Бр.171/12 октомври 2009 г.

ГАЗ-ка премаза 4-годишно дете в Окорш

Товарен автомобил ГАЗ премаза насред село Окорш 4-годишния Денис Р., който си играел сам на улицата, съобщи ОД на МВР - Силистра. Инцидентът е станал в късния следобед в събота. Детето е от бедно семейство, което имало и по-малка дъщеря. Зад волана на камиона бил 50-годишният Панчо А. “Катастрофата е станала в района на училището, когато на завой товарната ГАЗ-ка нацелила детето и му счупила черепа”, разказа човек от селото. Според други преминаващ микробус попречил на автомобила и той попаднал върху оставеното без надзор дете.

За първите девет месеца на годината в региона има 419 катастрофи, с 18 убити и 62-а ранени.

Увеличават се респираторните заболявания в Силистренско

През септември са увеличени случаите на остри респираторни заболявания в региона и нивото на заболеваемостта се оценява от специалистите като средно, съобщиха от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра.

Инспекцията е изпратила проби в Националния център по заразни и паразитни болести за вирусологично изследване, за да се проследи циркулацията на сезонните грипни вируси в района и да се направи оценка на епидемичната обстановка.

Все още няма съобщения за болни от новия грипен вирус в Силистренска област. Продължават двайсет и четири часовите дежурства на служители от отдел "Противоепидемичен контрол” на РИОКОЗ и на телефон 0886-913-001 се приемат съобщения при съмнение за заболяване.

Според специалистите месеците октомври и ноември са най-подходящи за профилактика срещу сезонните грипни вируси. Имунизационният кабинет на РИОКОЗ разполага с противогрипна ваксина.

Извършването на тази профилактика е особено важно за рисковите групи – за деца и възрастни хора с хронични заболявания и за работещите в здравеопазването, образованието и обслужващата сфера, които имат много обществени контакти, смятат специалистите.

Завърши кампанията за прибирането на тютюна в Силистренско, продукцията вече се изкупува

Това съобщиха от областната земеделска дирекция.

Прибрани са 2 476 тона ориенталски тютюн и 3 308 тона от тютюна сорт „Бърлей“.

Средният добив от ориенталския тютюн от 185 килограма от декар е с 28 килограма по-нисък от миналогодишния. С 10 килограма по-висок е средният добив от 193 килограма от сорта „Бърлей“.

Изкупуването на ориенталския тютюн вече започна, но цените са с 10-15 на сто по-ниски от миналогодишните, каза управителят на създаденото в село Листец „Сдружение на тютюнопроизводителите 2003“ Фикрет Бекир. Той очаква изкупните цени да бъдат увеличени. Според Бекир за премиране на тютюнопроизводителите от държавата са осигурени и около 80 милиона лева.

В областта през тази година бе прибрана продукция от 17 143 декара тютюн „Бърлей“ и 13 387 декара ориенталски тютюн. Най-много тютюн от сорта „Бърлей“ отглеждат стопаните в Дуловска община – 3 500 декара, а площите с ориенталски тютюн са на-големи в Главинишка община – 7 610 декара.

Средният добив от 200 килограма от декар е с 2 килограма по-нисък от миналогодишния

Средният добив от 200 килограма от декар, с който стопаните от Силистренско завършиха прибирането на слънчогледа, е с 2 килограма по-нисък от миналогодишния, показва справка от областната земеделска дирекция.

Най-висок е добивът в Ситовска община– 240 килограма от декар.

Със 125 килограма по-нисък от миналогодишния е и средният добив от 365 килограма от досега прибраната царевица.

През тази година стопаните в Силистренско отглеждат 211 008 декара с царевица – със 74 738 декара по-малко от миналата година.

КМЕТЪТ ДАВА РАМО НА БАЛКАНСКИ ШАМПИОНИ ЗА СВЕТОВНО

Тримата шампиони от последната Балканиада по джу-джицу Румяна Георгиева, Емил Господинов и Гергана Йорданова и техният треньор Неделчо Цветков се срещнаха със силистренския кмет Иво Андонов, за да му разкажат за постиженията си. По време на разговора стана ясно, че младежите, които са състезатели на СК „Багаин” и възпитаници на Общинското спортно училище „Дръстър”, ще бъдат гръбнакът на националния отбор по бойната дисциплина на предстоящото световно първенство в гръцката столица Атина в края на месец ноември.

За участието им са необходими 2 000 евро. Кметът Андонов насърчи младите силистренски спортисти да подадат заявките си за световното състезание. Силистренското представителство в Атина ще бъде особено впечатляващо и с участието на Златко Цветков, който миналата година взе бронз в дисциплината на световно и европейско първенство. Участието на Цветков – младши е обезпечено от федерацията.

Децата са подготвени за големи изяви, с гордост подчерта треньорът на багаинци Неделчо Цветков, и допълни, че от тях треперят и „Левски”, и „ЦСКА”. „Ще се борим за всеки един резултат”, обещаха младежите и не скриха гордостта си, че са ученици на спортното училище вече 5 години. „Горди сме, че вече излизаме и на световни състезания. Мисля, че сме си отвоювали правото да съществуваме като специализирано училище в Силистра”, заяви още треньорът по джудо, джу-джицу и самбо Неделчо Цветков.

Здравни инспектори на проверки


192 проверки на противоепидемичния режим в различни обекти (амбулатории за първична медицинска, специализирана и дентална помощ, болнични заведения, детски, учебни и социални заведения, спешни центрове и др.); по надзора на острите вяли парализи и във връзка с изпълнение изискванията на наредбата, забраняваща тютюнопушенето в лечебните заведения, са извършили инспекторите от отдел „Противоепидемичен контрол“ про РИОКОЗ - Силистра.

За констатирани при проверките нарушения инспекторите от отдел "Противоепидемичен контрол” са връчили 22 предписания с мерки за подобряване на противоепидемичния режим и за изследване на контактните в заразните огнища. Съставени са 2 акта за административни нарушения и са издадени 5 наказателни постановления на стойност 700 лв.

Дават близо 55 млн. лв. за рехабилитация на пътя Добрич-Силистра

За рехабилитацията на 75 км от пътя Добрич-Силистра ще бъдат инвестирани 54,6 млн. лв., съобщиха от Национална агенция „Пътна инфраструктура“. Вече се извършват подготвителни дейности за преасфалтирането на шосето по националния проект „Транзитни пътища – V“.

Обектът се финансира от Европейската банка и държавния бюджет. Възложител на обществената поръчка е Агенция „Пътна инфраструктура“, а изпълнители са „Пътно строителство“ АД - Добрич, „Пътперфект-Т“ АД - Силистра и „Хидрострой“ АД – Варна. Участъкът е от 55 км в Добричка област и 20 километра в област Силистра

За настъпващия зимен сезон, най-късно до 15 ноември, в него ще бъдат възстановени вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка.

Сега движението на моторни превозни средства се извършва в двете платна с ограничение на скоростта и временна сигнализация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар