Бр.68/ 14 април 2010 г.

Стефан Райчев напуска Общинския съвет

Силистренският бизнесмен Стефан Райчев, лидер на Политическо движение „Социалдемократи”, е подал заявление до Общинската избирателна комисия да бъде освободен от отговорностите му като общински съветник.
Информацията бе потвърдена от председателя на местния парламент Александър Сабанов. Мотиви в заявлението не са посочени.
По непотвърдена информация Райчев е решил да стяга редиците и да ги подготвя за следващите местни избори, догодина.
На негово място ще влезе съдебният лекар д-р Теодор Иванов, тъй като четвъртата в листата - Цветана Игнатова, е част от политическия екип на силистренския кмет инж. Иво Андонов.


Бунтът срещу камионите
•          Жителите на Айдемир са готови да блокират пътя, ако камионите продължат да преминават през селото и след април
Любомир ДОБРЕВ

Жителите на Айдемир са убедени, че селото им е най-дългото в страната. Дали обаче това не е по-скоро проклятие, отколкото причина за гордост? Денонощно профучаващите през централната улица на голямото добруджанско селище тежкотоварни автомобили стряскат съня и опъват нервите на жителите му. Хората са готови на крайни мерки, за да защитят спокойствието си.
Ако човек се вгледа по-внимателно, ще види, че на много къщи в селото мазилките са напукани. При някои е направен опит пукнатините да бъдат заличени, други са оставени така – докато се намери някой лев. За да се предпазят от непрестанния шум, много стопани, живеещи близо до централния път, са сменили дограмите на прозорците. Някои слагат гипскартон, за да заличат повредите трайно, защото и да измажат, стените пак ще се напукат.
Другият голям проблем, който създават камионите, е шумът. За мнозина айдемирци трясъците вече са нетърпими. Особено живеещите до големите напречно разположени на пътя шахти.
Усиленият трафик по пътя създава опасност при пресичането му, особено от деца и възрастни хора.
Хората тук не спират да се питат: “Защо товарните коли не минават през обходния път, построен преди година и половина?”. Известно е, че в края на 2008 г. бе завършен и пуснат в експлоатация 15- километров път, заобикалящ Айдемир и Силистра, който струваше на държавния бюджет близо 11 млн. лв.
Според главния специалист по транспорта в община Силистра Валентин Кръстев, основната причина тежкотоварните камиони да продължават да минават през селото и сега е в занижения контрол от страна на специализираните органи. Имало монтирани забранителни табели, но никой не ги спазвал. Действително малко преди отбивката за Айдемир, по посока Русе-Силистра, има пътен знак със забранителни функции, върху който обаче някой се е упражнявал със… спрей. Че знаците не са място за графити е ясно, но как за няколко месеца не се намери някой от отговарящите за републикански път органи да изтрие боята, да пребоядиса знака или да го смени – или там каквото е необходимо? Що се отнася до отговорностите трябва да се допълни, че минаващият през селото път е част от републиканската пътна мрежа и поддръжката и експлоатацията му са на Областното пътно управление. От друга страна, територията е в пределите на общината и организацията на движението трябва да е нейна грижа.
От общината в Силистра твърдят, че са предприели стъпки към разрешаване на проблема. През септември миналата година общинската Комисия за безопасност на движението взе решение за актуализиране на схемата за движение на товарните коли и за изготвянето на проект. Той вече е съгласуван с КАТ и Областното пътно управление. С него се предвижда да се въведе забрана за движението на товарни автомобили през село Айдемир с обща маса над 7 тона както в едната, така и в другата посока. Същата забрана ще бъде въведена и през всички подходни пътища към града. Оказва се, че не само жителите на Айдемир, но и силистренци са се жалвали от вибрациите на тежкотоварните автомобили. Например живеещите по ул. „В. Търново”.
Според проекта товарните камиони, които отиват за ферибота, ще влизат през пътя за с. Проф. Иширково. С други думи, няма да им се позволява да „цепят” през Айдемир. Предвидено е още влизането на товарни автомобили в населените места да става с разрешение, издадено от общината.
Проектът като че ли решава сегашните проблеми с придвижването на тежките камиони в района Силистра-Айдемир. И за специалисти, и за неспециалисти обаче е ясно, че ако няма контрол, ще си останем пак с само с новите монтирани знаци.
“След реализацията на проекта ние ще уведомим и КАТ да засилят контрола, така че да има смисъл от него, тъй като колкото и един проект да бъде добър, като няма контрол или като контролът е занижен, то няма да е толкова ефективен” – твърди Валентин Кръстев.
От миналия месец проектът е възложен за реализация. Срокът е краят на април. С други думи, до две седмици знаците и табелите трябва да са сложени и от 1 май айдемирци да си отдъхнат. Дали?
Румяна ЧАНКОВА, омбудсман:
Надявам се с новата схема Айдемир да си отдъхне
“Проблемът беше поставен на 16 март на откритата ми приемна в Айдемир, но на мен като гражданин, който често пътува по този път, също ми е правило впечатление това голямо движение на товарни автомобили през селото. За съжаление и след приключването на проекта „Обходен път и крайпътен възел” проблемът остана. При проучването му разбирам, че не е осъществена забраната за преминаването на товарните автомобили през селото. Добре е, че общината, въпреки значителното закъснение, се ангажира и направи проект за изработка и монтаж на нова пътни знаци. Ако това беше извършено навреме или беше съобразено като част от основния проект, хората нямаше да се жалят и нямаше да съществува такъв проблем. За съжаление нещата не са съгласувани навреме. С новия проект се предвижда една по-мащабна регулация, включваща и движението в града. След което остава най-важният въпрос – за контрола!”.
Търпението на айдемирци е изчерпано
Румяна ИВАНОВА:
“Стените вътре бяха в ужасно състояние, наложи се на места да си слагаме гипскартон да скрием цепнатините, да не се получат повторно. От тресенето на тежките камиони мазилките и стените се напукват пак на същото място, където сме ремонтирали. Така се хвърлят напразно много време и разходи. Освен това и шумът е нетърпим. Имаме и малки деца. Мисля, че трябва да се вземе някакво решение по този въпрос”.
Снежана ХАРИТОНОВА:
“Абсурд е да се спи спокойно, шум постоянно, изпреварване, при положение, че тука не трябва да се изпреварват тировете, а те се изпреварват постоянно. Тука има шахти, когато минават особено товарните коли, те са и с ремаркета, направо все едно постоянно сме по време на земетресение. С много висока скорост преминават мотористи и не може изобщо да живеем спокойно. Понякога деца пресичат, тука възрастни хора има, страх ги е да пресекат, защото после няма да успеят да се върнат. Постоянно замазваме, но къщите ни продължават да се рушат от трусовете. Ами ако трябва и протестни действия ще предприемем - стига само да спре това”.
Калинка ДИМИТРОВА:
“Постоянно сме под стрес - шум, трясъци, особено големите коли, това са някъде двайсет гуми, докато се извървят по тези шахти… Те тировете са наредени по три-четири подред. Особено тези с каолин, които отиват към ферибота, не ми е ясно защо не минават отгоре, а все през село. И всички карат много силно. Като направиха обходния път се надявахме, че трафикът ще намали, но не. А и хората вече имат много поражения по домовете си. Значи повече не може да се търпи тоз кошмар, ако не се вземат някакви превантивни мерки, ще се вдигнем на някакъв друг протест. Няма да се задоволим само с подписката, която направихме”.



Инвалиди поеха шефство над градинката пред Стоматологията

Вчера потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на инвалиди започнаха своите практически занятия по цветарство вече на открито. За целта ръководителката на Центъра Красимира Георгиева е поискала разрешение от кмета на общината инж. Иво Андонов една от градинките пред Стоматологията да бъде поддържана от потребителите на социалния център.
Първата дейност, която е заложена в програмата, бе почистване на градинката и засаждане на цветя.
Горещо се надявам това, което правим, да бъде пазено и от хората. Планирали сме да сложим и табела, занапред може да оградим градинката, но това ще струва пари, допълни Красимира Георгиева. 
Центърът за социална рехабилитация и интеграция на инвалиди бе открит преди година в Силистра. В пет помещения в сградата на Стоматологията хора с увреждания се обучават на компютърни умения, чуждоезиково обучение, както и имат  занимания по трудова терапия - готварство, цветарство, дърводелство, приложни дейности и хореография.
В Силистренско живеят над 13 000 инвалиди, 8 хиляди от които са регистрирани в Силистра.


Български и румънски строителни фирми на сгледа в общината

Фирми от сферата на строителството от областите Силистра, Кълъраш и Слобозия днес ще имат своебразна “сгледа” помежду си в залата на кмета на общината в Силистра, съобщиха от Търговско-промишлената палата. В основата на идеята от българска страна е Строителната камара, обединяваща около 40 фирми от строителството. Целта е фирмите да се представят една на друга с технически възможности и специалисти, за да могат да участват заедно в осъществяването на проекти, финансирани от програмите на ЕС. Срещата е втора по рода си, но сега има повече практическа насоченост. Началото й е от 10 часа  днес в сградата на ул. “Симеон Велики” 33.


СИЛИСТРА СТАВА МЛАДЕЖКА ПАРЛАМЕНТАРНА СТОЛИЦА ЗА 3 ДНИ

Силистра ще бъде домакин на Х Национална пролетна сесия на детските и младежки парламенти в България от 15 до 17 април.
Това съобщи Даяна Маринова – председател на Ученическия парламент (УП) в Силистра.
„Младите говорят” е обединяващата тема на заседанията. През първия пленарен ден ще бъдат определени целите на организацията за 2010 година. За втория ден е предвиден акцент върху съвместната работа на медиите и младежките организации в преодоляване на проблемите на децата и младите хора. Вечерта от 19.00 часа домакините от Силистра организират традиционния си благотворителен концерт под мотото „Слънцето грее за всички ни” в салона на Драматичния театър „Сава Доброплодни”. Този път събраните средства ще бъдат в помощ на единайсетокласника от Икономическата гимназия Георги Василев, който има заболяване на кръвта.
В рамките на събитието ще се обсъдят още възможностите за реализация на младежите в България, както и потребността от изграждане на Национален младежки форум и реалното му въвличане в обществения и икономически живот на страната.
Десетата национална пролетна сесия на детските и младежки парламенти в България ще започне работата си от утре от 14.30 часа в залата на кукления театър, през следващите дни ще продължи в залата на Центъра за работа с деца.


ОТСТРАНЕНИ СА ВСИЧКИ ПРЕЧКИ ПРЕД ТРАНСГРАНИЧНИЯ ПРОЕКТ „ЗДРАВЕ БЕЗ ГРАНИЦИ”

Отстранени са всички пречки пред проекта „Здраве без граници”, създаден по оперативната програма „Трансгранично сътрудничество „България-Румъния”.
В понеделник в сградата на Областна администрация - Силистра бе подписано предварително партньорско споразумение между Областна администрация - Силистра и здравната каса в Кълъраш. Чрез него областният управител д-р Владимир Янков увери представителите на здравната каса в румънския град Кълъраш, че Областна администрация - Силистра ще участва в проекта със средствата, предвидени за съфинансиране, а именно – 4 520.97 евро.
Припомням, че „Здраве без граници” е проект, разработен по Оперативна програма „Трансгранично сътрудничество – България-Румъния” с приоритетна ос: „Околна среда – Устойчиво използване и опазване природните ресурси и околната среда и подобряване на ефективното управление на риска в трансграничния регион”. Водещ партньор в проекта е здравната каса в румънския град Кълъраш. Вторият партньор е Областна администрация - Силистра.
Проектът „Здраве без граници” е с продължителност 18 месеца.
Основните му  цели са: Създаване на система за реагиране при епидемии и други заплахи за общественото здраве; увеличаване капацитета на ресорните институции за прогнозиране възникването и разпространението на епидемии и на други заплахи за населението и околната среда, чрез изпълнение на система за ранно оповестяване; информиране на населението от региона по отношение качеството на заобикалящата околна среда.
В рамките на проекта „Здраве без граници” е предвидено да бъде създадена база данни, която да се поддържа, да бъде изграден софтуер за информация, проследяваща епидемиологичнатата обстановка в областите Силистра и Кълъраш, както и обучението на над 150 души, които ще го използват.
Проектът „Здраве без граници” е внесен в бюрото на Кълъраш през месец март 2009 г. Общата му стойност е 1 460 318.00 евро. От тях съфинансирането от страна на водещия партньор – Здравната каса в Кълъраш, е в размер на 27 313.96 евро, а на втория партньор (Областна администрация - Силистра) е 4 520.97 евро. „Тези средства (4 520.97 евро) не са били заложени предварително в бюджета на Областна администрация - Силистра (не е било известно дали проектът ще бъде одобрен). Като второстепенен разпоредител с бюджетни средства, Областна администрация трябваше да мотивира пред Министерския съвет и Министерство на финансите необходимостта от разходването им.”, разясни главният експерт „Стратегическо планиране, програми и проекти” в администрацията Тодор Динков. Той уточни, че „предвид рестрикциите при разходването на бюджетни средства, уверението за съфинансиране от българска страна бе отложено с няколко месеца”.
„През последните месеци протече динамичен процес на кореспонденция както между Областна администрация - Силистра с Министерския съвет, така и между двамата партньори в трансграничния проект. В резултат на доказаната значимост на проекта, Министерският съвет на България одобри разходването на необходимите за съфинансиране средства в размер на 4 520.97 евро”, съобщи заместник областният управител Тодора Цонева, в чийто ресор е работата по проекти.
Очаква се до края на месец април 2010 г. в Кълъраш партньорите по проекта да подпишат и договора за финансирането му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар