Бр.199/20 ноември 2009 г.





Втора жертва на новия грип в Силистра

Вчера в силистренската болница е починал 35-годишен мъж, хоспитализиран в тежко състояние с двустранна бронхопневмония, вероятно следствие от новия грипен вирус, съобщи по време на заседанието на Областния пандемичен комитет във вторник д-р Костадинова. До вчера все още нямаше резултати от изпратените в София проби за доказване на новия грипен вирус.

Починалият е бил приет в понеделник в Инфекциозно отделение с остра дихателна недостатъчност. Часове по-късно е преместен в ОАИЛ.

Седмица преди това е лекуван в домашни условия с антибиотици, но специалистите нямат пълна информация за причините, довели до усложненото му здравословно състояние. Според д-р Костадинова проявените симптоми са типични за новия грипен вирус A/H1N1/. Като фактор, обуславящ влошаването на състоянието му, лекарите определят и наднорменото тегло на пациента.

По данни на РИОКОЗ - Силистра потвърдените досега случаи на свински грип в Силистренско са вече 20. Продължава да нараства и броя на хоспитализираните пациенти с бронхопневмонии след усложнения от респираторни инфекции

Областният управител отчете 100 дни от управлението си

До края на ноември в Силистренско ще се изгради местна организация към сдружението на занаятчиите и майсторите. Досега такава е липсвала в областта, а занимаващите се с дребен бизнес са членували във филиала на сдружението в Добрич. Информацията бе обявена вчера лично от областния управител д-р Владимир Янков по повод 100 дни от встъпването му в длъжност. От информацията, която предостави д-р Янков за медиите стана ясно, че след проверка по сигнал от граждани – родители и бивши ученици на Природо-математическата гимназия в Силистра, са установени някои нередности при извършения там ремонт. “Изпратих един от заместниците си да провери сигналите. Оказа се вярно, че значително е намалена естествената осветеност на коридорите и класните стаи чрез зазиждане на цели прозорци и части от тях”, каза областният управител. На молбата му да се представят всички документи по ремонта от община Силистра не е получен отговор в продължение на един месец. “Обърнах се към Дирекция строителен надзор. Последната е в процес на проверка, но засега се установяват множество нарушения”, разясни д-р Янков. Той допълни, че в момента се очакват окончателните заключенията на Дирекцията по строителен надзор.Предстои до края на годината да започне изграждането на Областна асоциация на водите. Към това се добавят постоянните задачи за газификацията, моста на река Дунав, системата за напояване, екологичното земеделие и зеленчукопроизводство и др. Особено внимание заслужава развитието на водния транспортен коридор Рейн – Майн - Дунав, т.е. от Балтийско до Черно море. Според областния управител в този транспортен коридор се предвижда особено място на пристанище Силистра.

Като един от основните проблеми на област Силистра д-р Янков посочи безработицата. По последни данни тя е 8,55% за град Силистра и 12,13% за област Силистра, т.е. малко по-високи от средните за страната.

През 2010 г. ще правят одит на Областна администрация – Силистра

Управата - в преразход на бюджета си и със задължения към доставчици

Близо един милион километра са изминали за последните тридесет и два месеца автомобилите от автопарка на Областна администрация.

Това сочат данните от обобщените отчети за изразходваните горива и пробега километри. Данните изнесе днес пред журналисти областният управител на Силистра д-р Владимир Янков на среща по повод 100-те дни управление на новия екип на Областна администрация. При една проста аритметика това означава 3,5 обиколки на eкватора, коментира губернаторът.

Новият екип на Областна администрация е в очакване и на цялостна финансова проверка от инспектората на Министерския съвет. При първа възможност ще бъде назначен вътрешен финансов контрольор. Предстои и пълна инвентаризация на материално отговорните лица, която също не е извършвана от незапомнени времена, уточни д-р Янков.

В първия месец от поемането на поста като областен управител на Силистра, д-р Янков е разполагал с бюджет от 400 лв. От документите става ясно, че за осемте месеца от началото на годината до смяната на властта, бюджетът на администрацията е бил усвоен на 90 % и в същото време има неразплатени задължения в рамките на около 200 000 лв. към доставчици на гориво, ел.енергия и други.

С решение на политическия кабинет на областния управител автомобилният парк на Областна администрация е съкратен от 6 на 3 МПС - джип, лек автомобил и микробус, а останалите три превозни средства ще бъдат дадени на държавни институции в Силистра, имащи нужда от транспортните средства.

Нарушения на Закона за обществените поръчки пък били открити по отношение на избора на фирми доставчици на горива.

На този етап натрупаните задължения от страна на Областна управа - Силистра, останали в наследство от миналото управление, възлизат на 200 хил. лв. при годишен бюджет на администрацията от 700 хил. лв.

На срещата вчера областният управител д-р Владимир Янков заяви, че не е имало чистка в администрацията и към днешна дата има само един напуснал и един освободен служител.

Екипът на д-р Янков е внесъл в МС и предложение за промяна в структурата на областна администрация, която според секретаря на Областна администрация Ивелин Георгиев, ще доведе до сериозни съкращения в тази структура.

Направен анализ показва, че в Областна администрация – Силистра е било практика да се сключват неефективни граждански договори със служители на администрацията, работещи в настоящия момент в нея, както и с освободените по време на мандата зам.-областни управители.

Светлана ВЕЛИКОВА, бивш губернатор на Силистра:

„Не се страхувам и не се срамувам!”

С тази реплика Светлана Великова завърши пресконференцията си вчера по повод „разкритията”, направени от областният управител д-р Владимир Янков, за състоянието на администрацията и за нецелесъобразните харчове по време на предходния мандат. Със същата тази реплика Светлана Великова започна преди време срещата си с журналисти, когато предаваше властта след парламентарните избори през лятото.

Удивена, смаяна и потресена съм от смешното и некомпетентно тълкуване на фактите, дори ще си позволя да кажа,ч е има и откровени лъжи, така Светлана Великова нарече отчета за 100-те дни управление на областният управител д-р Янков и неговия екип.

„Въпросът за целесъобразното харчене на бюджета, на който областният управител е второстепенен ръководител, е въпрос на субективна преценка. Всеки разход е бил съгласуван с Министерството на държавната администрация и административната реформа, бе категорична Светлана Великова. Освен това по закон всички разпоредителни сделки на тримесечие са били проверявани от прокуратурата, допълни тя.

Не е вярно, че в областна администрация не е правен одит. За последните четири години два пъти е имало проверка от Сметната палата и един път от ДФК, контрира обвиненията ексобластният управител.

Пояснено бе, че в т.нар. годишен бюджет на администрацията в размер на близо 700 000 лв., са включени фонд „Работна заплата”, който е основно перо, както и парите, които държавата изплати на общините за организирането на двата вида избори тази година, както и издръжката на администрацията – т. е., разходи за ток, вода, телефони и др.

Великова също така заяви, че всички граждански договори са били анулирани, след като е била направена забележка от Сметната палата. Останали са само тези за лицензиран преводач.

Когато става дума за гражданските договори, бих искала да споделя, че настоящият главен секретар на Областната управа Ивелин Георгиев също в продължение на една година, от септември 2004 г. до август 2005 г., е получил по силата на такъв общо 1 800 лв., съобщи Светлана Великова.

Изнесените данни за това колко километра са навъртели автомобилите на Областна администрация и дали е обиколен екватора или не, Великова контрира с факта, че за четири години мандат в Силистренска област са били докарани 153 милиона лева инвестиции, които са плод на координирани усилия и разговори с кметовете от седемте общини.

Що се отнася до факта, че Областна администрация е платила разходи на народния представител Антон Кутев за хотел през 2008 г. стана ясно, че това е било по време, когато Великова е отсъствала, но парите ще бъдат внесени обратно лично от депутата в понеделник, другата седмица.

Силистра е една от четирите области в страната, в които се отчита спад на безработицата през октомври

8,23 процента е равнището на безработицата у нас за октомври тази година. Отчетено е повишение с 0,2 на сто спрямо предходния месец и с 2,38 % в сравнение с октомври миналата година, показват данните на Агенцията по заетостта.

През миналия месец регистрираните безработни в бюрата по труда са били близо 305000 души и те са със 7400 души повече спрямо предходния месец.

Равнището на безработица е по-ниско от средното за страната в осем области: София-град – 2,58 на сто, Бургас – 5,07 на сто, Варна – 6,17 %; Габрово – 6,20 %, Стара Загора – 6,78 на сто; Пловдив – 7,50 %; Перник – 7,99 %; Русе – 8,13 на сто. В останалите 20 области равнището на безработица е над средното за страната и най-високите му стойности продължават да се отчитат в областите: Смолян – 14,94 процента; Монтана – 13,65 на сто, Търговище – 13,59 %.

В сравнение със септември равнището на безработица нараства в 24 области, като по-съществен ръст се наблюдава в област Бургас – с 0,9 на сто, Добрич – с 0,75 %, Видин – с 0,61 на сто. В четири области се отчита спад на равнището на безработица: Враца - с 0,17 процента, Пазарджик - с 0,16 на сто, Силистра - с 0,08 %, Шумен - с 0,04 на сто.

Общо заявените работни места през месеца са 20 847, което е с 6561 повече спрямо септември тази година и с 5287 места повече от октомври 2008 г. От общия брой на първичния пазар на труда са обявени 12 039 работните места, от тях в частния сектор са 9585.

През октомври работа са започнали 21 217 безработни, със 7322 лица повече от септември. Спрямо същия месец на предходната година се отчита нарастване от 7109 души. Над 92 на сто от всички започнали работа са се реализирали на трудовия пазар чрез посредничеството на бюрата по труда.

Към края на октомври неусвоените работни места в бюрата по труда са общо 5891.

Няма коментари:

Публикуване на коментар