Бр.177/20 октомври 2009 г.

Ахмед ДОГАН:

„Философията на европейската политика е голямата власт да се даде на регионите!”


В условията на демокрация е нормално да има състезателен момент, така Ахмед Доган, коментирайки наличието на голям брой кандидати за кметското място в община Дулово. Всяко едно състезание обаче има правила, допълни той.

Според него голямата цел на всяка една либерална партия е да попадне на естествени лидери – хора, на които може да гласува доверието да управляват, да организират, да водят. Лидери, които да имат ясна визия за това, как да се случат нещата не само в утрешния ден, но и за години напред. Ахмед Доган заяви, че на пръстите на едната му ръка се броят хората, които имат поглед и мисъл за това, какво ще се случи в страната ни в следващите 15-20 години и че той има претенциите да е един от тях.

Пред членове и активисти на ДПС в община Дулово лидерът на партията Ахмед Доган разясни философията на европейската политика - голямата власт да бъде дадена на регионите, на общините. Днес Европа тренира с различни процедури, проекти и програми как да направи прехода към даване правомощия на местната власт. Визията на Европа за своето бъдеще е да има едно голямо правителство, а по места правителствата да координират трансмисията между общините и Брюксел, заяви Доган. Ние сме свикнали да имаме силна централна власт, но този синдром ще отмине и е просто въпрос на време. Политическите партии са тези, които ще подготвят местните власти за този момент, когато кметовете и Общинските съвети ще са основните субекти на властта. Те ще консумират директно еврофондовете. Такава е играта на Европейския съюз, допълни Ахмед Доган. Европа, каза той, няма интерес да създава силни правителства. Целта е да се превърне в аналог на САЩ – с т.нар. Европейски щати, и да бъде контрапункт на Америка, Китай, Япония и др.

България и в частност Дулово имат шанс да се възползват от дадената им възможност, но как ще стане това, когато претенции да управляват проявяват политици, които нямат визия за това, какво ще се случи и как ще работят, коментира лидерът на ДПС.

Ахмед ДОГАН:

„Какво може да направи един кмет, като спечели изборите? Това е основният въпрос. Не може никой да си прави шега с мисълта за кметуване. Не става дума само за това да си смел. Нужно е да си на духовна, икономическа, социална и политическа вълна. За един професионален политик е много важна информацията, ако кметът се обърне и му каже, че общината няма съществени собствени приходи и че разчита на финансиране от републиканския бюджет, от европейски програми и др. Това означава, че този кмет е изцяло зависим. Е, как тогава ти, който си обявил себе си за независим кмет, ще правиш политика, която е изцяло зависима?! В съвременните условия не може да искаш да се правиш на кмет на Дулово без подкрепата на една сериозна политическа партия. Политиката е изключително сериозна игра. Успехът на Движението за права и свободи в последните години е много голям.”


На въпрос от залата относно сатанизацията на ДПС Ахмед Доган отговори така:


„Факт е, че не само на регионално, но и на национално равнище има хора, които се заиграват с лозунги от типа на: „Бягайте, турците идват!” Припомнете си стратегията на последните избори и ще си обясните много неща. Опасно е, когато някой се заиграва с етническата карта на страната ни. Ако тези, които играят тази игра, нямат друг ресурс и разчитат само на това – нега го правят. Ние обаче не трябва да им отвръщаме по същия начин. Щом в политиката разчиташ да печелиш на база темата за етносите – това означава,че си много слаб. А няма партия, която да не го прави, тук, в България. Човек, който прави това, е опасен типаж и проблемът, че се прави съзнателно. Защо съзнателно – защото още хваща дикиш! Щяхме да направим грешка, ако пак бяхме във властта. Осем години са твърде дълъг период. Нужна е малка пауза, а колко малка или голяма ще е тя, ще преценят нашите членове, активисти и симпатизанти!”.



Гюнер РАМИС, кандидат за кмет на Дулово:

„Основната ни цел е да задържим младите хора!”


Гюнер Рамис е роден на 23 февруари 1966 г. в Дулово. Семеен, с две деца. През 1992 г. завършва специалност “Физика и математика” в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. В периода 1991 – 1996 г. Гюнер Рамис е учител по математика в ОУ “Васил Левски в с. Яребица и в ОУ “Алеко Константинов” - с. Вокил, след това 5 години е директор на ОУ “Христо Ботев” - с. Овен. През 1995 – 1999 г. е общински съветник в община Дулово. Работи като началник на направление “Образование” в общината в периода 1999 – 2005 г.

През мандата на коалиционното правителство с министър-председател Сергей Станишев, от квотата на ДПС, Гюнер Рамис е заместник-министър в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Той отговаря за организационното развитие на структурите на администрацията и за дейността на инспектората на държавната администрация. Гюнер Рамис бе кандидат на народен представител в 41 НС от листата на ДПС за област Силистра.

Днес Гюнер Рамис е кандидат за кмет на община Дулово от Движението за права и свободи.


- Г-н Рамис, какво ви накара да се включите в тази надпревара ?

- Животът ми трайно е свързан с община Дулово. Роден съм тук, семейството, роднините, близките и приятелите ми живеят тук. Формирал съм се като личност точно в този край. Затова и при дадените обстоятелства-предстоящите частични избори за кмет, аз се кандидатирам за кмет на община Дулово от листата на ДПС. Мисля, че имам капацитет и възможности да допринеса за развитието на населените места в общината, за подобряване административното обслужване на хората, привличането на още инвестиции на местно ниво. По този начин ще подобрим условията за бизнес, развитие на нови и печеливши дейности така, че да задържим младите хора при нас, да не напускат родния край.

- Бихте ли ни казали кое ви мотивира да работите в сферата на местната власт ?

- Натрупаният опит по време на работата ми в МДААР, където отговарях точно за ресора „Организационно развитие на административните структури” ми дава самочувствието, че съм запознат с проблемите и възможностите за развитие на нашия край. Запознат съм добре и с механизмите на работа и координация с централната власт, както и възможностите за обща работа с европейските институции. Кураж ми дава и фактът, че Филиз Хюсменова е нашият евродепутат и е зам.-председател на Комисията по регионално развитие в Европарламента - един изключително влиятелен и отговорен пост. Не маловажно е и обстоятелството, че бившият ни кмет д-р Митхат Табаков днес е депутат в 41-то Народно събрание. Това е голям шанс за нас - имаме силно лоби не само в националните , но и в евроинституциите.

Нямам илюзии! Давам си сметка, че работата на днешния кмет коренно се различава от работата на кмета отпреди 10 години. Но това пък ме мотивира да работя и по-отговорно, и по-добре. Ще подбера и екип от експерти, който ще работи за развитието на община Дулово.

- Какво наследство е оставил д-р Митхат Табаков като кмет на община Дулово?

- Общината е с проектна готовност, възлизаща на стойност над 115 милиона лева, като част от тях са реализирали още в първия мандат на д-р Митхат Табаков. Има големи проекти по ПУДООС и по програмата „Околна среда и сметосъбиране”. Изключително отговорно ще трябва да се работи до края на кметския мандат, тъй като всичко онова, което вече е започнало, трябва да достигне до своя финал. По никакъв начин не трябва да загърбваме положените до момента труд и усилия.

- Какви са вашите приоритети, които ще отстоявате, ако жителите на Дуловска община ви изберат за кмет ?

- Европейско развитие на общината. Активна, делова, отворена и работеща администрация, поддържани улици, училища и детски градини, инвестиция в младите хора, както и осигурена грижа за нашите майки и бащи. Наемам се с нелеката задача Дуловска община да стане притегателен център за хората, привлекателно място за инвестиции, красиво и спокойно място за живот. Сигурно съм си поставил повече задачи, отколкото ми позволява времето до края на този мандат, но пък съм убеден, че силната ми мотивация е печелившата карта в това състезание. За последните години политиката на ДПС по отношение развитието на родния ми край доказа, че нашата община е активно подкрепяна в редица инициативи, които допринесоха за нейното европейско развитие.

- Как ще коментирате явяването на бившия народен представител Юксел Хатиб от ДПС като независим кандидат за кмет и съвместната му работа с бившия зам.кмет на Дулово Юксел Исмаил?

- Бих се въздържал от това да коментирам опонентите си, но в този случай ми е трудно. Става въпрос за хора, които до вчера бяха в редовете на Движението за права и свободи. Бяха представители на ДПС в парламента от името на добруджанци, а днес се обръщат срещу хората, които преди време ги избраха. Разбира се всеки има право да се кандидатира за поста кмет, но от морална гледна точка, за мен това е недопустимо. Неприемливо е също така човек, който два мандата бе зам.-кмет на общината, бе лидер на ДПС в Дуловско, също да застава от другата страна. Трудно е да свикнеш с мисълта, че освен с кандидатите на другите партии ще трябва в изборния ден да се изправиш срещу хора, с които до вчера си работил рамо до рамо и си им гласувал доверието си.

- Броени дни остават до 24 октомври, г-н Рамис. Как вървят предизборните срещи?

- Някои хора не можаха да разберат, не им стана ясно, че ДПС работи и се среща със своите избиратели постоянно, не само по време на избори. При нас изборите започват в момента, в който са приключили предходните. Това е един постоянен процес на срещи и разговори с хората, който нашата партия отстоява вече толкова години. Затова хората ни познават и разговарят с нас честно и откровено. Така е и на частичните избори за кмет в община Дулово. Срещите с хората протичат открито, в диалог и дискусии за определени проблеми в конкретните населени места. Акцентираме върху проектната готовност на ОбА, тъй като на всички е известно, че без проекти няма инвестиции. Поемаме конкретни ангажименти, защото кампанията ни е лице в лице и за разлика от другите кандидати ние си изпълняваме ангажиментите.

Добронамереност, откритост и отговорност към хората са моите и на екипа ми принципи в предизборните срещи.


д-р Али СЕЛИМАН:

“Не е вярно, че МБАЛ-Дулово има задължения от 4,5 млн. лв.”

По повод твърденията на здравния министър Божидар Нанев, че болницата в Дулово има задължения, възлизащи на 4,5 милиона лева, управителят на лечебното заведение д-р Али Селиман направи коментар, че изнесената информация не отговаря на истината. По данни, изпратени в Министерството на здравеопазването към 30 септември, задълженията на МБАЛ – Дулово са в размер на 1,293 млн. лв., от които просрочени са около 1 млн. лв. И това са пари, които дължим за медикаменти на доставчици, коментира д-р Селиман. Освен това заплатите на работещите в лечебното заведение са изплатени частично и дължимата сума е 142 хиляди лева. Невярно е и твърдението, че има затворени отделения в болницата. Всички отделения работят. Нямам нищо против външния одит, който здравният министър е поръчал, нямам нищо против в болницата да влязат от прокуратурата или от ДАНС, категоричен бе д-р Али Селиман.


Д-р Даниела Костадинова е удостоена от Българския лекарски съюз званието “Лекар на годината”


Д-р Даниела Костадинова - директор на силистренската многопрофилна болница за активно лечение - е удостоена от Българския лекарски съюз /БЛС/ със званието “Лекар на годината”, съобщи председателят на Регионалната колегия на съюза д-р Теодор Иванов.

Той връчи почетния знак и грамота за званието на д-р Костадинова на състоялото се вчера в силистренската болница тържество по случай Деня на българския лекар.

Според д-р Теодор Иванов ръководителката на силистренската болница е с доказани качества на мениджър. Лечебното заведение е финансово стабилно. През последните години са направени ремонти на възлови отделения на болницата. Пет от тях бяха открити вече от министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев.

Силистренската болница, сто и трийсет години от чието създаване се навършват през тази година, ще стане база за обучение за следдипломна квалификация и започва процедура за акредитиране. Подготвен е договор с Медицинския университет във Варна, което е едно от условията за акредитация, бе съобщено от лечебното заведение.


Пътна полиция в Силистра с нов шеф


Със заповед на министъра на вътрешните работи за началник-сектор „Пътна полиция” в ОДМВР - Силистра е назначен главен инспектор Георги Николов. До момента Николов ръководеше група „Пътен контрол” в РУМВР - Силистра.



Нападнаха възрастна жена за 12 лева

72-годишна жена е настанена в силистренската болница със счупен крак. Тя пострадала в неделя около 20.00 ч. по ул. „Цар Шишман” в областния град, когато била нападната от неизвестно лице. Нападателят я съборил на земята и със сила й отнел найлонов плик, съдържащ 12 лв. и лични документи. При падането жената получила фрактура на единия крак. Настанена е в местната болница без опасност за живота. Случаят се разследва от РУМВР - Силистра, образувано е досъдебно производство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар