Бр.183/28 октомври 2009 г.



Люляк цъфна в Грънчарово
Първите цветове на белия люляк в дома на Васила и Неделчо Илиеви от дуловското село Грънчарово разцъфнали още в края на август. Постепенно, в рамките на два месеца, един по един клоните на целия храст побелели с красивите и ароматни пролетни цветове.
„Това не се случва за първи път, казва стопанката им. И наистина, зимите са бивали люти, така както знам от моята майка. На всеки, който мине край нас и пожелае, му набирам по един букет.”
Дали и тази зима ще е студена и люта тепърва предстои да видим. А междувременно пролет в есента е красив момент.
За три дни 11 без предпазни колани
Единадесет случая на неизползване на обезопасителни колани са констатирали пътните полицаи от РУМВР - Силистра само за три дни – от 23 до 25 октомври.
От 23 т. м. в страната започна поредната превантивна инициатива на Пътната полиция, насочена към използване на предпазни колани от водачите и пътниците, включително и на задните седалки. В десет от случаите са санкционирани водачи на леки коли, а в един – на товарен автомобил. Освен глобата от 50 лв., на водачите, допуснали нарушението, се отнемат и 8 контролни точки, напомнят от Пътна полиция.
Само от 3 села са кандидатите за общинска земя под наем
Трийсет и един малоимотни и безимотни жители от селата Бабук, Богорово и Проф. Иширково са кандидатствали за ползване на общинска земя под наем за 1 стопанска година. Това съобщи Снежана Неделчева, ръководител на дирекция „Общинска собственост” след края на кампанията.
На 8 души са отхвърлени заявленията, тъй като адресната им регистрация е извън населеното място, където са земите, или за неплатени местни данъци и такси.
Ще бъдат сключени 23 договора за близо 115 декара площи. Двайсет са кандидатите от село Бабук, които ще обработват около 82 дка ниви. Шест молби са одобрени за село Богорово и една - за село Проф. Иширково. Тази година общината успя да осигури 1 360 дка общински обработваеми земи в 18 селища на общината без Попкралево.
Според нормативната уредба всяка година се предоставят до 10 дка земя за ползване под наем от бедни граждани в общината. Целта е да подпомагат домакинствата си със земеделска продукция. Таксите варират от 12 до 20 лева на декар в зависимост от категорията на земята. Договорите се сключват за срок от една стопанска година.
През миналата година са сключени 11 договора, тъй като голяма част от кандидатствалите са били неизрядни платци към общината. Тази година са двойно повече, но тенденцията през последните години е към намаляване броя на кандидатстващите най-често заради неплатен данък „МПС”.
В старостта човек може да запази своето достойнство и себеуважение, да гледа оптимистично към бъдещето!
Евроусловия за потребителите на Преходното жилище  
Вчера екипът, реализирал проекта „Преходно жилище- независим живот”в Алфатар, проведе заключителна конференция. Проектът е част от програмата „Деинституализация, посредством предоставяне на услуги в общността” и в частност в нейния компонент- грижа за възрастните хора в пенсионна възраст.
Това е всъщност по-различен тип преходно жилище, именно за хора на пенсионна възраст, което предполага, че не би могло в чист вид да се използва методиката на преходното жилище, в изискванията на която влиза изграждането на преходни жилища за възрастни и за деца в рисков фактор, лишени от родителски грижи, или пък за възрастни с увреждания.
Самото обособяване на преходно жилище към Дома “Щастлива старост” в Алфатар, идеята и проектът за изграждането му напълно са изпълнил целите си предвид реализираните вече изцяло проектни дейности.
„Идеята ни беше възрастните хора от Дома, които са със съхранен интелект и в относително по- добро здраве, да заживеят един по-самостоятелен живот. Ние предоставяме високо качество на социална услуга. Стараем се, идвайки при нас, да придобиват усещането, че тук тепърва започва животът им. Те не бива да живеят с мисълта, че дочакват края си. И вярвам, че тук в Дома те наистина се чувстват така ”, сподели пред присъстващите директорът Нели Маринова.
Заключителната конференция бе уважена от кмета на общината Радка Желева, председателя на Общинския съвет - Алфатар, директора на Регионална дирекция “Социално подпомагане” Мая Петрова, регионални координатори на ФАР, близки и приятели на потребителите на преходното жилище. Приятна изненада бе и присъствието на Драгомир Драганов, който направи празника им незабравим. Той подари на присъстващите един букет от песни, които върнаха присъстващите години назад.
Деветимата домуващи в преходното жилище имат възможност, чрез значително по-голяма самостоятелност и автономност, обгрижвани на съвременно европейско ниво, да възвърнат старите си навици както за самостоятелното организиране на бита, така и за активно, дейно участие в обществения живот на града. Различните самодейни формации и групи към преходното жилище, които развиват богат културен и творчески живот, са чести участници и призьори в различни музикални и поетични конкурси. Такива са дипломата и грамотата от участието им в Петнадесетия юбилеен национален фестивал на пенсионерските състави за стари песни, шлагери и български фолклор “Листопад на спомените” Варна -2009.
Проектът по изграждането на преходното жилище е по линия на „ФАР”, а финансирането му е със средства от Евросъюза и републиканския бюджет . Той приключва в края на този месец, а проектите дейности, чиято обща стойност е близо 180 000 евро, стартираха през май.
До края на тази година в оставащите два месеца, вече извън проекта, благодарение на спонсори и дарители от цялата страна ще продължи предлагането на услугата „Преходно жилище”.
От началото на следващата година има вече и решение на ОбС в Алфатар за депозирано искане в Агенцията за социално подпомагане услугата да бъде стандартизирана, което означава, че тя ще стане делегирана държавна дейност, на каквато база е и Домът, посочи Нели Маринова.
 В преходното жилище всеки ще си има издръжка по стандарт, възлизащ на 7 000 лв. на човек, годишно, като сумата за дома е около 6000 лева за същия период.
Общо 40 възрастни в Дома и деветимата в преходното жилище към социалното заведение в Алфатар живеят и творят в наистина европейски условия.
Ръководството е с намерение да стандартизира и „Защитено жилище”, което в пакет с преходното да затвори кръга на една съвременна социална услуга.  
Силистра кани винопроизводители на Винария "Река от вино"
Община Силистра кани винопроизводители за участие във "Винария - Силистра 2009", която ще се проведе под мотото "Река от вино". Участниците могат да бъдат както юридически, така и физически лица - винопроизводители и търговци.
"Винария Силистра 2009" ще се състои от 1 до 30 декември на площад "Свобода" в крайдунавския град. Събитието е част от Коледния традиционен базар.
Кандидатстваме с шест проекта за социални кухни и трапезарии
Шест са проектите, изготвени от общини и фирми от Силистренска област за реализирането на социални кухни и трапезарии. Крайният срок за депозиране на идеите бе 19 октомври. В началото на ноември ще станат ясни и резултатите, коментира Мая Петрова, директор на Регионалната дирекция „Социално подпомагане”.
Два са проектите от община Силистра, по един имат от Алфатар, Тутракан, Кайнарджа и Главиница.
Трапезариите за бедни, които от Министерството на труда и социалната политика искат да открият, ще работят от 1 декември 2009 г. до 31 март 2010 г.
Проектите ще бъдат финансирани от парите, които социалното ведомство бе заделило за пенсионерските почивки. Ще се отпускат от 5 до 20 хиляди лева.
Общини с население до 30 000 души ще имат по една трапезария, по-големите населени места – по две.
Силистренски фирми с голям интерес към ОП „Развитие на човешките ресурси”
Доста големи фирми от Силистра и региона имат интерес към схемата „Аз мога” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съобщи миналата седмица Георги Балушев, директор на Бюрото по труда. Това е резултат от проведена нарочна среща между дирекцията и представители на “Фазерлес“, „Лесилмаш“, „Силома”, „Оргтехника“, „Стомана”, „Благстрой“ и др.
Четири са до момента действащите схеми на оперативната програма – това са „Аз мога”, „Адаптивност”, „Отново на работа” и „Развитие”.
Дирекция „Бюро по труда” работи активно в сътрудничество с двата синдиката - КНСБ и КТ „Подкрепа” в Силистра. До този момент има подадени нови 60 заявления от три фирми за включване в схемата „Аз мога”, която предлага повишаване квалификацията на заетия вече персонал.
За преквалификационни курсове кандидатстват от „Хром” и „Български пощи”. Първите за курсове за мотокаристи, а останалите за придобиване и повишаване на компютърните умения.
От началото на годината до момента в обучения за професионална квалификация са били включени 45 лица. Безработни учители пък са усвоявали работа с компютър и английски език.


Няма коментари:

Публикуване на коментар