Бр.69/15 април 2010 г.




Антимафиоти задържаха мъж с наркотици в района на силистренско училище

Служители от сектор „Борба с организираната престъпност” задържаха 25-годишен мъж по подозрение в притежаване и разпространение на наркотици. Към операцията по задържането е пристъпено след няколкоседмично наблюдение.
Във вторник в района на учебно заведение в областния град антимафиотите извършили личен обиск на 25-годишен силистренец с инициали Г.И. и открили 20 пакетчета, съдържащи кафеникаво прахообразно вещество. При проба с полеви наркотест веществото е идентифицирано като хероин.
У Г.И., който е безработен, са намерени и 200 лв., чийто произход се проверява.
Мъжът е задържан в ареста с полицейска мярка за срок от 24 часа. Разследването по случая продължава, образувано е досъдебно производство

Отвори порти, царю!
Искаме си входа! Искаме си входа! Искаме си входа!
С тези възгласи вчера възпитаници на Природо-математическата гимназия в Силистра, преминаха през центъра на Силистра и се установиха под прозорците на кабинета на кмета.
Контактна група влезе на среща със зам.-кмета по устройство на територията Веселин Андреев, който трябваше да разреши проблема.
Минути по-късно децата се разотидоха, изпълнени с очакване да дойде петъка, да чуят новината и ако не е в тяхна полза, да подготвят демонстрацията си за понеделник – на същото място, по същото време.
Ако още не сте разбрали за какво става въпрос - ето и хронологията:
В понеделник бе затворен входът на ПМГ „Св.Климент Охридски” откъм Градския пазар.
Бе издигната телена мрежа, прескачането на която ще доведе до риск за здравето и живота на децата.
Затварянето на отворените от години порти ограничи достъпа от една страна на учениците в междучасията до лавките за закуски извън територията на училището, и от друга страна – на силистренци, които ползваха краткия маршрут до и от Дунавската градина. Така училището остана с един вход – този, на чийто адрес е регистрирана – откъм парка.
Няколко часа по-късно във ФЕЙСБУК бе създадена и група, която да обедини онези, които искат вратата да остане отворена както и досега.
Вчера
Телената мрежа смачка самочувствието на децата.
Не сме съгласни със затварянето на входната врата!
Не искаме да прескачаме огради, за да може да стигнем до закуските или централната част на града!
Искаме си входа!
Оградени сме с телени мрежи като в затвор!
Това бяха само част от репликите, изразяващи недоволството на учениците.
В голямото междучасие те се събраха в двора на училището.
Директорът на учебното заведение Денка Балушева не успя да успокои гимназистите и те поеха към сградата, където се помещава кабинетът на кмета Андонов, за да потърсят сметка от него, защо е затворил входът на училището.
Искаха обяснение, искаха внимание – и ги получиха.
Зам.-кметът Веселин Андреев остана приятно изненадан от бързата реакция на децата и окуражи проявата на будна съвест и желанието им да отстояват гражданската си позиция.
Той обясни, че входът откъм пазара е затворен, тъй като не фигурира в кадастралния план на града. Освен това е имало заседание на Комисията по хазарта, която е установила, че три хазартни фирми в Силистра имат проблем с отстоянията си от сгради на учебни заведения. Ако не решат този въпрос, те ще трябва да затворят и работещите в тях да отидат на борсата. От всичко това ще последва поредица от съдебни дела и печеливши няма да има.
Според нормативната уредба разстоянието, конкретно в случая от входа на училището до намиращата се наблизо бингозала трябва да е 300 метра. Ако остане вратата отворена говорим за 240 метра. Ако обаче е затворена, вече имаме 455 метра – тъй като измерването започва от портата откъм Дунавския парк.
Разговорите между учениците и зам.-кмета приключиха с обещанието в петък да се проведе среща с училищното ръководство, с настоятелството и с експерти от Общинската администрация, за да се потърси адекватно решение на проблема, така че да са доволни всички.
Час обаче след скандиранията пред сградата на Кметството служители на частна фирма демонтираха портата.
На въпрос към директора на училището Денка Балушева кой и защо го прави, тя отговори така: “Моят мотив за затварянето на входа няма нищо общо с проблема на хазартните зали. Аз исках да опазим учениците и учителите от набези на случайно преминаващи и отсядащи в двора на училището. След тях по площадките остава бутилки, боклуци, фекалии в храстите, спринцовки и др. подобни. През деня имащи проблем с алкохола граждани използват пейките в двора на училището, за да си полегнат. Вечер се събират наркомани. Недопустимо е децата да стават свидетели на всичко това. Имаме уверението на общината, че ул. „Странджа”, която е до училището, ще бъде ремонтирана и това ще улесни достъпа до учебното заведение и няма да се налага учениците ни да обикалят”.
Петя ПЕТРОВА:
Не ни ли удовлетвори отговорът, продължаваме протеста
Петя се прояви като естественият лидер на учениците при преговорите със зам.-кмета Веселин Андреев. Чаровното момиче показа интелигентност, бърза реакция, премерена настойчивост, а въпросите й бяха точни, ясни и формулирани перфектно. Всеки разпознавач на лидери би се съгласил, че „има хляб” в дванадесетокласничката.
-           Току-що излизате от преговорите със заместник-кмета Веселин Андреев, кой беше най-важният въпрос, който му зададохте?
-          Как ще се справим с проблема. Защото не може така да се оставят нещата –да има само един изход откъм училищния двор. Ако се случи някакво земетресение или пожар? Деветстотин ученика не могат да излязат от един изход.
-           Какво според теб е пропуснато да бъде направено преди години?
-          Гимназията прави сто години през 2010-а, а въпросното хазартно заведение е от 18 години. Още тогава, преди 18 години, е станало това недоразумение с издаването на разрешение за функционирането му, без да се вземе предвид разстоянието до учебното заведение. И сега децата са тези, които страдат за грешката, направена тогава. А това е много жалко.
-           Има ли някаква вина ръководството на гимназията?
-          Не, никаква. Ние заставаме твърдо, като един екип, заедно -  директорът,  учителите и всички ученици от 5 до 12 клас.
-           Какво се договорихте със заместник-кмета?
-          Имахме доста дебати, но все пак стигнахме до някакъв консенсус – да се видим в петък в 14 часа и да говорим за отварянето на входа.
-           А ако не бъде отворен?
-          Ако не се вземе някакво решение, което да удовлетворява всички ученици на гимназията, в понеделник продължаваме с протеста. До дупка!

По темата работиха Ленар Нури, Незабравка КИРОВА, Любомир ДОБРЕВ


В Силистра усвояваме 80 млн. лева от европейските програми
* Планираме 3 пречиствателни станции – в Силистра, Айдемир и Калипетрово

Фирми от строителния бранш от Силистра, Кълъраш и Слобозия проведоха в крайдунавския град уникална среща, организирана по идея на областната структура на Камарата на строителите, председателствана от инж. Цанка Атанасова. Форумът, в който участваха над 40 представители на фирми от двете крайдунавски страни, бе подкрепен с присъствието на кметовете, на Силистра – Иво Андонов, на Кълъраш – Драгу Николае и на Слобозия  – Габи Юнашку. Партньори на мероприятието са Търговско-промишлените палати в градовете – участници. Камарата на строителите бе представена от Иван Бойков, неин изпълнителен директор в централата й в София.
“Как да обединят усилията си в условия на криза строителните фирми от България и Румъния?” и “Как да набележат обща стратегия, като се обединят в перспективни консорциуми?”, са въпросите, на които бе потърсен отговор в небивалата по размери и съдържание среща на строителите от двете страни на река Дунав. Идеята: да се печелят проекти по оперативните програми, както от българска, така и от румънска страна. В Силистра, на 4-я етаж в сградата на МОЛ-а, Камарата на строителите има вече и свой офис, съседен на почитното консулство на Румъния в нашия град, в който могат да получават информация строителите по проблеми, каквито ги вълнуват.
“Мост №3 между Силистра и Кълъраш”, както и “План за газификация” са двата мега-проекти, на които ще се разчита в близкото бъдеще за печеливши общи действия между България и Румъния, респективно на техните строители.
“Представителствокто на фирма ПРЕФАБ в Силистра е първото доказателство, че навременните идеи имат добра реализация”, каза пред присъстващите кметът на Силистра Иво Андонов, който е председател и на Силистренската търговско-промишлена палата. От името на голяма консултантска фирма от София, която е по работа в Силистра, бе изслушан г-н петър Петров. Те препоръчват за по-бърз ход на проектите да има повече координация и усилия в поготовката им. С цел правилно изпълнение, за да не се връщат пари на ЕС за недобре свършена работа. Софийските експерти препоръчват отсега да започне подготовката за бъдещия мост, вкл. и с обединяването на обществеността на Силистра и Кълъраш и всички заинтересовани страни около необходимостта от него. Предложено бе в обозримо бъдеще да има нова среща в подходящ формат за подробно разглеждане на идеята за проекта.
Десетина проекта за 80 млн. лева по европейски програми смята да реализара до 2013 година община Силистра, включително и за изграждане на  пречиствателни станции за отпадни води в Силистра, Айдемир и Калипетрово. Това стана ясно вчера на българо-румънския форум от мултимедийната презентация на Галина Даскалова, началник на отдел в администрацията.
 “Трябва да имаме обща стратегия и да се научим да побеждаваме фирми от Германия и Франция, когато кандидатстваме за големи европейски проекти, или поне да бъдем техни подизпълнители”, заявиха кметовете на общините Силистра, Кълъраш и Слобозия, съорганизатори на форума. Освен 80-те млн. лева в проекта за инвестиционен фонд на Силистра, българските и румънските строители имали шанс да се преборят за реализация на други 40 млн. евро от фонда на съседна Слобозия и още толкова от Кълъраш в еврорегион “Дунав-изток”. В сметката не влизали парите за бъдещия мост Силистра-Кълъраш, както и газификацията между двата града.
Поздравителен адрес бе връчен на фирма “Стройпроект”-Силистра от инж. Цанка Атаснасова, председател на областната структура на Камарата на строителите, обединяваща над 40 фирми от бланша, по време на българо-румънския строителен форум. Поводът: скоростната реализация на проекта по ликвидиране на свлачището по ул. “Тимок” в Силистра. 31 дни бил срокът, в който е извършената работа по проекта, на базата на който е имало конкурс. “Между България и Румъния има нужда не само от материален мост, но и от мост за взаимни действия от страна на нас, строителите”, заяви в отговор на поздрава от името на фирмата инж. Ивелин Лозев, който е бивш зам.-кмет на общината по строителството.

Две от трите изследвани проби за птичи грип са отрицателни

При две от трите проби от намерените в Силистренско мъртви диви птици, изследвани за птичи грип, са получени отрицателни резултати, съобщи директорът на Районната ветеринарномедицинска служба /РВМС/ в Силистра д-р Георги Петров.
Очаква информация и за третата проба от чайка.
Регионалната ветеринарномедицинска служба /РВМС/ в Силистра е осигурила три специализирани автомобила за дезинфекция на терен при намиране на мъртви птици.
Засега обстановката в Силистренско е спокойна, но заради опасността от зараза са забранени изложбите и пазарите за птици на открито.
Въведени са дежурства на ветеринарни лекари в отдел „Здравеопазване на животните” на Районната ветеринарномедицинска служба /РВМС/. Те приемат сигнали за увеличена смъртност на домашните птици, отклонения в поведението на птиците в природата или за намерени мъртви птици.

Силистренски лекари с дежурства в Кълъраш

“Лекари от болницата в Силистра ще дават дежурства по договор в болницата в Кълъраш”, съобщи почетният консул на Румъния в Силистра Стефан Райчев. Договорката щяла да стане официално с МБАЛ - Силистра АД. Условието било лекарите да знаят румънски език. Сред необходимите лекари спешна била нуждата от анестезиолог, но се търсели и други специлисти, като неонатолози и др. С някои от тях вече е говорено. На първо време договор щели да имат 4-ма лекари от силистренската колегия, които да се изявяват и в Кълъраш.
Преди една година здравните каси на България и Румъния създадоха общ справочник с данни за личните си лекари на територииите на Силистра и Кълъраш, който бе издаден на български и на румънски езици, за да бъде ползван от гражданите на двете страни.


Ефектна изложба от художествено стъкло в Дулово

Ефектна, красива и необикновена по форма и съдържание изложба откри художникът от град Русе Лъчезар Дочев. От името на организаторите “Добре дошъл” му каза Цветана Цанова, регионален секретар на НДФ “13 века България”. Културната проява е поредната, на която тя, от името на фонда, реализира на територията на добруджанския град, в рамките на програмата, посветена на 50-та годишнина от обявяването му за град.
Г-жа Цанова заяви: “Винаги съм се вълнувала от темата за извечната принадлежност на България и българите към историята на Европа и нейната културна съкровищница; гледайки тази изложба можем спокойно да си възвърнем самочувствието на един способен, прекрасен и пълен с многовековна култура и силна пристрастеност към изкуството народ, защото авторът Лъчезар Дочев подпечатва свидетелството ни за увереност, че това продължава и днес, и за в бъдеще!”.
Дворци, свещници, подноси, огледала от метал и стъкло, и всичко това в една небесна феерия от цветове и форми, на която дуловци имат шанса да бъдат гости. Както се оказва, и Силистра в навечерието на Коледа’10 може да има тази възможност - във формата на един оригинален пърформънс, в който се сливат изкуствата, за да влязат в душата на всеки от нас.
Кой е 37-годишният художник Лъчезар Дочев, освен че е възпитаник на Английската езикова гимназия в Русе и на Латвийската художествена академия? Той е стипендиант в Международната стъкларска школа Pilchuck Glass School край Сиатъл, САЩ, в класа на Мичел Гоудей, както и в Международната стъкларска школа North Lands Creative Glass в Либстер – Шотландия, в класа на Ричард Познер. Бил е асистент на Януш Валентинович в курса му по комбинирано леене в международната стъкларска школа Пилчук, САЩ.
От 1994 година работи като художник на свободна практика. Изпълнява витражи и други декорации от стъкло в архитектурна среда. Сред тях са: Стопанска банка, Българска народна банка, хотел "Сплендид", рибен ресторант "Фрегата", Катедрален храм "Света Троица", хотел "Анна палас", хотел "Космополитън" - всичките в Русе, офис на "Глас Ко" в Търговище, в жилищни сгради в Русе, Банско, Гьотинген – Германия.
Негови творби има в Българския културен център в Прага, в Дом Витгенщайн – Виена, в Музея на стъклото и в Съюза на архитектите на Латвия – в Рига, в музеи и частни колекции в САЩ, Великобритания, Франция, Белгия, Люксембург, Германия, Австрия, Чехия, Дания, Швеция, Естония, Унгария, Украйна, Русия и България.
Повече информация за Лъэчезар Дочев всеки негов почитател може да намери в Интернет на електронната страница http://www.lachezar-dochev.com/bg/.

Паисиево се сдоби с контейнери

Отдавнашната мечта на паисиевци се осъществи. Селото придоби градски облик. Жителите бързо реагираха на призива на кмета г-н Енвер за рационалното използване на доставените контейнери в селото. Започна кампанията за изхвърлянето на боклука, макар и неразделно, и разумното му използване.
Идеята на всички е да превърнат селото в желана територия с чист въздух, без отпадъци и с красиви, привлекателни улици. Апелът на паисиевци е идеята да бъде подета от всички под мотото„ДА ОПАЗИМ НАШАТА ПРИРОДА ЧИСТА”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар