Бр.185/2 ноември 2009 г.

ДПС спечели балотажа в Дулово
Гюнер Рамис е новият кмет на общината


С 56.30 % на балотаж кандидатът на ДПС Гюнер Рамис спечели убедително частичните избори за кмет в община Дулово.

При 100% обработени протоколи от 42 избирателни секции 9 220 души са гласували за Гюнер Рамис, а 7 157 - за кандидата на ГЕРБ Алтимир Адамов, което е 43, 70% от далите своя вот в събота. Установени са 296 недействителни бюлетини.

Висока избирателна активност е регистрирана в изборния ден в сравнение с

първия тур на частичните избори за кмет, отбеляза председателят на ОИК – Дулово Илхан Ахмед. 16 676 имащи право на глас са пуснали бюлетина в урните, което прави 55.33 % избирателна активност.

Четиридесет и три годишният Гюнер Рамис е с педагогическо образование. В мандата на предишното правителство той бе заместник-министър на държавната администрация и административната реформа

Минути след обявяването на резултата новият градоначалник сподели, че хората, които са дали своя глас на доверие, няма да останат разочаровани. “Община Дулово ще стане притегателно място за младите хора. Ще работя за европейското развитие на общината. Активна, делова и отговорна политика, която ще допринесе за развитието на населените места, както и за привличането на нови инвестиции на местно ниво”, сподели Гюнер Рамис, приемайки поздравления от симпатизантите и членовете на ДПС в Дулово.

Новият градоначалник на Дулово Гюнер Рамис наследява кметския стол от д-р Митхат Табаков, който стана мажоритарен депутат от ДПС.

По всяка вероятност бившият зам.-министър на държавната администрация и вече кмет на Дулово Гюнер Рамис ще встъпи официално в длъжност във вторник.


Д- р Митхат ТАБАКОВ: “Гласувам за доброто на общината.”

В изборния ден депутатът от 41 НС д-р Митхат Табаков гласува със семейството си в Дулово. Той каза, че гласува за доброто на общината и посъветва новия кмет винаги да е обърнат с лице към хората, а гражданите да не бъдат пасивни критикари, защото това не е помогнало никому. Новият градоначалник трябва да бъде упорит, амбициозен и да не забравя посланията на хората, които са го избрали.


Погребаха митрополит Иларион с корона и Eвангелие

С митрополитска корона, чисто нови архиерейски дрехи и позлатено евангелие в дървен резбован ковчег, внесен от Румъния, бе погребан 96-годишният Дядо Иларион в двора на катедралния храм „Св. св. първоапостоли „Петър и Павел” в Силистра. В гробницата, изградена от тухли и бетон, бе положена пръст от двора на църквата „Рождество на пресвета Богородица” от родния му град Елена. 20 венци от различни институции украсиха района около гробницата. Симеон Сакскобургготски бе сред пратилите венец за погребението на силистренския владика. Преди 7-8 години той бе сред застъпниците за възстановяването на Доростолска епархия и за отделянето й от Доростоло-червенската с център Русе. Митрополит Неофит, който е начело на самостоятелната Русенска епархия, ще ръководи временно делата на епархията с център Силистра.

„В тази църква, наричана от еленчани „долната”, той се черкуваше, когато си идваше у дома”, заяви за „24 часа” църковният настоятел Никола Костов от балканския град, роднина по сватова линия. Според него, няма драма от страна на родата относно мястото за погребението на владиката на Силистра. Приживе той бил казвал, че иска гробът му да бъде в Елена, но правел уговорката, че това все пак го решава Светият Синод. Незвестни за родата се оказаха двете жени, предявили претенции по една от националните телевизии. Възможно било те да са от фамилията на възрожденеца Иларион Макариополски, който е в родствено отношение със съименника си, но те не били от най-близък ред. Дядо Иларион не бил оставил завещание, но нямал и материални натрупвания, освен част от етаж в бащината си къща, но и тя била отдавна разделена.

Костите на друг архиерей от преди почти два века са изровени при разкопаването на гроба за митрополита, но тепърва ще се установява чий са те. „Тук не е погребван толкова високопоставен служител на Бога от 60-те години на 19 век”, каза отец Добри Чаков, протосингел на Доростолска епархия. Десетина митрополити на други епархии, сред които Неофит, Дометиан, Галактион, Натанаил и др., както и гости от Румъния и Украйна, участваха в специалното архиерейско опело в чест на най-възрастния владика у нас. В службата се чу старобългарска, новобългарска, украинска и румънска реч.

С трети свой духовен водач се разделят силистренци през последните десет години. Преди време починаха други двама от митрополитите на епархията, макар и от периода й, когато тя беше към синода на алтернативния партиарх Пимен. По няколко години на разколническия пост изкараха епископите Генадий и Геласий, съответно през 90-те години на миналия век и в началото на новото столетие.

40 дни има Св. Синод на БПЦ, преди да предложи на епархийските съветници от Тутракан до Тервел кого да изберат за свой владика. Преди 6 години за духовен водач на Доростолска епархия първоначално бе предложен сегашният митрополит на Пловдив Николай, но на него тя му се стори незначителна, за да я поеме. После борбата беше между Наум и Иларион, докато се спряха на бившия викарий на патриарх Максим.

През 389 година е дадено началото на древнопросиялата Доростолска епархия, създадена върху мъченичеството на 12 доростолски светци. През 1871 година седалището й се премества в Русе по волята на тогавашните власти на османската империя. От 1992 до 2001 г. продължи борбата за възстановяването на епархията със седалище Силистра.


Силистренска учителка бе отличена с Националната награда “Даскал Ботьо Петков за учителката Мара Костова

С националната награда “Даскал Ботьо Петков” по случай Деня на народните будители бе отличена учителката по история и цивилизация от СОУ “Никола Вапцаров” в Силистра Мара Костова. Наградата връчи днес председателят на общонародна фондация “Христо Ботйов” Боян Ботйов – правнук на Христо Ботев.

Мара Костова е създател на средношколски туристически отряд и на училищен музей. Всяка година нейни ученици участват в националния поход от Козлодуй до Околчица. Наградена е със значка на образователното министерство.

За наградата “Даскал Ботьо Петков” бяха номинирани още шестима силистренски учители: Тихомир Станчев (учител по история и география в СОУ “Ю. Гагарин”), Иванка Липчева (педагогически съветник в ПГСУАУ “Атанас Буров”), Стефка Иванова (учител по история и цивилизация в ПГПТ “Евлоги Георгиев”), Евгения Стойкова (учител по български език и литература в ПГМТ “Владимир Комаров”), Даринка Димова (учител по български език и литература в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”) и Маргарита Александрова (учител по история и цивилизация в ПМГ “Св. Климент Охридски”).


По-ниски добиви от винено грозде


С по-нисък среден добив от миналата година завърши прибирането на виненото грозде в Силистренско, съобщиха от областната земеделска дирекция.

Средният добив от отглежданите в района 17 014 декара винени лозя е 525 килограма от декар.

През миналата година са прибрани по 564 килограма.

Най-висок е средният добив в Тутраканската община – 700 килограма от декар.

От 1 до 30 декември Силистра ще бъде домакин на изложение “Река от вино”.


“Преходно жилище”- грижа за по-добро бъдеще на децата


Пред широк екип от специалисти и представители на националните и регионални медии зам.- кметът на Дирекция “Здравеопазване и социална политика” в община Силистра Светлана Боева представи проекта “Преходно жилище” по ОП”Развитие на човешките ресурси” 2007-2013г.

Проектът се осъществява в Дома за деца лишени от родителска грижа “Димчо Дебелянов за период от 14 месеца. Ръководител на екипа, работещ по проекта е Светлана боева, като координатор е директорът на Дома Стилиян Стойчев.

Бунуфициент на проекта е община Силистра, като проекта се финасира от Европейския социален фонд на ЕС по ОП “Развитие на човешките ресурси на стойност 110 908.67 лв.

От експозето на Стилиян Стойчев стана ясно, че целта на проекта е да се подобри качеството на живот на децата и младежите в неравностойно положение и осигуряване условия за водене на самостоятелен живот след напускане на Дома.

В тази институция и сега условията са близки до тези в едно семейство, но влизайки в “Преходното жилище” децата ще получат реална представа за живота в едно нормално семейство.

За да се постигне основната цел ще се премине през няколко подцели, като осигуряване на преходно жилище в рамките на Дома, подобряване качеството на грижата за създаване на материална и психо-социална среда, придобиване ва умения за самостоятелен живот, професионално ориентиране и промяна на обществената нагаласа към децата и младежите от Дома- сподели екипа по проекта.

Дейностите, които предстоят е да се извърши ремонт на помещенията, изработване на комплексни програми за обучение на потребителите и реализирането им.

Комплексната програма “Умение за живот” включва изграждането на социална мрежа, всекидневни умения за живот, свързани с жилището и местните услуги, управление на свободното време, сексуално и репродуктивно здраве и др.

Очакваните резултати от дейността при реализирането на проекта са ремонтирани помещения, придобиване на професионални умения, издадени сертификати за пазара на труда и умение за управление на “Преходното жилище”

Няма коментари:

Публикуване на коментар