Кметът възстанови на работа зам.-кмета от квотата на ДПС

Кметът Иво Андонов възстанови на работа заместник-кмета по общинска собственост Пепа Денева.
В понеделник той отмени своя заповед, с която на 13 февруари освободи Денева от заместник-кметския пост заедно с колегата й Димчо Кьосев, бивш заместник-кмет по икономика и международни програми. Двамата бяха отстранени от ръководния екип като представители на политическите партии „ДПС” и „Атака”, нарушили политическото споразумение, подписано в началото на мандата за общо управление на общината. Това стана, след като съветници от двете политически сили и от ГЕРБ отхвърлиха проекта за общински бюджет за 2009 година. 
В двумесечния срок, установен от Кодекса на труда, след проведени политически консултации с ръководството на ДПС, кметът Андонов върна в екипа Пепа Денева. 
Петима заместник-кметове формират политическия кабинет в община Силистра. 

 

 
2076 КУТИИ ЦИГАРИ ЗАДЪРЖАХА МИТНИЧАРИ

2076 кутии /41 520 къса / цигари бяха задържани от митническите служители на територията на град Силистра при опит да бъдат изнесени контрабандно от страната, съобщи Йордан Кулев, началник на Митница-Силистра.
Около 17,00 часа на 13 април, понеделник, е извършена щателна митническа проверка на пътнически микробус, пътуващ от България за Белгия. Водачът на микробуса и четиримата пътници са представили за проверка само четирите броя чанти с личен багаж. При проверката на микробуса са открити два тайника, съдържащи общо 2076 кутии цигари.
Стоките, обект на нарушение, са иззети. За нарушенията са съставени два акта по Закона за акцизите и данъчните складове.


Султан ще строи мост над Дунав

Държавният инвестиционен фонд на Оман ще е основният инвеститор в изграждането на мост над река Дунав между Силистра и Кълъраш. «Преди седмица делегация от Оман е имала среща с министър Петър Мутафчиев, пред когото е било заявено по молба на султана на Оман, че държавният им инвестиционен фонд иска да инвестира в изграждането на техническото съоръжение", обяви вчера кметът на Силистра Иво Андонов. Според него предварителните проучвания от специалисти показали, че е целесъобразно да има мост в тази част на река Дунав. «Единственото условие, поставено от делегацията на Оман, е, че искат концесията да бъде сключена с община Силистра, а не с държавата. Това може да стане, като предвиденият терен се преактува от държавна в общинска собственост", каза Андонов. Най-късно през май трябвало да стартират процедурите за концесията, а след това и предпроектните проучвания. Намеренията на инвеститорите били мостът да е с четири ленти за коли, велоалея и тротоар за пешеходци. «От управата на гр. Кълъраш имаме пълна подкрепа и заявена готовност за моста", допълни още Андонов.


Компютри дари на библиотеката евродепутатът Илияна Йотова

В началото на седмицата евродепутатът Илияна Йотова от Коалиция за България бе в Силистра. Тя посети РБ „Партений Павлович”, като дари две компютърни конфигурации, закупени с лични средства, за обособяване на сектор „Европейска информация” към Информационния център на библиотеката и Детския отдел.
Идеята тя да направи дарение се родила, след като екип от Силистра бе в Брюксел на специална церемония, организирана от Европейската комисия, където Регионална библиотека „Партений Павлович” получи две първи награди от международното състезание „Energy trophy+”, съответно за най-много спестена енергия - 29% в категория сгради с потребление по-малко от 219 kWh/m2 и за най-добра мотивационна и информационна кампания из между 157 участници.
“ Силно се впечатлих от амбициозния проект от това как библиотеката се е справила и в момент, когато цяла Европа говори за енергийна ефективност, когато енергийната сигурност твърде често е поставяна на карта, една малка община показа, че когато има цел, има кауза, може да спечели тези европейски награди.Това е много похвално и аз не можех да остана безучастна- сподели Илияна Йотова пред аудиторията.
На срещата присъстваха кметът на общ. Силистра инж. Иво Андонов, зам.-кметът по “Хуманитарни дейности” Нели Стоилова, служители и приятели на библиотеката.
Илияна Йотова увери присъстващите, че РБ”Партений Павлович” ще получава всички новини от Европейския парламент, за всички дейности на евродепутатите, които представляват България, печатни материали, с които да обогатят библиотечния фонд.
Кметът инж. Иво Андонов от името на Ротари клуб зарадва присъстващите, като обеща още 8 компютъра за детския информационен отдел.

Областна литературна конференция за единадесетокласници 


Областна литературна конференция за единадесетокласници се проведе вчера в зрителната зала на Центъра за работа с деца в Силистра. В нея се включиха 26 ученици от Силистра, Главиница, Дулово и Тутракан, които се представиха с есе по темата на конференцията “Естетика на малкото и голямото в българската литература”.  
Областният литературен форум за ученици се организира за трета поредна година от Регионалния инспекторат по образование в Силистра в партньорство с Великотърновския университет, община Силистра и Центъра за работа с деца. 
Творбите на литературните таланти от областта бяха оценявани от научния ръководител на конференцията доц. Радослав Радев, преподавател във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Пред репортер на “Дръстър ПРЕС” той обърна внимание на голямата подготовка на учениците за участието им конференцията. Проведени са разяснителни срещи с тях и от края на ноември до средата на февруари те са имали време да пишат своите есета. 
Децата се нуждаят от повече публични изяви и в този смисъл конференцията е изключително полезен опит за тях, каза доц. Радев. По негови думи участието им дава възможност да чуят другите есета, да представят себе си и да осъзнаят, че това, което мислят и пишат, представлява интерес за другите. Това е важно за младите хора, които много често са демотивирани именно поради тази причина, че се чувстват недооценени, каза доц. Радев. 
Приятно изненадан съм, че при по – малък обем на текста този път забелязваме по-добър стил на учениците, коментира авторските есета доц. Радев. В качеството си на редактор и рецензент на ученическите творби той сподели, че в есетата намира не толкова стилови грешки, а по-скоро неправилен подбор на композицията. Впечатляващо тази година е, че оригиналността на учениците се основава на това, че са много откровени, коментира доц. Радев. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар