Бр.168/7 октомври2009 г.

Бойко БОРИСОВ:

В Силистра да има слънце, в Каварна – вятър, и дигайте заплатите!

С това пожелание министър-председателят Бойко Борисов откри вчера в Силистра завода за фотоволтаични панели на „Соларпро” АД.

Премиерът пристигна в града заедно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Решихме да открием ветропарка в Каварна и предприятието тук с идеята да покажем на хората, че тези райони на страната не са забравени, заяви Бойко Борисов. Само с тези две нови инвестиции страната ни ще спестява около 300 000 тона вредни емисии, а това е важно, тъй като темата предстои тепърва да се обсъжда в Копенхаген.

Министър Трайков връчи на компанията два сертификата за инвеститор клас А за планираните високотехнологични дейности в областта на възобновяемите енергийни източници, издадени от Българската агенция за инвестиции. Първият сертификат е за планираното разширяване на завода в Силистра, а вторият за фотоволтаичната централа в с. Янково, Шуменско.

„До момента в проекта са инвестирани над 20 млн. евро. Слънчевите централи в процес на изграждане изцяло запълват сегашния капацитет на завода за следващите четири години. В близко бъдеще, когато пазарните условия позволят, планираме „Соларпро” да се търгува самостоятелно на Българската фондова борса”, каза Иво Прокопиев, председател на УС на „Алфа финанс холдинг”.

Ще се създадат нови работни места, чийто брой е пряко свързан с разширяването на производствения капацитет на предприятието. В края на 2010 г. броят на служителите ще нарасне с 41 нови работни места и ще достигне общо 256 души. „Соларпро” се ангажира с обучението на инженерите и операторите на фотоволтаичните поточни линии.

След прерязването на лентата премиерът заедно с гостите разгледа цеховете за производство на слънчевите панели и отпътува за столицата.

Преди това обаче в разговор със силистренския градоначалник пое ангажимент за среща, по време на която кметът инж. Иво Андонов да представи проекта за строителство на Дунав-мост Силистра-Кълъраш.

Кметът инж. Иво Андонов се срещна с посланика на Република Унгария

Отношенията между България и Унгария се развиват отлично, както в политическата, така и в икономическата област. Това заяви вчера посланикът на Унгария у нас Юдит Ланг, която се срещна с общинската администрация. Несъмнено за това голямо значение има членството на двете страни в ЕС - интересите ни са близки и заедно работим, за да ги защитаваме, дългогодишните приятелски отношения, които имаме, трябва да продължат да сътрудничат в областта на културата, туризма, социалните дейности - посочи унгарският посланик.

По думите й световната икономическа криза е повлияла на търговията между двете държави, като само за последните четири месеца тя е намаляла с 28 на сто. Тази година стокообменът между Унгария и България е 860 млн. евро, като 2/3 от него е внос на унгарски стоки на българския пазар. Независимо от това взаимоотношенията между двете страни се развиват динамично- смята посланик Ланг. Тя вижда своята роля в подпомагане инвестициите в малкия и средния бизнес у нас.

Сред чуждестранните инвеститори в България унгарците са на девето място по инвестиции.

На срещата г-жа Юдит Ланг получи информация за историческото, икономическото и културното развитие на Силистренския край. Според нея местният бизнес би могъл да си сътрудничи с унгарски партньори в областта на възобновяемите енергоизточници, управлението на водите, селското стопанство, туризма, културата.

Посланик Юдит Ланг посещава за първи път дунавския град по покана на ръководството на Силистренския театър „Сава Доброплодни”, на кмета на общината Иво Андонов и на управата на „Соларпро”. „В един ден получих трите покани и реших, че трябва непременно да дойда”, разказа посланик Ланг. Много рядко се случва извън Унгария друга държава да постави пиеса от унгарски автори и не мога да не уважа премиерата на „Лицева опора” от Тибор Дюркович, коментира дипломатът.

Над 60 хил. лева месечно плаща Здравната каса в Силистра за 10 000 души с хипертония

От началото на годината досега 3 000 са диспансеризирани от личния си лекар с кардиологична диагноза

Сърдечно-съдовите заболявания са най-масовите, което определя трайната тенденция диагнозите, за която има най-висок разход за лечение, да са именно те. На първо място е Хипертоничната болест на сърцето. За нея средномесечно РЗОК - Силистра през тази година заплаща 62 665 лв. за лечението на около 9 960 лица.

За лекарства за Стенокардия РЗОК - Силистра през тази година средномесечно заплаща 21 137 лв. за около 2 415 лица.

Към 4 095 лв. Здравната каса заплаща за лекарства на 863 лица с диагноза Сърдечна недостатъчност.

Здравноосигурените лица в Силистренска област, диспансеризирани при изпълнители на специализирана извънболнична медицинска помощ, са 7 234, а диспансерно наблюдаваните от общопрактикуващи лекари - 12 334.

Лицата, наблюдавани от своя личен лекар за повече от една кардиологична диагноза, наброяват 2 920, а тези, наблюдавани от кардиолог за повече от една диагноза са 2 839.

Тази година диспансерното наблюдение на пациенти с често установяваните сърдечно-съдови диагнози Стенокардия, Хипертонична болест на сърцето, Стар инфаркт на миокарда след изтичане на първата година след инцидента и др. преминаха на диспансерно наблюдение от лекар–специалист към такова при личния си лекар. Най-голям е броят на диспансеризираните с Хипертонична болест на сърцето: 10 713, следвани от пациентите със Стенокардия – 2 964, и Сърдечна недостатъчност- 2 445.

Диспансерно наблюдение на пациенти със сърдечно-съдови заболявания водят и кардиолози. От тях се наблюдават 2 445 лица със Сърдечна дедостатъчност, 2 104 с Хипертонична болест на сърцето, 1 083 със Стенокардия и др.

От началото на годината 3 168 лица за първи път са диспансеризирани от своя личен лекар за кардиологична диагноза, а 267 са тези, взети за пръв път на диспансеризация от кардиолог.

Няма коментари:

Публикуване на коментар