Не приеха отчета на бюджета/отново/, не стигнаха и до проекта за 2009-а
Едни напуснаха заседанието, други се събраха в трио „За Силистра”
Трети останаха в залата - “Избрани сме от народа и трябва да работим за него!” – бяха мотивите


След като на 12 февруари градските депутати отхвърлиха отчета за касовото изпълнение на бюджет`2008 и отложиха проектобюджета за 2009 г., след наказателните акции на кмета, след сигналите в ОИК за неговото отстраняване, вчера Общинският съвет за втори път не прие отчета и не успя да достигне до новия.
С 15 гласа “ЗА”, 10 “ПРОТИВ” и трима “ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ” – харчовете за миналата година бяха отхвърлени.
Петминутна почивка даде възможност на съветниците от ПП ГЕРБ да напуснат и поради липса на кворум сесията да се провали.
В залата останаха старейшините от ДПС, БСП, ПД”Социалдемократи, Валентин Господинов от ВМРО, Мирослав Калинов от АТАКА и председателят на ОбС-Силистра Александър Сабанов /ГЕРБ/, чиято роля бе да обяви края на заседанието. Така от 28 избраниците ни останаха 16. Един не достигна, за да може да продължи работата по дневния ред.
Преди финала Сабанов обяви създаването на нова група в местния парламент „За Силистра” с членове Станислав Ковачев от ВМРО, Стоил Стойчев, избран от партия „Свободен избор”, а сега членуващ в „ЛИДЕР”, и Тодор Тодоров, независим. Тримата отсъстваха от заседанието.
Председателят на групата на БСП Георги Балушев окачестви случилото се като фарс. Драга Неделчева и колегите й от ПД „Социалдемократи” заявиха, че трябва да има конструктивен диалог в името на гражданите на Силистра. Не може да приемаме оздравителна програма, която да стабилизира общинските финанси, а в същото време да не приемаме самия бюджет, заяви Драга Неделчева, и поясни, че предложението за такава програма е било направено от нея по време на заседанията на Постоянните комисии по бюджет и финанси, образование и общинска собственост.
Представителите на ДПС Руфи Мустафа, Красимир Димитров и Аднан Ремзиев коментираха, че всеки има право да постъпи както прецени за добре по повод напускането на „гербаджиите”. В същото време заявиха, че отчетът на бюджета за 2008 и новия проект за 2009-а трябва да бъдат приети, за да може общинската администрация да си върши работата, особено в момент като този, когато Министерският съвет гласува 16,2 млн. лв. за реализирането на редица инфраструктурни проекти. 
Валентин Господинов направи предложение от името на 13 съветници да бъде внесено искане в деловодството на Общинския съвет за свикване на извънредна сесия в най-кратък срок.
Главният финансист на община Силистра Милен Пенчев отказа да квалифицира ситуацията, но направи изявление, че това поведение на съветниците и случващото се в Общинския съвет ще попречи да се кандидатства за средства по оздравителната програма на Министерството на финансите за общините, поставяйки общината в затруднено положение. Силистра е включена в списъка за получаване на помощ за преодоляване на дефицита е уверил зам.-министърът Кирил Ананиев. Неприемането на отчета и на новия бюджет ще рефлектира върху това, заяви Пенчев.
Брифинг след сесията дадоха съветниците от ГЕРБ. Лидерът им Стефан Господинов заяви,че напускането на заседанието е логичен и последователен ход на местната структура, продиктуван от случилите се през последните два месеца събития. Основен мотив според Господинов групата да напусне залата и да не се гледа бюджета е несъобразяването с 20-те предложения за проектобюджета, направени от ГЕРБ, с които общината не се е съобразила нито в един аспект. Ние сме готови на разговори и имаме желание за диалогичност, но само при разумни компромиси от двете страни.
Докато все още имаше кворум в залата, Стефан Райчев направи предложение за промяна в Правилника за дейността на Общинския съвет, според което местните парламентаристи трябва да се подлагат на тестове за зависимости от наркотици и алкохол.

Увеселителен парк работи от петък по случай Великден

Атракционните съоръжения са подредени зад сградата на общината, съобщиха от общинската дирекция по икономика и международни програми.
По този повод до 20 април се въвежда забрана за паркиране на моторни превозни средства в района със заповед на и.д. кмет Веселин Андреев. Контролът по изпълнението на разпореждането е възложена на секретаря на общината Людмил Стоянов.


Танцова надпревара, по случай Международния ден на ромите

Танцова надпревара “Ромска душа” бе тазгодишното предизвикателство на община Силистра, Общинския съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси – Силистра и Народно читалище “Дочо Михайлов” – с. Бабук, отправено към всички роми по повод Международния им ден – 8 април. Инициативата за поредна година бе реализирана на площада в село Бабук, където традиционно жителите и по-конкретно представителите на ромския етнос разкриват най-силната страна от душевността си – любовта към музиката и танца.
Сред гостите на проявата бяха Костадин Иванов - кмет на с. Бабук, Виолета Балева – директор на дирекция “Хуманитарни дейности” при община Силистра, Ерджан Дурал – кмет на село Брадвари и член на Общинския съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси – Силистра, Николинка Николова – гл. експерт към дирекция “Хуманитарни дейности” при община Силистра и член на Общинския съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси – Силистра, и Енчо Димитров – председател на ЗК “Мотор 93” – село Бабук.
Изключителното изпълнение на ромския химн “Джалем, Джалем”, поднесено от Тодор Скорчелиев – преподавател по музика в СОУ “Н.Вапцаров” – гр. Силистра, постави начало на програмата, припомняйки нелеката историческа съдба на ромите и надеждата им за по-добър живот, а децата Габи, Мими и Гошо от село Бабук поздравиха всички роми и на български, и на ромски език.
Дарение за ромите в силистренското село Бабук изпрати Руфи Мустафа, председател на ДПС – Силистра.
В програмата бяха включени и изпълненията на малките възпитаници от ЦДГ “Здравец” – с. Бабук, самодейци към Народно читалище “Дочо Михайлов” в селото с ръководител Гинка Атанасова, както и жители на Бабук.
Танцовия състав за народни танци към Народно читалище “Заря”- с. Брадвари с ръководител Стела Тодорова и корепетитор Генчо Жечев подари на всички присъстващи изпълнения на български народни песни и танци.
Кулминацията на тържеството бе обявяване на надпревара за най-огнени и най-издръжливи танцьори на ромски ритми, които превърнаха площада във феерия от красиви и уникални танцови извивки, характерни за волната и жадна за веселие ромска душа. Най-малките танцьори бяха Мима и Ивелин на 2 годинки от селото, а най-възрастната участничка в съревнованието бе баба Валица със завидните 85 години.
Ненаситността на всички участници за танци и богатата на положителни емоции и заряд атмосфера, наравно с топлия априлски ден, припомниха, че ромите имат уникалната дарба да се наслаждават и да обичат живота най-силно с музика и танц.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар