Бр.190/9 ноември 2009 г.

Тръгват проверки по нощните заведения заради грипа


Тръгват проверки по нощните заведения в Силистренско заради грипа, стана ясно по време на заседание на Областния пандемичен комитет. Областният управител д-р Владимир Янков помоли за съдействие полицията, тъй като заведенията били пълни с ученици, пуснати в грипна ваканция от началото на седмицата.

В петък Министерството на здравеопазването обяви национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности. Поради тази причина от понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни. МЗ препоръчва ограничаването на обществени мероприятия. Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се вземе на регионално ниво. Плановите операции се отлагат, а посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват. Няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.

431 на 10 000 души са с остри респираторни заболявания в региона. Само за последните 4 дни са регистрирани 166 болни от дихателни инфекции. Деветимата болни от „свински грип" вече са в добро състояние, съобщи д-р Теодора Начева от РИОКОЗ - Силистра. В аптечните складове напълно са изчерпани запасите от маски, но аптеките са заредени с противогрипни медикаменти.


Мъж падна от жере при профилактика на електропреносната мрежа

Няма опасност за живота му


46-годишен мъж е в болница без опасност за живота след падане от електрически стълб, съобщават от полицията в Силистра. Инцидентът е станал в събота около 13.45 ч. в землището на град Алфатар. Мъжът извършвал профилактика на електропреносната мрежа, подхлъзнал се и паднал от железнорешетъчен стълб. Веднага е откаран в болница със счупени ръце и комоцио.

По случая е образувано дознание. Уведомена е и Инспекцията по труда в Силистра, откъдето допълниха, че това е вторият подобен инцидент от лятото насам.


Алтан Чаушев е новият председател на общинската структура на ДПС- Дулово


Ново общинско ръководство избраха в събота делегати на структурите на ДПС в общината. Това се случи на VІІІ Общинска отчетно изборна конференция на Движението в общината. С пълно мнозинство от 201 делегати за председател бе избран 40-годишния Алтан Чаушев.

Юрист по образование, Алтан Чаушев седем години е работил в Дирекция ”Социални грижи” - Дулово, а от 2002 г. досега е в Общинска администрация - Дулово – началник-сектор”Общинска собственост и приватизация”, а от няколко месеца – зам.-кмет..

Гости на VІІІ–та отчетно-изборна конференция бяха народните представители Гюнай Сефер и д-р Митхат Табаков, както и председатели на общински структури на ДПС от региона.

Кметът на Дуловска община Гюнер Рамис поздрави участниците на форума и пожела новият председател да намери синхрон и с младежите на ДПС и с женската организация. „Ние трябва да променим начина на работа, т.е., на всеки три месеца трябва да се отчитаме пред нашите избиратели, за да не губим връзката, която сме имали досега. Да отчитаме реалните неща, да кажем реалните истини на нашите избиратели. Пожелавам на новата структура да работи очи в очи с хората, да приеме проблемите на избирателя и да търси отговорно решение”, заяви той.

От трибуната на конференцията д-р Митхат Табаков след кратък анализ на отминалите избори призова новото ръководство да бъде обединител и пазител на ценостите на ДПС.

Новият председател е категоричен, че ДПС -Дулово има капацитет и възможности за увеличаване на симпатизантите и членовете на партията, което ще донесе повече гласове за партията на местните избори през 2011 г.

„Мисля занапред да приобщя повече хора в редиците ни, да има по-голямо единство и по-голяма сплотеност, да работим за просперитета на нашата партия и за значимостта й в обществения живот на общината", казва Алтан Чаушев. Това той смята да направи, като обърне поглед към по-младите хора и към тези, които могат да участват активно със своите знания, а не само фигуративно.

На конференцията бяха отчетени резултатите от изборите за европарламент, както и резултатите от изборите за народни представители в 41-то Народно събрание.

Областния форум на ДПС ще се състои тази седмица в петък.


Младежите на ДПС си избраха нов председател


Вчера в Дулово се проведе ІV-та Отчетно-изборна конференция на младежката формация на Движението за права и свободи.

Тя бе предшествана от общински конференции по места, където за председатели на младежките организации бяха избрани: в Дулово- Мустафа Лютфи, Главиница - Нежден Ниази, Тутракан – Ерчин Осман, Силистра – Нурхан Акиф, Ситово – Танжур Шакир и в Кайнарджа – Гюлтекин Алиосманов.

Гости на форума бяха народният представител и областен лидер на ДПС Гюнай Сефер, кметът на Дуловска община Гюнер Рамис и общинските председатели на партията в Тутракан и Дулово – Нехат Кантаров и Алтан Чаушев.

Отчет направи досегашният председател на МДПС Орхан Кошуджу. Избрани бяха нов Областен съвет и делегати за предстоящата Национална конференция.

За председател на Областната организация на МДПС единодушно бе избрана Севал Мустанова. На 33 години, омъжена, с едно дете, настоящ технически сътрудник на председателя на ДПС - Силистра, управител на в.”Дръстър ПРЕС”.

Да бъдат по-активни, да следват мечтите си и да отстояват позициите си, пожела Гюнай Сефер на младите хора.

Поздравителен адрес бе изпратен и от евродепутата Филиз Хюсменова. В него тя споделя, че искрено вярва младите хора да проявят своите зрялост, политическа прозорливост и решимост в защита на либералните ценности.

Севал МУСТАНОВА:

"Благодаря за доверието и подкрепата, която ми бе оказана. За една жена на 33 е комплимент да е младежки лидер. Но като младеж, който в последните 6 години активно участва в политическият живот – съм наясно с отговорността, която поемам.

Знам, че ако сме все така единни и сплотени, ако работим в синхрон с голямата и женската организации на ДПС, ако сме коректни към партията – ще се поздравяваме с много успехи в края на мандата. Искам да изкажа своята признателност на един човек, който преди 6 години ми се довери, въпреки че нямах опита и стажа, въпреки че не ме познаваше – и ме назначи се свой технически сътрудник. Това е областният ни председател Гюнай Сефер. Мисля че оправдах неговото доверие. Искам да работя именно в тази посока – да се дава шанс на младите хора, да се стимулира развитието им и да имат те възможност да се реализират както в България, така и в чужбина. Като приоритет в работата ми ще заложа диалога между всички структури на ДПС. Този синхрон винаги го е имало и нека приятели да продължим да градим бъдещето си, като обменяме опит, идеи, планове и мечти за настоящето и бъдещето на нашата страна и ценностите които има партията ни да поведе нас към по добро бъдеще. Една от основните цели, които си поставям в този тригодишен мандат е да намалим средната възраст на членуващите в ДПС. Движението за права и свободи е отворена партия и намерението ни е да привлечем колкото се може повече млади хора. ”


Женската организация на ДПС в региона гласува нов мандат на Юнзюле Чакърова


Вчера се проведе Второто отчетно-изборно събрание на женската структура на Движението за права и свободи в Силистренска област.

113 делегата преизбраха единодушно за втори мандат председателката си Юнзюле Чакърова.

ЖДПС - Силистра съществува от 24 юни 2004 година и за това време доказа, че има място в политическия живот на партията.

Пазете и се грижете за Движението за права и свободи така, както го правите за децата и семействата си, отправи апел към нежната половина на политическата организация народният представител Гюнай Сефер, областен председател на ДПС в региона.


Здравната каса събра общопрактикуващите лекари


В края на миналата седмица работна среща събра на едно място общопрактикуващите лекари, партньори по договор на Здравната каса. Участваха още директорът на МБАЛ –Силистра д-р Даниела Костадинова, д-р Теодора Начева от РИОКОЗ - Силистра и д-р Сашко Симеонов, директор на Районния център по здравеопазване.

Шефът на РЗОК д-р Снежана Нончева е запознала присъстващите с актуални данни за грипната обстановка в региона и с издадената заповед за прекратяване на профилактичните прегледи, имунизации и прегледи по програма „Майчино здравеопазване”.

Да прецизират пациентите за болнично лечение е апела на д-р Костадинова към изпълнителите на първична извънболнична помощ. Това трябва да са болни, които не могат да бъдат лекувани в извънболничната помощ и когато бъдат насочени за болнично лечение, нека да има подробна информация за това какви лекарства са приемали и съответно какви придружаващи заболявания имат.

Има препоръка личните лекари да удължат работното си време за провеждане на амбулаторни прегледи за сметка на часовете за профилактика и да не изключват мобилните си телефони, за да имат пациентите им непрекъсната връзка с тях.


КНСБ в Силистра настоява да бъде преразгледан проектът на Закона за държавния бюджет за 2010 година


КНСБ в Силистра настоява да бъде преразгледан проектът на Закона за държавния бюджет за 2010 годинаq се казва в разпространена декларация на Регионалния съвет на конфедерацията в града в подкрепа на становището на централата на КНСБ, че заложеното ниско и намаляващо преразпределение на брутния вътрешен продукт чрез бюджета в условията на рецесия е рисково.

Според синдиката задълбочаващата се икономическа криза ще стане причина за свиване на производството, за фалити и за увеличаване на безработицата. “При тази ситуация намаляването на средствата за активна политика по националния план за действие по заетостта, запазването на ниските параметри за обезщетение при безработица, намаляването на социалните помощи и обезщетения, недостатъчното финансиране на здравеопазването ще понижат жизнения стандарт и социалната сигурност на българския народ”, се казва в декларацията.

КНСБ започва и допитване дали да бъде увеличена пенсионната възраст на жените от 60 на 63 години и в него се включват синдикалните организации в Силистренско, съобщи председателката на Регионалния съвет на конфедерацията в Силистра Димитричка Пейкова.

Тя припомни огласената позиция на КНСБ, че в условията на задълбочаващата се икономическа криза и растящата безработица въпросът за увеличаване на пенсионната възраст “не може и не следва да бъде поставян”.


Заради грипната епидемия се отлага националният поход “По стъпките на шейх Бедредин


Заради грипната епидемия се отлага XIII национален поход “По стъпките на шейх Бедреддин”, който трябваше да започне в понеделник от Силистра с маршрут Дулово, с. Окорш, Исперих и Разград. съобщи д-р Анатолий Кънев - секретар на културно-просветното дружество “Родно Лудогорие”.

Дружеството, заедно с Министерството на образованието, младежта и науката, общините Силистра, Дулово, Исперих и Разград и музеите в тези градове, е организатор на похода. Тази година проявата е финансирана по оперативната програма «Развитие на човешките ресурси».

Походът ще бъде проведен между 23 и 30 ноември, уточни д-р Анатолий Кънев.

Първите данни за Бедреддин и неговото въстание в нашата историография дават Васил Златарски и Петър Мутафчиев.

Бедреддин - син на баща-мюсюлманин и на майка-християнка - е учен, мистик, създател на духовен орден. ПрезXV век Бедреддин повежда въстание против османската империя и нейния феодален ред. То започва от Силистра и обхваща земи от днешна Североизточна България до Одрин и Мала Азия. В бунтовната армия на Бедреддин се включват българи, турци, гагаузи, евреи. Въстанието претърпява неуспех. Шейх Бедреддин е обесен.

Единственият превод на български език на книгата за шейх Бедреддин “Варидат” е на журналиста от Силистра Али Ризов. Във “Варидат” Бедреддин изказва мисълта, че образът на Бога е природата, тази природа е дадена като залог на човека и той трябва да я пази и да се грижи за даденото му от Бога.

Бедреддин застъпва гледището, че всички религии по света са творение на човека и трябва да се уважават еднакво.

Той смята, че не може да има заслепяващи богатства и бедност, а всички земни блага трябва да се ползват от хората по равно, всичко трябва да бъде общо.

В своите беседи казва, че “свои могат да бъдат само устните на любимата".

Няма коментари:

Публикуване на коментар