Бр.176/19 октомври 2009 г.

Ахмед ДОГАН:

„ДПС е партия с 20-годишен политически опит, нещо, с което нито една друга партия не може да се похвали!”

* Всеки един от нас трябва да съзнава отговорността, която носи партията за това, което е станало, за това, което става и за онова, което ще се случи за в бъдеще!”

д-р Митхат ТАБАКОВ, народен представител в 41-то НС:

"Лесно се слага табелата кмет, но е трудно да се работи! Опонентите на Гюнер Рамис за кметското място в Дулово нямат визия за развитието на общината!"

Вчера лидерът на Движението за права и свободи Ахмед Доган се срещна с активисти, членове и симпатизанти в община Дулово. Участие в срещата взеха и всички общински ръководства на партията в регион Силистра.

Заедно с Ахмед Доган бяха народните представители Христо Бисеров, д-р Хасан Адемов, Рамадан Аталай, Рушен Риза, Ремзи Осман, както и депутатите от 20 МИР – Силистра д-р Митхат Табаков, Гюнай Сефер и Камен Костадинов.

В залата бе дадена възможност на членовете на ДПС да задават въпроси и да дискутират с Ахмед Доган както по въпроси, касаещи развитието на Дуловска община, така и по теми, свързани с цялостното развитие на България като част от голямото европейско семейство.Своите виждания за управлението на община Дулово представи и кандидатът на ДПС за кмет Гюнер Рамис.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган прикани членовете и активистите на партията да превърнат предизборната среща в диалог. Да си кажат болките и проблемите, да споделят дали са доволни от партийните си лидери, да похвалят или да разкритикуват, да дадат съвет. Малцина се възползваха от уникалния шанс, както д-р Табаков нарече отворилата се възможност за пряк контакт с председателя на Движението за права и свободи Ахмед Доган.

Той напомни на съпартийците си, че ДПС е основен политически субект в община Дулово и съответно носи основната политическа отговорност за това, което е направено, и това което не е.

Ахмед ДОГАН, председател на ДПС:

„В този контекст е важно всяка една политическа сила, която издига свой кандидат за кмет, да има ясна визия за развитието на Дулово и стратегия за следващите 10-15 години. А това е изключително трудно. Не е достатъчно просто да вземеш един справочник и на база общата статистика да правиш плановете си. Движението за права и свободи има 20 години опит зад гърба си. Нещо, с което другите партии не могат да се похвалят. Два пъти сме мандатоносители, два пъти правим правителство, три пъти участваме в него. Няма друга такава партия и затова трябва да съзнаваме отговорността си за това, което е станало, за това, което става сега, и за това, което предстои да се случи в бъдеще! Всички игри на независими кандидати са безсмислени. Те просто се интересуват от това, на какъв стол ще седнат и как ще оправят собственото си положение. В условията на демокрация е нормално да има състезателен момент, но винаги има процедурни правила.”


д-р Митхат ТАБАКОВ, народен представител в 41-то НС:

„Защо ДПС трябва да спечели изборите в община Дулово? - Защото този мандат е на Движението за права и свободи. Той е, както казва хан Аспарух, от бога даден! Ние го спечелихме с 85 % и е наше правото да го развием докрай. По стечение на обстоятелствата се появиха и кандидатите на другите партии. Много е лесно обаче да сложиш табелата „кмет” на вратата си, но е трудно да свършиш работата. За първи път в Дулово има кметска надпревара, в която опонентите нямат визия и платформа за развитието на общината. Трудно е в една община като Дулово, която няма сериозни собствени приходи и разчита само на европейски и вътрешни програми за финансиране, за да се случи нещо. Ако новото управление на България продължи в същото темпо, с което работи до сега, ни очакват много сериозни проблеми, да не кажа – необратими. Никой не може да отрече нещата, които са се случили в последните години в Дулово и останалите населени места в общината, що се отнася до реализацията на инфраструктурни проекти, до стабилизирането на образователната система, дори и до усилията ни да запазим болницата.”

Областният председател на ДПС и народен представител Гюнай Сефер направи по време на срещата кратка оценка на някои от опонентите на партията в предстоящите частични избори. Казана бе и цялата истина около независимия кандидат Юксел Хатиб, ексдепупат от ДПС в 40-то НС, с цел да се избегнат спекулации и интриги в публичното пространство.

Изяснено бе, че със самата си регистрация като независим кандидат за кмет Хатиб автоматично се е самоизключил от Движението за права и свободи, съгласно Устава на партията. Припомняме,че той бе една от кандидатурите, която трябваше да бъде разгледана от централното ръководство на партията, преди да бъде официално направена заявката за участие в изборите. Депутатът коментира, че целият живот на Хатиб е бил свързан с това да консумира властта в ДПС.


Полицаи осуетиха опит за самоубийство


Полицаи от Участъка на МВР - с.Айдемир спасиха мъж, посегнал на живота си. В петък следобед жена забелязала край една от къщите в кв. Деленки окачено на дърво тяло на мъж и позвънила в полицията. На сигнала незабавно се отзовали полицаите Тони Тончев и Тодор Върбанов. Докато един от тях придържал тялото на мъжа, другият с джобно ножче прерязал въжето.

Действията им се оказали решаващи, тъй като все още мъжът давал макар и слаби признаци на живот. След като получил първа помощ на място, самоубиецът бил транспортиран в силистренската болница. Към момента състоянието му е стабилно.


Стартира такса „самоучастие”, доплащаме за болнични услуги през 2011 г.


Най-рано от 2011 година ще стартира у нас доплащането от страна на гражданите на болничните услуги, но още догодина стартира така нар. такса „самоучастие”, която е друга форма за гражданско участие в издръжката на здравната система, заяви на работна среща в областната управа в Силистра здравният министър д-р Божидар Нанев в ход на подготовката по международен проект на областни медицински консорциуми. Чрез тях държавата, общините и болниците ще решават здравните проблеми.

Декапитализирани са болниците в Радомир и Трън, поради което ще бъдат закрити. Предстои оглед и на другите болници в страната, които ще бъдат редуцирани в рамките на предстоящата здравна реформа.

В момента в България имало 20 частни здравно-осигурителни фонда. Ще намалеят „до няколко”, твърди министърът, благодарение на допълнителните условия към тях, като по-висок уставен капитал, широки териториални мрежи и регистри. Обмисля се обучение на парамедици, както и участието на фелдшерите в спешната помощ. От Европейската комисия ни изисквали да отметим ограниченията на броя на аптеките на името на един фармацевт.

„Зачестиха бягствата от болницата на пациенти, които нямат здравни осигуровки и са без възможности да си платят, бе уведомен министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев от страна на д-р Даниела Костадинова, управител на МБАЛ-Силистра. Болните чакали да се пооправят след лечение, вкл. и операции, и напускали отделенията, без да се сбогуват. Така избягвали да си платят услугите и те оставали за сметка на болницата. Икономистите й изчислили, че „благодарение” на подобни зачестяващи случаи, заради които се трупат разходи, заведението все едно работело 1 месец по-малко в годината. Д-р Костадинова твърди също, че за три години, откакто е начело на болницата, е успяла ди си върне разходите за лечение само на един-единствен социалнослаб пациент, платени от социалните служби.

Представители на различни съсловия участваха в срещата и направиха предложения. „Искаме да бъдем включени като партньори в Закона за здравното осигуряване, който предстои да бъде приет”, заявиха от Съюза на фармацевтите. „Щом настоявате, ще влезе това като клауза”, съгласи се министърът. Лекарите по дентална медицина (зъболекарите) също ще обсъдят проекта за закон на свой извънреден конгрес. Те поставят въпроса и за финансирането на услугите им предвид заложени средства в бюджета, за да формират своято политика за 2010 г. „Само 15% от услугите на зъболекарите се плащат от държавата”, обяви министър Нанев.

„Държавата за общинските болници е мащеха и майка за държавните”, коментира д-р Любомир Бойчев, дългогодишен шеф на Общинската болница в Тутракан. Според него е забавено преструктурирането на болничната система. „Ще има ешелонизиране на болниците”, отговориха от министерството.


МБАЛ - Дулово няма готовност да посрещне зимния период

Това стана ясно на провела се в края на миналата седмица работна среща с представители на трите болници на територията на област Силистра, институции, подчинени на Министерството на здравеопазването, зам.-кметове на общини.

Работната среща бе свикана по подаден сигнал от директора на РЦЗ д-р Сашко Симеонов във връзка с писмо на д-р Али Селиман – директор на МБАЛ – Дулово, относно тежкото й финансово състояние, в резултат на което дуловската болницата няма готовност да осигури отопление през зимния период.

Нурхан Мухарем, зам.-кмет в община Дулово, бе категоричен, че общинското ръководство в Дулово ще направи всичко възможно да не се закрие болницата и да се осигурят средства за отопление. По темата народния представител д-р Митхат Табаков, бивш управител на дуловското лечебно заведение коментира, че на практика единствено Общинския съвет в Дулово има правомощията да вземе решение дали болницата да бъде закрита или не, тъй като тя е общинска. Той не отрече проблемите, които има МБАЛ –Дулово, но в същото време заяви, че община Дулово винаги е помагала на болницата. Над 1 милиона лена са дадени само за разплащане на стари задължения и разходи, извън средствата осигурени за закупуване на апаратура. Няма да позволим болницата да бъде закрита. Дулово има нужда от свое лечебно заведение, бе категоричен д-р Табаков.

Дали да бъде закрита или не болницата ще реши местния парламент, потвърди и здравният министър Божидар Нанев, който посети Дулово вчера и се срещна с местните лечебни структури. Той информира също така, че по данни на министерството болницата е натрупала дългове от 4,5 милиона лева. Затворени са вече детското, хирургичното и едно вътрешно отделение. Министърът е разпоредил външен одит.



МБАЛ - Силистра започва процедура за акредитация на здравното заведение

Тук започва процедура за акредитация на здравното заведение като база за обучение за следдипломна квалификация. Това съобщи по време на заседание на Регионалния съвет по здравеопазване д-р Даниела Костадинова, директор на силистренската болница. Тя и областният управител д-р Владимир Янков са се срещнали във Варна с ректора на Медицинския университет проф. Клисарова и е подготвен договор с учебното заведение, който е първото необходимо условие за започване процедурата по акредитация, уточни д-р Даниела Костадинова. Според нея акредитирането на силистренската болница като база за специализация ще допринесе много за усъвършенстването на медицинските кадри, работещи в лечебното заведение.

На този етап специализантите от МБАЛ - Силистра са 11 и те се обучават в градове извън Силистра, а отсъствието им затруднява работата на болницата заради недостига на висши специалисти.

След подписването на договора с Медицинския институт във Варна ръководството на силистренската болница ще подаде заявление в МЗ за акредитация . Комисия от МЗ ще оцени условията в МБАЛ - Силистра, за покриване на необходимите медицински стандарти и получаването на акредитацията .


Здравният министър видя обновените отделения в силистренската болница

В рамките на посещението си в Силистренско министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев преряза лентите на три от седемте ремонтирани отделения в МБАЛ – Силистра. Най-много средства са вложени в хирургичното отделение и в ОАИЛ (отделение за анестезиология и интензивно лечение), пред които бе направено освещаването на ремонтите.

Освен че корпусът е реновиран, в него е подменена апаратурата. На свежа и комфортна обстановка се радват и лекари, сестри, санитари и техните пациенти в пневмо-фтизиатричното отделение, в кръвния и в медицинския център и в отделението по патология и съдебна медицина. Все още в процес на ремонт са отделението по хемодиализа и мястото, където ще бъде стациониран новият скенер на болницата, съобщи д-р Даниела Костадинова, управител на МБАЛ – Силистра.

За строително-ремонтните работи и за оборудването са похарчени общо 3 300 000 лева, осигурени от здравното министерство. Силистренската болница, която тази година ще навърши 130 години от създаването си, има подписан договор с Медицинския университет във Варна за специализация на лекари-стажанти в Силистра. Предстои процедура по акредитация на най-голямото лечебно заведение в областта.

Божидар Нанев съобщи още, че цел на законопроекта за здравното осигуряване у нас, който подготвя подопечното му ведомство, е да увеличи събираемостта на вноските. „Това ще стане с приравняване на отговорността по плащанията за здраве към данъчната отговорност на хората”, каза министърът. Той смята, че здравните осигуровки трябва да достигнат 12%, както е в съседни европейски държави. Нанев лансира идеята са създаване на областни болнични консорциуми като елемент от националната здравна карта. Според него в областните центрове трябва да бъдат концентрирани многопрофилните направления за лечение, а общинските лечебници да станат специализирани.

До средата на следващата година министърът предвижда да бъде направена „финансова инжекция” в спешната помощ, където сега са основните преразходи.


С общински преглед на местния фолклор в с. Зарица започнаха проявите по случай Празника на гр. Главиница – Димитровден


Така в село Зарица започнаха проявите по случай Празника на гр. Главиница - Димитровден.

В празничната програма са предвидени конкурс за рисунка “Моят роден град”, гостуване на силистренския драматичен театър, мотокрос и други спортни прояви, концерт на Джина Стоева. В православния храм „Свети Димитрий” на 26 октомври ще бъде отслужена празнична литургия.

Град Главиница е център на една от съставните общини на Силистренска област. В 23 населени места живеят близо 16 000 души. През 1984 година общинският център е обявен за град.

Жителите на общината се занимават предимно със земеделие. Основните зърнени култури са пшеница, царевица и слънчоглед. Съществуват дългогодишни традиции в отглеждането на тютюн.


Калипетрово посвещава една седмица на своя покровител св. Димитрий


Дните на село Калипетрово ще се проведат от 19 до 26 октомври, съобщи кметът Йордан Ковачев. Те ще бъдат открити с представяне книгата на местния краевед Иван Гаджев "Кметовете на село Калипетрово". В рамките на Дните ще бъде осветен най-новият кът за отдих в селото, изграден по проект на кметството. Алфатарският самодеен театър ще гастролира на сцената на читалище "Пробуда" с класиката на Недялко Йорданов "В старо село накрай града".

Тържествата ще завършат на Димитровден с богата програма за Празника на село Калипетрово.


Социалният патронаж в Силистра няма да бъде закрит


Това увери заместник-кметът по здравеопазване и социална политика Светлана Боева. Пред Радио Шумен тя опроверга появилите се в регионалните медии информации, че заради липсата на достатъчно средства в бюджета близо 300 души ще останат без топла храна и медицински грижи. "Поискахме увеличение на месечната сума, която възрастните хора плащат за услугите на патронажа, за да подсигурим нормалното функциониране на звеното, но Общинският съвет не го одобри и ние приемаме тяхното решение", обясни Светлана Боева.

В момента службата осигурява храна и медицински грижи на 281 души от Силистра и по-големите села на общината.


Кметът Иво Андонов - зам.-делегат в Комитета на регионите на Европейския съюз


Кметовете на Велико Търново – Румен Рашев, и на Свищов – Станислав Благов, са одобрени за заместник-делегати в Комитета на регионите на Европейския съюз.

Правителството утвърди българските делегати и техните заместници в Комитета за периода 2010-2014 г. Комитетът включва представители на местните власти на държавите-членки на ЕС.

Представители на страната ни ще бъдат 12 души – кметовете на общините Търговище, Смолян, Твърдица, Добрич, Ямбол, Кърджали, Минерални бани, Лом, Монтана, Русе, Гоце Делчев, а също и общинският съветник в Столичния общински съвет Владимир Кисьов.

За заместник-делегати са определени също 12 човека – кметовете на Горна Малина, Мездра, Стара Загора, Кирково, Цар Калоян, Сопот, Плевен, Свищов, Шумен, Силистра, Велико Търново, както и общинският съветник в СОС Марина Лазарова.

Предложенията за българските делегати са изготвени от Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар