Запушен комин вдигна на крак пожарникари 

Запушен комин вдигна на крак силистренските пожарникари вчера около 15.30 часа, видя репортер на “Дръстър ПРЕС”. Инцидентът стана във втория от жилищните блокове, известни още като “Глупаците” по ул. “Добруджа” в града. 
Огромни талази пушек излизаха от апартамент на петия етаж близо 10 минути преди пристигането на пожарникарите. Собствениците липсваха и се наложи огнеборците да влязат с висока стълба през терасата на дома. 
Силният дим мигом изкара обитателите на блока навън. В паниката се чуваха коментари за гръмнала бутилка с газ. До последно живущите не знаеха за каква авария ставаше дума и дали е безопасно да се приберат в апартаментите си. 
По коментара на присъстващите огнеборци ситуацията не е била толкова тежка и без проблем е овладяна от тях. 



Щандове без етикети носят глоби до 3 000 лв.


От вчера Районната ветеринарно-медицинска служба /РВМС/ започна проверки в търговската мрежа в Силистренска област за обозначаването на храните с растителни мазнини. Това съобщи директорът на РВМС д-р Венелин Димитров. Проверките ще обхванат всички търговски обекти в региона, в които се предлагат млечни продукти. Целта е да бъде установено дали предписанията, направени от инспекторите от РВМС за отделяне на продуктите, които съдържат растителни мазнини от останалите с ясно обозначение, са спазени, уточни Димитров. При нарушения, съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност, предвидените санкции са в размер от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци, каза д-р Димитров На търговеца се издава предписание за отстраняване на нередностите. При повторно нарушение санкциите са в размер от 3000 до 10 000 лв. Най-строгата мярка, предвидена в закона, е прекратяване дейността на обекта до изпълнение на предписанието.



Производството на хляб е с 30 % по-ниско


С близо 30 на сто е намаляло производството на хляб в Силистра и общината от началото на финансовата криза до днес. Това коментира Александър Сабанов –зърно-и хлебопроизводител от Силистра. 
Според него основните причини за свитото производство са на първо място намаленото потребление, дъмпинговите цени на големите фирми-хлебопроизводителки и не на последно място - финансовата криза. При създалата се ситуация, малките фурни, каквито са по-голяма част от хлебопроизводителите в Силистренско, са не-конкурентоспособни на пазара. Причината се крие в себестойността на продукцията, която при по-големите производители, въвели и автоматизирани системи в производството, се свежда до 35-40 ст. , докато при малките фурни тя е близо два пъти по-висока. 
На този етап печалбата на хлебопроизводителите в региона е минимална и голяма част от фурните са на прага на фалита, коментира още Сабанов. 
Повечето от тях са свалили цените с 20-30 %, за сметка обаче на намаления грамаж. Тези пък, които не са намалили грамажа, все още поддържат цени от 0.90 лв. за 700 г., при доставна цена от страна на големи фирми от Русе, Добрич и Варна - 0.60 лв. за същия грамаж. 



Стартира кампания за борба с рака на гърдата


Средно по 38 силистренки дневно ще преминат преглед на мамограф в рамките на стартиралата от вчера кампания за борба с рака на млечната жлеза.
Кампанията, която по информация на пресцентъра на областна администрация Силистра се инициира от областния управител Светлана Великова, ще продължи до 17 март.
Прегледите ще бъдат извършени от специалисти от Националния център по онкологични заболявания - София, като в МБАЛ-Силистра в рамките на осем дни ще бъде позициониран и единственият пътуващ мамограф в страната.
Стойността на един преглед, който ще бъде заплащан в деня на извършването му, е 26.80 лв., а останалата част от сумата, покриваща пълната стойност на прегледа, е осигурена чрез спонсорство. 
По повод тиражираните от централни медии вчера съобщения за безплатни мамографски прегледи в Силистра от областна администрация увериха, че на този етап те нямат информация за отмяна на таксата на прегледите. 
Дали става въпрос за ПР-акция, или объркване в съобщенията, ще стане ясно на предстоящата в сряда пресконференция, в която участие ще вземат доц. д-р Петранка Троянова – изпълнителен директор на „СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО ОНКОЛОГИЯ – ЕАД”, София, и д-р Елмира Павлова – управител на Националния онкологичен медицински център – София.



Съвместна изложба на млади художници 

Съвместна изложба на силистренския художник Роман Кисьов и неговата румънска приятелка и колежка Елена Дину бе открита вчера в сградата на Общинския съвет в Кълъраш. 
И двамата млади творци са на 27 години. Роман Кисьов е магистър по специалността графика от Великотърновския университет, а Елена Дину - магистър по живопис от Националната художествена академия в Букурещ. 
Това е първата им съвместна изложба, като преди нея двамата творци имат други самостоятелни изложби и участия в редица пленери. Общото им представяне е по предложение на Мариян Нягу, директор на Музеят на Долния Дунав в Кълъраш. 
Изложбата на младите художници е онасловена “Духът на Дунава - образи и въплъщения”. Показани са 12 творби на Елена Дину и 28 – на колегата й Роман Кисьов. Използвана е смесена техника, предимно живопис.  
Картините на Елена Дину са вдъхновени от религиозна тематика. Силистренецът Роман Кисьов пък е отразил в платната си увлечението си по творбите на уелския поет Дилън Томас, японски притчи и кръгът Дзен.  



с.Правда, Дулово 

Кметът Неждет АЛИ: 
“Ние сме хора, които вярваме в доброто”


Исторически данни за селото датират от края на ХVІ век. То е създадено от жителите на няколко села, населявали местностите Кубадън, на 6 км. от Правда Юртлук, по посока Зарица и Поляна по посока Златоклас.
Името на селото произлиза от названието на равнината “Дорулар”, преведено на български “Правда”.
Първите заселници са от рода на Тосколар, който и днес е един от най- големите в селото.
Основният социален състав на населението тук преди 1944 година е бил представен от бедните и средните селяни. По-голямата част от първите са били гурбетчии, аргати по добруджанските чифлици, хамали на Констанца, Румъния.
Преобладаващата част от населението работила земя на изполици /наемане земя за обработване, при което 50% от добивите се дават на собственика на земята. Над 10 на сто от населението в Правда било без земя, няколко души са притежавали около 100-200 дка. 
Основен поминък на жителите са земеделието и животновъдството. Голямо значение се отдава на тютюнопроизводството и зърнените култури. В областта на овощарството се дава предимство на кайсията.
Забележителност на селото са били вятърните мелници. “Тъй като селото е разположено в безводната равнина на Добруджа, единственото съоръжение за смилане на брашно са били вятърните мелници. В миналото и до 60- те години на миналия век тук е имало и са работили около десет вятърни мелници, разположени в различните краища на селото. Днес просто ги гледаме само на снимки - разказва кметът на селото Неждет Басри.
Неждет Басри Али е трети мандат кмет на селото. По професия е строителен техник. От1990 г. е в системата на управление на селото. Девет години работи като специалист- аминистративно обслужване (секретар). През 1999 година е избран от листата на ДПС за кмет на кметство Правда и вече трети мандат управлява селото. 

- Каква е тайната на добрия и успешен кмет, който вече трети мандат е в управлението на селото? 
- Аз съм човек, който е бил дълги години в системата на управлението на селото. Работех като секретар. През 1999 година бях издигнат от листата на ДПС за кмет на селото. Хората повярваха в моите възможности и ме избраха. И така, вече десета година аз съм с тях и те са с мен. Най- важното между мен и хората в селото е, че има диалог. Когато го има, добрите резултати са налице. 
- Кои бяха основните неща, които направихте за село Правда? 
- През първия и втория мандат съм направил неща, от които населението тук имаше нужда. Нямахме голяма зала за тържества. Вече е факт - имат я. Тъй като селото ни няма водоизточници, сме направили микроязовир. Пътната инфраструктура, място за отдих на нашите съселяни...това може да са малки неща, но се виждат. С помощта на община Дулово и екипа сме направили неща, от които селото ни имаше и има нужда. Амбицирани сме и това е основният двигател за успех. 
- Какви са приоритети Ви през този мандат? 
- В очакване сме на реализиране на готови проекти за подобряване инфраструктурата на селото. Те са одобрени и се очаква финансирането им. Ако стане, по първия проект ще бъдат асфалтирани около 920 метра пътна настилка по изисквания на Европейския съюз с бордюри и тротоари. Вторият проект ще обхване четири улици - 1095 м, и третият ще обхване 1000 м. Надявам се да мога да изпълня до края на мандата си това, което съм обещал на моите съселяни. Имаме улици, където още хората се движат по черен път. Просто тези неща трябва да се променят и да се направи така, че нашето село да добие европейски вид и добро място за живеене. 
- Какво пожелавате на Вашите съселяни и какво бихте искали да им кажете от страниците на вестника? 
- Ние сме хора, които вярваме в доброто. Когато имаш вярата, амбицията и желанието за работа, всичко се постига. Нека да не забравяме, че хубавите неща стават бавно.  
  




Няма коментари:

Публикуване на коментар