Бр.192/11 ноември 2009 г.

Днес /11 ноември/ ще се гледа делото срещу Сунай Ремзи

Днес в Окръжния съд в Силистра ще се гледа дело за убийството на силистренеца Марин Маринов и за незаконно притежаване на оръжие срещу Сунай Ремзи, който прекара близо две години в турски затвор, съобщиха от Окръжната прокуратура.

Убийството бе извършено на 27 март 2007 година в заведението на Ремзи “БГ клуб” в Силистра.

След престъплението Сунай Ремзи се укри, но бе арестуван в Турция. По-късно, по искане на българската страна, бе върнат в България.

Сунай Ремзи е бивш общински съветник на ДПС в Силистра. След престъплението партията се разграничи от случая и го определи като криминално престъпление от личен характер.


До една седмица решават съдбата на МБАЛ - Дулово


Вчера на свое редовно заседание местните парламентаристи от ОбС - Дулово дебатираха по втора точка от общо 20 точки от дневния ред, а именно докладна записка от кмета на община Дулово Гюнер Рамис относно бъдещата структура и дейност на МБАЛ – Дулово - ЕООД.

След дълги разисквания местните депутати стигнаха до решение да се направи пълна ревизия на дейността на болницата от комисията по бюджет и финанси към ОбС – Дулово.

От своя страна работна група в състав: кметът на общината Гюнер Рамис, ресорният зам.-кмет, Сезгин Рамис, председател на Общинския съвет, д-р Снежана Нончева, директор на РЗОК – Силистра, д-р Сашко Симеонов, директор на РЦЗ, шефовете на отделения в болницата и представители на постоянните комисии към ОбС – Дулово ще трябва в срок от една седмица да изготви проекто-предложение относно бъдещото преструктуриране на болничното заведение.

Взето бе и решение сключените договори по Закона за обществените поръчки от името на МБАЛ – Дулово с доставчиците на консумативи, медикаменти и гориво да бъдат преразгледани. Освен това община Дулово поема ангажимента да изплати закъснелите трудови възнаграждения на работещите в лечебното заведение.

Сесията на градския парламент бе уважена от д-р Нончева, д-р Симеонов, кметове на населени места от Дуловско, както и медицински персонал от МБАЛ - Дулово.

Нямаше го само управителят на болницата д-р Али Селиман.


Гюнер РАМИС, кмет на община Дулово: Решаването на проблема с преструктурирането на болницата не търпи отлагане. на този етап няма ясна визия за това и е добре основата да бъде поставена с провеждането на ревизия. Резултатите от проверките ще дадат яснота до известна степен, какво е нужно да се направи оттук-нататък. Ясно е едно, че догодина болницата няма да отговаря на редица нормативни изисквания, съгласно съществуващите европейски стандарти за брой квалифициран персонал в болничните отделения. Това означава, че не Общината или Общинският съвет ще са виновни за унищожението на болницата, а самите условия за съществуването й. Никой няма да гласува тя да бъде закрита, но проблемът е сериозен. Неприемливо е за мен отсъствието на д-р Селиман като управител на лечебното заведение. Той трябва да поеме своята отговорност.


д-р Снежана НОНЧЕВА, директор на РЗОК – Силистра: Ако болницата не се преструктурира, то тя сама ще се унищожи. Състоянието й е критично. Общината не би трябвало да позволи закриването й, но в същото време е нужно да се вземе предвид и качеството на медицинските услуги, които се предлагат. От една година се говори за промени в болницата, отчетени бяха и минусите и плюсовете. Дейността на д-р Али Селиман няма да коментирам, но бяха правени много компромиси. Медицинския персонал и специалистите трябва добре да преценят какви услуги ще могат да предложат на пациентите си.


В края на сесията кметът на Дуловска община Гюнер Рамис заяви, че ще бъде направено предложение до Парламентарната комисия по здравеопазване за промени в условията за финансиране и съществуване на общинските болници, а именно държавата да гарантира задължителен минимум на трудовите възнаграждения от Републиканския бюджет. В случай, че дадено лечебно заведение има добри приходи, то от тях работещите в болницата лекари и медицински персонал ще получават един вид бонус за професионализма си. Въпросът ще бъде коментиран и в Националното сдружение на общините в Република България.


Санкционираха данъчни инспектори


Кметът Иво Андонов понижи в длъжност „младши инспектор” досегашния началник на отдела за местни данъци и такси в община Силистра Анчо Вълковски, съобщиха от сектор „Човешки ресурси”. Вълковски е пожелал да напусне работа, тъй като се е чувствал морално отговорен за двата инцидента в данъчното, където за месец бяха заловени двама служители, манипулирали данни в системата. По решение на ръководството е преназначен, но на редови пост.

Преди дни бяха връчени и заповедите за уволнение на двамата данъчни служители Любомир Георгиев и Младен Антонов. Първият, който е подправял данни от регистрационни талони на МПС, е освободен дисциплинарно. На Антонов му е прекратен временния договор за изпитателен срок, тъй като е уличен, че е подправял данни за дължими данъци и такси на определени лица.

За осъществяване на процедурите по прекратяване на служебните им правоотношения са съдействали служители от отдела „Сигурност и опазване на обществения ред”.


Водни таксита ще свързват Силистра и Кълъраш

Очаква се до десетина дни да бъде открита първата таксиметрова водна линия Силистра - Кълъраш – Силистра. Инициативата е на двамата кметове Иво Андонов и Николае Драгу и е под егидата на почетния консул на Румъния у нас Стефан Райчев. Негова е и инвестицията в плавателните съдове. Подобна линия съществува от пристанището Кичу до село Остров. Но идеята на силистренската линия е да докарва пътниците до градската зона на Кълъраш. Засега са закупени 6 таксита. Разписанието ще бъде съгласувано с румънската страна.

Вчера бе извършено пилотното пътуване, чиято цел бе да се засече времето за придвижване от пристанище „Дръстър” до градския парк на Кълъраш, както и да бъде уточнена организацията по оформяне на митническата документация.

Още в края на лятото е подписан протокол за двустранно сътрудничество между българската и румънската община. Според документа силистренският градоначалник има ангажимент да осигури плавателните съдове и място за безплатно акостиране. Безплатна спирка за плавателните съдове, тяхната защита и сигурност е задължен да осигури кметът на Кълъраш Николае Драгу.


Дядо надживя надгробния си паметник


С три години повече от написаното в каменния си надгробен паметник живее 84-годишният Харалан Георгиев от село Кутловица до град Алфатар, научи „24 часа”. През 2006 година самоукият дърводелец и каменоделец от добруджанското село решил, че му е време да умира, макар да не бил болен, и си изработил саморъчно надгробната плоча. Написал, както му е редът, и годините на раждане и умиране (1926-2006). „Баща ми живя до 82 години и реших, че аз няма да живея повече от него, затова написах и годината на умиране”, заяви възрастният човек, прочул се в селото със странността си. По-важната причина обаче била, че не иска да тежи на родата си, за да харчи пари за най-необходимите неща за погребение. Той сам си изработил и дървен сандък (ковчег). Приготвил и дрехите си за умирачка. За всеки случай монтирал паметния знак на гробището, за да се знае къде е мястото за гроба му. Подготвени са и дървените кръстове, които се носят пред погребалното шествие.

Харалан или дядо Ранко, както го наричат в малкото село, няма съпруга, починала е преди няколко години. Споминала се от тежка болест и дъщеря му. „Майтапим го, че е време да си върне на държавата пенсиите за тези три години, с които е надживял написаното на плочата”, майтапи го кметският наместник Пламен Геков.

„Аз съм беден човек, не искам някой да страда заради мен, затова се подготвих за другия свят”, обяснява старецът, на когото никой не може да даде солидната възраст. Той сам пътува до Силистра, за да получава лично помощите си. Връстниците му в селото го вземат на подбив и затова, че уж вече го нямало в списъка за гласуване, защото „нали е умрял”. Те знаели, че избори без него не минават и затова го подмятали на политическа основа. „Там съм, там съм, аз винаги гласувам, и този път го направих, за Бойко Борисов, за да прати в Белене всеки, който е крал”, дяволее селянинът, отглеждащ 20 кокошки, десетина котки и две кучета в двора си.


Кметът приветства младите театрали


Младите попълнения в Силистренския драматичен театър “Сава Доброплодни” вчера бяха официално представени на кмета на общината Иво Андонов. Силистренският градоначалник проведе неформален разговор с тях, като се заинтересува от това, как се чувстват те в нашия град и какви са първите им впечатления от него. Директорът на театъра Борислав Ненков използва възможността да запознае кмета Иво Андонов и с новия драматург Николина Делева и заместник-директора Мина Симеонова.

Пет са новите актьори, които ще работят през този творчески сезон в Силистра. Това са: Ирена Чернева, Татяна Куртева, Петко Петков, Мони Илиева и Станислав Георгиев. Всички имат висше театрално образование. Трима от новите актьори са завършили класа на проф. Надежда Сейкова във Варненския свободен университет през 2007-2008 г., а двама са тазгодишни дипломанти от класа на доц. Иван Налбантов в Пловдивския университет.

Младежите споделиха очарованието си от дунавския град и надеждите, че ще допаднат със своята игра на силистренската театрална публика. Директорът на театъра подчерта, че за последните 10-15 години това е първото солидно обновяване на местната актьорска трупа. От своя страна кметът Андонов се ангажира да участва в среща на бизнеса и силистренските театрали за подпомагане на културния институт.

На 24 ноември предстои премиерата на “Женско царство” на Ст. Л. Костов, в която ще се изявят всички новодошли млади актьори.


Детските заведения в Силистра продължават работа


Всички детски градини и ясли продължават да работят, но със сборни групи, показва справка от общинските дирекции по здравеопазване и социална политика и по хуманитарни дейности.

Средно между 60 и 70 на сто е броят на отсъстващите заради обявената грипна епидемия. Много от родителите са спрели превантивно децата си, уточняват специалистите от детските заведения. В три от градските детски градини има случаи на скарлатина и варицела.

Експертите по здравеопазване припомнят, че засиленият „филтър” при посрещане на децата сутрин е характерен за заведенията за малчуганите до 7 годишна възраст. Засилен е медицинският контрол и дезинфекцията.


Комплексите и предразсъдъците като проблем на младите


„Комплекси и предразсъдъци” е темата на лекцията, която ще бъде представена в рамките на „Училище за родители” на 12 ноември, от 18.00 часа в залата на превантивно-информационния център по зависимости. Това съобщи Велислава Андреева от общинската дирекция по здравеопазване и социална политика.

В рамките на близо двучасовите занимания се провежда и тренинг по темата с психолог.

През октомври „Училище за родители” отбеляза 1 година от съществуването си, като събра и издаде първата си книжка „Как да разбираме децата си” – помощник за родителите във възпитанието на подрастващите силистренци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар