Бр.87/14 май 2010 г.

Арменците от Силистра спуснаха траурен флаг заради кончината на техния архиерей – архиепископ Дирайр Мардикян

Арменците от Силистра спуснаха черен флаг пред входа на своята църква в града и с траурен камбанен звън изразиха скръбта си от кончината на архиерея на Арменската апостолическа църква в България и Румъния архиепископ Дирайр Мардикян, каза за БТА председателката на арменското църковно настоятелство Сирухи Шейтанян.
Според нея представители на арменската общност в Силистра ще отидат на погребението на архиепископа, което се очаква да бъде в Букурещ в неделя.
Преди четири години архиепископ Дирайр Мардикян гостува в Силистра и лично връчи на Сирухи Шейтанян отличие /гонтак/ на Върховния патриарх и католикос на всички арменци - Карекин Втори.

Инициативата „Нощ в музея” за четвърти път в Силистра

За четвърта поредна година Регионалният исторически музей – Силистра се включва в европейската инициатива „Нощ в музея”.
Осъществяването й тръгва още от 2005 г. по идея на френското Министерство на културата и комуникацията. Празничната програма няма за цел обикновено запознаване с атрактивната експозиция на музея, а едно ново емоционално докосване до миналото на нашия град, което ни кара да се гордеем, че сме силистренци.
По време на „Нощта в музея” за първи път ще бъде показана триизмерната дигитална възстановка на средновековния Дръстър. Тя ще даде възможност на силистренци да „видят” с очите си древния ни град така, както най-вероятно е изглеждал по своето време.
Пред обществеността ще бъде представена новата книга на ст.н.с. д.и.н. Георги Атанасов „Добруджанското деспотство. Към политическата, църковната, стопанската и културната история на Добруджа през ХІV в.”
Гражданите и гостите ще бъдат изненадани от обновената археологическа експозиция с нови паметници и възстановки. Специално в „Нощта на музеите” посетителите ще имат и уникалната възможност да разгледат и съкровищницата на силистренския Археологически музей. В нея за първи път ще бъдат показани и коланите на дръстърски аристократи от ХІV в. Те са открити североизточно от катедралния храм на средновековния Дръстър в разкрит некропол с погребения от Х-ХІV в. Дължината им е над 2, 00 м., а токите, накрайниците и стотици апликации под формата на двойни линии са лети от сребро и позлатени. Може да се каже със сигурност, че сред десетките средновековни колани, откривани досега у нас и в чужбина, дръстърските са единствените, които са датирани в археологическа среда от втората половина на ХІV в. Възстановката и консервацията им приключи в началото на 2010 г. и сега те вече са експонирани в съкровищницата на музея.
Инициативата ще се състои на 18 май в Археологическия музей в Силистра. Началото на проявата е в 19 часа. Входът в „Нощта на музеите” както винаги е безплатен.

50 ГОДИНИ – ДУЛОВО ГРАД

От днес започват Майските празници „Дни на моя град”, посветени на 50-годишния юбилей от обявяването на Дулово за град.Те ще продължат до 29 май.
С решение на ОбС - Дулово от 11.04. 2003 година 14 май е обявен за Празник на града. Още от началото на 2010 година всички инициативи са посветени на 50-та годишнина на Дулово като град. В днешния празничния за града ден, още от сутринта, площадът пред общината ще бъде огласен от детска гълчава, песни и танци заради специалния детски празник с пленер и концертни изпълнения.
От 17.00 ч в зала №1 ще се проведе тържествена сесия, на която ще бъдат отличени бивши председатели на ОбС и кметове, общественици. Специално място е отредено за почетните граждани на Дулово - Господин Бойков и инж. Джевдет Чаушев, които ще получат своите плакети и грамоти.
Веднага след сесията ще се състои и празничния концерт с участието на ансамбъл „Българе”. Инициативата на кметът Гюнер Рамис и кметския екип е подкрепена от спонсори.
След програмата в читалището, организаторите канят всички дуловчани и гости на града на празнично хоро на площада.


Днес председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов ще бъде в Силистра.

Посещението му е свързано както с необходимостта да се запознае по-отблизо със състоянието на бизнеса в област Силистра, с областните и общински власти, така и с изпълнение на програмата на БТПП за укрепване авторитета на Единната система от 28 български търговско-промишлени палати, уточни зам. председателят на силистренската търговско-промишлена палата Станка Лазарова.
Днес от 11 часа Цветан Симеонов ще проведе кратка среща с областния управител д-р Владимир Янков.
В 11.30 часа, в заседателната зала на Областната администрация, ще започне срещата с представители на бизнеса от област Силистра.
В срещата-дискусия е предвидено да се включат работодатели, желаещи да споделят проблемите си, да се запознаят с възможностите и изискванията на Арбитражния съд към БТПП-София, както и да научат нещо повече за Системата за присъждане на Глобални търговски единици GTIN, известни сред бизнеса като „Щрих кодове”, уточниха организаторите от силистренската търговско-промишлена палата (СТПП).
За участниците в срещата е предвидена и анкета за проучване на мнението на фирмите от региона за проблемите, касаещи осъществяваната от тях дейност и предложенията им за мерки за подобряване на бизнес средата в областта.
Такива срещи са проведени в Благоевград, Бургас, Сливен, Хасково, Шумен и Добрич.

530 000 обявиха доходи пред НАП

530 000 българи декларираха пред НАП доходите си от 2009 г., сочат данните от приключилата в края на април данъчна кампания. Към същия период на миналата година физическите лица, подали декларации са били почти 517 000.
Продължава обработването на декларациите, изпратени в последните дни по пощата или в подадени в пощенските клонове. От този алтернативен начин на деклариране на доходите тази година са се възползвали 100 000 българи, което е с 35 000 повече, сравнено със същия период на 2009 г.
Паралелно с приемането на годишни данъчни декларации от гражданите от началото на май НАП започна засичането на декларациите им от предишните две години със справките, подадени от работодателите. При проверка преди месец се оказа, че 100 000 българи не са подали декларации за доходите през 2008 и 2009 г., а техните работодатели са декларирали, че са им изплатили възнаграждения извън трудовите доходи. Инспектори от приходната агенция започнаха да изпращат покани до тези граждани да посетят офисите на НАП, за да бъдат уточнени фактите. Неподаването в срок на годишна данъчна декларация от физическо лице се санкционира с глоба до 500 лева. Ако посочените в декларацията данни са неточни и водят до освобождаването от данък или намаляването му, глобата е до 1000 лева.      

Общо подадените декларации на физически лица в Офис Силистра за доходи през 2009 г. са 8 540 броя. От тях лично подадени са 5 711 бр., по пощата или в пощенския клон, са 2 548 бр. Физическите лица избрали да подадат декларациите си по интернет са 275 бр., или със 109 бр. повече спрямо миналата година. За 2008 година общо подадените декларации са 7 572 бр. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар