Бр.202/25 ноември 2009 г.

Изследват безплатно за туберкулоза

Силистра се включи в кампанията за безплатни прегледи за туберкулоза и оценка на рисковете от това заболяване. На национално ниво организатор на инициативата е Министерството на здравеопазването.

Безплатните прегледи започнаха от вчера и ще продължат до края на тази седмица. След това същата инициатива ще се проведе и от 7 до 11 декември, съобщи д-р Светла Андреева, началник на пневмофтизиатричното отделение при МБАЛ - Силистра. В Силистра желаещите да се прегледат за туберкулоза може да посетят отделението към МБАЛ - Силистра от 9.00 до 13.00 часа.

В национален мащаб кампанията се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария чрез програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България". Програмата действа в страната от 2007 г. До края на годината по нея са предвидени над 130 хиляди евро за безплатни медицински прегледи.

Туберкулозата е заразно заболяване, което е особено опасно за децата и хората със слаб имунитет. Всеки може да се зарази при вдишване на въздух, съдържащ туберкулозни бактерии, при кихане и кашляне на пациент с туберкулоза, предупреждават от пневмофтизиатричното отделение. В края на 2008 година пациентите с туберкулоза в България са били 3 151. От тях 282 са деца до 18-годишна възраст.


НАП се свива до 5 регионални дирекции

Териториалната дирекция в Силистра става офис за обслужване

От 1 януари 2010 година Националната агенция за приходите (НАП) ще закрие съществуващите си 29 териториални дирекции (ТД). Остават 5 регионални дирекции във Велико Търново, Варна, Бургас, Пловдив и София, които ще обслужват цялата страна.

Създава се също национална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители", съобщи вчера директорът на НАП – Силистра Димитър Димитров на пресконференция, на която присъстваха и Веселка Вълканова - началник на отдел "Обслужване" и Петър Маринов - началник на отдел "Контрол".

Стана ясно, че с предстоящата реформа, териториалната дирекция на НАП – Силистра ще придобие статут на офис за обслужване.

“Досега при нас имаше пълна численост от обща администрация – юристи, счетоводители, хора, занимаващи се с логистика. Сега, заради икономията от мащаба, част от тези хора ще бъдат освободени”, каза още Димитров.

Редуцирането на персонала в национален мащаб ще засегне 638 души (8%), предимно ръководен персонал, които ще бъдат освободени до края на годината. В ТД на НАП – Силистра ще бъдат освободени от длъжност 4 лица.

“Съкращенията при нас са по–малко в сравнение с други дирекции, тъй като през юни 2006 година се проведе поредното преструктуриране, при което бяха съкратени 25 на сто от работещите в дирекцията в Силистра”, разясни Димитров.

Като резултат от съкращаването на щата и преминаването към двустепенна структура, разходите в НАП ще бъдат намалени със 7 млн лв. годишно. Със сигурност ще бъде подобрена контролно ревизионната дейност. Сега в малките градове ревизори и ревизирани се познават, а малките фирми са ревизирани постоянно. След промяната ревизиите ще се извършват на база на анализ на риска за целия регион (регион Варна - 7 териториални дирекции) и ревизорите от Силистра например ще контролират фирмите от Русе, Разград, Търговище, Варна и обратното, разясни Димитров. Той допълни, че по този начин се проверяват фирмите, за които наистина съществува риск от избягване на облагане и се намалява корупционния натиск.

Запазва се възможността за подаване на документи и обслужване във всички досега съществуващи офиси на НАП.


Силистренските мюсюлмани подкрепиха новото ръководство на Главното мюфтийство

Вчера в сградата на Новата джамия в Силистра, където се намира и офисът на Районното мюфтийство, се проведе пресконфереция относно отказа на Софийския градски съд /СГС/ да впише решенията, приети на извънредната национална мюсюлманска конференция.

Районният мюфтия Мюддесир Мехмед запозна присъстващите журналисти от местните и националните медии с причините, довели до провеждането на Извънредната национална мюсюлманска конференция/ИНМК/, както и мотивите за отказа на Софийски градски съд да впише новоизбраното ръководство и всички решения, приети на конференцията.

Районният мюфтия изрази подкрепата и солидарността на религиозните водачи от област Силистра, зад които стои цялата мюсюлманска общност в областта, към новоизбраното централно ръководство и решенията, взети на ИНМК от 31.10.2009 г. На пресконференцията присъстваха имами от Силистренска област, които са и членове на районния мюсюлмански съвет.

Всички те бяха единодушни, че няма да допуснат да бъдат управлявани от хора, които са взели активно участие във Възродителния процес срещу правата на мюсюлманите.

«Ще отстояваме позицията си по всички възможни законови пътища по отношение на подкрепата към ръководството на мюсюлманите, избрано на ИНМК от 31.10.2009 г., бе категоричен районният мюфтия.

Хората, които се определят като мюсюлмани, също имат правото да се сдружават и да имат общо управление. Според него обаче през последните години проведените национални конференции на мюсюлманите остават без регистрация или тя отнема много време. Така липсата на юридически статут дава възможност за хора като Недим Генджев да създава напрежение сред мюсюлманите и да се възползват от вакъфските имоти, каза още силистренският мюфтия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар