Бр.170/9 октомври 2009 г.

Силистра номинира Георги Чапкънов за „Св. Паисий Хилендарски`2009”

Комисия, назначена със заповед на областния управител на Силистра, номинира известния български скулптор, илюстратор и сценограф проф. Георги Чапкънов за носител на тазгодишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“, която се присъжда за стимулиране на българските творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Вчера бе проведено заседание на комисията, по време на което известни културни деятели от Силистра и региона, както и представители на различните културни институти обсъдиха няколко кандидатури за престижното отличие. Сред тях бяха тези на арх. Георги Овчаров, актрисата Доротея Тончева, цигуларя Васко Василев, джазпевицата Йълдъз Ибрахимова, член-кореспондент проф. Казимир Попконстантинов и др. С пълно единодушие обаче бе взето решение да бъде номиниран проф. Георги Чапкънов. Основна роля е изиграло активното съдействие и участие на скулптора при реализацията на редица проекти в Силистра, както е непрекъсващата му през годините връзка с града. Дело на Георги Чапкънов – Чапа са паметниците на Димитър Дончев /1975 г./ и на 31-ви пехотен полк – Железния /1985 г./. Той е идеолог и организатор на Симпозиума по металопластика през 2006 г., дарител на Художествената галерия, включен е в инициативния комитет за изграждането на православния храм „Св. Георги”, който се очаква да бъде построен срещу сградата на ОД на МВР в града. Срокът, до който Министерството на културата ще приема предложения за годишната държавна награда, е 14 октомври. По традиция награждаването се извършва в тържествена обстановка в Министерски съвет в дните около 1 ноември - Деня на народните будители. Наградата „Св.Паисий Хилендарски” се връчва от министър-председателя на Република България.

Носители на наградата, учредена през 1999 г. до днес, са: проф. Вера Мутафчиева /2000 г./, акад. Светлин Русев /2001/, проф. Стефан Данаилов /2002 г./, Йордан Радичков /2003 г./, проф. Христо Христов /2004 г./, арх. Богдан Томалевски /2005 г./, Богомил Райнов /2006 г./.Валери Петров /2007 г./ и Рангел Вълчанов /2008 г./.

Пенсионерка помогна на полицията да заловят телефонен измамник

Полицията в Силистра залови телефонен измамник с помощта на възрастна жена. 19-годишният Д.А е задържан за срок от 24 часа. В сряда около 10 часа на домашния телефон на 77-годишната силистренка се обадил мъж и се представил за приятел на внучката й, като съобщил, че е допуснала тежка катастрофа със загинало дете. Поискал 3000 лв. за освобождаване й от ареста, които старицата е трябвало да предаде на “адвокат”. Без да се колебае, възрастната жена незабавно се свързала с полицията, като същевременно продължила контакта с измамника.

Малко по-късно през деня на уговореното място за предаване на парите криминалисти от РУМВР-Силистра успели да задържат измамника – 19-годишен младеж. Срещу него е образувано досъдебно производство, разследването по случая продължава.

“Свинският грип бе сред последните актуални причини, поради които вървят измами с пари сред възрастните хора, но така или иначе, в Силистра “новите измами идват със закъснение”, твърдят от полицията. Продължават да бъдат обаче популярни катастрофите с участието на син, дъщеря, внук, брат или друг родственик.

КНСБ и инспекцията по труда в Силистра подписаха вчера споразумение

КНСБ и инспекцията по труда в Силистра подписаха вчера споразумение за сътрудничество, съобщи Димитричка Пейкова – председател на Регионалния съвет на КНСБ в Силистра.

В споразумението се предвижда КНСБ и инспекцията да осъществяват съвместни проверки no трудовото и социалното законодателство и общи инициативи за защита правата на гражданите за достоен труд срещу достойно заплащане.

Според Димитричка Пейкова това ще даде възможност на КНСБ да се запознае с проблемите на наемните работници и в предприятия, където няма синдикални организации.

Сега в над 150 синдикални организации на КНСБ в региона членуват около 6 000 души.



Журналист стана първият клиент на ПЛЮС

Вчера в Силистра отвори врати магазин от немската верига за бързооборотни стоки ПЛЮС.

Кореспондентът на в. „24 часа” Йордан Георгиев бе първият клиент на касата, като в потребителската му кошница преобладаваха млечни продукти. Журналистът се сдоби и с помощна кухненска маса, която грабна окото му още с влизането в магазина.

Компанията откри едновременно шест магазина в Силистра, Перник, Горна Оряховица, Харманли и Севлиево /2 обекта/. До края на годината ще бъдат отворени още 15 магазина.

В присъствието на официални гости и журналисти бе отслужен тържествен водосвет. “На добър час!” пожела кметът инж.Иво Андонов, който преряза лентата на магазина, заедно с регионалния представител на ПЛЮС г-жа Маринова.

Членове на кметския екип, общински съветници и представители на регионалните и националните медии бяха поканени на ВИП-обиколка, като всеки един от тях се отчете с първа покупка.

Веригата ПЛЮС е първата от типа „дискаунтер” (от англ. дума discount=намаление), която открива магазини в България. Като дискаунтер верига ПЛЮС предлага на своите клиенти богат асортимент от стоки на атрактивни „малки цени”. Акцент са плодовете и зеленчуците, свежото месо, млечните продукти, прясно изпеченият хляб и акционните нехранителни стоки. От производителя до крайния клиент се търсят начини за максимално оптимизиране на разходите, без това да се отразява на качеството на предлаганите стоки и услуги. Търговската площ на магазините ПЛЮС е 1000 и 1200 кв.м. Новопостъпилите служители преминават специализирана програма за обучение в България или Германия.

ПЛЮС стартира съвместно с Форд Мото-Пфое томболи за 6 коли от новия Форд Фиеста, които ще бъдат изтеглени на Ивановден 2010 г.

Пожарникари спасиха дете от детска градина „Нарцис”

„Пожар” избухна в една от най-големите детски градини на територията на Силистра – ОДЗ „Нарцис”.

Две минути след 10 сутринта, вчера, директорът Пепа Добрева подава сигнал за „пожар” и започва евакуацията на 99 деца.

Шестгодишната Ронелия Лазарова бе изнесена на носилка с кислородна маска на лицето.

Всичко това обаче бе инсценировка – част от учебно занятие имащо за цел да подготви учители и деца за това как се действа при евентуален пожар в детското заведение. Тренировката премина под вещото ръководство на РУ „Пожарна безопасност и спасяване” към ОД на МВР – Силистра.

След като бе подаден сигналът за „пожар” на тел.160 педагозите изведоха децата от сградата за по-малко от две минути, спазвайки всички правила и изисквания за действие в подобни ситуации. След още две минути пристигнаха и два противопожарни автомобила и една линейка.

Огнеборците бяха посрещнати от малчуганите с вълнение и нескрито въодушевление. Пред тях и техните учители огнеборците показаха професионализъм при потушаването на пламъците и спасяването на останалото в горящата сграда дете.

„Тази учебна тренировка имаше за цел да провери взаимодействието в такива случаи между отделните служби и институции, както и действията на персонала на детската градина до идването на нашите екипи. Оценката, която поставяме на учители и персонал за адекватните им действия, е отличен“, каза гл. инспектор Стоян Стойков, началник на РУ „Пожарна безопасност и спасяване”. Той допълни, че превантивната работа с децата и подготовката им за адекватна реакция в случай на пожар е приоритет.

Тренировъчни занятие предстои да се проведат и в останалите детски и учебни заведения в Силистра.

Споразумение за сътрудничество подписаха родители и учители от ПГМТ “Владимир Комаров”- Силистра

В сряда учители от ПГМТ “Владимир Комаров” и родители подписаха споразумение за сътрудничество за съвместна дейност в областта на обучението, образованието и възпитанието на учениците в рамките на срока на обучението.

В споразумението са включени правата и задълженията на страните-участници в процеса на работа.

С подписаното споразумение родителите се задължават да се включват по-активно в работата на училището, да наблюдават живота в него и да участват във вземането на всички важни решения.

От своя страна, училището гарантира правата, свободата и сигурността, достойнството и уважението на ученика. Осигурява необходимите условия за физическото, духовното, нравственото и социално развитие на учащия се.

На проведената родителска среща родителите бяха запознати и с правилника на учебното заведение и за първи път видяха новите униформи на своите деца - раирана риза с отличителен знак, синя вратовръэка и пуловер без ръкав.

Според правилника от 1 ноември всички възпитаници на учебното заведение са задължени да ходят с униформите си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар