Бр.85/12 май 2010 г.

Кълъраш кани силистренци за „Нощ в музея” в събота

Музеят на Долния Дунав – Кълъраш съвместно с Окръжния културен център – Кълъраш организират в събота, 15 май, от 19 ч. в сградата на музея отбелязване на VІ –то издание на “Нощ в музея” в рамките на международния ден на музеите и галериите.

В програмата на това събитие са включени следните дейности:
  • Рецитал с изпълнения на китара -  Лаура Тафтур и Адриян Йордаке от лицей Михай Еминеску, Кълъраш
  • Изпълнения на старинна народна музика – оркестър на Ансамбъл “Бараган” – Кълараш
  • Прожектиране на стари и архивни снимки на Кълараш
  • Посещение на изложба ”Файлове история – Аромъни” – организирана от  Музея на Долния Дунав – Кълъраш съвместно с Музея Яломица и Асоциацията на аромъните, Кълъраш.
  • Посещение на изложба ”Дунавската писменост в светлината на откритията при Турдас и Тартария”, съвместно с Националния музей за история на Трансилвания, Клуж.
Посещението на музея между 10. 00 – 24.00  ч. е с вход свободен.


Тутракан
Историческият музей отива на „Уикенд- Туризъм ` Русе 2010”

Изложението ще се проведе. под патронажа на кмета на Община Русе г-н Божидар Йотов и със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
В изложението ще вземат участие представители на крайдунавските градове, музеи, туристически фирми и ключови експерти по туризма от Европейския съюз и България.
На щанда на Историческия музей ще се представят най-новите книги, рекламни материали и брошури, свързани с културно-историческото наследство на Тутракан.
Презентация на тема „Тутракан като туристическа дестинация ” ще представи главният уредник - Екатерина Николова. Тя ще разкрие пред участниците и гостите на изложението и фестивала основните видове туризъм, които се развиват в Тутракан: маршрутно-познавателен, спортно-развлекателен, конгресен и религиозен. Също така в мултимедийната си презентация Е. Николова ще акцентира върху основните характеристики, превърнали крайдунавския град в туристическа дестинация, а именно:
съхранено, експонирано културно-историческо наследство, периодично провеждащи се прояви, реклама и достъпност до обектите.
Даниела ИВАНОВА - уредник-ПР при Историческия музей
На снимките
Мемориален комплекс "Военна гробница-1916 г." - част от съхраненото
Културно-историческо наследство на Тутракан
Тържествено честване на Деня на храбростта - част от културния календар на община Тутракан.

Отбелязваме Деня на музеите с музика, кино и изобразително изкуство

На 17 май се навършват 17 години от откриването на Историческия музей-Тутракан, а 18 май е Международният ден на музеите.
Превърналата се в традиция “Нощ в музея” ще се отбележи на 17 май. През целия ден входът за посетители на Историческия и Етнографския музей ще е безплатен. Купонът ще започне от 18 часа в лапидариума на Историческия музей. Почитателите на музея ще бъдат подгрени от „Клуб приятели на музея” с музикални изпълнения на млади тутракански таланти, програмата ще продължи с излъчването на игрален филм, а в 22 часа, с чаша вино в ръка, предстои откриването на художествената изложба „Вдъхновени от Тутракан.”

"Шофирай отговорно" в центъра на Силистра

С подкрепата на Община Силистра и със съдействието на РИОКОЗ - Силистра
кампания "Шофирай отговорно" идва на 13 май на площад "Свобода" от 10:00 до
18:00 часа. Акцентът през 2010 г. ще е превенция на рисковото шофиране преди и по време на абитуриентските балове.
В рамките на кампанията гражданите ще имат възможността безплатно да изпробват карт, снабден с компютър, който е програмиран да забавя реакцията на машината на командите на шофьора с 1 секунда и по този начин пресъздава забавените реакции след употребата на алкохол.
Специален симулатор, представляващ истински автомобил, който също се свързва с компютър и пресъздава шофиране при екстремни ситуации на пътя, и
алкоочила, симулиращи виждане с 0.7 промила алкохол, са другите новости.
За първи път местни младежи ще са основните изпълнители на кампанията. Тяхното обучение ще се проведе в Превантивно-информационния център на Младежкия дом от 14:00 часа днес.
Кампанията е организирана от сдружение "Отворена младеж" и се подкрепя от Европейската Комисия чрез Изпълнителната агенция за здраве и потребители като част от проект HEROES и от Националната програма за младежки дейности
2008-2010.
  
НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „ВЕСЕЛИН ХАНЧЕВ”

През есента на тази година за 27-ми път Стара Загора ще бъде домакин на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”. Конкурсът е обичан от поетите в страната и е възможност за първо признание на нови таланти.
Община Силистра приканва младите творци от района да си подарят тази възможност за общуване с известни поети, критици и издатели, както и да създадат нови приятелства.
Повече за регламента на конкурса може да се научи от интернет страницата на основните организатори - библиотека „Родина”. Адресът е www.rodina-bg.org/hanchev Препратка към сайта може да намерите и на интернет страницата на община Силистра www.silistra.bg.

ГЕНЕРАЛНИЯТ КОНСУЛ ТОРШИН С БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ КМЕТА

Благодарствено писмо е изпратил Генералният консул на Руската Федерация в Русе г-н Михаил Торшин до кмета на Силистра инж. Иво Андонов.
В писмото той изказва признателност за помощта и съдействието при организиране на проявите по случай 65-годишнината от края на Втората световна война.
Консулството в Русе по случай 9 май връчи 18 благодарствени медала и на ветерани от войната, сражавали се в редиците на Трийсет и първи пехотен полк – Железния по време на бойните действия при река Драва, където силистренци дават най-много жертви.

ОТКРИВАМЕ ОБНОВЕНИЯ СТАДИОН „ДОРОСТОЛ” С ТУРНИР ПО ФУТБОЛ ЗА КУПА „ДРЪСТЪР”
Ученически турнир по футбол за купа „Дръстър” организира община Силистра на 14 и 15 май, съобщи експертът по спорт в администрацията Калоян Петков.
В мачовете ще излязат един срещу друг отбори от 14 училища от Силистренска община, от Главиница, Тутракан и Дулово в две възрастови групи – 4 и 5 клас и 6 и 7 клас. Освен купа „Дръстър” за отборите победители в двете възрастови групи, ще бъдат излъчени най-добър вратар, защитник и нападател.
Ученическият футболен турнир за купа „Дръстър” е посветен на Деня на българския спорт – 17 май, включен е в проявите от Националната кампания на Министерството на физическото възпитание и спорта и на Българския спортен тотализатор „Аз обичам спорта”.
Футболните мачове са първите състезания, с които ще бъде тестван единственият в Силистра терен със зачимена трева (тревни чимове) на обновения „стар” стадион „Доростол”, съобщи заместник-кметът по финанси Милен Пенчев. През последната година за ремонта на спортното съоръжение са вложени над 300 хил. лева, половината от които са финансиране по проект на община Силистра, защитен пред бившата Държавна агенция за младежта и спорта (ДАМС).

СЪОБЩЕНИЕ
Във връзка с проверката, която извършва Община Силистра, на регистрите за раждане на родените в населените места от Силистренска община, отделът по информационно и административно обслужване (ИАО) съобщава:
При установяване на различия в собствени, бащини или фамилни имена се изпращат уведомителни писма на живеещите извън територията на община Силистра. На живеещите в района се изпращат известия за справка. В случай на установена разлика, служителите от отдел „ГРАО” обясняват възможностите за действие на засегнатите лица.
Ако лицето желае да запази имената си по лична карта, съгласно чл. 19 от Закона за гражданската регистрация, промяната на записаните в регистъра имена се извършва само по съдебен ред. В противен случай се запазват имената от регистъра за раждане. Отдел „ГРАО” не задължава гражданите да предприемат тези действия, а само ги уведомява.
Проверката на регистрите е предприета във връзка с обработката на актовете към Националния регистър за раждане. Такава проверка ще бъде предприета и за граждански брак и смърт.
Община Силистра - Пресцентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар