Няма незаконни заменки 

Това заяви за в. „Дръстър ПРЕС” Ерол Адем, директор на Областна дирекция „Земеделие и гори” в Силистра. Коментарът бе направен по повод акцията на ДАНС в Министерството на земеделието и храните за изземване на документи по подозрения за незаконни замени, извършени след мораториума, наложен върху тези разпоредителни сделки от началото на годината, и изнесените в публичното пространство данни, че Силистра е една от областите, където са извършени подобни престъпления. Дали ще има подобни проверки тук, не мога да знам, но не се притеснявам от тях, категоричен бе Ерол Адем. 
При влизане в сила на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи бе уточнено, че заварените при влизането им в сила процедури трябва да бъдат приключени в срок до 1 март 2009 г. 
По думите на Ерол Адем в региона е имало 10-12 подобни процедури в началото на годината, но те са били финализирани до обявената от закона дата. 
След 1 март нямаме такива сделки, категоричен бе той. Става въпрос за стари преписки, започнати поне преди година и завършени през 2009-а. Нарушение на закона няма. Що се отнася до това дали държавата е била губеща при сделките, извършени на територията на Силистренска област, Ерол Адем заяви, че замените са били абсолютно равностойни и че по никакъв начин държавата не е била ощетена. Дори е имало случаи, когато имотите, предоставени от гражданите, са били с по-висока стойност от тези, които те самите са получили.  

За два месеца и половина НАП е събрала 15 млн. лв.

От данъци и осигуровки силистренската дирекция на НАП е събрала от началото на годината 15 милиона лева. Или с 4 млн. лв. повече от същия период на миналата година. От ДДС само са постъпили 3,4 млн.лв. Над два милиона лева са от данъка върху доходите на физическите лица. 
Основно средствата са от трудови правоотношения – 88,5 %, останалите са внесени от еднолични търговци, свободни професии, граждански договори и др. 58 хил. лв. са внесени в ТД на НАП – Силистра от глоби и административни наказания. 
Тенденцията към повишаване на приходите се запазва и при осигуровките, макар и в по-малка степен. Най-силно това е изразено при здравноосигурителните вноски. За тази година досега те са в размер на 2 млн. лв., докато за същия период на миналата година са били 1,6 млн. лв.



Спортното училище получи нов автобус

С нов ученически автобус се сдоби вчера Общинското спортно училище „Дръстър” в Силистра. Той е предоставен от Министерството на образованието и науката с помощта на общината и общинския отдел по образование.
По случай новата придобивка за подрастващите спортисти и учителската колегия бе организиран малък празник. Гостуваха кметът Иво Андонов, заместник-кметът Нели Стоилова, началникът на отдел „Образование” Марияна Павлова и колегите й Росица Димова и Атанаска Атанасова. Протосингелът на Доростолската епархия отец Добри Чаков освети новото возило и подари икона на Богородица, която да закриля пътниците в автобуса. Както му приляга, по традиция имаше ритуал с трикольорна лента, менче с вода и пита за здраве и „На добър час!”. Малчуганите направиха първата обиколка с новия автобус. 
Според кмета Андонов това е най-мощният от петте ученически автобуса, досега предоставени на Силистра. С него децата ще могат да пътуват на дълги разстояния, когато ходят по национални и регионални състезания. В същото време всяка сутрин до училище ще пътуват и 30 ученици от селата Айдемир и Калипетрово, допълни директорът на училището Кольо Колев. 
Над 160 са учениците на Общинското спортно училище „Дръстър”. Освен общообразователните дисциплини те тренират лека атлетика, плуване, джудо, борба, футбол и стрелба с малокалибрено оръжие. За миналата година училището се гордее с над 50 медала. А от началото на 2009-а вече са завоювани две шампионски титли, три вицешампионски и 5 бронзови медала в дисциплините джудо, борба и стрелба.  
Още три автобуса е поискала Силистренска община от Министерство на образованието. Те ще бъдат за нуждите на СОУ „Н.Вапцаров”, ОУ „Св.св. Кирил и Методий” и за извънучилищните звена. 


Талантлива китаристка си подарява концерт за пълнолетието

“Китарен сюрприз” се нарича първият самостоятелен концерт на младата и талантлива силистренска китаристка Виктория Цветкова. Възпитаничката на СОУ “Никола Вапцаров” си подарява изявата за собственото си...пълнолетие, което ще стане факт няколко дни преди концерта. 
Сюрпризът е на 24 март от 18 часа в зала 13 на Градската художествена галерия. Организатори са Училището по изкуствата и Регионална билиотека “Партений Павлович”.
 В програмата си Виктория е включила произведения на композиторите Джулиани, Йепес, Абрил, Пиацола, Любен Панайотов и др. 
18-годишната китаристка е участвала в няколко майсторски класа. Носителка е на призове от конкурси по класическа китара в Кюстендил, Гоце Делчев и Пловдив. 
Единадесетокласничката е била част от китарен клуб “Колев” и гост-изпълнител на благотворителните прояви на “Ротари клуб-Силистра”.


В Алфатар – “Село накрай света”

На 20 март в петък от 19 часа в салона на Народно читалище “Йордан Йовков” в град Алфатар е театралната премиера на местния театрален състав, съобщиха от ръководството му. 
”Село накрай света” се нарича пиесата, избрана за премиерата. Неин автор е известният поет и бард Недялко Йорданов. Актьорът от Силистра Петър Чапкънов е постановчик на известната творба. В ролите участват актьори от различни поколения. 
Преди 3 години в града бе възстановена театралната студия след десетгодишно прекъсване. Депутатът Добромир Гущеров тогава бе благодетелят, позволил на алфатарци да се радват отново на собствена театрална продукция. Димитър Кочланов постави пиеса по произведения на Чудомир, пресъздаващи българския бит от 30-те години на миналия век. 
Над 60-годишна е традицията в Алфатар да има самодеен театрален състав.


В Кайнарджа:
Ще има паметник на Екатерина Велика край Кайнарджа


Край Кайнарджа през лятото ще бъде открит паметник на Екатерина, чийто автор е русенският скулптор Дилян Хубанов, съобщи Дафинка Станева – заместник-кмет на Кайнарджанска община. 
Името на руската владетелка е свързано с известния Кючук - Кайнарджански мирен договор между Русия и Турция, подписан край селото преди 235 години. Годишнината ще бъде отбелязана на 11 юли. Предвидени са вечер за Пушкин, конкурс за детска рисунка и изложба „Епохата на Екатерина Велика и българското Възраждане”. 
Идеята за паметник на руската императрица е подкрепена от генералния консул на Русия в Русе Михаил Торшин.

Проект за улично осветление с използване на слънчева енергия
 
Проект за система за улично осветление с използване на слънчева енергия се разработва в Кайнарджанска община.
Според заместник-кмета на общината Дафинка Станева с проекта ще се кандидатства по линия на Програмата за развитие на селските райони / 2007 – 2013/. 
Общината и румънската община Липница обсъждат възможностите за осъществяване и на съвместен проект за използване на слънчевата енергия, биомаса и твърди битови отпадъци за производство на синтетичен петрол, електрическа и топлинна енергия.

„Училището - желана територия на ученика”
 Интересът е голям и резултатите не закъсняват



За трети поредна година вчера в Центъра за работа с деца в Силистра се проведе областният етап на Национална конференция на тема: „Училището - желана територия на ученика”. 
Тази среща на педагогическото творчество и партньорство се организира от РИО на МОН- в партньорство с кметовете на общините в област Силистра, на началниците на отделите „Образование” и директорите на училища.
Третата областна конференция бе открита от Марин Ботев, началник-отдел в РИО на МОН- Силистра. Специални гости бяха областният управител Светлана Великова и Коста Костов, експерт по философия в МОН. 
След като преминаха през двата етапа – училищен и общински, за областия етап бяха класирани 22 доклада от 37 автори, от 19 училища и извънучилищни звена. Съдържателната насоченост на конференцията “Училището- желана територия на ученика” беше: начално образование, предметно- ориентирана проблематика, професионално образование, клубна и извънкласна дейност, интеграция на ученици от етническите малцинства, работа с деца със специфични образователни потребности, класно ръководство и решаване на конфликти. 
Тази година областната конференция се проведе в четири направления – дидактически и иновационни методи и технологии, като в това направление 8 доклада бяха разгледани пред аудиторията. 
В направление “Самоуправление и гражданско образование, извънкласна и клубна дейност” бяха разгледани 7 доклади от учители от Средище, Тутракан, Силистра и Дулово .
Мерките за ограничаване отпадането и насърчаване посещаването на учениците в училище бяха разгледани в 5 доклади от Росица Никова и Есин Мюсрефова от ОУ “Отец Пайсий”- Добротица, Бахрие Рамис от ОУ”Н. Й. Вапцаров”- Листец, Теменужка Русева Диана Борисова, Нели Янкова от ОУ”Ц. Церковски”- с. Средище, Гюсюмсер Ахмед НУ “Светлина”- с. Поройно и Еленка Димитрова от Ресурсен център – Силистра.
В хода на конференцията се проведоха и открити практики в СОУ „Никола Вапцаров”, ОУ „Св.св. Кирил и Методий” и ПГ по СУАУ „Атанас Буров” – Силистра.
Ръководители на направленията бяха Виолета Динкова, Анета Ненова и Пепа Лазарова, експерти в РИО на МОН.
Тази година идеята е на областния етап да се откроят три от най-добрите разработки за участие в националната научно-практическа конференция „Водим бъдещето за ръка- творчества и иновации” на 27 април в гр. Ловеч. 
Нефие Раим, началник Управление “Образование” към община Главиница: 
- Какъв е резултатът от конференцията и успявате ли на практика да направите, така че училището да е наистина желана територия за ученика? 
- Действително се наблюдава един положителен ефект от проведените конференции. От година на година се наблюдава по-голяма заинтересованост както от страна на преподавателите, така и от учениците. Тази година учителите от петте училища на територията на общината участват с 22 доклада. Както знаете, тези конференции провокираха и педагозите в детските градини и те от своя страна тази година участваха на общинско ниво със 18 доклада. Днес на областно ниво бяха класирани 8 доклада. Радва ме това, че интересът е голям и резултатите не закъсняват и се прилагат и на практика. Учениците все повече се включват в училищния живот и ние като техни учители се опитваме да обхванем всички подлежащи на задължително обучение. Успели сме да организираме целодневни обучения. 100% от учениците се обхванати в полуинтернатни групи в двете малки основни училища - в Сокол и Листец. В СОУ ”Васил Левски” бяха създадени извънкласни дейности, които провокираха вниманието на учениците. Действително мога да кажа, че от ден на ден ние успяваме да направим училището привлекателно и желана територия. 
- Какви са постиженията на вашите ученици? 
- Нашите ученици постоянно доказват своите възможности, като ежегодно печелят награди било то на национални, общински или областни състезания по учебните дисциплини и това са достатъчни показатели, че ние, учителите на територията на общината, разширяваме границите на професионалните си знания. Стремежът ни е да използваме добрите практики, за да повишим интереса на ученика към училищната територия и смятам, че ние и нашите възпитаници го показваме и доказваме.  



Няма коментари:

Публикуване на коментар