Бр.67/13 април 2010 г.

В Силистра фелдшерите не протестираха

В силистренския Спешен център  вчера нямаше протести на фелдшери, показа журналистическа проверка.
Според председателката на силистренската организация на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи сестра Мариана Дончева, в която членуват и фелдшерите, в района няма организирани символични протестни действия, публикации, за каквито се появиха в електронни медии.
Нямаше и членове на организиращото вчерашните протести Сдружение на медицинските фелдшери с бакалавърска степен, обясни Дончева.
В Силистренско фелдшери работят предимно в системата на спешните центрове и ученическото здравеопазване.


Силистренски представители на българо-френско обучение в София

Заместник-кметът по социалните и хуманитарните въпроси в община Силстра Нели Стоилова и д-р Мария Димитрова, председател на социалната комисия в Общински съвет-Силистра, ще са нашите представители в българо-фрунско обучение в София. То ще бъде организирано на 14-15 април от посолството на Франция в София и от Националното сдружение на общините в Република България. Темата на обучението е във връзка с укрепването на социалните дейности у нас, както и с планирането и управлението им. Крайната цел е повишаването на институционалния капацитет. Лектори са французи, вкл. и лекари. На втория ден от обучението ще има среща и с министъра на социалната политика Тотю Младенов.

Силистра е в първата четворка на градовете с представителство на PREMIO

Представителство на веригата PREMIO за сервиз на гуми бе открито вчера в Силистра. Базата се намира на бул. “Велико Търново”. Нашият град е четвъртият, който има честта да приема клиенти на световноизвестна марка за гуми за автомобили, заяви гостът на тържеството Георги Крумов, управител на ПРИМЕКС ЕООД, представляваща в България фирмените изделия. Преди Силистра са единствено Стара Загора, Монтана и Ямбол. След Силистра идва ред на Плевен, Ловеч и София. За сравнение – в съседна Румъния засега има също едва 7 пункта, при положение, че северната ни съседка е три пъти по-голяма като население от нас.
Европейската верига гуми и авто-сервизни центрове Premio е основана от световноизвестния производител на гуми, компанията Goodyear, през 1996 година в Германия. В началото веригата се сформира като група от дилъри, които са били ориентирани към сервизното обслужване. Днес Premio съществува в много страни в Европа: Германия, Швейцария, Чехия, Турция, Унгария, Словакия, Полша, Румъния, Казахстан. С тези сервизни центрове Premio се утвърждава като персонален консултант на шофьорите, що се касае за гуми, джанти, и цялостно сервизно обслужване. Тяхната мисия е пълно удовлетворение на клиента. Всички Premio сервизи са оборудвани със съвременно техническо оборудване, което се обслужва от висококвалифициран персонал.
Бизнесменът Станислав Ковачев и негови партньори стоят в основата за привличането на PREMIO в крайдунавския град. Ивайло Петков е управител на КАРТРЕЙД УАЙН ООД – Силистра, който от вчера посреща клиенти. “Община Силистра ще е сред първите от тях”, заяви при откриването кметът на общината инж. Иво Андонов. Заедно с председателя на ОбС-Силистра Александър Сабанов, двамата бяха сред гостите на тържеството.

КМЕТЪТ АНДОНОВ ИЗПРАТИ СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛНА ТЕЛЕГРАМА

Кметът на община Силистра инж. Иво Андонов изпрати съболезнователна телеграма до посланика на Република Полша у нас Н.П. Анджей Папйеж по повод трагичната катастрофа край Смоленск, в която загинаха полският президент Лех Качински, неговата съпруга и десетките официални държавни лица.
„Загубата е голяма най-вече в човешки план – за семействата, за близките.
Днес цяла Силистра скърби с полския народ. В този труден час ние се молим за покой на душите на загиналите и вярваме, че пословичната полска солидарност отново ще даде сили и мощ на народа да продължи напред, както доказва историята на Вашата Родина!”, казва в телеграмата до посланик Папйеж силистренският кмет Иво Андонов.

СОЦИАЛНИ И МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ СТРАНАТА СЕ ОБУЧАВАТ В СИЛИСТРА

От днес до 16 април Силистра ще бъде  домакин на национално обучение на директори, социални работници и медицински специалисти, работещи в заведения за социални услуги.
Паралелно през всичките дни ще вървят два тематични семинара. Единият е свързан със здравното обслужване в специализирани институции на възрастни хора, а вторият е за здравно обслужване и рехабилитация на деца от специализирани институции. В рамките на обучението ще бъдат изслушани добри практики и ще бъдат посетени Домът за възрастни хора с физически увреждания в с. Айдемир, Дневният център за деца и младежи с увреждания в Силистра, Дома за стари хора и „преходното жилище” в гр. Алфатар, както и Дом за стари хора и Дневен център за деца с увреждания в румънския град Кълъраш.
Лектори ще са специалисти-експерти от Агенцията за социално подпомагане и водещи специалисти в социалните грижи, сред които е д-р Таня Стойкова, директор на Дома за медико-социални грижи за деца в Силистра.
Организатори на обучението са Националното сдружение на организациите за социални услуги и Фондация „Човешки ресурси”. Събитието се провежда под патронажа на кмета на Силистра инж. Иво Андонов.


Дулово
Отново най-много кандидати на матура по география

От общо 205 зрелостници, които тази година завършват средното си образование в община Дулово, отново най-много ще се явят на матура по география – 152, съобщиха от отдел „Образование” към ОбА.
В трите общински средни общообразователни училища – в Дулово и селата Окорш и Паисиево, на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, който ще бъде на 14 май, ще се явят 102 абитуриенти, а в ПГООТ /Професионална гимназия по облекло, обслужване и транспорт/ - 83-ма.
Статистиката сочи, че за втория държавен зрелостен изпит, който ще бъде на 17 май, общо молби за явяване на изпит са подали – за биология 41 абитуриенти; за история – 10; за физика-3; по математика и английски език по 1.
От отдел „Образование” уточняват, че за някои от изпитите молби са подали и явяващи се от минали години.


Дванайсетокласник стана лауреат на ХІІІ национална олимпиада по астрономия

Дванайсетокласникът Калоян Генков от Националната природо-математическа гимназия “Акад. Любомир Чакалов” стана лауреат ХІІІ национална олимпиада по астрономия, чийто трети кръг се състоя в Силистра.
Резултатът от представянето му, въз основа на който Министерството на образованието, младежта и науката издава специална лауреатска грамота, се признава като оценка от приемен изпит във висше учебно заведение, каза председателят на комисията за оценка на участниците в олимпиадата доц. Валери Голев – ръководител на катедра “Астрономия”на Физическия факултет на Софийския университет.
Според доц. Голев нивото на организация на олимпиадата и на представянето на участниците в нея се запазва традиционно високо и прави впечатление, че се увеличават учениците от малките селища. Доц. Голев смята, че трябва да се направят някои промени в регламента и програмата, за да се поощряват учениците и техните учители.
В третия кръг на ХІІІ национална олимпиада по астрономия в Силистра участваха 60 ученици от 16 български селища, съобщиха домакините от Регионалния инспекторат по образованието. Учениците бяха разпределени в три възрастови групи.
В групата от седми и осми клас първото място завоюва Даниел Петев от плевенската математическа гимназия “Гео Милев”.
Сред участниците от девети и десети клас най-добре се представи Момчил Молнар от математическата гимназия “Баба Тонка” в Русе.
Теодора Руменова от русенското средно общообразователно училище с преподаване на немски език “Фридрих Шилер” е първа във възрастовата група за единайсети и дванайсети клас.
Основен организатор на олимпиадата е Министерството на образованието, младежта и науката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар