Бр.169/8 октомври 2009 г.

Данъчен дъни общинската хазна с 4 хилядарки


Младши инспектор в Общинската данъчна служба - Силистра, е задържан при специализирана полицейска операция на „Икономическа полиция”, проведена на 6.X под надзора на Окръжната прокуратура. 34-годишният Любомир Георгиев е приведен в полицейския арест за срок от 24 часа.

До разкритията, уличаващи данъчния служител в престъпление по служба, се стигнало в хода на няколкомесечно разследване. Изяснено било, че в качеството си на длъжностно лице той е манипулирал данни в компютърната система на данъчната служба с цел намаляване на дължимия годишен данък за МПС от физически лица.

До момента са установени около 50 случая, в които служителят е занижавал показателите за мощността на декларираните автомобили. Нанесената щета на общинския бюджет за 2008 г. възлиза на около 4000 лв.

В голяма част от случаите общинският служител е извършвал услугата срещу заплащане.

Облагодетелстваните физически лица са от разнородни социални групи, включително работещи в общински и държавни структури.

Работата по случая продължава. Срещу Любомир Георгиев е образувано досъдебно производство.

Служителят ще бъде уволнен за уронване престижа на общинската данъчна служба, бе категоричен зам.-кметът Милен Пенчев на брифинг с местни и национални медии по повод арестуването на младшия инспектор от общинската данъчна служба Любомир Георгиев. Срещу инспектора е повдигнато обвинение, че в продължение на няколко месеца е фалшифицирал данните в компютърната система на данъчната служба, с което е намалявал дължимия годишен данък за различни автомобили на физически лица.

На въпроса дали има яснота кои лица от общинската администрация са облагодетелствани от услугите на инспектора, Милен Пенчев каза, че разполагат само с регистрационните номера на колите и такава проверка все още не е направена.

Според справката от началника на отдел “Данъчна служба за местни данъци и такси” Анчо Вълковски, за миналата 2008 година щетата на общинския бюджет, нанесена от Георгиев, възлизала на 4 000 лева. В голяма част от случаите общинският служител е извършвал услугата срещу заплащане. Зам.–кметът Милен Пенчев даде и пример с автомобил, на който реалният данък е бил 181 лева, но Георгиев го е фалшифицирал на 21 лева. Той заяви, че собствениците на автомобилите, чиито регистрационни номера фигурират в списъка ще бъдат уведомени и съответно данъкът ще бъде начислен, коригиран и внесен в общинската хазна.

При претърсване в дома на Любомир Георгиев е иззета компютърна конфигурация, в която вероятно се съдържат данни за подправени регистрационни талони на МПС - това е интересен факт, имайки предвид това, че служителят е в неплатен отпуск от шест месеца.

Силистренските огнеборци са гасили с 80 пожара по-малко в сравнение с миналата година.

Общо 606 произшествия са обслужили поделенията на Звено “Пожарна безопасност и спасяване”- Силистра от началото на годината до сега - съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-ПБС Силистра.

Това е с 80 по- малко в сравнение с миналата година за същия период. Ликвидирани са 535 пожара, от които 141 с материални загуби и в 394 случая е извършена гасителна дейност на сухи треви и отпадъци, без да са нанесени материални щети.

Двама души са загинали при неправилно боравене с огън.

С 15 повече са пожарите с материални загуби и със 113 по-малко в сухи треви в сравнение с миналата година за същия период.

От Звено ПБС са извършени 17 аварийно – спасителни дейности, оказана е техническа помощ в 15 случая, като три са случаите, когато е оказана помощ на други териториални служби.

От началото на годината до сега лъжливите повиквания са 28, като за миналата година те са били с 8 по-малко.

Поради небрежност при боравене с огън от началото на годината до сега са загинали двама души, а трима са пострадали.

Най-много са пожарите в “Жилищно-комуналното стопанство и битово обслужване” – 72, в отрасъл “Селско стопанство” – 27, в “Транспорт” – 21, в отрасъл “Търговия” – 5, в “Промишленост” – 7.

Пожарите, възникнали от небрежно боравене с открит огън, са 33, от късо съединение са 26, от неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди - 9, от техническа неизправност - 8, от самозапалване - 6, от строителна неизправност - 3, от огневи работи - 4, и други.

През деветте месеца на 2009 г. служителите от Държавния противопожарен контрол и превантивна дейност /ДПК и ПД/ са извършили 67 комплексни, 859 контролни и 2540 тематични проверки. Връчени са 460 разпоредителни документа. Наложени са 10 принудителни административни и 48 административно-наказателни мерки. Издадени са 356 удостоверителни документа за съответствие на проектни документации за строежи с противопожарните правила и норми и 42 становища по Закона за устройство на територията. Служители от ЗПБС взеха участие в 34 приемателни комисии.

Община Силистра се включва в инициативата „Живей здравословно – спортувай доброволно”

Община Силистра кандидатства с проект за изграждане на фитнес-зала, с което се включи в националния конкурс за възстановяване на закрити и открити пространства за активен масов спорт. Инициативата е на „Еврофутбол” и Фондация „Работилница за граждански инициативи”.

До 15 октомври т.нар. Група на съветниците (спортисти, представители на местните власти и медийни партньори) ще направи селекция на 20 от подадените проекти. „Еврофутбол” окончателно ще одобри за финансиране 7 проекта. Ще бъде одобрен за финансиране и обект, получил най-висок вот от интернет-потребителите.

От цялата страна са подадени 103 проекта за ремонт и възстановяване и оборудване на спортни площадки, маси за тенис, фитнес-зали и други пространства за активен масов спорт.

Община Силистра приканва всички почитатели на фитнеса, на масовия спорт и родолюбиви силистренци да подкрепят предложението на администрацията за проект „Живей здравословно – спортувай доброволно”. Това може да стане, като се гласува в сайта на конкурса – www.izberidasportuvash.org.

Нека активно да гласуваме за проекта ни и заедно да си създадем условия за активен и здравословен начин на живот за нас и нашите деца!

За директно гласуване използвайте този линк: http://www.izberidasportuvash.org/poll/78-31-30092009silistra

Няма коментари:

Публикуване на коментар