите на екологията в часовете на класа. Най-малките ученици от СОУ“В. Левски“рисуваха на асфалт.
Прояви по случай Деня на Земята са организирани във всички общински учебни заведения.
На Деня на Земята са посветили изложбата си от отпадъчни материали учениците от училище „Цанко Церковски“ в с. Средище.


Срацимир се готви за 180-та си годишнина
* Най-младият кмет в община Силистра Йордан Чешмеджиев се отчете пред съселяните си

Какво му трябва на човека в качеството му на  избирател? Да го омаят по време на избори, за да бъде “хваната” правилната бюлетина в деня на вота. После избраникът да направи “нещо” за нея, електоралната единица. И от време на време упълномощеният да го представлява във властта да се отчита публично за свършеното. Напук на кризата, “малката пица” и все по-високата миза за постигане на целите в полза на обществото. Е, ако се случи и да се допита понякога до хората, вече ще е съвсем по правилата.
30-годишният IT-специалист Йордан Чешмеджиев е най-младият кмет на едно от най-малките села в община Силистра – Срацимир, прочуло се напоследък с Ангелушевото кладенче, покрай което през 19-ти век в Европа са прославя и Силистра. Както писахме наскоро във връзка с митрополитския водосвет на новия владика Амвросий по повод новия триметров дървен кръст край лечебния извор. Негов събрат е така нар. “Боярова чешма” в селото, от която младо и старо пие, за да си подобрява настроението.
Тези дни в Срацимир, Чешмеджиев, който е бивш учител в Силистра, събра населението, за да се отчете за...2,5 години кметска дейност. Какко се казва, по никое време, но все пак, когато трябва, защото предстои празник. На 19 юни т.г. Срацимир отброява 180-ата си годишнина. Повод за празник. За извънреден “сбор” и за гости. Дотогава срацимирци щели да “светнат” улиците, стига да си приберат по дворовете изнесеното пред портите – стара техника, строителни материали, селскостопанска продукция и още, каквото ти дойде на ум.


Маратон на четенето`2010 започва днес в Силистра

`Проявите ще са посветени на 140 годишния юбилей на библиотечното дело в Силистра и 30 години от именуването на Регионалната библиотека “Партений Павлович” 

За пета поредна година Маратон на четенето започва днес в Силистра, иницииран от Регионалната библиотека “Партений Павлович”.
Проявата е част от Националната програма „България чете” и е посветена на Световния ден на книгата и авторското право - 23 април.
Тази година кампанията съвпада с отбелязването на 140 – годишния юбилей на библиотечното дело в Силистра и  30 години от именуването на библиотеката.
Старт на Маратона ще бъде даден в осем часа сутринта, когато настоящи и бивши библиотекари ще четът “Път през годините”- история на библиотечното дело в Силистра, след което ще бъде прочетено и автобиографията на Партений Павлович, по случай 30 години от именуването на библиотеката..
В Маратона на четенето могат да се включат всички любители на хубавата книга - деца, ученици, студенти и възрастни.
В 11,30 часа открита сцена пред библиотеката, под наслов „140 любими страници” ще очаква всеки желаещ да прочете стихотворение. На читателите библиотеката ще подари 14 книги по случай 14 десетилетия библиотечно дело в Силистра.
Крайбрежна алея на четящите ще бъде разположена в Дунавския парк. На тайни кътчета по алеята ще са поставени книги за читателите. Всеки, който прочете страница, ще запише името си в Националния маратон на четенето. Ученици ще четат любими книги пред съученици днес по време на Маратона.
В инициативата са включени и малчуганите от детските градини в града ни, .
Тази година за пръв път в инициативата ще се включат и одобрените билиотеки по програма “Глобални библиотеки”  и част от библиотеките които ще кандидатстват на етап 2010г. 
Лидия Димитрова, директор на РБ”Партений Павлович”
Тази година Регионалната библиотека „П.Павлович” посвещава този ден на 140 годишнината на библиотечното дело в Силистра и Силистренския край. Тази година програмата ни е обогатена с инициативите и изявите на общинските библиотеки от региона и някои читалищни библиотеки от селата. Програмата е много разнообразна, тъй като не са включени само нашите инициативи, а са обобщени проявите от библиотеките в областта. В 8,30 часа ще открием маратона с четене на откъси от книгата „Път през годините”- история на библиотечното дело в Силистра”. За Регионалната библиотека „П.Павлович” тази година е двоен празник. Навършват се 30-години откакто ние сме получили името на силистренския възрожденец Партений Павлович, като в същото време се навършват кръгли годишнини от неговото раждане и неговата смърт, затова и от 9,00 часа всички заедно ще четем автобиографията на този виден възрожденец. В Дулово силистренската поетеса Йорданка Димитрова ще се срещне с деца от града от 14,00 в местното читалище „Н.Вапцаров”. В дуловското село Чернолик ще четат приказки на Ангел Каралийчев и Андерсен. Главиница се включва в лъч „Щафетно четене” и „Любими автори в пенсионреските клубове” и „Деца четат на деца” в детските градини. В библиотека при читалище „Искра 1928”-с.Цар Самуил деца от клуб „Млад приятел на книгата„ ще четат приказки на деца от ОДЗ”Детелина”, предвидено е и посещение на малчуганите в библиотеката, рисуване на герои от любими приказки, изразително четене на деца пред възрастни, като председателят на читалището ще награди най-добрите. Библиотеката при читалището в Тутракан организира от 10,00 часа "Рицари на познанието" - образователно състезание с 9-ти класове. Детският отдел ще награди участниците в конкурсите за есе и разказ - "Моят любим герой" и "Моята любима книга". В библиотека при читалище "Васил Йорданов-1942" - с. Нова Черна родители ще четат на децата, читатели ще засадят дърво пред библиотеката, предвидена е библиотечна екскурзия –за децата от първи до четвърти клас, литературно състезание с читатели от пети до осми клас, както и верижно четене на детски книжки с български и английски текст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар