Трима са починали от туберкулоза от началото на годината 


Екип от медицински сестри за пряко наблюдение лечението на пациенти с туберкулоза работи от началото на годината в Силистренско по линия на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата и програмата “Подобряване контрола на туберкулозата в Република България”.
Това съобщи началникът на пневмо-фтизиатричното отделение в Силистренската болница и DOTS –мениджър за Силистренска област /за пряко наблюдавано лечение на туберкулозата в съкратени срокове/ д-р Светла Андреева. 
Сестрите са посетили 20 селища в района за наблюдение терапията на болни.  
По линия на програмата “Подобряване контрола на туберкулозата в Република България” от Министерството на здравеопазването са получени лабораторна и друга техника, автомобил, медицински материали за диагностика на туберкулоза. Очаква се да бъдат изпратени още медицински изделия и консумативи.
От началото на тази година в Силистренска област са регистрирани 15 нови болни от туберкулоза, от които 2 деца. Обследвани са 130 контактни с туберкулозно болни. Такова обследване е направено и в Дома за мъже с психически увреждания в село Правда. На 50 души, контактували с болни, се провежда профилактика.
През първите три месеца на тази година от туберкулоза в областта са починали трима души.  

Момчета и момичета от Младежката организация на БЧК раздаваха балони и промоционални материали, за да привлекат вниманието на силистренци към проблема с туберкулозата. Така те отбелязаха Световния ден за борба с болестта. 
Една трета от населението на Земята е заразена с туберкулоза, при което на всеки 20 секунди от това заболяване умира един човек.



Връчват шофьорски книжки на специална церемония 

Младите водачи вече ще получават свидетелствата си за управление на МПС по официален ред в секторите „Пътна полиция” към областните дирекции на МВР. Това е разпоредено от генералния комисар на вътрешното ведомство Павлин Димитров и цели постигане на превантивен ефект за по-отговорно и безопасно поведение на пътя от шофьорите без опит и стаж.
В понеделник – 30 март, от 14.30 ч. в сектор „Пътна полиция” при Силистренската дирекция на МВР ще се проведе първата церемония за връчване на шофьорските книжки на млади водачи, придобили правоспособност за пръв път. Предвидено е ръководен служител от „Пътна полиция” да представи анализ на пътно - транспортната обстановка в областта с акцент върху произшествията, допуснати от млади водачи. Целта е да се мотивират тези, които сядат за пръв път зад волана, да шофират разумно, да пазят както себе си, така и другите участници в движението.
През 2008 г. в Силистренска област водачи със стаж до 2 години са допуснали 148 автомобилни катастрофи. 11 от тях са тежки, с 4 загинали и 14 ранени граждани.
В страната по вина на водачи през м.г. са настъпили 7537 тежки ПТП, при които са загинали 988 и са ранени 9432 души. От тях 780 тежки катастрофи, при които са убити 124 души (12,6%) и са ранени 1060 (11,2%), са причинени от шофьори със стаж до 1 година.
Водачи със стаж до 3 години носят вина за 20% от тежките злополуки, за 22,4% от загиналите и за 21% от ранените. Водачите със стаж до 5 години са виновни за 27% от тежките катастрофи, за 30% от загиналите и 28% от ранените.


Лекари и Здравна каса коментират проблеми и новости в практиката

Среща с общопрактикуващите лекари проведе шефът на РЗОК - Силистра д-р Снежна Нончева. Целта бе да се обсъдят проблемите и пропуските, допуснати в тяхната работа, както и новите условия за работа през настоящата година.
Внимание е било обърнато на т.нар. анкетна карта, неразделна част от профилактичните прегледи. Тя е по образец, включена е в медицинския софтуер и в нея се събират данните от антропометрични показатели на лицата, биохимичните показатели от изследванията, анамнеза за тютюнопушене, начин на живот, лична и фамилна анамнеза, наличие на захарен диабет, злоупотреба с алкохол и др. Целта е от данните, попълнени в нея, да се формират рискови групи за социално-значими заболявания като сърдечно-съдовите, захарен диабет и злокачествени новообразувания.
Интересен е фактът, че при проверки от страна на контролни екипи на Здравната каса е установено, че е отчетено извършване на профилактика, но при запитване здравносигурените лица са отговорили, че не знаят нищо за това. 
Друга тема на работната среща е било диспансерното наблюдение. От тази година Здравната каса вече заплаща за реално извършен диспансерен преглед, а не за брой диспансеризирани лица в пациентната листа, като желаният ефект е да се мотивират лекарите да бъдат по-отговорни към диспансерното наблюдение на своите пациенти. И по този параграф контролните екипи на РЗОК са констатирали некоректно провеждане и отчитане на диспансерните прегледи – в няколко последователни дни се провеждат и отчитат диспансерни прегледи по различните диспансерни диагнози на едно и също лице, а това не е правилно. Ако едно здравноосигурено лице е диспансерно наблюдавано по повече от една диагноза, то при един диспансерен преглед в амбулаторния лист се отбелязва състоянието му по всички диспансерни диагнози.
По данни от РЗОК – Силистра личните лекари продължават да не прецизират издаването на направления както за консултация и съвместно лечение със специалист, така и за хоспитализация. В направленията за консултация, с които пациентът се изпраща към лекар-специалист, често липсва конкретното искане, с което пациентът се изпраща, а в направленията за хоспитализация липсват диагнозата, наименованието и номерът на клиничната пътека, по която пациентът се насочва да бъде лекуван.


Няма коментари:

Публикуване на коментар