В Тутракан 
Готвят местна „Евровизия”

„Днес звездата си ти!” - така се нарича последният проект на ОДК - Тутракан, подготвен от музикалния педагог Доротея Бальовска, чийто ръководител е тя. Проектът е част от културния календар на общината и се финансира със средства, предвидени в него. 
Това е един музикален формат за избор на изпълнители за участие в местна детска „Евровизия”. Главната цел е да се открият нови таланти и да им се даде шанс за смела стъпка на творческата сцена.
Миналата седмица се проведе първият етап от проекта – музикалните кастинги. Бяха прослушани млади изпълнители от 7-до 14-годишна възраст в основните училища в с. Нова Черна и Цар Самуил, в трите градски детски градини, в СОУ „Йордан Йовков” и в СОУ „Христо Ботев”.
По регламент журито ще избере 12 песни, изпълнителите на които ще се докоснат до истинската сцена – с костюм, микрофон и декори ще усетят мига на славата. 
Освен музикалните кастинги, организаторите са предвидили и театрален, който ще се проведе на 15 април в залата на Обредния дом. С изпълнителите ще работят професионални хореографи и музикални педагози, за да придобият една много добра сценична подготовка.
Финалът ще е през м.май с гала-концерт на местната „Евровизия”, в който ще блесне най-добрият.  

Общинските съветници си дигнаха заплатите с 10 %
• Гласуваха и санкции за отсъствия

Размерът на възнаграждението на общинския съветник за един месец става 60 на сто от средната брутна работна заплата в общинска администрация за последния месец от предходното тримесечие, вместо досегашните 50% - това решиха съветниците на последната сесия. 
В Правилника за работа на Общинския съвет вече е добавена нова алинея към чл.22, според която са предвидени и санкции – при неизвинено неявяване на сесия – 100 лв., а при отсъствие от Постоянна комисия – 50 лв. За неизвинено отсъствие ще се смята, ако съветникът е стоял на по-малко от половината точки от дневния ред на сесията и заседанието на ПК.
За отсъствие от извънредно заседание санкциите не се прилагат.
30 лв. ще получават за участието си и експертите към постоянните комисии. 
Размерът на възнаграждението на председателя на Общинския съвет е 60% от кметската заплата.Досега тя беше 500 лв. 
Промените в Правилника влязоха в сила от началото на месеца.

Благотворителна кампания
Хранителни банки ще бъдат поставени в три големи магазина

Хранителни банки ще бъдат поставени в три големи хранителни магазини в Силистра от областната организация на БЧК, съобщи председателят й Маргарита Касабова. Целта е да се подпомогнат семейства на деца в неравностойно социално положение. 
Кампанията за набиране на хранителни продукти стартира в магазините “Амброзия”, “СБА” и “Хмелницки” на 9-10-11 април. 
Всеки закупил пакетиран хранителен продукт от тези магазини ще може да го остави на специално обозначени места, с което да подпомогне нуждаещите се деца. 
Със събраните продукти ще се направят пакети, които ще бъдат предоставени на подпомаганите семейства в навечерието на великденските празници. 
Освен в магазинната мрежа, продукти ще се събират и в училищата от 30 март до 15 април.  


Анимационни герои ще учат децата от началните класове да се хранят здравословно 

Популярни анимационни герои ще учат децата от началните класове да хранят здравословно. 
Мики Маус и неговата приятелка Мини ще бъдат главните действащи герои в занимателната презентация, която подготвя областната организация на Българския червен кръст в Силистра за малчуганите. 
Идеята е малките ученици да добият на достъпен за тях език представа за здравословното хранене, видовете полезни храни и с какво помагат те на човека. 
Презентацията ще бъде готова до края на април и ще бъде предоставена за ползване на класните ръководители от всички училища в Силистра. 


Международният на детската книга ще отбележат в бибилотеката 

Регионална библиотека „Партений Павлович”-Силистра и тази година ще отбележи 2 април – Международен ден на детската книга. Празникът ще започне в 11 часа в детската читалня на библиотеката. Поканени са всички деца, желаещи да се включат в празника от Силистра. Подготвят се и много изненади за малките читатели. 
Вече 42 години рожденият ден на Андерсен е и ден на детската книга, а отбелязването му цели да се възпитава любов към четенето и да се привлече вниманието към книгите за деца, обясниха от библиотеката. 
В празника на детската книга специален гост за малчуганите ще бъде поетесата Йорданка Цонева, която е и дългогодишен учител. Тя ще представи новата си книга с детски стихчета, която скоро ще излезе от печат. Писателката ще разкаже на децата по какъв начин пише стиховете си, как се създава книгата и разбира се, ще прочете на децата своите стихотворения.  
Символичният домакин на отбелязването на международния ден на детската книга тази година е Египет. Посланикът на тази държава, изготвил посланието и постера за отбелязването на празника е художникът Хане Ел- Масри. С неговите творения ще могат да се запознаят и малките читатели по време на тържеството. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар