Бр.86/13 май 2010 г.

Плащат документи за самоличност с фалшиви пари

Две фалшиви банкноти от по 50 лева са открили полицаи в касата на банков клон, намиращ се в сградата на „Български документи за самоличност” в Силистра.
Според информация от Пресцентъра на ОД на МВР, със засечените банкноти е разплатена поръчка за издаване на лични документи. Все още обаче няма яснота дали един човек е платил, дали е било за пълния набор документи- шофьорска книжка, лична карта и паспорт, експресна поръчка, или пък са били двама гражданите пробутали копюрите.
Че банкнотите са фалшиви, е станало ясно в края на работния ден при засичане на касата.
Запознати с практиката за работа на каса коментират, че или банковите служителки не са проверили при получаването парите, или фалшификатът е с изключително добро качество.
По случая е образувано досъдебно производство.
Юристи са на мнение обаче, че доста трудно ще бъде разпознаването на виновниците.

Случай на остра вяла парализа е регистриран през април в Силистра

Със съмнение за остра вяла парализа е прието през април в силистренската болница седемгодишно момиченце, съобщиха от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве/РИКОЗ/.
Случаят е регистриран при регулярния контрол за полиомиелит при деца на възраст до 15 години, който инспекцията провежда.
Според д-р Теодора Начева – директор на дирекция “Надзор на заразните болести” в РИОКОЗ, детето вече е в добро състояние. Очакват се резултатите от вирусологичното изследване.
През април е регистриран и случай на заболяване от бактериален менингит. Този пациент също е в добро състояние.

Трима ухапани от кърлежи – двама с лаймска болест

За месец април от отдел „Противоепидемичен контрол” при РИОКОЗ – Силистра са регистрирали трима ухапани от кърлеж. Двама от тях са с клинико-епидемиологични данни за лаймска болест. За същия период на миналата година болните са били 7. Един човек от Главиница е хванал кучешка тения миналия месец, а случаи на грип в региона не са регистрирани.
Бактериални инфекции са регистрирани в три случая на салмонелоза.
Те не са епидемиологично свързани. Поради факта, че единият заболял е дете от организиран колективq бяха извършени изследвания на контактните от колектива и семейството, при което се установиха 2-ма заразоносители. Уведомени са личните им лекари за провеждане на лечение и контролни изследвания. Разпоредени са необходимите противоепидемични мерки за оздравяване и контрол на огнището.
Намаляват дихателните инфекции, съобщават от Инспекцията за опазване и контрол на общественото здраве. Петима са болните с морбили от Силистра, Главиница и Тутракан. През март заболелите са били 8.
Във връзка с разпореждането на министъра на здравеопазването за провеждане на масова извънредна имунизационна кампания срещу морбили на населението от 13 мес. до 20-год. възраст и през месец април продължи ваксинацията в общините Тутракан, Главиница и Силистра. Имунизирани са 931 лица от рискови групи.

Утре
1 100 зрелостници на матура по БЕЛ

Над 1 100 зрелостници в региона, ще се явят тази година на матура по „Български език и литература”, информират от Регионалния инспекторат по образованието в Силистра.
Изпитът е утре. Вторият – по предмет по избор, ще е в понеделник – 17 май. За него са се записали близо 1 200 ученика. В това число и онези, които в минали години не са се справили с препитването.
И тази година палмата на първенството по брой желаещи за втори изпит държr специалността „География и икономика” – почти 700 зрелостника.
Матурата по „Български език и литература” се провежда във всяко едно учебно заведение в Силистренска област. По останалите предмети учениците ще бъдат групирани в по-малък брой училища.
Резултатите ще трябва да бъдат готови до 7 юни.

Започна външното оценяване на четвъртокласниците

Във вторник се проведе външното оценяване по математика, а вчера по „Човекът и природата”. Днес изпитванията са по „Човекът и обществото”.
Националното външно оценяване на учениците от четвърти клас се осъществява чрез изпитвания за установяване на постигнатите резултати от обучението, определени с държавните образователни изисквания за учебното съдържание по четирите предмета.
Изпитването за всеки от предметите се осъществява едновременно за учениците от всички паралелки от четвърти клас в страната - в 10.00 ч. на определения ден. Учениците решават по всеки предмет тест за един учебен час.
Тестът по всички учебни предмети включва задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, а по български език и литература ще има и диктовка. Изпитването на деца със специални образователни потребности продължава два учебни часа.
Проверяването и оценяването на писмените работи се извършва от училищна комисия за външно оценяване. В нея участва и техническо лице за въвеждането на резултатите в зададения електронен формат. Резултатите от външното оценяване ще бъдат обявени три дни след изпита и могат да се използват като текуща оценка, но тя няма да влияе върху срочните и годишните оценки на учениците.

КАТ подготвя мерки срещи абитуриенти-камикадзета

Тази година пътните полицаи ще са безкомпромисни с всеки купонджия, застрашаващ сигурността на пътя.До 200 лева глоба ще отнасят зрелостниците, превърнали колите си в движеща се сергия за балони.
Пътна полиция: "Разпоредбите са ясни – ако видимостта на шофьора е намалена, задължително ще му бъде налагана солена санкция".
Униформените са категорични, че няма да толерират и останалите изцепки, обичайни за баловете.По традиция най-големи главоболия създават купонджиите, които изскачат от прозорците на колите в движение, смело надигат бутилки с алкохол и крещят неистово. За да секнат ентусиазма им, от КАТ припомнят, че законът предвижда глоба и за тях – 50 лева за липсата на обезопасителен колан.
Тази седмица директорите на училищата в цялата страна ще бъдат привикани и в съответните полицейски управления, за да ги инструктират за мерките на безопасност около предстоящите балове. Целта е да бъде направено всичко възможно зрелостниците да карат трезви и да няма инциденти на купоните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар