Бр.82/05 май 2010 г.

Дете от Дулово почина на прага на варненска болница

В неделя дете на една година от Дулово почина във варненската университетска болница „Св.Марина”.
Преди това детето е изпадало на два пъти в клинична смърт. Било е транспортирано с оборудвана линейка от силистренската болница до „Св.Марина”.
Отказът на родителите за аутопсия на момченцето ще остави много въпроси без отговори, коментира управителят на МБАЛ – Силистра д-р Даниела Костадинова.
Досъдебно производство няма заведено, което означава, че не могат да задължат родителите за аутопсия.
В събота Ерен получава температурен гърч и дишането спира. Дуловските лекари възстановяват дишането му и детето е реанимирано. След което е заведено в болницата в Силистра, където преминава изследвания, които установяват тежко септично състояние в резултат на вирусен менинго-енцефалит. Родителите разказват, че след раждането детето често е боледувало. Трябвало е на 2 май да бъде транспортирано до София, но пътуването е било рисковано, затова след консултации го изпращат във Варна.
Медицински одит ще проверява по цялата верига как е протекло лечението.


Кметът на Главиница Насуф Насуф – Отличник на БЧК

Трима души от Силистренско бяха наградени със значки “Отличник на БЧК” по случай Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец - 8 май
Кметът на Главинишка община Насуф Насуф, секретарят на читалището в Тутракан Ани Монева и фелдшерката в тутраканското основно училище “Христо Ботев” Лилия Калчева бяха наградени вчера със значки “Отличник на БЧК” за приноса им за развитието на червенокръсткото движение в Крайдунавска Добруджа и по случай Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец - 8 май.
Това съобщи Маргарита Касабова - директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Силистра.
В областната организация на БЧК в Силистра членуват близо 7 хиляди души, обединени в 139 дружества в седемте общини на Силистренска област.
Един от основните приоритети през тази година е фондонабирането за разнообразяване на социалните дейности и услуги. Остава актуална и подготовката за действия при бедствия и аварии. Важни са безвъзмездното кръводаряване и превантивната работа на водно-спасителната служба за предотвратяване на нещастни случаи.

Връчиха немски дипломи на 12 абитуриенти от Силистра

Дванадесет зрелостници от Езикова гимназия “Пейо Яворов” в Силистра вчера получиха първите немски езикови дипломи, които им дават възможност да кандидатстват в университети в Германия и в немскоговорящи държави.
Церемонията по връчването им се състоя в зала 13 на градската Художествена галерия при изключително тържествена атмосфера. Сред официалните гости бе Ингрид Шлумбергер – методически консултант по езиково обучение за Североизточна България и преподавател в Първа езикова гимназия във Варна. Тя поздрави випуска с цитати на известни философи и им пожела да следват мечтите си, връчвайки им дипломите.
Тържеството по връчването на престижните документи на зрелостниците уважиха зам.областният управител Тодора Цонева, зам.-кметът Нели Стоилова, много учители, родители и гости.
Искам да уверя родителите, че имат чудесни деца, с които трябва да се гордеят, посочи директорът на училището Васил Узунов. Той поздрави учениците за тяхната всеотдайност и постижения, като им пожела здраве и по-нататъшни успехи в живота.
Ръководител на DSD- курса е Нели Георгиева, която за трета поредна година с колежката й от немската катедра Малина Станишева извеждат випуск с признато ниво С-1 за владеене на немски език в немскоговорящите страни. “Постиженията на нашите ученици ни кара да се гордеем с тях. Стремим се да сме конкурентоспособни на другите училища, които имат такива випуски. Факт е, че наши ученици отиват да учат в Германия. Това е показателно за добрата им подготовка”, казаха учителите на випуска.
Езиковата гимназия в Силистра е сред първите в страната с преподаване по немските езикови стандарти.
Досега 39 зрелостници са издържали изпит за немска езикова диплома. 13 от тях продължават образованието си в Германия, други учат в Австрия, Англия и Румъния.


Млади театрали от Добрич ще гостуват в Силистра           

Младежката театрална студия с ръководител актьора Николай Генов при Общинския младежки център „Захари Стоянов” - Добрич ще гостува в силистренския театър “Сава Доброплодни” с постановката “Цветана”. Поканата за гастрола идва лично от кмета на Силистра Иво Андонов. Постановката е по книгата на Пенчо Иванов „Два казуса и много съдби”, адаптирана от Николай Генов и Пенчо Иванов. Младите таланти от Младежкия център ще представят на 17 май два спектакъла – дневен и вечерен. Младите актьори вече представиха спектакъла на добричка сцена 2 пъти.

Повече силистренци са ползвали отстъпка за данъците си

Близо 8 300 силистренци са се възползвали от 5-процентната отстъпка и са предплатили дължимите данъци „сгради”, „МПС” и такса „битови отпадъци” за 2010 година.
Това показва справка от общинската данъчна служба.
За четирите месеца от началото на годината от трите местни налога в общинската хазна са постъпили общо 1 656 764 лв. За същия период на миналата година сумата е малко над 900 000 лв.

Изобилие на добруджански фолклор през майските празници на културата

Патриотични прояви и изобилие от добруджански фолклор изпълват афиша на майските празници на културата, организирани от община Силистра и дирекцията по хуманитарни дейности.
От 5 до 9 май проявите са посветени на 65-годишнината от края на Втората световна война (ВСВ).
По време на тържествения концерт на площад „Свобода” на 5 май от 17.30 часа 18 ветерани от войната от 31 Силистренски пехотен полк – Железния ще получат юбилеен медал от руското правителство. Преди това в Държавния архив ще бъде открита изложба от документи, снимки, оръжия, трофеи и униформи от ВСВ.
На 9 май силистренци ще се поклонят пред подвига на над 375 войни от Железния полк, загинали при река Драва през 1945 година. Цветя и венци ще бъдат положени на паметника на 31 полк.
Четири големи фолклорни събития ще изпълнят площадите в Силистра и селата Калипетрово и Сребърна. Това са: фестивалът „Пролетни игри и песни”, общинският преглед на пенсионерските клубове (събитията са етапи от подготовката за Десетия национален събор на народното творчество „Копривщица 2010”), фестивалът на хумора „Сребърна пее и се смее” и Седмият конкурс за млади добруджански народни изпълнители „Васила Вълчева”.
Във втората половина на май акцентът в културните празници са прояви, посветени на Деня на славянската писменост и българска култура – 24 май.

Отбори от ПМГ и  СОУ „Н. Вапцаров” на финали в Националните ученически игри

Четири отбора по волейбол и баскетбол от Природо-математическата гимназия (ПМГ) „Св. Климент Охридски” и един – по лека атлетика - от СОУ „Никола Вапцаров в Силистра стигнаха до финалите на Националните ученически игри. Те ще се ще се състезават за републикански титли, съобщи експертът по спорт в община Силистра Калоян Петков.
Турнирите ще се играят през месеците май и юни в различни градове – домакини.
Първите срещи са по волейбол от 8 до 11 май в Търговище. Ще стискаме палци на юношите от ПМГ.
От 13 до 16 май са финалите по баскетбол в Златоград. Там наши представители са момчетата от гимназията.
През юни са волейболните, баскетболните и лекоатлетическите финали в Исперих, Перник, Ботевград и Сливен.
В Ученическите игри тази година Силистра се представи успешно на зоналния кръг по футбол с отбора на Професионалната гимназия по строителство и в дисциплината „тенис на маса” – с отбора на Икономическата гимназия.
Общо в 6 спорта (шах, лека атлетика, тенис на маса, футбол, волейбол и баскетбол) се включиха ученици от силистренските учебни заведения в тазгодишните Национални ученически игри.

Ученици от Силистра - победители в турнири в Слобозия

На 02.05 в румънския град Слобозия, в рамките на Дните на младежта, се проведоха състезания по стрийтбол, хандбал и футбол. Представители от Силистра участваха в два от турнирите. Във футбола честта на града защитиха учениците от Общинското спортно училище „Дръстър”, а в стрийтбола два отбора (юноши и девойки) излъчи Ученическият парламент.
Жребият беше труден за всички отбори, но най-добрите бяха само едни. Първо място при юношите грабна отборът с капитан Дарин Кудинов и съотборници - Мерин и Теодор. Дарин Кудинов бе отличен и с приза „най-техничен играч”. Другото отличие дойде при момичетата, които също заеха първото място – капитан Даяна Маринова и съотборници Йоана Бонева и Моника Маринова. Агитка от Ученическия парламент даваше кураж на победителите.


Скаутите ще тренират по празниците
Четирите празнични дни двайсетина момчета и момичета от скаутския клуб „Дръстър” ще прекарат на своята база в село Ветрен, съобщи ръководителят на клуба Александър Лечев.
В групата има десетина новаци, които ще се учат от по-големите на традиционни скаутски умения – ориентиране, оцеляване, готварство и др. През четирите дни смелите момичета и момчета ще направят и традиционните си екоакции по брега на река Дунав, както и поход до село Сребърна.
Редовният обучителен лагер на СК „Дръстър” е подпомогнат от община Силистра. Събитието е посветено на Деня на българските скаути – 6 май – обявен за такъв през 1928 година от цар Борис ІІІ. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар