Бр.83/10 май 2010 г.

Тютюнопроизводителите от Североизточна България ще правят асоциация

Това ги посъветва и народният представител от ДПС д-р Митхат Табаков.
Земеделски стопани от Силистренска област се събраха в залата на Общинската администрация в Дулово, за да изговорят за пореден път на глас недоволството си срещу  неравнопоставеното разпределение на тютюневите премии.
Участници в срещата бяха още кметът на Община Дулово Гюнер Рамис, зам.-кметовете Нурхан Мухарем и  Алтан Чаушев, Насуф Насуф, кмет на община Главиница, д-р Ошнут Бекир, председател на Общинския съвет – Кайнарджа, Ридван Кязим – председател на Общинския съвет – Ситово и кметове на населени места от региона.
Покана е била отправена и към народните представители от Шумен, Разград, Добрич и Русе.
В началото на миналата седмица тютюнопроизводителите трябваше да се срещнат и с депутата от ГЕРБ за Силистренския избирателен район Стефан Господинов. Той обаче не е откликнал на поканата за среща.
За вчера бе планирана и среща с Антон Кутев от БСП.
Преди повече от седмица кабинетът гласува премиите, които ще получат стопаните за отглежданите от тях сортове тютюн. Така премията за произведения и изкупен суров тютюн от сортова група „Басми” (ориенталски) от реколта 2009 г. ще бъде 3,20 лв. за килограм, за „Кабакулак” (полуориенталски) – 2,08 лв. за килограм, за „Вирджиния” – 1,46 лв. за килограм, а за ,Бърлей” – 1,45 лв. за килограм.
Тютюнопроизводители от сортовите групи, за които са предвидени по-ниски субсидии, се отказват от първоначалната си идея да обжалват министерското постановление за размера на премиите за реколта 2009 г., за да може най-после да тръгне плащането, посочиха от организацията.
До 30 процента от тютюнопроизводителите в Североизточна България вече са развалили лехите и се отказват от сеитба. Това заяви Фикрет Бекир, председател на Сдружението на тютюнопроизводителите от село Листец. По думите му, заради разликите в премиите за различните сортови групи тютюн, които ще получат производителите, фермерите имат готовност да пристъпят към гладна стачка по общини. График за това как точно ще се случи ще бъде изготвен около 10 май.
Ако спрем да отглеждаме тютюн, ефектът ще бъде и социален, всички ще отидем на борсата. Тогава държавата как ще намери пари, за да ни плаща социални помощи, коментират жители на селата, в които отглеждането на тютюн е основен поминък.
Другата седмица най-вероятно представители на произвеждащите тютюни от сорта „Бърлей”, „Кабакулак” и „Виржиния” ще отпътуват за Брюксел, за да поставят въпроса за разликите в премирането на суровината пред европейската комисия по земеделие, посочи Бекир. Ще бъде пусната жалба за некоректното отношение на правителството към сортовите групи, посочи председателят на сдружението. Опасяваме се обаче, че жалбите ни до Европейския парламент може да бъдат спрени от представители на управляващата партия, коментира Фикрет Бекир. Това не може да стане, заяви мажоритарният депутат д-р Табаков. Ще говоря с колегите, за да гарантираме сигурността на подписката Ви и да Ви посрещнат в Брюксел, обеща народният представител.
За да ни вземат насериозно, обмисляме идеята сдруженията от Североизточна България да се обединим в асоциация и да има съдебно решение за това, каза Фикрет Бекир.

На този етап е трудно да се борим. Има региони, където се източват пари от субсидиите за тютюна. Завишава се броя на бенефициентите, коментира председателят на сдружението от Листец. Самият министър на земеделието е заявил, че земеделските стопани просто нямат лоби на местата, от където могат да търсят подкрепа. Няма кой да защитава интересите на тютюнопроизводителите нито в Комисията по земеделие в НС, нито във фонд „Тютюн”.
Протестиращите срещу несправедливото решение на правителството се обръщат с апел към управляващите – „Обърнете ни Вие сега внимание, за да Ви обърнем и ние/когато дойде време за избори/!
„Нека аз да бъда Вашето лоби!” – така д-р Митхат Табаков пое ангажимент да съдейства за среща на тютюнопроизводителите с Парламентарната група на ДПС, с членовете на Комисията по земеделие в Народното събрание


Силистра почете Деня на храбростта и 65-та годишнина от края на Втората световна война
  • Почетни руски медали за 18 войни от 31-ви Силистренски пехотен полк – Железния
В Силистра в навечерието на Гергьовден и на Деня на победата бяха проведени редица мероприятия, свързани с Деня на храбростта – 6 май и с 65-та годишнина от края на Втората световна война – 9 май. Техни организатори станаха община Силистра, Съюзът на ветераните от войните, НДФ „13 века България”, Общинският комитет „Васил Левски”, Клуб „Христо Ботев” и Фондация „Бъдеще”.
18 войни от 31-ви Силистренски пехотен полк – Железния получиха на тържествена церемония в центъра на града възпоменателни медали от страна на Руската федерация, по повод годишнината от последната световна война.
Цветя бяха поднесени и пред Мемориала на войните от Първата световна война, който е до ГКПП. Инициатори на ритуала бяха представители на общината и на неправителствения сектор.



В Тутракан
Отбелязаха Хъдърлез и Гергьовден

На връх 6-ти май жителите на община Тутракан си дадоха среща край „Боровата гора”.
Мюсюлманите от региона отбелязаха Хъдърлез и Гергьовден с песни и танци.
Двата празника бележат началото на лятото и олицетворяват желанието на човека да прави добрини и да се радва на берекет.
Организатори бяха ръководствата на ДПС – Тутракан и на младежката организация.
Гости на празника бяха Нехат Кантаров, лидер на общинската структура, Севал Мустанова, председател на Областния съвет на Младежко ДПС – Силистра и членове.

Хъдърлез е посветен на двама мюсюлмански светци – Хъдър и Илияз, покровители на хората, животните и плодородието. Двамата винаги се движат в противоположна посока – ако единият върви към изток, другия върви на запад, ако единия е на север, другият държи юга. Това правят, за да помагат на хората от различните страни. Според народната вяра те са невидими, но понякога се явяват в човешки образи и искат помощ; ако не я получат, тези, към които са се обърнали, са обречени на неуспех, а понякога и на големи беди. Двамата светци се срещат само веднъж в годината, между първи и пети май, за да си разкажат къде са били, какво добро дело са извършили, с какво са помогнали на хората. Но ако този период се случи в петък, не се срещат, разказа Ерчин Осман, председател на Младежкото ДПС в Тутракан.

В Тутраканско традицията е ден преди празника Хъдърлез две първородни моми да обходят с бакърено менче къщите и да обират нишани/белег/, след което занасяли менчето в къщата на младоженците, които последни са се оженили в годината.. В деня на празника стопаните на къщата ставали рано и обхождали своите нивя, младите моми вади нишаните, а по възрастните жени пеели четиристишия, наречени маани и се гадаело бъдещето на притежателя на нишаните.
Както на Гергьовден, така и на Хъдърлез се коли курбан за здраве и берекет. Тази година Шенол Молла, Митко Слободан, Мариан Ганев и Нахит Чанаклъ дариха четири агнета за курбан.
“Както двамата светци Хъдър и Иляз раздават добро на хората и на днешния ден се срещат да си разкажат за делата, така и ние днес да погледнем в душите си и да си направим една равносметка какви добрини сме направили и на кого. Нашите добрини ни правят щастливи. Пожелавам ви една плодородна година, а на младите хора- да се развиват и да се доказват” - пожела Севал Мустанова на събралите се край „Боровата гора”.
Нехат Кантаров поздрави присъстващите и от името на народните представители от региона- Камен Костадинов, д-р Митхат Табаков и Гюнай Сефер.
За доброто настроение на празнуващите се погрижи оркестър “Тутракан”, а част от обичаите и нравите на различните етноси представиха турски фолклорни групи самодейци от град Тутракан и селата Нова Черна и Цар Самуил.

Земята заслужава да има празник всеки ден

Макар 22 април да е официалният Световен ден на Земята, то определено смятаме, че тя трябва да бъде обгрижвана и обичана всеки ден. Защото е уникална и неповторима.
Преди броени дни възпитаниците на Центъра за ученическо техническо и научно творчество проведоха поредната екоакция по събиране на отпадъци по пешеходната алея,водеща към Крепостта „Меджиди табия”. Участваха 50 деца от Екоклуб „Пеликан”, Екопатрули, Клуб „Здраве” с ръководители Донка Димова и Йорданка Маринова.
Защо именно в ЗМ „Меджиди табия” проведохме акцията? Защото това е емблематично място и едно от визитните картички на нашия град. И всички ние, преподавателите и нашите възпитаници, бихме искали този парк да е по-привлекателно място за силистренци,за техния отдих и спорт. Да дадем своя принос Силистра и в бъдеще да бъде в първата тройка на най-чистите областни градове, както е сега според изследване на МОСВ. Само за няколко часа бяха напълнени 30 чувала с отпадъци, които бяха извозени от фирма „Синева”.
Проявата завърши с екологични и спортни игри. В нашия център се опитваме и то успешно да съчетаваме екологичното възпитание с гражданското образование и на този етап определено постигаме добри и трайни резултати. Тази екологична акция бе поредното доказателство, че младите хора не са безотговорни и равнодушни към околната среда, в която живеят, и милеят за това родният им град да е чист и приветлив.
 Основен партньор на младите еколози бе фирма „Импакт Корпорейшън”АД с управител Ваньо Маринов, която осигури ръкавици, чували и рекламни материали.
С тази проява ръководството на ЦУТНТ стартира мероприятията, свързани с 19-то издание на Международния екологичен форум ”Сребърна 2010”.
Борбата за по-добра околна среда не може да спре и винаги за нас е на дневен ред. Искаме да насърчим младите хора да събудим задрямалите по- възрастни и да формираме непримиримост към всяко поругаване на природата.
Поле за изява на възпитаниците на нашия Център има, желаещи също. Младите еколози достойно извървяват своя път с грижа за утрешния ден, с грижа за  природата и околната среда. И наистина е страшно важно, когато екоакциите не са самоцел, а истински възпитават и формират гражданска позиция за нещата около нас.
В края на този месец предстои поредната акция по почистване района на Самолета ,стопанисван от нас. За участие ще поканим представители на младежките организации в града. Нагласата ни е да превърнем проявите в истински празник под наслов ”За чиста,приветлива и европейска Силистра”, коментира директорът на ЦУТНТ Никола Неделчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар