Политическите страсти в Тутракан продължават
Смениха председателя на Общинския съвет


В Тутракан „веселбата” тепърва започва, за политическата веселба в кавички иде реч. След два неуспешни опита за сваляне на председателя на Общинския съвет Мариан Ганев третият се оказа успешен. Преди седмица време четиримата общински съветници на БСП и двама от ДПС внесоха искане за предсрочно прекратяване пълномощията на председателя в деловодството на местния парламент.
Съгласно ЗМСМА бе свикана извънредна сесия на 21 април. Както се очакваше, след поредното прегрупиране на мнозинството и след тайно гласуване – с 10 гласа, председателят бе свален от поста. Общо съветниците в Тутракан са 17.
Нов председател не беше избран, тъй като не се отвори дума за това и не бе направено предложение. Сесията продължи да се ръководи от зам.-председателя Вергил Русев. 
Отново съгласно ЗМСМА в 14-дневен срок председател трябва да бъде избран. Това по всяка вероятност ще стане на следващата, редовна сесия, предвидена за 30 април.
Четири месеца след началото на мандата, при формирано ново мнозинство, беше сменен Красимир Петров, сега по същия начин – Мариан Ганев. 
Другата политическа новина от Тутракан дойде рано сутринта на 21 април от ОИК. Мариан Ганев, като кандидат кмет в последните местни избори, внесе жалба в ОИК, в която настоява за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета Георги Георгиев заради участието му в управлението на три търговски дружества.


18-годишен с 2,32 промила алкохол
Трима в болница след катастрофа

Трима младежи са в болница след автопроизшествие, допуснато от употребил алкохол водач. Инцидентът е станал в неделя около 6.00 ч. по пътя между шуменското село Браничево и гр. Дулово. 18-годишният Р.М. шофирал с несъобразена скорост лек автомобил „Ауди”, загубил управлението на ляв завой и колата му се ударила в крайпътно дърво, а след това се преобърнала в канавка. Пострадали трима – водачът – с комоцио, 20-годишно момиче – с изкълчено дясно бедро, и 18-годишен – с разкъсно-контузна рана на лицето. Всички са настанени в болница, опасност за живота им няма. При алкохолната проба с дрегер на водача, който има 7-месечен стаж зад волана, са отчетени 2,32 промила. Образувано е досъдебно производство.

Прекратиха издирването на младежа, изчезнал в Дунав
Прекратени са всички операции по издирване трупа на младежа, който изчезна в река Дунав, съобщиха от Оперативно-комуникационния информационен център в Силистра.
От 19:30 часа в неделя водолазите са прекратили издирването заради високото ниво на водата и силното течение, което в този участък е 5-6 метра в секунда и ниската температура на водата /13 градуса/. Нивото на водите на реката в тристаметровия участък, където е станал инцидентът е 597 см. Предупреждения за засилено наблюдение по реката са изпратени до всички рибари, българските и румънските гранични власти. Предполага се, че трупът на удавилия се 23 годишен младеж е отнесен от течението, тъй като е бил и без дрехи и не е ясно в какво посока е отнесено тялото.
Припомняме, инцидентът стана в неделя. Тогава група младежи били на пикник, след което решили да се изкъпят в реката след употреба на алкохол. Единият от тях обаче не излязъл от водите на Дунав.


Започва сезонът на кърлежите
Започва сезонът на разпространение на кърлежите, предупреждават от РИОКОЗ - Силистра. За месец март са регистрирани двама ухапани от кърлежи, един от които е заболял от Лаймска борелиоза и е хоспитализиран в Инфекциозно отделение на МБАЛ - Силистра за лечение.
През месец март е опериран един болен с ехинококоза (кучешка тения). От профилактичните изследвания на деца и персонал от детските и социалните заведения в областта са установени 2 деца с чревни паразити.
Заболеваемостта от остри респираторни инфекции бележи ръст и през месец март, отчитат от инспекцията. Най-засегната са били възрастовите групи 0-4 г. и 5-19 г. Въпреки регистрирания пик от 210 на 10 хил. население през 11-та седмица на годината (т.е. средата на март), заболеваемостта не е достигнала епидемичните за областта нива от 255-260 на 10 хил. население.


Първи фестивал на хумора „Сребърна пее и се смее” 

Силистренското село Сребърна ще стане център на народния хумор на 25 април. За тогава е подготвен първият фестивал «Сребърна пее и се смее». 
Инициативата е на местното читалище «Възраждане» и на кмета Георги Иванов. Самодейни колективи от 18 села в Силистренско, от страната и от Румъния ще се представят с по 15-минутна програма от весели народни песни, танци и забавни сценки от народния бит. Награди ще получат най-оригиналните, най-артистичните и най-масовите изпълнения. Осигурен е и паричен награден фонд. 
Село Сребърна кани гости и приятели на 25 април от 9.00 часа на голямо пролетно мегданско веселие.  




Няма коментари:

Публикуване на коментар