Бр.75/26 април 2010 г.

Депутатите от ДПС:
„Подкрепяме исканията на тютюнопроизводителите!”

Това заявиха народните представители от ДПС Камен Костадинов и Гюнай Сефер.
Миналата седмица над 500 души от Североизточна България се включиха в провелия се на Дунав мост протест, организиран от Националното сдружение на тютюнопроизводителите в България. Координатор за нашия регион е Фикрет Бекир от главинишкото село Листец.
Претенциите на земеделските стопани са относно начина на преразпределение на субсидиите между отделните сортове тютюн. Това според Камен Костадинов е опит на правителството да противопостави хората, отглеждащи тази култура. Това е провокация и начин да се отклони погледът на обществото от съществуващите проблеми и назряващото напрежение, коментира Гюнай Сефер.
Искането е възлизащите общо на 116 млн. лв. премии за произведената миналата година суровина да бъдат  разпределени пропорционално между петте групи отглеждан у нас тютюн. Не приемаме твърдението, че намалението спрямо 2008 г. се дължи на това, че е премиран по-малко количество тютюн и че през 2009 г. произведеният тютюн бил повече и по тази причина премията е по-ниска. Това звучи несериозно, твърдят и двамата народни представители.
Изпълнителната власт трябва да вземе адекватно решение, настояват народните представители от Силистренска област. Не може Министерството на земеделието и фонд „Тютюн” да толерират производителите от Южна България, като намаляват средствата само на тези от Североизточна, допълни Гюнай Сефер.
Настояваме изплащането на премиите от миналата година да бъдат изплатени в най-скоро време. В противен случай земеделските стопани няма да могат да се подготвят за следващата година, заявиха депутатите от ДПС за Силистренска област.


Дунавските общини искат държавно финансиране за борба с комарите

Общините по река Дунав ще преговарят за държавно финансиране pа борба с комарите, заяви в петък в Силистра председателят на Асоциацията на дунавските общини (АДО) и кмет на Белене Петър Дулев на брифинг с местните и национални медии.  На срещата участваха зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, съветникът на премиера Борисов по въпросите за децентрализацията Веселин Златев и експерти от министерствата на финансите и регионалното развитие
„Причината за спирането на тези пари е оптимизирането на разходите, но ние сме готови с методична помощ за общините“, заяви зам.-министърът Ивелина Василева. „Досега правителството е отпускало под формата на целева субсидия за борба с комарите около 50 000 лева на всяка дунавска община, или общо около 1 млн. лева. Процесът не е завършил и се надяваме на срещата да постигнем договорка с премиера Борисов и министър Дянков“, допълни Петър Дулев. „Ако тези пари все пак бъдат спрени, общините така или иначе трябва да намерят вариант за финансиране  въпреки тежкото положение на бюджетите”, допълни и силистренският кмет Иво Андонов.
Петър Дулев ще ръководи още един мандат АДО. За негов заместник е избран председателят на Общинския съвет в Русе Васил Пенчев. Кметовете -  на Видин - Румен Видов, на Силистра - Иво Андонов, на Свищов - Станислав Благов, на Лом - Пенка Пенкова, на Борово - Иван Попов, на Бяла - Юри Симеонов и председателят на Общинския съвет в гр. Две Могили Бойчо Георгиев, са членовете на новия Управителен съвет на Асоциацията на дунавските общини „Дунав".
Според Дулев една от задачите на новото ръководство на асоциацията е да бъде активизирана работата на представителите на органите на местното самоуправление и местната администрация в Съвета по децентрализация на държавното управление, за да се увеличават правомощията на общините.
Необходимо е да се работи за подобряване на организационното състояние на асоциацията, да се повишава компетентността, да се увеличи информацията за дейността на дунавските общини, смята Петър Дулев
Асоциацията на дунавските общини/АДО/ "Дунав" е най-голямото регионално сдружение на общини в страната. Създадена е на 16 юни 1992 година от кметовете на десет общини в централната част на дунавския район. Сега обединява 34 общини по поречието на река Дунав в България. Работи с над двеста квалифицирани експерти в различни области.


За пръв път електронни книги в Маратона на четенето в Силистра

За първи път в Силистра децата четоха електронни книги в “Маратон на четенето 2010” и това се случи в Основно училище „Кирил и Методий”, съобщиха организаторите от Регионалната библиотека “Партений Павлович”.
 С четенията „Път през годините: история на библиотечното дело в Силистра”, посветени на 140-годишнина от библиотечното дело в Силистра, бе открит в петък  Петият маратон на четенето, който е част от Националнатата програма “България чете”.
След библиотеката щафетата на четенията бе прехвърлена на РИОКОЗ - Силистра, а в 11.30 зам. областният управител Тодорка Цонева даде старт на откритата сцена, която приютена  в читалнята на библиотеката заради дъждовното време, със 140 любими страници, където граждани и общественици четоха своите любими страници.
И тази година организаторите подариха на участниците 14 книги.
В Маратона на четенето се включи и заместник областният управител Денка Михайлова, която се срещна със седмокласниците от ОУ ”Иван Вазов” в града.
Тя им прочете част от произведение на класика на българската литература Иван Вазов в унисон с предстоящия юбилей на основното училище.
За разхождащите се силистренци в Дунавската градина имаше подготвени изненади, но дъждовното време не даде възможност на силистренци да почетат на спокойствие сред приятната атмосфера на парка.
Иницативите продължиха с „Четем заедно с....”, в които се включиха учители, педагогически съветници, директори, заместник-директори, библиотекари от училищата в Силистра. В средните училища се проведоха четения на  различни езици.
Като нов лъч през тази година по време на Маратона на четенето бе и лъчът „Четат кръстници и кръщелници”.
В училище „Н. Й. Вапцаров” в Силистра се чете творчеството на Никола Вапцаров, в ПГМТ„В.Комаров” дванадесетокласници четоха свои произведения, с които са участвали в различни литературни конкурси, а в Професионалната гимназия по строителство „П. Пенев” - произведения на П. Пенев, като те са си нарекли щафетното четене „Колко е трудно в нашия век да бъдеш честен човек”.


Цанка АТАНАСОВА, управител на „Водно строителство” АД:
Строителите могат да помогнат и на общината, и на държавата

Строителният бранш е сред най-пострадалия от икономическата криза. От друга страна, всички го наблюдават внимателно – ако там започне раздвижване, значи сме на път да изпълзим от ямата. В Силистренска област са 37 фирмите, вписани в централния професионален регистър на Камарата на строителите. За това как те се справят с трудностите, разговаряме с ръководителя на силистренското поделение на камарата Цанка Атанасова.
-           Какво е състоянието на фирмите от строителния бранш в Силистренско?
-          В момента силистренските строителни фирми работят с капацитет наполовина на този, с който са работили през миналата година. А малките фирми нямат почти никакви обекти и са на ръба на оцеляването.
-           Кой аспект на икономическата криза ви удари най-силно?
-          Най-големият проблем за нашите фирми си остава неразплатеното строителство. Вярно е, че държавата даде пари за част от завършените обекти, но има още много да се разплаща с нас. Камарата на строителите в България проведе две-три срещи с премиера, с министъра на финансите и на съответните министерства. В края на миналата година регионалните представителства събрахме данни за всички обекти – изпълнени и неразплатени и нефактурирани поради това, че фирмите нямат пари да си платят ДДС. Още тогава получихме уверението, че до края на месец март обектите, финансирани от регионалното министерство, ще бъдат разплатени, а до края на май – от останалите министерства. Засега обаче това не се изпълнява в пълен размер.
-           Вие бяхте на срещата на министър Симеон Дянков с местния бизнес в края на миналата година в Силистра, разговаряхте ли по тази тема с него?
-          Да, на срещата министърът говореше за предстоящо разплащане на строителните обекти и това беше някаква добра новина за тогава. Но ние не сме удовлетворени само от това, че ще бъде разплатено строителството, защото имаме задължения към други фирми, към доставчици, към персонала и на практика тези пари, които ще получим, ще отидат по своето предназначение. Но тъй като в момента няма работа или е съвсем малко, фирмите не са ангажирани в достатъчен обем и няма по какъв начин да акумулират средства.
-           До края на март държавата все пак разплати определени средства от дължимите…
-          Да, но съвсем недостатъчно. За „Водно строителство” мога да кажа, че тази сума е някъде около половината от тази, която трябва да ни се изплати.
-           Какво може да се направи тогава, за да се „отпуши” строителният бизнес?
-          Единият начин е да се създадат предпоставки за навлизане на чужди инвестиции у нас, а другият – да тръгнат по-бързо проектите по оперативните програми. Когато обсъждахме състоянието на строителния бизнес в нашия край с кметската управа, ние й предложихме да помогнем с професионалния капацитет, със знанията и уменията, които имаме, с цел час по-скоро да стартират проектите, набелязани от общината. Знае се, че пари за капиталови разходи няма или са в много ограничен размер. И ние считаме, че час по-скоро трябва да стартират обектите, с които е кандидатствано по оперативните програми. На всички е ясно, че тези програми вече са отворени и се събират предложения от общините.
-           Изготвянето на проектите, одобрението им по министерствата, въобще процедурите не са толкова бързи, за да се очаква скоро работа по такива обекти.
-          Наистина е отговорност на администрациите тези проекти да се разгледат по най-бързия начин, да се определят качествените от тях и да стартира изпълнението им. Но само по този начин, работейки, фирмите ще допринесат за подобряването на икономическото състояние на страната. Защото, неработейки, ние не плащаме осигуровки, не плащаме данъци, не плащаме ДДС, а това е в ущърб на бюджета. Когато фирмите са ангажирани с работа, всички тези приходи идват автоматически.
-           Строителните фирми в Силистренско обаче са твърде различни като възможности. Какви са шансовете на малките фирми например да се преборят за поръчки?
-          Нашите фирми имат всички ресурси да се справят с обектите, които предстои да се изграждат. Но искам да отбележа нещо много важно: В области и общини като нашата фирмите не са големи и сме готови да създаваме консорциуми. Това може да стане за обекти по оперативните програми, които са на стойност от порядъка на няколко милиона лева. Опознали сме се, знаем много добре кой какви възможности има, така че сме готови да си сътрудничим и да си помагаме. А от това в крайна сметка ще спечели само бюджетът, защото, работейки, ние ще отчисляваме пари и към бюджета.
-           Като заговорихме за бюджета, как оценявате мерките на правителството за напълването му? Премиерът каза, че ако антикризисните мерки не сработят, отново ще се посегне към увеличаване ставката на ДДС.
-          Инструментите за напълване на бюджета са най-различни и те не спират да се обсъждат. Истината е, че каквито и решения да взема правителството, някои от слоевете на населението ще бъдат удовлетворени, други – не. Но истинският резултат ще дойде тогава, когато се работи в посока създаване на работни места, когато се направи възможното реално да стартират европейските програми, за да се създаде работа за бизнеса. Хората искат заетост, заплати, не искат да се повишават цените в магазините.
-           Как оценявате резултата от срещата между силистренските строители и колегите им от Кълъраш и Слобозия, която се проведе тези дни в нашия град?
-          Аз съм доволна от нея и смятам, че изпълни предназначението си. Имаше интерес и от наши фирми, и от техни, даже повече, отколкото очаквахме. Те държаха да се представят. Сега вече, като сме си разменили имейли, телефони, визитки, всеки знае към кого да се обърне, ако му е необходимо да се сдружи с някого. Оттук нататък всичко вече е въпрос на инициативност и конкретни действия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар