В съдилищата  годишно минават над 600 хил.дела

В съдилищата на страната годишно се разглеждат над 600 000 дела, по-голямата част от които са граждански и търговски, каза председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, който присъства на годишния отчет на Окръжния съд в Силистра.
Според него наказателните дела са около една трета от всички дела.
„От тях пренебрежително статистически нищожен процент излизат в медиите и на базата на тези изводи, които се правят, се формира мнение за съдиите“, каза Лазар Груев в отговор на въпрос защо периодично в медиите се публикуват материали за скандали в съдебната система, а не се появяват задълбочени анализи за същинските проблеми. Груев смята, че това пречи на нормалната работа и обективността на съдиите, които трябва да вземат решения под обществен натиск. „Аз лично смятам, че нашите усилия трябва да продължат в същата посока, т.е. трябва да си вършим работата, да се мъчим по-добре да артикулираме проблемите и успехите, дори и неуспехите, когато ги има“, каза той. 
Л. Груев даде добра оценка за работата на Окръжния съд в Силистра.
В отчетния доклад на съда бе подчертано, че през миналата година няма сигнали за корупция в съдебната система. Според статистиката налице е увеличение на гражданските дела на първа инстанция и на търговските дела и намаление на останалите видове дела. Характерът на постъпилите дела по видове престъпления бележи устойчивост спрямо предходните години. На първо място са престъпленията против собствеността, следвани от общоопасните престъпления, престъпленията против личността, против стопанството, против финансовата, данъчната и осигурителната система. 



Археологическият музей бедства
Сградата се нуждае от спешен ремонт 



Сградата на Археологическия музей в Силистра се нуждае от спешен ремонт. Това алармира началникът му ст.н.с. д. и.н. Георги Атанасов. Според археолога сградата е в изкючително тежко състояние – покривната конструкция тече и вследствие на влагата таванът може да започне да се срутва. Това създава реална опасност от унищожаване на фондовете и експонатите в музея. Допълнително влага прониква и през старата дограма, която се нуждае от подмяна. 
Сградата на Археологическия музей се приема за една от най-красивите постройки в Силистра и е паметник на културата. Построена е между 1923-1924 г. като клон на Румънската национална банка в града, който по това време е завладян от Румъния. От 1990 г. в нея се помещава Археологическата експозиция на Историческия музей. 
Последният външен ремонт на сградата e от преди няколко години със средства по програмата „Красива България”. Според Атанасов направеният тогава ремонт е бил бутафорен, а средствата са били откраднати. „Само две години и боите се измиха по фасадата. Ако беше боядисано с истинския немски фасаген, както примерно църквата, ефектът щеше да е друг. Това показва, че фирми-изпълнителки от други градове са нежелани за мен”, коментира археологът.
Арх. Стодева е изготвила проект за възстановяване и ремонт на сградата. Необходимите средства по предварителни изчисления са около милион и триста хиляди лева. Музеят е кандидатствал с проекта в програма на Министерството на регионалното развитие и е одобрен, но дали ще бъдат отпуснати пари, ще се разбере през юли, допълни Георги Атанасов. “Притеснението ми е, че ако не дойде финансиране, то трябва, когато се приеме бюджетът на общината, при всички положения да се осигурят някакви средства”. Атанасов неколкократно е отправял покани към колегите си-общински съветници да посетят музея и да видят с очите си аварийното състояние на сградата.
Друг голям проблем на музея са кражбите на експонати от лапидариума. Последните два откраднати капитела се оценяват на стойност 40 хиляди евро, заяви Атанасов. „За последните три години са откраднатите паметници за около 100 хиляди лева. Прекратяват се делата без резултат”. Археологът изрази своето недоволство от общинската полиция и смята да потърси помощ чрез питане до Народното събрание.  



Журналисти ще шетат край забележителностите на Крайдунавска Добруджа

Наскоро в Силистра гост на областната управа, по специалното настояване на заместник-областния управител Петко Добрев, бе Анелия Крушкова, председател на Агенцията по туризма. Нейни събеседници бяха представители на 7-те общини в Крайдунавска Добруджа с намерението да очертаят онези „7 чудеса” на региона, с който той би се гордял, но и от които би печелил.
Дискусия по темата имаше и преди 2-3 години, когато общините Силистра, Тутракан и Алфатар осъществиха проекта „Форум”.
Общинарите споделиха пред Анелия Крушкова своите виждания за осъществяване на туристически инициативи за привличане на гости от близо и далеч. От своя страна председателката на Агенцията разви теориите на държавно ниво на принципа „модерно-полезно-перспективно”.
 Кое от споделеното заслужава нашето внимание?
• Предстои в България да стане факт Нова туристическа карта с малко познати „места” (природни забележителности и феномени, както и исторически обекти) в страната.
• Основен съвет: „Създайте легенди за своите „места” и ги разкажете”
• 33,89% от територията на България е „защитена”, т.е има специален статут (оформени са 952 подобни обекти).
• Българинът има вече по-големи нагласи да почива във вътрешността на страната, отколкото по курортите. 1 милиард евро е резервът от пари, който той може да „завърти” в сферата на туризма, показват проучванията.
• „Добруджа – добра земя” е добро лого.
• В България експлоатираме едва 1% от културно-историческото наследство, тъй като за повечето обекти липсва „продукт”, обвит с легенди и емоции, свързани с него. Останал е само 1 истински къмпинг у нас.
• Преселниците в различни държави са голям естествен резерв от туристи, които трябва да привлечем (примерно в Алфатар – „братовчедите” от Олшанка в Украйна). И още резерви: винен (с помощта на поканени французи, между които и етнолог) и гурме (хранителен) туризъм. Огромен е потенциалът за туризъм, свързан с религиите (поклоннически туризъм). Държавата ще въведе силови мерки към ресторантите да се готвят ястия по стари български рецепти.  
Най-рано през м. май Анелия Крушкова ще доведе цял автобус с журналисти, за да се запознаят с добруджанските забележителности, с уговорката, „ако от областната управа предложат добър продукт”.



Среща и изложба в община Силистра за марка и дизайн на общността

Българското патентно ведомство, в сътрудничество с Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар OHIM, с любезното съдействие на община Силистра, организират на 12 март 2009 г. /четвъртък/ през целия ден в Бизнесцентъра среща и изложба за марка и дизайн на Общността.
Пред бизнессредите от региона ще бъде представена системата за закрила на обектите на индустриална собственост и най-вече системата за закрила на марка и дизайн на Общността.
Целта е обществото да бъде информирано по актуалните проблеми в тази важна област.
В срещата ще участват председателят на Българското патентно ведомство Костадин Манев, както и експерти по закрилата на търговските марки и дизайн. Те ще отговорят на поставените въпроси от представители на бизнеса и деловите среди от област Силистра.
По време на срещата –дискусия в Бизнесцентър - Силистра Българското патентно ведомство ще организира щанд, от който всички посетители могат да получат безплатно материали и брошури за действащото европейско законодателство в областта на закрилата на марката и дизайна на Общността.


Няма коментари:

Публикуване на коментар