Наш археолог гостува в “Операция “Слава” 

Ст.н.с. д.и.н. Георги Атанасов, завеждащ Археологическия музей в Силистра, ще бъде новият гост в историческото предаване “Операция “Слава” на 7 март. Тогава ще бъде излъчен петият епизод от нашумялото предаване, чийто водещ е Росен Петров.
„Операция “Слава" се излъчва всяка събота в 22.30 часа, а новият епизод на предаването е посветен на събитията, свързани с основаването на българската държава. 
По време на разговора Георги Атанасов ще разкрие любопитни подробности за битката в Онгъла, довела до основаването на българската държава, спасяването на Европа от Тервел и разгрома на арабите под Константинопол. 
Ерудираният силистренски археолог е един от малкото наши специалисти, провеждали проучвания в люлката на българската държава - Онгъла. Чрез специални ефекти и компютърни възстановки зрителите ще научат нови факти за тази изключително важна част от българската история. 



Първи в страната „КАУМЕТ” АД започват производство на гумени уплътнители за трамваен и ж. п. транспорт 

 
Силистренското предприятие „КАУМЕТ” АД започва производство на нов продукт за страната за нуждите на трамвайния и железопътния транспорт. Обект на производство ще бъдат гумени вибро-и електроизолационни елементи, изработени от каучуков материал. За изготвянето на новия артикул ще бъде закупена модерна и скъпоструваща хидравлична преса. Информацията бе оповестена на проведената вчера пресконференция от Калчо Стефанов, председател на Съвета на директорите на “Каумет” АД. 
Новото производство ще стане реалност с проекта, който предстои да реализира силистренското предприятие - „Иновативност и квалификация – дългосрочна инвестиция за “Каумет” АД”. Проектът е на обща стойност 113 569,68 евро, отпуснати по Програма ФАР и от държавния бъджет. 
С тази иновация предприятието ще влезе в ново конкурентно ниво с въвеждането на ноу-хау за България, подчерта Калчо Стефанов. За целта ще бъдат обучени 15 души в специалността „Технология на полимерите”. 12 от тях ще са безработни от Бюрото по труда в Силистра, а трима – ще са работници от „Каумет” АД. След приключване на обучението 10 безработни ще бъдат назначени на постоянен трудов договор за минимум 1 година.
В момента в “Каумет” АД работят близо 50 души на 3 смени, но с увеличаване обема на произвежданата продукция в предприятието ще преминат към непрекъснат режим на работа, каза Стефанов. 



Общините не искат „легнали полицаи”

София, Ямбол, Сливен и Шумен са единствените ни областни градове-центрове на общини, „реагирали” на поканата на „Каумет” АД-Силистра да демонстрират и впоследствие закупят така нар. „ограничители на скоростта”, съобщиха от ръководството на предприятието. Но от румънския град Кълъраш проявили интерес, след като им били подарени комплекти за центъра на града.
Силистренският завод е единият от двата, които единствени у нас произвеждат от каучук „легнали полицаи”. Другият е в София.
Миналата година предложенията и офертите били пратени на кметовете на 28-те най-големи града в България, но от мнозинството от тях нямало никаква реакция. Българите предпочитат вносните артикули, макар да са по-скъпи, вместо да подпомогнат българските производители, показало проучването.
В момента „Каумет” произвежда предимно каучукови изделия за софийското метро и за БДЖ.


Трайна заетост и ново технологично оборудване 
ще постигнат с реализацията на проект в дуловското предприятие “Агрокомб”


Ново оборудване и обучение по машиностроителни специалности на 14 безработни целят с реализацията на проект в дуловското предприятие “Агрокомб” АД. Това съобщи на пресконференция вчера директорът на “Агрокомб” Бобчо Тодоров. 
Дейностите по проекта “Трайна заетост в “Агрокомб” с ново технологично оборудване” ще бъдат приключени до края на годината . За реализацията му машиностроителното предприятие е получило безвъзмездна финансова помощ от 113 569,68 евро по програма ФАР и Министерство на труда и социалната политика. 
Основната инвестиция е в човешките ресурси. Предстои провеждане на обучение по професията "Машинен оператор", специалност "Металорежещи машини", с придобиване на втора степен на професионална квалификация на 14 безработни, регистрирани в Бюрото по труда и на двама, работещи във фирма “Агрокомб” АД. 
След приключване на обучението 10 от безработните ще получат трайна заетост в предприятието за една година.
Предвидено е закупуване на ново оборудване, което ще подобри качеството на производителност на предприятието. Ще бъдат закупени вертикалната фреза тежък тип, плазморезна машина и три броя заварочни машини. Така ще се постигне подобряване качеството на заварочните шевове и увеличаване производителността на труда, подчерта Бобчо Тодоров. 
Новото оборудване ще позволи фирмата сама да изпълнява дейности, които досега възлага на външни изпълнители. Това ще доведе до увеличаване на заетостта във фирмата, ще спести финансов ресурс, който ще бъде насочен към пряката й дейност, убедени са от ръководството на “Агрокомб”.


Красиви мозайки за 8 март ще подарят на майките си малките художници от ЦРД
 
Деца от школата по изобразително и приложно изкуство към ЦРД са подготвили изненада за своите майки по случай 8 март. Днес, в навечерието на празника, те ще им подарят, изработени лично от тях, красиви мозайки. 
Това ще се случи по време на традиционната изложба “Цветя за мама”, която ще бъде открита от 18 часа във фоайето на Центъра за работа с деца в Младежкия дом. 
По традиция, броени минути след откриването, всяко дете ще поднесе на мама оригиналния си авторски подарък. Изложбата се организира за шеста поредна година и винаги протича с много вълнение, сподели ръководителката на школата Живка Ковачева. 
Деца от 4 до 18 години са редили мозайките. Изработени от тях са 30 творби, в които са претворени предимно цветя и всякакви животинки. Проявиха много търпение и старание и в продължение на месец с желание се занимаваха върху творбите си, сподели още Живка Ковачева. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар