Бр.64/08 април 2010 г.

8-април-Международен ден на ромите

На тази дата през 1971 година в Лондон се провежда първият ромски конгрес, с цел обединението и систематизирането на международното ромско движение, както и привличането на световната общност.
Избраното тогава знаме изобразяващо синьото небе, зелената земя и червеното колело-символ на постоянното движение напълно съответстват и днес, като характерна черта на ромите.

В с. Средище ромите гадаят бъдещето с коприва

В село Средище ромите гадаят бъдещето с коприва.
Ритуалът ще бъде показан в сценична адаптация на празника Едерлез /Гергьовден/
на днешния пети общински ромски събор в селото по случай Международния ден на ромите.
На Гергьовден младите се теглят на кантар за здраве и това е направил през 1892 година като учител в с. Средище известният поет Цанко Церковски, записвайки в дневника си, че тежи около 58 килограма.
Днес на името на поета е наречено основното училище в селото. Възпитаниците на училището, в което учат деца от българския, ромския, татарския и турския етнос, са основни участници в празника. Създаденият в учебното заведение кръжок по фолклор им дава възможност да научат повече за обичаите на своите връстници.

Тутракан
Инж. Людмил УЗУНОВ: 
Най-интензивното горско стопанство сме

„Гората утре – наша грижа днес” е мотото на предстоящата Седмица на гората, която тази година ще се проведе от 6 до 11 април. Официалното откриване бе на 6 април в град Пловдив на Международния панаир и в него ще участваха ръководителите на всички горски стопанства у нас.
В рамките й са предвидени редица регионални мероприятия свързани със залесяване и възобновяване на горите.
В церемонията по откриването взе участие и директорът на Държавно горско стопанство – Тутракан инж. Людмил Узунов, който сподели актуални моменти от работата на институцията.
 „В началото на седмицата приключихме процедура за възлагане на обществена поръчка за дърводобив. Такива са изискванията на сегашния закон. В очаквания нов Закон за горите има идея да се отдели контролната функция на горските стопанства, отнася се за даване на разрешителни за сеч на общините или частните лица. Защото сега става така, че сме субект на пазара, а в същото време и ние сме в него. Очаква се разрешителните за сеч да се дават от Регионалните дирекции по горите, а при нас да останат чисто стопанките функции”, каза инж. Людмил Узунов.
- През тази година колко дървесина ще се добие?
- Изпълняваме лесоустройствения проект. Очакваме да се добие около 40 хил. куб.м дървесина. И понеже нямаме техника и работници, затова се организират обществените поръчки за сеч. Досега сме провели две такива сесии, а през август ще е третата – за акациеви дървета.
- А колко площи ще бъдат залесени с нови гори?
- При нас залесяването е свързано с предварителна почвоподготовка. От есента сме подготвили 266 дка, от които 150 дка в зона „дига-бряг”. Но водите на Дунав са високи, залято е и там не можем сега да залесяваме. Засега работим във вътрешността, в района на Зафирово, Сокол и Шуменци, залесяваме дребноразмерни фиданки. А тополата ще остане за наесен. От всички голи сечи, които се правят, акацията и липата сами се възобновяват. Единствено тополата трябва да се изкорени и да се засадят нови дръвчета.
- От вашия разсадник ли ще вземете новите дръвчета?
- От тази година нови дръвчета ще вземаме от трите базови разсадника в Силистра, Разград и Русе. Обемите на залесяването през последните години паднаха значително и икономически не е рентабилно нашето Горско стопанство да поддържа разсадник.
- Има ли разлика в дейността сега, когато сте Държавно горско стопанство и преди като лесничейство?
- Да, има разлика. Сега вече това, което изработиш, можеш да го получиш. Знае се за какво работиш. Печалбата, която получихме през 2009 г., 50% отива в държавата, но с останалата половина ние можем да разполагаме, разбира се, за това, за което определи принципалът, а той е пак държавата.
- Каква очаквате да бъде 2010 година за Горското?
- Трудно започнахме тази година. За първи път, откакто аз работа в системата (вече 21 години), нямам спомен да е имало два месеца да не отсечем нито едно дърво. Зимата беше снежна и продължителна и първите два месеца ни попречи на работата. Високите води на Дунав също ни попречиха.
Надявам се, че оттук нататък нещата ще се нормализират и това, което сме запланували за годината, ще го изпълним.
- Как опазвате гората?
- С мерак. (смее се)
- Меракът до какви резултати доведе?
- Макар в бройката на самите съставени актове да няма видима тенденция за намаляване, малко или много работата се подобри. Добре работим с полицията, прокуратурата и съда.
Ние сме най-интензивното горско стопанство в страната, говоря като площ и ползване. Има паритет между горския фонд и това, което се сече. И се справяме много добре.
На бюрото на инж. Людмил Узунов има два интересни предмета – дънер със забита брадва и кристално дърво. „Много са оригинални, от доста години са ми. Дървото символизира силата на природата, а брадвата и дънера може да се възприемат по различен начин – може да символизират унищожаването на гората, но може пък и да е напомняне, че горите трябва да се подновяват”, обясни в края на разговора той.

Интервю на Калина ГРЪНЧАРОВА

Съотношение 9:8 между журналисти и лекари в “протестния поход” в Деня на здравето

Представители на 9 медии от Силистра отразиха протестния “поход за здраве” на 8 лекари, организиран от БЛС. “Протестираме срещу дискриминационната здравна реформа, но явно колегите са предпочели да останат в кабинетите си”, заяви за “24 часа” патологът д-р Теодор Иванов, председател на районната колегия. В нея “влизат” около 300 лекари от болници и от групата на джипитата. В разходката по 365-те стълби към местната крепост се включиха още личен лекар, двама невролози, акушер-гинеколог, лекар от спешната помощ и една секретарка.
В петък РКС на БЛС-Силистра има управителен съвет. Петте му члена ще решават текущи проблеми, вкл. и свързани с бюджета на организацията. Около 50 лекари участваха преди две седмици в събранието на колегията от Силистренския край. Догодина през юни приключва мандатът на сегашното управление на организацията.
...Подвижна сергия за цветя подредиха също вчера предприемчиви търговци на цветя пред Градската поликлиника, за да имат възможност пациентите да си купят “благодарност” за своя личен или лекуващ лекар. Все пак празник е. Болестта си е болест, идва и най-често отминава. Таксата си е такса, засега още е 2,40 лв. и никой не я отказва. Проблемите в здравната реформа са непреходни и дори чакат новия здравен министър да ги реши, който и да е той.
Но благодарността си влиза в рамките на нещата не само в Деня на здравето, ала и в Деня на българския лекар, в чест на Св. Иван Рилски Чудотворец.



До 1 май в РИОСВ - Русе се приемат уведомления за пунктове за изкупуване на охлюви

До 1 май лицата от територията на областите Русе, Разград и Силистра, желаещи да изкупуват охлюви, трябва да информират писмено РИОСВ - Русе за местонахождението на организираните от тях пунктове. Изискването е записано в заповед на министъра на околната среда и водите, в която са определени условията, редът за ползване, изкупуването и изнасянето през граница на живи охлюви, черупки и месо от видовете лозов охлюв /Helix lucorum/ и градински охлюв /Helix pomatia/.
Периодът за събиране от природата, изкупуване на живи охлюви за търговски цели или фермено отглеждане започва на 10 май и продължава до 30 юни.
Контролът по изпълнението на заповедта е на съответната регионална инспекция. Извършва се проверка дали лицето има писмено уведомление за организирания пункт, дали се изкупуват маломерни охлюви и дали съхранението им е съгласно изискванията на заповедта. Минималният размер на изкупуваните и изнасяните охлюви трябва да е 28 мм в диаметър, пунктовете да са оборудвани с хладилно помещение за съхранение на живите охлюви и да се осигури подходящ амбалаж и калибровъчно сито.
За нарушения на режимите, регламентирани в заповедта, физическите лица се наказват с глоби от 100 до 1000 лева, а юридическите - от 200 до 5000 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар