Бр.164/1 октомври 2009 г.

Добър ден, Силистра!

Как се паркират автомобили в градска среда!

Кратко, точно и ясно – кой където намери и както намери за добре.

При една разходка из града може да откриете паркирани автомобили по най-невероятен начин. Малцина са онези обаче, които поради липсата на обособени паркинги и гаражи все пак съобразяват мястото, което заемат с предназначението му.

Когато попитаме някой защо е спрял колата си като румънски тираджия /не питайте от къде идва сравнението – просто съм го чувала като израз/, отговорът неизменно е: „А къде и как да го направя …?”.

Проблемът обаче не идва само от това,че няма достатъчен брой паркоместа. Диагнозата е – лоша култура на движение по пътищата, …да не кажа – пълна липса на такава.

Паркира се на пешеходни пътеки, на автобусни спирки /има места в Силистра, където бях забравила, че спират рейсовете – просто защото от накачулени МПС-та не можеш да видиш съответните обозначения/, на тротоари и кръстовища дори. Има сладури, които са на път да вкарат любимото си возило и във входа на жилищния си блок, да не говорим, че ако имаше опция – тежкотоварен асансьор до IX-ия етаж – сигурно щеше да е кльоцната току пред апартамента / или семейното ложе – хи-хи!/.

На повече, отколкото са пръстите на ръцете ми, се броят и „вървежните” заведения в града, където е повече от престижно да си гарираш бу-то-последен модел.

Ми то май е прав един от нашите съграждани, който в силистренски форум стигна до извода, че ако карахме самолети, всеки ден щеше да има самолетни катастрофи.

Тема с продължение

Кажете на полицията, ако имате информация за наркосборища

Това бе призивът на Милен Маринов, инспектор в „Криминална полиция” при ОДМВР – Силистра, и на Ирена Мърова от Детска педагогическа стая. Вчера те заедно с представители на Областния съвет за наркотични вещества посетиха две сгради в Силистра, именувани „Extreme”-1 и 2, където преди години се помещаваше детско отделение и ДИКО.

Открития урок на тема: „Безопасни места ли са наркосборищата в Силистра и какви наркотични вещества употребяват нашите деца” е включен в националната програма „Работа на полицията в училищата” през учебната 2009/2010 г.

Недоброто стопанисване на практика обуславя създаването на наркосборища на техен терен. Снимковият материал красноречиво показва, че изтърбушените стаи са превърнати в убежище за бездомници, а спринцовките по земята доказват присъствието на лица, имащи зависимост от наркотиците.

От Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни припомниха, че още през 2004 година с писмо на кмета инж. Иво Андонов е поискано сградите да бъдат извадени от актива на силистренската болница и да бъдат върнати в собственост на общината с цел създаването на Социално-педагогически център за деца в риск и Дом за стари хора. Освен това по същото време министърът на правосъдието Георги Петканов е отправил искане към община Силистра за предоставяне на база, в която да бъде настанен Пробационният съвет. Въпреки това от Министерство на здравеопазването не са дали разрешение за промяна на собствеността.

Инспекторите Милен Маринов и Ирена Мърова споделиха, че е от изключителна важност силистренци да не подценяват проблема със зависимостите и при наличие на информация за разпространение и употреба на наркотични и упойващи вещества на територията на учебни и детски заведения, а и не само там, да сезират органите на полицията.

От началото на годината до сега има образувани 10 досъдебни производства срещу 12 лица за притежаване на наркотични вещества.

Есенна “жега” в Общински съвет - Силистра...

Рекорд от 45 докладни записки в дневния ред

Първото си след лятната ваканция заседание проведе в последния ден на септември Общинският съвет в Силистра. С рекордните 45 докладни записки, разгледани в тричасовата работа на повече от 2/3 (кворумът не “падна” под 22-ма) от личния състав на народните избраници, местните депутати се сбогуваха със сиромашкото лято и си осигуриха “жега” в климатизираната зала “10 февруари” в Административно-търговския комплекс на ул. “Симеон Велики” 16.

Кметовете на населени места не издържаха на напрежението до края, може би защото бързо разбраха, че до избирателите не се отнасят конкретно предложените от администрацията въпроси. С изключение, да речем, на положителния вот относно актуализацията на бюджета на общината за “периода”. Не се забеляза вълнение по повод отрицателното гласуване на Информация за изпълнението му за 6-те месеца, въпреки тревогата за повече от 2 млн. лева, които влизат в графата “неразплатени” 1,5 млн. лева е и така нар. “общински дълг”.

Труден момент е и събирането на собствените приходи, достигнали в различните параграфи на някакви си +-30%. Като неперспективни се оценяват и приходите от търговските предприятия, по мнението на ПК “Бюджет и финанси”.

“Има необходимост от публични изпълнители, събирачи на вземанията, както и нова истинска програма за ограничаване на разходите, отчитаща финансовата криза”,

звучи в есенция констатацията на комисията, изразена от председателя й Ивелин Георгиев. Пак той би тревога, че държавата прехвърля все повече дейности на общините, а те нямат възможност да ги изпълняват с наличните средства и хора. Ефектът: 272 души са в администрацията по т. н. “местни дейности”, а два пъти по-малко – 131, са финансиране от държавата служители на различните й нива. Още на следващото заседание на Общинския съвет от кметството ще се изисква информация за граждански договори; за договори за абонаментно обслужване и за консултантски услуги. Създадена бе и Временна комисия, която да изисква информация за общината по теми, свързани с актове на кмета Иво Андонов. В нея членуват 9 съветници, предимно от ГЕРБ и “Атака”, а в по-малка степен и с представители на ДПС и БСП.

Общинският съвет взе и няколко кадрови решения. Началникът на отдел в дирекция “Икономика и международни проекти” Галина Даскалова е новият представител на община Силистра в СНЦ “Агробизнесцентър/ Бизнес-инкубатор-Силистра”.

Председателят на ОбС - Силистра Александър Сабанов ще е вече упълномощеният представител на общината в МБАЛ - Силистра АД,

в което държавата притежава 51% от дяловете, а останалите са разпределени между 7-те общини в региона. Междувременно бе взето решение на практика за нов конкурс за избор на управител на “ДКЦ-1” ЕООД - Силистра, тъй като мандатът на сегашния е изтекъл преди близо една година.

Стоматоложката д-р Мария Стойчева от ГЕРБ е новият председател на ПК “Здравеопазване, социални дейности, младежта и спорта”, която заместни на поста д-р Владимир Янков, който вече не е общински съветник, а областен управител. Тя е и новият председател на Политическа група ГЕРБ, чийто състав набъбна (вече е от 12 души) с още един член в лицето на юристката Николета Колева, независим общински съветник.

Председател на ПК “Местно самоуправление” стана юристът Константин Стоилов, също представител на ГЕРБ, който зае мястото на Тодора Цонева, напуснала Съвета поради назначаването й за зам.-областен управител. Той е и новият член-общински съветник, избран в Общинската комисия по търговия.

Положилият вчера клетва нов общински съветник от ГЕРБ Васил Узунов, директор на Езиковата гимназия, бе избран за зам.-председател на ПК “Култура”. Заедно с другия нов общински съветник Валентин Перчемлиев, негов съпартиец, също с клетва от преди ден, те си избраха по три постоянни комисии, в които да работят занапред.

По един контрольор ще имат за в бъдеще двете общински ЕООД-та – “Синева” и “ДКЦ”,

за което бе взето принципно решение, но конкретните назначения ще станат факт на следващото заседание. Със сигурност те ще бъдат предложение от т. н. “мнозинство”, в момента съставлявано от представители на ГЕРБ, “Атака” и ДПС.

10 000 лева допълнително над досегашните 22 000 лева, предвидени в бюджета за 2009 година, ще има в общината за т. н. “социални помощи”, вкл. социални погребения.

Без финансова помощ остана БК “Доростол” за участието си в Националната младежка лига, в която Силистра ще се представи за пръв път с два отбора, тъй като недостатъчно на брой съветници подкрепиха предложението на администрацията.

Специална промяна гласуваха съветниците в транспортната мрежа, за да дадат възможност на 5 деца от село Срацимир да идват навреме на училище в града. 400 са децата от общината, които пътуват или им предстои да пътуват всеки ден, за да се учат, като за повечето е осигурен общински транспорт.

Общинският съвет не даде съгласие да има слети и маломерни паралелки в градските училища на обшина Силистра,

като не прие предложението подобна екстра да имат в СОУ “Юрий Гагарин”, и Общинското спортно училище “Дръстър”. По настояване на общинския съветник Бисерка Костова бе взето решение до м. март сл. г. Общинският съвет, заедно с администрацията и Тристранния съвет, да реши бъдещето на двете учебни заведения, в които с всяка година се задълбочават проблемите с набирането на ученици. Спряга се и възможността за обединяването им, което бе актуално и преди 5 години, но тогава не стана по различни съображения, включително и от законодателен характер.

Съветниците дадоха принципно съгласие за партньорство на община Силистра за участие в проекти, в които водещи са населени места от община Кълъраш, Румъния. Идеята е да се възползваме от общо 11,2 млн. лева за асфалтиране на пътища от четвъртокласната пътна мрежа. При успех в кандидатстването, разбира се, пред европейските институции.

Два пъти повече от досегашните пари ще вземат като месечно възнаграждение общинските съветници в Силистра, след като вчера гласуваха промени в устройствения си правилник. 417 лева е максималната “заплата”, ако всеки от тях посети сесията и трите постоянни комисии в рамките на един месец, в които участва по закон. Сумата е допустима от законоделството и е 60% от брутната заплата в администрацията на общината, към която се съизмерва трудът на местните депутати. Под 200 лева вземали съветниците в настоящия мандат, но по средата му те решили, че трудът им е подценен и направили промяната с подкрепата на всички групи в местния законодателен орган. От 20 до 80% по-малко в зависимост от броя на отсъствията ще вземат онези от тях, които не участват в заседанията на Съвета и в тези на помощните му органи, в които е избран.

Фолклорен празник в Бабук

За втора поредна година в селото се организира фолклорен празник, посветен на плодородието. Нарекли са го „Земята и хората”, сподели кметът Костадин Иванов.

На 3 октомври, на централния площад в Бабук ще бъдат представени няколко изложби за трудолюбието на тамошните хора. Първата е наречена „Даровете на природата”, в която жителите на Бабук ще покажат своята продукция – плодове, зеленчуци, различни ястия, направени от тях по интересен и традиционен за селото начин. Земеделската кооперация също ще се представи с интересни идеи за това как и какви култури се отглеждат. Децата също няма да останат безучастни в това импровизирано „представление на плодовитата земя”. За тази цел те са измислили начин да разнообразят своето ежедневие с, както го наричат те, „есенно развлечение”, пресъздавайки различни идеи от плодове и зеленчуци.

Във фолклорната програма участие са заявили различни състави, сред които фолклорна група към НЧ „Светлина” от гр. Априлци, обл. Ловеч, детски танцов състав към НЧ „Светлина” – с. Иширково, група за стари градски песни към НЧ „Пробуда” – с.Калипетрово, фолклорна група към НЧ „Йордан Йовков” – с.Казимир, фолклорна група към НЧ „Дочо Михайлов” – с.Бабук с ръководител Нено Петров.

Празникът ще започне в 10 часа в събота (03.10.) на площада в с.Бабук, пред паметника на Дочо Михайлов, Тодор Бонев и Иван Стайков. Освен на плодородието, проявата е посветена и на 69-тата годишнина от присъединяването на Южна Добруджа към България.

Макар и без състезателен характер, всички участници в Празника на плодородието ще получат грамота и почерпка от организаторите, чието желание е този празник да се традиционализира в ежегоден. Кметът Костадин Иванов си пожела занапред все повече участници не само от българските села и общини, но и от румънската ни съседка.

Автобусните линии в Силистра преминават на зимно часово разписание

От 01.10.2009 г., автобусните линии в Силистра ще работят по зимно разписание заради въвеждането на зимното часово време, съобщи експертът по транспорт в общинската администрация Валентин Кръстев.

Зимното разписание на автобусния транспорт влиза в сила със заповед на и.д. кмет Веселин Андреев. Документът е разпространен до всички превозвачи и изпълнителни на автобусни линии на територията на Силистренска община.

Няма коментари:

Публикуване на коментар