Няма сгафили с млечните етикети

Няма нарушения в обозначаването на млечните продукти с растителни мазнини в Силистра. Служителите на Регионалната ветеринарно-медицинска служба са проверили 43 търговски обекта.Няма и направени предписания. 
В национален мащаб проверените хранителни магазини са близо 5000. Съставени са почти 500 предписания за отстраняване на нередности, от които 23 не са изпълнени.
Проверките на инспекторите в търговската мрежа стартираха в началото на март. До края на месец февруари търговците трябваше да отделят млечните продукти, които съдържат растителни мазнини от останалите продукти и те да бъдат ясно обозначени.
Целта на мярката е да се улеснят потребителите при избора на млечни продукти в търговската мрежа. Проверките стартираха приоритетно от големите търговски вериги, супермаркетите и специализираните обекти за търговия с млечни продукти, но едновременно с това бяха проверявани и по-малки търговски обекти.
Инспекторите на ДВСК ще продължат да следят и за ясното обозначаване на продуктите от животински произход, съдържащи растителни мазнини.
Продължават и проверките в млекопреработвателните и месопреработвателните предприятия в региона.


Активисти от ДПС обмениха политически идеи и добри европейски практики в Брюксел 

На работно посещение в Брюксел миналата седмица бе група от 22-ма активисти на
ДПС. Те са представители на местните власти, общински съветници и кметове от цялата страна и това е петата поред група, която идва в Европейския парламент по покана на евродепутата Метин Казак от АЛДЕ, ДПС.
Сред тях е Руфи Мустафа, шеф на Областно пътно управление – Силистра, председател на общинската организация на ДПС и общински съветник в местния парламент.
Гостите се срещнаха с лидера на АЛДЕ Греъм Уотсън и споделиха с него увереността си за добро представяне на либералите на европейските избори. Уотсън ги запозна с
приоритетите на АЛДЕ, подробно обсъдиха кампанията за алтернативните източници на енергия и получиха в дар книга с една от статиите му за глобалните промени в климата и за либералната политика в екологията.
Българските общинари посетиха министър Емин Кър, отговарящ за опазването на културните паметници и околната среда в Правителството на регион Брюксел - столица. Зададоха му много въпроси - как се чисти Брюксел, как съжителстват и се уважават различните етноси в европейското седалище, как представителите им се интегрират в икономическия и обществен живот в Белгия. Руфи поиска съвет за политиката към културните паметници, давайки пример с „Куршумлу джамия”, която е от ХVІ в.
Нямаме проблем с битовите отпадъци, тъй като работи денонощна организация с
неколкократно извозване на сметта денем и нощем, а това създаде и значителна
временна заетост, отговори Емин Кър на въпрос как е организирано сметосъбирането и сметоизвозването при тях. Доста актуален в последно време проблем за България. Той разказа и за опита си като министър, който представлява емигрантско малцинство в управлението на столицата.
Гражданите от всички страни в ЕС имат безусловното право да идват в Европейския
парламент и на място да се убеждават как работим ние, евродепутатите като техни
представители, смята Метин Казак. Това е право, което датира, откакто има демокрация,
затова е честа практика по време на целия мандат избиратели от 27-те страни да
посещават избраниците си в Брюксел и Страсбург. При тези визити либералите винаги
обменят полезни практики и инициативи от европейската политика.

Бистрим вида на Мемориалната стена на 31-и полк

В залата на община Силистра се проведе поредната консултативна среща относно изграждането на Мемориална стена за загиналите войници в 31-и Силистренски пехотен полк-Железния, осъществяването на която е в оборот от няколко месеца насам. В нея са посветени различни организации, като водещото място е на общината.
Близо 300 са имената, които предстои да бъдат изписани на мемориалната стена, е предвидена на този етеп да бъде изградена от витошки гранит с размери 50 х 3 метра на теритоията на градинката край района, известен в Силистра като “Стара автогара”. Там акцент от 25 години насам е паметникът на 31-и Силистренски пехотен полк-Железния. Сред неговите автори също са скулпторът Чапкънов и арх. Попов. 
Подход, пространствено оформление, благоустройство, озеленяване, начин на изписване на буквите са част от най-големите проблеми, обсъдени по време на работната среща. С крайната идея: районът да стане притегателен център от нов тип както за жителите на Силистра, за близките на загиналите, така и за туристите в града. 
Работата по осъществяването на проекта продължава в контакт с авторите му, за да се изчистят някои решения с естетическо съдържание.
 “Поканихме специалисти от различни сфери, за да консултираме поредния етап от изграждането на Мемориалната стена”, каза Нели Стоилова, която от името на общината координира работата по проекта.
“Нашето желание е да изградим мемориал, който да е паметник от национално значение”, обяви Цветана Цанова, регионален секретар на НДФ “13 века България”.
“Предложението на архитекта и професора звучи съвременно и величествено, но смятам, че трябва да има и подходящ военен елемент, като “Вечен огън”, “Кръст за храброст” и пр.”, сподели д-р Дюлгеров, ветеран от войните.
Арх. Здравко Попов от София и екип на проф. Георги Чапкънов-Чапа работят по проекта, който засега е на идейно ниво. В работната среща, свикана от заместник-кмета Нели Стоилова, участваха представители на общината, включително 4-ма архитекти, 3-ма художници, специалисти по градоустройство, историци и представители на Военното управление и на Съюза на ветераните от войните. 
Предстоят нови срещи за консултиране на проекта. Очаква се да са необходими около 120-150 000 лева за реализацията му. Крайната цена ще зависи от обема на проекта, както и от материалите в него.


Повишена e заболeваемостта от остри респираторни инфекции 
Все още няма данни за типизиран грипен вирус


Значително е повишена заболяемостта от остри респираторни инфекции в сравнение с предходните месеци. По информация на РИОКОЗ-Силистра най-засегната е възрастовата група до 4 години, следвана от групата на 5-19 –годишните. 
От изпратените за вирусологично изследване проби от заболели лица все още няма данни за типизиран грипен вирус. Въпреки повишената заболяемост към края на февруари все още тя не е достигнала епидемични стойности.
Регистрирано е дете на 2-годишна възраст с бактериален менингит, което е оздравяло. Контактните в семейството са изследвани и профилактирани, няма заболели от тях. 

8 акта за нарушения на санитарно-хигиенните изисквания

438 проверки на обекти с обществено предназначение – хранителни и нехранителни, са извършили през февруари здравните инспектори от дирекция „Здравен контрол” към РИОКОЗ-Силистра.
За допуснати отклонения от санитарно-хигиенните изисквания са връчени 63 предписания за задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.
За извършени нарушения са съставени и връчени 8 акта – на физически и юридически лица. Издадени са две наказателни постановления на обща сума 200 лева.
За извършени нарушения са връчени и 8 заповеди за спиране експлоатацията на обекти или на дейностите в тях.
Поради нередовна здравна документация от работните си места в обектите за производство и търговия с храни са отстранени 17 лица.



Калипетрово 
Кукери от 9 етнографски области ще гонят злото 

На 21 март силистренското село Калипетрово ще бъде домакин на Национален фестивал на кукерите, съобщи Светла Димитрова – секретар на читалище «Пробуда» в селото. 
Участието си са потвърдили групи за народни обичаи от румънското село Липница, от Кюстендилско, от две села във Варненско, 2 села в Ямболско и три – в Силистренско. 
Фестивалът ще започне в 10.00 часа на площада в село Калипетрово. Местното кметство, читалището и Силистренска община са организатори на деветото издание на маскарадния празник. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар