Бр.189/6 ноември 2009 г.


Надхвърлен е епидемичният праг за остри респираторни заболявания в областта

Заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Силистренско от 351 на 10 000 вече е над епидемичния праг за района от 250 на 10 000, събщи директорът на дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра д-р Теодора Начева.

Регистрирани са и първите девет души, заразени с новия грипен вирус - осем деца от Силистра и една жена от Дуловска община.

Според д-р Теодора Начева те са в добро състояние.

От два дни в областта е обявена грипна епидемия. Преустановени са учебните занятия, спрени са плановите прегледи и операции, забраняват се свижданията, въвежда се “филтър” в детските заведения, ограничават се масовите прояви.

От Министерството на здравеопазването чрез Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве / РИОКОЗ/ за трите болници в Силистренска област са осигурени антивирусни препарати.

Днес е заседанието на Областния пандемичен комитет.

Силистренска двойка ще участва във VIP Dance по Нова ТВ

Танцовата двойка на клуб по танци “ЕЛЕГАНС” Силистра – Адриана Добрева – Илия Ангелов ще участват в понеделник в шоуто на Нова ТВ VIP Dance.

Двойката е получила право на участие след кастинг преди една седмица.

Ако в понеделник нашите танцьори спечелят доверието на журито, те ще се борят за гласовете на зрителите, които ще определят дали ще продължат напред в надпреварата.

Ще остане ли журито доволно от изпълнението на Илия Ангелов и Адриана Добрева ще разберем в понеделник по Нова телевизия от 20.00 часа.

Прогнозата за Бюджет`2010 на Общината е подчинена на икономическата криза

Съобразена с икономическата криза е прогнозата за общинския бюджет за 2010 година, подадена в Министерството на финансите, съобщи заместник-кметът по финансите Милен Пенчев.

Процедурата за подготовка на бюджета на община Силистра за 2010 година продължава. Сега се осъвременява вътрешната нормативна уредба. Предстои да бъдат актуализирани предварителните разработки на второстепенните и третостепенни разпоредители с общински кредити, които бяха направени още в началото на месец септември. Те ще бъдат съобразени с икономическите реалности в страната, подчерта заместник-кметът Милен Пенчев.

Очакваните местни приходи за следващата година са в размер на 7 855 900 лева. Разчетите са направени на базата на сега действащите местни данъци, такси и цени на услуги. Според проекта на Закона за държавния бюджет, Министерството на финансите е предвидило делът за Силистра да бъде в размер на 18 553 400 лв. - за обезпечаване на държавните дейности, капиталови разходи и изравнителна субсидия. Законът още планира закриване на общинските фондове „Приватизация”, средствата от които основно се залагат в капиталовата програма на общината. С утвърждаването на Закона за държавния бюджет окончателно ще бъдат определени държавните субсидии за общините, включително за Силистра, ще бъде регламентиран и срокът за приемане на общинските бюджети.

Проектът за общински бюджет се подлага на обществено обсъждане преди да влезе за разглеждане и утвърждаване от общинския съвет.

Украсяват центъра за коледно-новогодишните празници

Започна монтирането на коледно-новогодишната украса в центъра на града. Ефектни светлинни елементи ще бъдат поставени на площад „Свобода” и в трите основни направления: към ОББ до Областната управа, по посока на сградата на Профсъюзите и в Дунавската градина.

За празника децата на Силистра ще имат специален подарък – кът от украсения център, наречен „Коледна приказка”. Той ще бъде общо дело на общината и на бизнеса в града, разкри Нели Стоилова, заместник-кмет по Хуманитарни дейности.

Набира скорост и подготовката на празничната програма. За първи път през целия месец декември Силистра ще бъде домакин на изложение на вина на производители и дистрибутори от цялата страна. Мотото на „Винария 2009”, организирана от общинската дирекция „Икономика и международни програми” е „Река от вино”. В центъра ще бъде подреден и традиционният базар за подаръци и украшения за дома. Предстои обявяването на очаквания конкурс за най-атрактивна празнична украса на витрина, фирмена фасада, домашен прозорец, тераса, двор.

В празничния афиш и тази година „стълбове” в коледно-новогодишното настроение ще бъдат тържественото запалване на светлините на елхата в центъра, Националният фестивал „Коледарско надпяване”, новогодишният концерт на градския духов оркестър, всеобщата празнична наздравица в първите минути на Новата година, която събира хиляди силистренци на градския площад вече близо 45 години.

100 години брои Земеделската гимназия в Силистра

На 25 ноември са двете най-мащабни мероприятия от юбилейната програма: Тържественият концерт в ДКТ “Сава Доброплодни” и Благотворителната вечер в ресторанта на комплекс “Дръстър”. За участие в тях са поканени представители на две министерства , на областната управа, общината и Общинския съвет, както и на други институции.

Началото на сегашната професионална гимназия е през далечната вече 1909 г. като “низше земеделско училище”, близо 40 години по-късно е обявена за Мъжка земеделска гимназия, от началото на 50-те години на миналия век до 2003 г. – Селскостопански техникум и т.н. Гимназията е носител на два ордена – “Червено знаме на труда и “Св.св. Кирил и Методий” – I степен.

На 19 ноември т.г. са първата част от юбилейните мероприятия “100 години Земеделска гимназия “Добруджа”-Силистра”, съобщиха от ръководството на професионалното учебно заведение. В този ден ще бъде проведен юбилеен педагогически съвет, както и ще има ритуал за освещаване на новото знаме на училището, едно от най-старите в Силистренския край. В момента в него учат стотина ученици от областта. За първи път от няколко години има и две паралелки със задочно обучение.

Началото на сегашната професионална гимназия е през далечната вече 1909 г. като “низше земеделско училище”, близо 40 години по-късно е обявена за Мъжка земеделска гимназия, от началото на 50-те години на миналия век до 2003 г. – Селскостопански техникум и т.н. Гимназията е носител на два ордена – “Червено знаме на труда и “Св.св. Кирил и Методий” – I степен.

„Импресии от камък и метал”

Предстои да излезе от печат уникалната книга „Импресия от камък и метал”, издание на Регионална библиотека „Партений Павлович” - Силистра. Тя е част от програмата „140 години библиотечно дело в Силистра”. В изданието съставителката му Даниела Недялкова, главен библиотекар и ръководител на отдел „Изкуство”, е включила всички скулптури, разположени на територията на Силистра. Чрез информацията за тях и снимките на фотографите Жечко Жечков и Петко Герасимов в книжното тяло те ще станат достояние на гражданите и гостите на града. Редактор на книгата е колегата Йордан Георгиев. Предлагаме на вашето внимание неговото редакторско есе „Рисунка в пространството”. В основата му са използвани официалните наименования на всички скулптури от камък и метал, които имат „силистренски адрес”.

Рисунка в пространството

(скулптурно есе)

Ранна есен в Силистра. Вихри се сиромашко лято. В ефира на най-слънчевия град в България танцуват последните за сезона топли трели. Река Дунав извива опашка, за да направи поредния си завой и с раздвоен змийски език да продължи дългия си път към делтата, преди да се влее в Черното море.

Оределите листа на кестените и тополите в най-стария у нас Дунавски парк шумолят в изнемога от жаркото лято и шептят тъжни думи за сбогом с него, в очакване на поредната сурова зима. Тогава тежките снежни преспи ще кацнат като коледен добруджански венец върху главите на скулптурите от метал. Останали като свидетелство на времето от различните издания на симпозиума по металопластика „Дръстър”.

И когато севернякът отново задуха, „Пеликани”-те пак ще се впуснат в своя вечен полет на юг, преди са върнат напролет тук, където са създали своето поколение.

В „Нежни ритуали” ще застинат няколко „Седнали фигури”, изработени с много любов от различни автори. Разхождайки се, всеки ще поспре за миг пред „Портал”-а, за да се помоли за благоденствието на семейството си. После тихомълком ще намери пътя към „Кръст”-а до базиликата и Паметника на песента, за да се прекръсти като с „Рисунка в пространството” и да поиска прошка от Всевишния. „Крачеща фигура” и „Жена” между „Три дървета” ще го наблюдават като от виртуален „Трон” под погледа на скромна „Сърничка”.

От реката ще прииждат „Звуци” на „Уловени в ”Мрежа” риби” , вместо поздрав от най-близкия „Лунен храм”. В който „Изгряващата луна” смирено ще се сгуши и тази есенна вечер, за да погали с любовен поглед „Реката”. Ще лъснат „Силуети”-те на древния „Икар” и събрата му „Майстор Манол”, простили се с мечтата си да летят с криле над красивата „Роза”, крехкото „Глухарче” и веселия „Житен клас”. Благодарение на неизчерпаемата енергия „Ин и Ян”, символи на хармонията на противоположностите.

Единствено „Св. Георги Победоносец” ще стои самотен в „Гора”-та от „Цветя”, смирен като неподвижна звезда на „Морското дъно”. И само наперените „Пауни”, пооскубани в годините на прехода, ще му стискат палци и занапред да държи смело копието, опряно в гърлото на алчната и нахална ламя. За да е жива вярата в победата.

Какво ни трябва на Белия свят, за да бъдем щастливи?

Една „Композиция” във вид на „Слънчев обелиск”, в който се отразява „Пътят към луната”. В името на „Генезис”-а като синоним на възникването, както и на митичния белоснежен и прекрасен крилат кон „Пегас”, тропнал с копито в извора на живота. За да пием от него чиста вода и ние, „Деца”-та на Майката-природа. И да го хванем здраво за златните юзди, за да го заведем уверено на водопой до вечната река.

Няма коментари:

Публикуване на коментар