Бр.63/07 април 2010 г.

С поход за здраве ще протестират лекарите в Силистра

Поход за здраве като форма за участие в подготвяния  за днес национален символичен протест на лекарите са избрали членовете на силистренската организация на Българския лекарски съюз, съобщи председателят на организацията д-р Теодор Иванов.
По време на похода ще бъдат разяснени решенията на състоялия се наскоро лекарски събор.
Според д-р Теодор Иванов трябва да се направят промени в Закона за бюджета на НЗОК за 2010 година и съюзът има проект за това.
По време на протестната акция, която ще се проведе в близката до Силистра местността “Меджиди табия”, ще дежурят кабинети за неотложни случаи и детски кабинет, каза д-р Теодор Иванов.
В силистренската организация на Българския лекарски съюз членуват 350 души.

Ключът към дупките – асфалт от тротоар до тротоар
•          Очакват се по проекти 25 млн. лв. за четвъртокласната пътна мрежа

Ще могат ли властите да се преборят с дупките по силистренските улици, които трайно положиха капаните си след тежката зима? Областният град не е от онези селища, където раните по пътищата да са през две-три крачки. Основните пътни артерии са сравнително гладки и безпроблемни, резултат от преасфалтирането през последните години.
Проблемът е във второстепенните улици. От една страна, там винаги се е разчитало на кърпежи, а от друга – по-голямо количество непочистен сняг, повече вода под асфалта, а и по-големия студ през изминалите зимни месеци си казаха думата. Вярно е, че в Силистра нямаме улици тип „швейцарско сирене”, но колкото и да са редки, неочакваните дупки /особено при разтопен сняг или след дъжд/ са си стрес за шофьора и автомобила от всяка гледна точка.
В общината са на позицията, че трайното решение на проблема е свързано с наличието на достатъчно средства.
“За да се решават проблемите, трябва да има пари – твърди кметът Иво Андонов. Към настоящия момент всички знаем какъв е халът на държавата, за да можем да коментираме за някакви фундаментални решения в това направление”.
Според градоначалника кърпенето на дупките е практика, упражнявана в първите години на неговото управление. Тя обаче показала, че „не отиват по-малко пари и проблемът се решава само за един зимен сезон”. „През следващата пролет тези дупки отново ще се отварят, отново трябва да се запълват, разширяват се, стават по-дълбоки.” Или, казано с други думи, подобен кръговрат роди новия градски фолклор – „Дупка дупка отваря”.
В общинската администрация направили съответния извод и взели кардинално решение. То е – осигуряване на средства и асфалтиране на улиците от тротоар до тротоар. След това – бордюрите и тротоарите. Пари в тазгодишния бюджет за подобно трайно решение обаче няма. Затова в общината признават, че по изключение за някои дупки ще прибягнат пак към „временно запечатване”.
Ситуацията в селата е несравнимо по-тежка, отколкото на територията на града. За ремонта на четвъртокласната пътна мрежа обаче, обслужваща основно общинските селища, има спечелени по програма „Регионално развитие” около пет милиона лева. Отделно от това общината кандидатства с още четири румънски общини по общи проекти за 25 млн. лв. Те са пак за рехабилитация на четвъртокласните пътища. От кметския екип твърдят, че колкото и пари да дойдат по тези проекти, те ще бъдат „впрегнати” и за главните улици на селищата, където минава четвъртокласната мрежа. Така най-горещите молитви тези проекти да бъдат спечелени трябва да отправят кметовете по селата.
Една жива рана, що се отнася до зоните за отдих край Силистра, от години си остава „Орехова гора”. Местността не само че не е благоустроена подходящо, но и пътят до нея е ужасен. Провежданите кърпежи си оставаха мярка точно за един сезон. Проблемът е, че тази територия е държавна собственост. Опитите на общината да я прекатегоризира като общинска не дадоха резултат. Затова там в скоро време надали нещо ще се промени. Промениха се обаче други неща – отстрани на пътя се появиха ресторантчета, атрактивни хижи, язовирът става все по-предпочитан като място за отдих и любителски риболов. Така всеки ден в нея посока могат да се видят автомобили, а през летните месеци – велосипедисти и туристи, тръгнали пеша, поединично или в компания. Да не говорим за десетките хора, които имат земя и вилички в тези райони. Така че функцията на пътя, за който някак се приема, че е едва ли не петостепенен, трябва да се преосмисли. Кметът Андонов признава, че този път „никога не е бил ремонтиран както трябва”, поддържан е с кърпежи и се нуждае от цялостно преасфалтиране. Поради липсата на бюджетни средства обаче плановете отново са свързани с успеха на българо-румънските проекти по международните програми. И така остава да чакаме и да стискаме палци.
И накрая ще припомним, че добрата пътна инфраструктура не опира само до удобството на местните хора. Тя е първият „плюс” или „минус”, най-видимият аргумент, който първо си отбелязва евентуалният инвеститор, решил да вложи пари в региона ни.
Кметът Иво АНДОНОВ:
Парите не стигат, не рушете готовото
Ние поискахме местността „Орехова гора” да ни бъде дадена от държавна като общинска собственост, за да бъде ползвана от всички силистренци като зона за отдих, но това не стана. Въпреки това пътят за „Орехова гора” е залегнал в реконструкцията на четвъртокласната пътна мрежа. И аз съм оптимист, че ако получим финансиране по общите проекти с румънците, а то би трябвало да се случи, този път ще го оправим… Той е емблематичен, защото много хора се разхождат в тази посока, други отиват на риболов, някои спортуват, тичат, карат велосипеди. Има и подходящи хотелчета и ресторантчета, които също се посещават. Досега ние първо сме се стремили да направим основните улици на града, булевардите, подходите към административните сгради и учебните заведения. Дори и пътя за промишлената зона, където преди време даже товарни автомобили се въздържаха да минават. Що се отнася до недостига на средства, имам един апел към силистренци: Обичайте не само собственото си, но и общото и не го рушете. Даваме безумни средства да възстановяваме потрошеното от вандали – поругани паметници, запалени обществени химически тоалетни, счупени знаци, кошчета в парка, пейки, осветителни тела. Просто няма друга държава, където да съм видял такъв вандализъм. Дори в африканските държави не е така. Силистренецът трябва да осмисли, че не само моето е мое, но и общото е мое.


Спират експресните поръчки за българските документи за самоличност

Заради технически проблем в Силистра не се приемат заявления за експресни поръчки за българските документи за самоличност, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
Приемат се заявления за обикновени и бързи поръчки.
Близо 100 000 документи за самоличност ще бъдат издадени през тази година от дирекцията, каза началникът на звеното „Български документи за самоличност” главен инспектор Лъчезар Тодоров.
Групата „Български документи за самоличност”в Силистра разполага и с две мобилни станции за снемане на биометрични данни, с които ще бъдат обслужвани лица с физическа невъзможност да посетят на място звеното.

Безработни се включват в предприятие за комунални дейности

В Кайнарджанска община, където равнището на безработицата от 31.07 на сто е най-високо в района, бе създадено общинско предприятие за комунални дейности, съобщи заместник-кметът на общината Дафинка Станева.
Предприятието отговаря на изискванията на Закона за общинската собственост, по силата на който общините могат да осъществяват самостоятелно стопанска дейност чрез общински предприятия.
В новото предприятие ще работят 12 души, но ще бъдат ангажирани и безработни жители на общината.

Те ще се грижат за общинските мери и пасища и за чистотата в населените места и зелените територии, историческите места и гробищните паркове. Предвижда се да бъде направена карта за ползване на мерите и пасищата по блокове, определени в Системата за идентификация на земеделските парцели, да се разработи експлоатационен план за ползването и поддържането на пасищата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар