Подменят водопровод за 4 млн.лв.

Първа копка направи кметът на Силистра за реализацията на проект на „В и К” ООД за реконструкцията на част от вътрешна и външна водопроводна мрежа. Според него така ще се реши един от сериозните проблеми на града. 
Инвестицията е за близо 4 милиона лева и се прави от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Срокът за изпълнение е пет месеца.
По проекта се предвижда да бъде подменена голяма част от довеждащия водопровод от ранейните кладенци до главните резервоари, захранващи с питейна вода ниската и високата зона на Силистра. 
“Самата технология предвижда полагане на полиетиленови тръби с висока плътност и със срок на годност 50 г.”, заяви управителят на “Одесос строй- понс 1” Ангел Ушев.
Проектът е разделен на два лота, като първият предвижда ремонт на напорен водопровод от кладенеца “Раней-1″ към облекчителна шахта, като общата му дължина е 1 600 метра. По време на втората част от изпълнението на проекта ще се прави реконструкция на водопровод от бункерна помпена станция “Раней-6″ до напорен водоем в ниската част на Силистра, като дължината е 1890 м, както и реконструкция на участъка от вътрешната мрежа на града по ул. “Тутракан” до бензиностанция “ОMV”- 1190 м.



Фирми от региона дължат на хазната над 10 млн. лв.
   
10,2 милиона лева имат да дават на държавата само 3 фирми от списъците на длъжниците на Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Силистра. Сумите са натрупани от просрочени данъци и осигуровки, включително и от наказателни лихви върху тях. Имената на длъжниците са публикувани в Публичния бюлетин на електронната страница на НАП на адрес: www.nap.bg / УСЛУГИ / длъжници, платци и издирвани лица, тъй като става дума за задължения към хазната в размер над 5000 лв.
Общо 231 са фирмите и едноличните търговци от областта с неплатени данъци и осигуровки над 5000 лв., общата дължима сума е 46,165 млн. лв. 158 от длъжниците нямат имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки, техните дългове към бюджета възлизат на 33,3 млн. лв.
Най-големият длъжник към ТД на НАП – Силистра е фирма „АГРОНИКА” ЕООД - гр. Тутракан със задължение в размер на 4,7 млн. лв. С милион по-малко дължи „СТАН-2001” ЕООД, следвана от „РИНО” ООД - Силистра - с 1,84 млн. лв. невнесени задължения към държавата от данъци и осигуровки.
Срещу трите фирми са предприети всички мерки, записани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс за събиране на задълженията – изпратени са уведомления, образувани са изпълнителни дела и са предадени на Агенцията за държавни вземания. И трите фирми обаче вече са преместили регистрацията си извън обхвата на област Силистра. 


1/3 от софийския боклук вече е депонирана

Близо 70 хил. тона балирани отпадъци на столицата вече са депонирани на Силистренското регионално депо за битови отпадъци, съобщиха от общината. Това е повече от 1/3 от договореното със Столична община количество от 180 хил. тона.  
2,8 милиона лева ще са необходими за запечатването на софийската клетка, съобщи директорът на депото край Силистра Йордан Ефремов.


Ще садят дръвчета на „Меджиди табия”

Във вторник Центърът за ученическо, техническо и научно творчество организира редица мероприятия, посветени на предстоящото честване Деня на Земята – 22 април. Подкрепа оказват РИ на МОН, отдел “Образование”, фондация “АДРА” и регионалното представителство на ДАМС. Участниците са младежкият екоклуб “Пеликан”, Ученическият парламент, Младежката организация на Червения кръст, деца от фондация “АДРА”, ученици от I клас на ОУ “Отец Паисий” и деца от Дом “Димчо Дебелянов”. Във времето от 14 до 18,30 часа ще се събират отпадъци по пешеходната алея, водеща към крепостта „Меджиди табия”. Ще бъдат засадени и 40 декоративни храсти и дървета – липа, албиция и туя. Ще се ремонтира и част от съоръженията, поставени по познатата на всичките „Пътека на здравето”. Съдействие оказват фирма „ИНПАКТ”, която ще осигури фланелки, шапки и рекламни материали, свързани с екологичната акция. Посадъчният материал е от Държавно горско стопанство, а от „Синева” ще извозят събраните боклуци. 
В ЦУТНТ се опитваме да съчетаваме екологично възпитание с гражданското образование и на този етап си мисля, че постигаме добри и трайни резултати, коментира директорът Никола Неделчев.Освен това се надяваме в нашата акция да се включат и по-възрастни силистренци и да покажа, че те не са безразлични към това, което се случва в града ни. Да дадат своя принос към неговата чистота, допълни Неделчев.
За да може да се проследи по-нататъшната грижа към посадените дръвчета, организаторите на залесяването са замислили в основата на всяко дръвче да се постави стъклена бутилка с името на детето, което го е посадило. 
През май ще се проведе друга екоакция на ЦУТНТ. Този път в района на „Самолета”.



Няма коментари:

Публикуване на коментар