Бр.203/26 ноември 2009 г.






Задържаха сирийци на границата край Силистра


Четирима сирийци са задържани от гранични полицаи в района на село Сребърна при опит за незаконно преминаване на река Дунав вчера, потвърди говорителят на Окръжната прокуратура в Силистра Теодор Желев.

При проверката е установено, че двамата мъже и двете жени, които са братя и сестри на възраст от 18 до 31 години, са влезли нелегално в България. Намеренията им били да емигрират в Германия. Бежанците са без документи за самоличност, не е образувано досъдебно производство. Те ще бъдат конвоирани до София, където ще останат в специализиран дом за нелегални емигранти, докато им бъдат изготвени паспорти за депортиране от страната.

Това е втората група сирийци, задържани на българо-румънската граница край Силистра и десетият случай на опит за незаконна емиграция от началото на годината, показва справка от Граничното полицейско управление.


Силистренският кмет тества водно такси до Румъния

За 20 минути Силистра-Кълъраш


В събота официално в Силистра ще бъде открита нова туристическа услуга - водно такси до намиращия се на отсрещния бряг на Дунав румънски град Кълъраш.

Кметът на Силистра Иво Андонов и румънският му колега Драгу Николае подписаха споразумение за ползването й.

Вчера пред журналисти и представители на граничните и морските власти в Кълъраш бе промоцирана инвестицията. Бяха уточнени и подробности около граничния контрол.

Атракцията е резултат от публично-частното партньорство между българската и румънската общини и бизнесменът Стефан Райчев, собственик на хотел "Дръстър" и на месопреработвателното предприятие "Меком". Инвестицията му надхвърля 50 000 евро. Закупени са 7 водни машини. На всяка от тях могат да пътуват по 7 души.

Цената на услугата ще струва 5 евро в едната посока. Предимството на водните таксита пред ползването на т.нар. бак е, че ще спират направо в центъра на града, а не на 20 км от него. Към днешна дата пътуващите без МПС се налагаше да ползват автобусен транспорт, за да се придвижат от румънския бряг, където акостира плавателният съд, до Кълъраш.

За водните таксита има направен понтон в крайбрежния парк на града.

Такситата ще пътуват по график, но ще работят и на поръчки.

Водните таксита ще правят по два курса всеки ден между двата града. Часовете на тръгване от Силистра са в 10.00 и в 15.00 часа, а на тръгване от Кълъраш – в 11.00 и в 16.00 часа.

Първият демонстрационен курс ще бъде направен в събота, 28 ноември. За 11.00 часа е предвидено официално откриване на водната атракция с традиционен български ритуал и духова музика.


Леко намаление на регистрираната безработица


С 41 са намалели регистрираните безработни лица в Бюрото по труда в Силистра през месец октомври. Към момента общият брой на безработните в трите общини - Силистра, Ситово и Кайнарджа, е 3549, съобщи и. д. директор на Бюрото по труда в Силистра Милена Христова.

Равнището на безработица за региона, изчислено по методиката на Агенцията по заетостта, е 9,95%. Най-високо то е в община Кайнарджа -25,93%, следвана от община Ситово - 13,73%, и Силистра - 8,43 %. За сравнение - равнището на безработица средно за страната е 8,23 %, посочи Христова.

По професионален признак регистрираните безработни са: без специалност - 48%, с работнически професии - 22%, специалисти - 30%.

Според образованието от общия брой регистрирани безработни в областта преобладават тези с основно и по-ниско образование, които съставляват 46%, хората със средно образование са 44%, а висшистите - 10%.

Разпределението по възрастови групи показва, че относителният дял на безработните над 50 години е 38% от всички регистрирани, тези от 30 до 49 години са 44%, а младежите до 29 години - 18%.

От общо регистрираните лицата с намалена трудоспособност са 315.

Продължително безработните лица (с престой на борсата над 1 година) към края на октомври са 983 (с 13 по-малко от септември), или 28% от всички регистрирани безработни в ДБТ. Над две трети от тях са без специалност, толкова са и с основно и по-ниско образование.

През октомври в ДБТ са се регистрирали общо 450 лица (443 са новорегистрираните и 7 с възстановена регистрация). Техният брой е с 41 по-голям в сравнение с този през септември.

Общо обявените през октомври свободни работни места от работодатели в Бюрото по труда в Силистра са 242, което е със 61 повече от септември. От тях 118 са по програми за заетост.

Постъпилите на работа през октомври регистрирани безработни са 257 (с 82 повече от септември).

Картината на пазара на труда показва леко намаление на регистрираната безработица и през октомври, като причините за това са основно големия брой безработни, започнали работа по Националната програма «От социални помощи към осигуряване на заетост» като аварийни групи. В същото време търсенето на работна сила през октомври се е увеличило и в частния сектор. Постъпилите на работа в по-голямата си част са намерили трудова реализация чрез посредничеството на Бюрото по труда.


Броят на съвместните проверки на Инспекцията по труда ще се увеличи догодина


1418 проверки са извършени от Инспекцията по труда в Силистра от началото на годината до сега, съобщи директорът й Назми Адемов.

Констатирани са 6033 нарушения и са издадени 5 908 предписания за отстраняването им. Нарушенията са най-често свързани с неспазване на условията за безопасност на труда, както и трудово-правните отношения, регламентирани в Кодекса на труда.

Общо 104 са постъпилите искания и сигнали от началото на годината до сега в Инспекцията по труда в Силистра. От тях 97 са подадени от граждани, 3 – от административните структури и 4 – от синдикатите. 100 от тези искания са решени към днешна дата, съобщи Адемов. През този период са извършени и 1529 консултации от специалистите в Областната инспекция по труда.

Всяка проверка подлежи на последващ контрол. В това отношение в инспекцията бележат ръст в работата си от 22 на сто в сравнение с миналата година, когато е постигнат резултат от 17 на сто.

В 132 съвместни проверки с представители на други контролни органи са участвали служители на Областната инспекция по труда от началото на годината досега. Тенденцията е те да се увеличават за в бъдеще, каза Назми Адемов. Според него ефектът от тези съвместни проверки е много по–голям, особено когато се проверяват големи фирми и предприятия, където има над 50 работници.

В резултат на намесата на Инспекцията по труда са изплатени 80 000 лв. трудови възнаграждения, информира Адемов. По споделени от него данни официално регистрираните трудови злополуки в областта са 24, като 4 от тях са завършили със смъртен случай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар