Бр.187/4 ноември 2009 г.

В Силистренска област е обявена грипна епидемия
Епидемичната обстановка в региона се усложнява, но към момента няма данни за грип

След заседание на Областния пандемичен комитет бе обявена грипна епидемия в цялата област. От вчера са преустановени учебните занятия на територията на областта. Учениците излизат в грипна ваканция до петък, когато членовете на комитета ще се съберат отново, за да преценят дали да удължат грипната ваканция или да възстановят учебните занятия.
На този етап няма лабороторно потвърдени случаи нито на конвенционален грип в областта, нито на грип от типа A(H1N1), но имайки предвид високата интензивността на острите респираторни инфекции, положението е много тревожно и заради това трябваше да се обяви грипна епидемия като превантивна мярка, коментира д-р Теодора Начева, директор на Дирекция “Противоепидемичен контрол в РИОКОЗ - Силистра. Тя допълни, че към момента от началото на тази седмица заболелите от остри респираторни заболявания са 51, като за миналата седмица броят на заболелите е бил 89.
От регионалния инспекторат съобщиха, че учениците, които не са влезли в клас в силистренска област са 2 473 от общо 12 610, като най засегнати са училищата в Силистра, които надхвърлят 30% бариера на заболяемостта. Със заповед до директорите на учебните заведения са преустановени всички масови мероприятия в училищата.
Директорите на болничните заведения на територията на региона са забранили свижданията, и са отменени плановите операции. Всички болнични заведения имат нужните лекарства и са готови за създалата се ситуация.
В силистренските аптеки има достатъчно противогрипни ваксини и няма проблем с набавянето на медикаментите към момента, като се наблюдава покачване на търсенето на предпазни маски, заяви Ганка Кръстева, председател на фармацевтична колегия - Силистра.
От Областния пандемичен комитет, както и от болницата в Силистра, отново напомниха на силистренци, да не предприемат самолечение при симптоми на грип, а веднага да потърсят съветите на медиците.

Демонстрация на практически действия срещу трансгранично радиоактивно замърсяване

Практически действия срещу трансгранично радиоактивно замърсяване бяха демонстрирани вчера в рамките на провежданото в Силистра двудневно областно тактико-щабно учение за действия на областния и общинските щабове за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи при трансгранично радиоактивно замърсяване след авария в АЕЦ.
Спасителите херметизираха помещение в обединеното детско заведение "Нарцис" в Силистра и водоизточник.
Открит бе диспечерски контролно-пропускателен пункт за евакуация на хора в района на с.Калипетрово на разклона за близката до Силистра местност "Орехова гора".
В обедните часове на централния градски площад в Силистра бе показана съвременна техника, с която работят спасителите.
В учението участваха повече от 200 души.

ПРОВЕДОХА УЧЕНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ ЩАБ ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ РАДИОАКТИВНА ЗАПЛАХА


Тренировка за действие при радиационно замърсяване проведе Общинският щаб за координация на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в Силистра, чийто ръководител е кметът на общината Иво Андонов.
Симулацията започна с получаване на сигнал за „изтичане на радиация вследствие на авария в АЕЦ” в 13.20 часа. Половин час по-късно щабът, в чийто състав още са заместник-кметовете и експерти по гражданска защита и отбранително-мобилизационна подготовка, започна работа. Учението се проведе по предварително изготвен план, спуснат от Териториалната дирекция „ГЗ”. След първоначалната оценка на обстановката и доклада от член на Щаба за координация, са взети решения за провеждане на защитни мерки и препоръки към населението, които се оповестяват чрез средствата за масово осведомяване.
Мерките предвиждат сигнализиране за замърсяването; отмяна на масовите прояви; освобождаване на учениците от занятия; ограничаване на стопанските дейности на открито; препоръки за ползване на консервирана храна; раздаване на индивидуални средства за защита. Решенията на общинския щаб са изпратени в Областния щаб.
Учението продължава днес с практически занятия между 09.00 и 15.00 часа. Предвидени са демонстрации и показ на нова техника и апаратура на Териториална дирекция „Гражданска защита” на паркинга зад общината между 13.00 и 14.00 часа.
Всички действие са предприети с учебно-тренировъчна цел!

КМЕТЪТ ПОДКРЕПИ ПРОЕКТ НА УЧЕНИЦИ ОТ IX ”д” КЛАС НА ПМГ

Деветокласниците от Природо-математическата гимназия „Св. Климент Охридски” със специалност „Биология”, чийто класен ръководител е Татяна Кулева, разработиха проект на тема „Живот без тютюн-2”. Така тийнейджърите се включват в Националния конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн-2” на Министерството на здравеопазването. Конкурсът е замислен да мотивира учениците да осъзнаят ползите от среда, свободна от тютюнев дим, и да подтикнат околните към отхвърляне или намаляване на тютюнопушенето.
В разработването на проекта помогнаха експерти от общината - отдел „Икономика и международни програми”.
За да подкрепи инициативата на будните млади хора, кметът Иво Андонов им гостува в часа на класа. Децата и градоначалникът разговаряха за бъдещето на Силистра и мястото на екологията в живота на хората.

АДО „ДУНАВ” С ГРИЖА КЪМ ДЕЦАТА ОТ ПОРЕЧИЕТО


Детски здравни кабинети ще създава Асоциацията на дунавските общини „Дунав” по проект „Нека по–добре да защитим и да се грижим за здравето на нашите деца, живеещи по поречието на река Дунав”. Проектът е за една година. Стартирал е през юни и се финансира с 320 973 евро от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Силистра е една от 23-те крайдунавски български общини, които ще имат обновени здравни кабинети за педиатрични прегледи.
Една от целите на проекта е да се подобри достъпа на децата до специализирани здравни грижи.

ОБЩИНСКИТЕ ПОДЕЛЕНИЯ СА ОСИГУРЕНИ С ОТОПЛЕНИЕ


Резервоарите на всички общински поделения, които се отопляват с течно гориво, са заредени, съобщи секретарят на община Силистра инж. Людмил Стоянов. Доставени са общо 201 580 литра промишлен газьол. Привършва доставката на дърва по селата. По заявка на кметовете са осигурени 465 кубически метра от общинските гори, записани са и 128,5 тона въглища като необходимост от кметствата.
За поддържане на общинските пътища през зимата са разставени и 626 тона осолен пясък.

Избраха кой ще поддържа пътищата през зимата


Проведоха процедурите за отваряне на ценовите оферти за определяне на изпълнител за текущ ремонт и зимно поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на Областното пътно управление в Силистра за районните пътни служби в Силистра, Дулово и Тутракан, съобщиха от Областното пътно управление в Силистра.
За Районната пътна служба в Силистра търгът бе спечелен от силистренско дружество за текущ ремонт и поддържане, а за районните пътни служби в Дулово и Тутракан ще работи едноименно тутраканското дружество, се уточнява в съобщението. И двете дружества са по Закона за задълженията и договорите.
Републиканската пътна мрежа в Силистренско е с обща дължина над 500 километра. За нейното поддържане през зимата вече е разработен оперативен план. Приоритетни са главните пътища в областта.
Подготвени са дванайсет опорни пунктове за техническото обезпечаване на дежурствата и предаването на актуална информация за състоянието на пътищата. В Областното пътно управление се въвежда двайсет и четири часово дежурство. При обилен снеговалеж и снегонавявания Областното пътно управление ще спира движението, където е необходимо, за да се осигури достъп на почистващите машини до затрупаните участъци.
От Областното пътно управление в Силистра съобщиха, че по оперативна програма „Регионално развитие”, в областта ще бъдат рехабилитирани близо 43 километра пътища. Отсечките са гр. Главиница – с. Зафирово и Силистра – с. Ситово –гр. Дулово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар