Бр.71/19 април 2010 г.

Нова алея мести входа на „Математическата” в Силистра

Изграждане на нова алея между кооперативния пазар в Силистра и Дунавския парк договориха вчера общинарите с представители на Природо-математическата гимназия и на ученическия съвет в нея, за да се реши възникналия проблем с входа към сградата на училището. Преди два дни 300 гимназисти протестираха пред кметството, за да си искат входа, който се оказа незаконен според общинския кадастър.
„4 месеца са необходими, за да проектираме и изградим алея с размери 75 на 5 метра, за да се изгради връзка покрай гимназията, която да ползват и гражданите, желаещи да преминат в парка”, заяви зам.-кметът Веселин Андреев. 
До изгражданвето на алеята досегашният нелигитимен вход ще остане затворен и учениците ще излизат направо в Дунавския парк, за да се приберат по домовете си. „ С новия проект ще можем спокойно да си заключване входа вечер и в почивните дни, за да не преминават пияници и бездомници, които сега, особено в уикенда, правят поразии в двора на гимназията”, заяви директорката Денка Балушева.
Областният управител д-р Владимир Янков се е самосезирал от публикации в медиите за случая и е поискал информация от общината, училището и звено „Пожарна безопасност и спасяване”, за да си изгради позиция за реакция по проблема.

“Гражданска защита” срещу вулканичната пепел

В “Гражданска защита” в Силистра не са получавани указания за действия, ако пепел от изригналия в Исландия вулкан достигне до северната българска граница, показва справка от ведомството.
Действия ще бъдат предприети, ако възникне непосредствена опасност, обясни Денко Вълев – временно изпълняващ длъжността началник на Областното управление “Гражданска защита”.
Според публикации в сайтове  вулканичната пепел трябваше да  достигне до границата между Румъния и Молдова и да обхване Северна Румъния. Цитирани бяха  и прогнози, че вулканичната пепел няма да премине през въздушното пространство на страната.

Разследва се кражба на пари и бижута от заложна къща в Силистра

Разследва се кражба на пари и бижута от заложна къща в Силистра, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
Според съобщението кражбата е извършена в петък по време на обедната почивка.
Помещението е взломено. По данни на собственика са отграднати 2 килограма златни накити и 1 500 лева.
Образувано е дознание.

Започна сеитбата на царевица

В Силистренска област започна сеитбата на царевицата за зърно и вече са засети 6 600 декара, съобщиха от Областната земеделска дирекция.
Досега е направена предсеитбена подготовка на 47 315 декара за царевица.
Продължава и сеитбата на маслодайния слънчоглед. Засети са 96 245 декара от подготвените досега 129 030 декара за тази култура.
Завършена е сеитбата на подготвените площи за други култури – 2910 декара пролетен ечемик, 1590 декара овес и 840 декара фуражен грах.



Перник ще е домакин догодина на XI-та национална пролетна сесия на детските и младежките парламенти от България

XI—та национална пролетна сесия на детските и младежките парламенти от България догодина ще се проведе в Перник, решиха участниците в завършилата в събота  в Силистра десета сесия на младежките организации.
В петък те направиха благотворителен концерт, наречен “Слънцето грее за всички”, за събиране на средства за болен силистренски ученик.
Събрани са 1 240 лева, съобщи председателката на Ученическия парламент в Силистра Дайана Маринова.
Около 70 младежи от 15 града на страната участваха в националната пролетна сесия. Гостуваха и членове на ученически парламент в румънския град Слобозия.
Една от основните теми в дневния ред бе представянето на приоритетите и структурата на бъдещия Национален младежки форум, инициативен комитет за чието създаване е изграден по време на проведените Информационни дни на Европейския младежки форум в България от 11 до 14 март тази година в Хисаря. Според Дайана Маринова представителите на младежките организации са приели идеята да се включат в обединението.
Силистренци ще разработят програмата на подготвяната за следващата година национална акция “Бъди активен, не агресивен”, за осъществяването на която са предвидени масови прояви в различни градове на страната.
Един от сериозните проблеми, дискутирани на форума, бе работата на младежките организации с медиите. Предвижда се всяка организация да създаде рубрики поне в един местен вестник и едно радио. Участниците в сесията смятат, че трябва да бъде създадено и младежко онлайн радио.


Новини от РИОКОЗ- Силистра
Продължава масовата имунопрофилактика срещу морбили в общините Тутракан и Главиница
Не се наблюдава ръст на заболяванията

Няма съществена промяна в броя на регистрираните чревни инфекции в сравнение с предходния месец, съобщават от отдел "Противоепидемичен конрол”.
Заболеваемостта е в границите на нормалната за сезона. Наблюдава се леко намаляване на болните от вирусни ентероколити (17 към 19 за месец февруари). Техният относителен дял към общия брой чревни инфекции остава най-голям и е 81%. Бактериалните инфекции са представени от 2 случая на салмонелоза,1 на дизентерия и 1 колиентерит, но не са регистрирани взривове.
Броят на острите вирусни хепатити е значително намален в сравнение с предходния месец. През март са регистрирани 2-ма болни – един с ОВХ тип А и с ОВХ тип В, като през февруари болните са били осем. Случаите са спорадични, предписани са необходимите противоепидемични мерки и изследвания.
При дихателните инфекции се наблюдава леко повишение в сравнение с предходния месец, основно за сметка на болните от варицела и скарлатина. Заболелите от морбили през март са 8, като предходния месец те са били десет. Те са от общините Силистра, Главиница и Дулово.
Продължава масовата имунопрофилактика на рисковите групи в общините Тутракан и Главиница, във връзка със Заповед на МЗ за организиране на масова извънредна имунизационна кампания срещу морбили на населението от 13 мес. до 20 год.
Един болен болен с ехинококоза (кучешка тения) е регистриран от Дуловска община.
Не се съобщава на хоспитализирани поради усложнения на грип, като през изминалия месец заболеваемостта от остри респираторни инфекции има стойности, съответстващи на нормалните за сезона. Месечната заболеваемост е близка до тази през предходния месец (418 на 10 хил. при 403 на 10 хил. за февруари).

Здравните инспектори връчиха 10 предписания с противоепидемични мерки

Здравните инспектори от отдел "Противоепидемичен контрол" са извършили 121 проверки на противоепидемичния режим в различни обекти (амбулатории за първична медицинска, специализирана и дентална помощ, болнични заведения, детски, учебни и социални заведения, спешни центрове и др.) по надзора на острите вяли парализи и във връзка с изпълнение изискванията на наредбата, забраняваща тютюнопушенето в лечебните заведения.
В 35 амбулатории на лични лекари, детски и социални заведения е извършен противопаразитологичен контрол относно изследване, диагностициране, съобщаване, лечение, регистрация и диспансеризация на малария, ехинококоза и други паразитози.
В 29 от проверените обекти е осъществен лабораторен контрол, като са взети 216 проби от ръце, инструменти, апаратура, постелъчно и работно облекло, външна среда и др., удостоверяващи качеството на дезинфекциите и стерилизациите в здравни и лечебни заведения. 14 проби са показали незадоволителен резултат (6%). Взети са и 366 проби за паразитологични изследвания на деца и персонал от детски заведения. Установен  е едно  дете с ентеробиоза.
За констатирани при проверките нарушения инспекторите от отдел "Противоепидемичен контрол" са връчили 10 предписания с мерки за подобряване на противоепидемичния режим и за изследване на контактните в заразните огнища.

Няма коментари:

Публикуване на коментар