Бр.186/3 ноември 2009 г.



Епидемичната обстановка в региона се усложнява

Обсъждат временно прекратяване на учебните занятия


Два и половина пъти са се увеличи случаите на регистрирани болни с респираторни инфекции в Силистренска област, коментира д-р Теодора Начева, директор на Дирекция „Противоепидемичен контрол” в РИОКОЗ. Само през миналата седмица са били описани 231/10 000 случая при 91/10 000 в предходен период.

На този етап няма лабораторно потвърдени случаи нито на конвенционален грип в областта, нито на грип от типа А/H1N1/, уточни д-р Начева. Няма съобщения и за тежко протичащи инфекции. Факт е обаче бързото разпространение на респираторните заболявания, които в чести случаи са причинени от различни видове сезонни вируси. Широкото разпространение на инфекциите е особено характерно за ученическите и детските колективи, затова на среща днес на Областния пандемичен комитет ще се обсъжда преустановяване временно на учебните занятия.

В трите болници в силистренска област са разпределени 2200 дози антивирусни препарати /тамифлу и реленца/, съобщи д-р Начева. Препаратите обаче ще бъдат ползвани за лечение на доказано усложнени болнични случаи. Такива препарати няма да бъдат предоставяни в доболничната помощ, уточни д-р Начева.


Депутатът от БСП Антон Кутев ще пита:

Агенцията по горите за уволненията в „Каракуз” и МТСП за безработицата в региона


Народният представител Антон Кутев се е срещнал вчера с експерти и част от ръководството на двата синдиката КНСБ и “Подкрепа” в Силистра.

Основна тема, която е била разгледана е неправомерното освобождаване от работа на служители на ДДС “Каракуз”. Положението е същото и в Горското стопанство в Силистра, посочи Кутев. И на двете места служителите са били принудени масово да си подадат заявление за напускане, след което молбите са били разглеждани и една част от хората освободени. В “Каракуз” това е било представено като “форма на лоялност към новото ръководство”. Досега са освободени от работа 20 служители.

Това е неправомерно, защото те са назначени по силата на Кодекса на труда, а в него подобно действие не е разрешено, отбеляза Кутев. Той посочи пред медиите, че е гарантирал, че няма да политизира създадените проблеми, доколкото това е възможно. “Наистина ще се опитам да помагам с каквото мога в решаването на синдикалните спорове без да вкарвам политика, за да не затруднявам решаването им, а напротив”, допълни той.

За да бъде решен казусът в най-скоро време, Кутев ще внесе питане до председателя на Агенцията по горите. В официалното писмо ще се търсят мерки това да не се случва отново и ще се търси отговорност за ръководителите, които са допуснали нарушаване на Кодекса на труда, респективно законите на страната в своята дейност като държавни служители.

Питане и до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов ще отправи до дни депутатът Антон Кутев. В него ще бъдат представени тревожни факти от отчета на Бюрото по труда в Силистра за динамиката на безработицата в региона.

Цифрите сочат, че в началото на мандата на правителството Станишев през 2005 година е имало малко повече от 5700 регистрирани безработни. В края на 2008 година тази цифра е паднала на 2700. За следващия период от септември 2008 г. до септември 2009 г. броят на безработните е нараснал на 3600.

По данни на Кутев с над 1000 души са се увеличили безработните в региона именно през последните 4 месеца от управлението на новото правителство. Както е известно, в териториалния обхват на Бюрото по труда в Силистра влизат и общините Ситово и Кайнарджа.

“Давам си сметка, че това увеличение се дължи на икономическата криза, но моето питане към министъра е, след като видяхме политиката на съкращаване на разходите в държавата с намаляване на административния апарат, какви ще бъдат мерките, които ще се предприемат за този регион върху тези данни”, алармира Кутев.


Втори изгърмя в местното данъчно


Преди да нанесе окончателно щети за около 20 000 лв., втори служител в Общинската данъчна служба за местни данъци и такси бе уличен във вмешателство в програмния продукт.

Това потвърди за медиите зам.-кметът по финансовите въпроси Милен Пенчев.

Намесата на 24-годишния Младен Антонов е била в частта за данък сгради и данък МПС.

Назначен през август на работа, младежът бързо е решил да тръгне по стъпките на друг служител на данъчната служба, който вече бе уволнен от работа заради същото престъпление и срещу когото се води разследване. Младен Антонов е правил корекции в налозите с цел лично облагодетелстване.

Набезите му са били разкрити от неговите колеги, които своевременно са алармирали за проблема прекия си началник Анчо Вълковски.

Към днешна дата партидите са коригирани с реалните стойности на налозите, бе категоричен финансистът. Служителят е уволнен от работа и случаят е предаден на прокуратурата.

Според Милен Пенчев повече такива измами няма да може да бъдат извършвани, тъй като предстои въвеждането на нова софтуерна система


ЗАСИЛВАТ ПРОФИЛАКТИКАТА СРЕЩУ ГРИП В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА

Профилактични мерки срещу разпространение на грип в детските и учебни заведения са предприети, съобщи общинският експерт Веска Иванова. Засилен е режимът на дезинфекция в помещенията. Директорите са задължени да осигурят дезинфектанти и сапуни за умивалните. Медицинските специалисти насочват болните деца към личния лекар за консултации. Всеки ден се следи броят на отсъстващите деца и ученици. В правомощията на директорите, след консултация с РИОКОЗ, е да вземат решение за затваряне на учебните заведения, припомни Веска Иванова.

В края на миналата седмица медицинските специалисти са преминали обучение за симптомите и пътищата на зараза с новия грипен вирус. Проведени са срещи и разговори с децата в часовете на класа. Осигурени са образователни материали, на места са изработени и поставени табла по темата.

Засега няма повишена заболеваемост в детските ясли, съобщиха от Общинската служба за социални услуги. В детските заведения е разпоредено да не се приемат болни деца без бележка от личния лекар.

С разпореждане на кмета Иво Андонов в общинската администрация също ще бъдат въведени предпазни мерки срещу разпространението на грипа, главно в информационните центрове, откъдето преминава най-големия поток от граждани.


СТУДЕНТИ ОТ ТАРАКЛИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ СЕ ОБУЧАВАТ В СИЛИСТРА


Трийсет студенти от Тараклийския държавен университет в Молдова са на езикова и педагогическа практика във филиала на Русенския университет в Силистра от 3 ноември до 3 декември. Младежите са бесарабски българи и изучават английска и румънска филология. По време на обучителната практика те ще посещават редовни учебни занятия и ще упражняват майчиния си език.

На 5 ноември, от 11.00 часа студентите ще гостуват на кмета на общината Иво Андонов. С негова подкрепа е организирана богата културна програма за нашите сънародници. Те ще се запознаят с историческите и културни забележителности в Силистренско, осигурена им е екскурзия и до черноморската столица на България – Варна.

За пета поредна година филиалът на РУ „Ангел Кънчев” в Силистра посреща бесарабски българи от Молдова, студенти в Тараклийския университет. Учебната практика е регламентирана в Споразумение между България и Молдова за сътрудничество в областта на образованието, подписано през 1993 година. Пребиваването на студентите е финансирано от Министерството на образованието и младежта, съобщи Цветанка Павлова, зам.-директор по учебната и научна работа във филиал – Силистра.


За достъпа до информация, мълчанието на институциите и гробарите като спасителна алтернатива за медиите

Йордан ГЕОРГИЕВ, областен координатор на ПДИ за Силистра


Понякога съобщенията от институциите са кратки и ясни като удар от камшик. “На 16-годишен младеж са му строшени две ребра при сбиване в Силистра”, гласи лаконично електронно писмо от дирекцията на МВР в крайдунавския град. И т.н. допълнения, без да дават отговор на въпросите по класическата новинарска схема “кой, какво, къде, как и защо”. За да е пълно изречението в дописката според българската езикова практика. А и драгият читател (зрител и слушател) да разбере за какво става дума. Защото най-често подобни анонси влизат в сайтовете на агенциите и са достатъчни за “шум до бога”. Да му мислят репортерите по места, които трябва да правят така нар. “разследвания”, за които обикновено няма време, а и остър е дефицитът на отзивчивост от страна на институциите.

Кой е замесен в този случай, плачещ за разплитане?

Полицията, откъдето тръгва информацията.

Училището, в което учат участниците в сбиването.

Детска педагогическа стая, в чийто актив също влизат подобни случаи.

Комисията за борба с престъпността сред малолетните и малолетните, отчитаща работа с контингента от нарушители на обществената дисциплина.

Отделът “Закрила на детето” в социалните служби, защото и до тях има “отправка”.

Дознателите, работещи по горещите следи.

Прокуратурата, даваща разрешение “да излезе или не” духът от бутилката, разбирай, необходимата информация “по делото”.

Инспекторатът по образованието, като представител на образователното министерство.

Просветният отдел към общината, където също би трябвало да се интересуват от подобни рецидиви в обществото, за да коригират работата си по възпитанието на подрастващите.

Болничните заведения, където най-често пострадалите търсят помощ, за да стане ясно “има ли телесна повреда и от каква степен е тя”.

Има-няма 10 са адресатите, от които може да изскочи заекът на “допълнителната информация”, за да прибяга до страниците на вестниците или да изскочи като от цилиндъра на фокусник в ефира на телевизия или радио.

За някои лъжа, за мен - истина. Над 30 са представителите на тези институции, препитани от мен, за да разбера най-накрая, че става дума за някой си Б.Ю. от село Боил. Вероятно момче от турски произход. И май ученик в Професионалната гимназия по механотехника “Владимир Комаров”. Толкова малко, но не достатъчно, като в доброто старо време.

И дотам... Всичко останало се оказва секретно, макар и без гриф. Кои са другите трима в сбиването? Къде се е случило то (в частен дом - апартамент, в ученическото общежитие или на улицата)? Какви са последствията? Какво е състоянието на бития?

“Питайте полицията!” е решителният съвет, даван от всички “интервюирани”.

“Ама защо ние трябва да кажем, обърнете се към дознанието?”, отговарят от силовата институция.

“Нямаме право, обърнете се към прокуратурата!”, рецитират в хор “педагозите”, “дознателите” и членовете на “комисията”.

“Материалите още не са дошли до нас, обадете се утре”, отклоняват топката “обвинителите”.

“Сбиването не е станало в училище, следователно не е наш проблемът”, категоричен е “инспекторатът”.

“Не знаем за какво става дума, не сме уведомени”, допълват убедително от “Просвета”.

“От училището не даваме информация, може да ни компрометира, отидете в полицията ”, отсича школска директорка, скривайки се зад равния глас на секретарката си.

“Напишете заявление за достъп до информация и обяснете за какво ви трябва тя, за да ви кажем нещо от дневника за посещение в “Спешна помощ”, любезно ни посрещат в Многопрофилната болница за активно лечение. Е, работата ще стане, но пак утре, когато новината ще е остаряла и подходяща единствено за “кръглата папка”.

Стои репортерът на улицата и подсмърча безсловесен, в очакване на чудото. Отнякъде да просветне нейно величество информацията. Като гръм от ясно небе. И си задава въпроса: “А сега, това най-важното ли е?”. Чувствайки се като участник в рекламата за бира “Загорка”.

Но няма как. Истинският репортер търси информацията до дупка, да носи единствен отговорност за нея. И просветва съветът: “Бегом при гробарите”. Те може да знаят преди всички имена, дати и подробности от “пейзажа”.

И, о, чудо! Погребалчиците намират свои агенти “където трябва”. Понякога за цял следобед и в резултат на десетки телефонни разговори човек научава само две главни букви и името на едно далечно село, откъдето евентуално е главният герой в екшъна. А тук, след няколко кръстосани приказки, две изпити кафета и няколко разговора,вкл. отново по телефона, задължително с “когото е необходимо”, лъсва цялата “картина” с приблизителна точност. Е, взета на принципа “неофициално, по приятелски”, но важното е, че процесът не е прекъснат. Ура! Достатъчните податки са налице, за да “вържем” нещастната дописка. Още един-два разговора, примерно с кметове на населени места и вече всичко е “ОК”. За да стане ясно, че селските първенци си познават хората и не се притесняват да общуват с родителите им, дори ако трябва да ги притеснят с информация за нерегламентираните прояви на децата им.

Край на изтезанието. Краткото служебно съобщение по “случая” е разшифровано. За журналиста то е минало “към дело”. Дори и да не намери място на страницата на всекидневника, телевизионата рубрика или минутите за “кримки” в радиото. Институциите тепърва ще се впускат в слалома от нечии обяснения, за да напишат констатациите си. Освен ако на бърза ръка не решат, че “случаят е прекратен, забравете”.

До поредна среща с гробарите. Дано не е по “фатални съображения”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар