Отхвърлиха искането за прекратяване правомощията на Стефан Райчев като общински съветник

Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Силистра е оставила без уважение искането на председателя на Общинския съвет в Силистра Александър Сабанов да бъдат прекратени правомощията на общинския съветник Стефан Райчев заради отсъствия.
Това съобщи Стефка Георгиева – председател на ОИК.
В искането си за прекратяване правомощията на Райчев председателят на Общинския съвет в Силистра Александър Сабанов се позовава на сигнал от председателя на групата общински съветници на „Атака“ и заместник-председател на Общинския съвет Жеко Коев за девет отсъствия на общинския съветник от заседания на местния парламент, три от които са последователни.
На заседанието на ОИК са разгледани и писмени възражения на Райчев. ОИК не е намерила достатъчно основания за прекратяване правомощията на общинския съветник, уточни Стефка Георгиева.
ПД „Социалдемократи“ в Силистра, от чиято квота е съветникът Стефан Райчев, се обяви против искането за прекратяване на правомощията му. В разпространено становище искането бе определено като пореден опит за дискредитиране на авторитетни личности в Силистра от представители на различни политически сили без законови основания.
Декларация против искането на Сабанов разпространиха кметове и кметски наместници от Силистренска община.
Стефан Райчев е мажоритарен собственик на силистренската фирма „Меком“ и почетен консул на Румъния в България.

За 7 часа политическите сили разпределиха местата в СИК

Осемстотин души ще работят в 92 секции на територията на Силистренска община по време на изборите за членове на Европейския парламент от България на 7 юни. От 10.00 ч. почти до 17.00 часа продължиха политически консултации, свикани от кмета Иво Андонов днес.
Участваха упълномощени от лидерите им представители на 8 парламентарни политически партии и коалиции. Процентното разпределение на квотите за членове на секционните избирателни комисии (СИК) съвпада със съотношението им в Централната избирателна комисия за Европейски парламент. «Коалиция за България» ще има 36 % или общо 288 членове в комисиите; ДПС – 20%, съответно 160 членове; НДСВ – 16%, 128 души; ОДС и «Атака» са с по 8% и с по 64 членове в комисии; по 4% квотно участие имат ДСБ, ГЕРБ и Движение «Напред» и по 32 души в комисия.
По закон СИК до 300 избиратели се състоят от 7 човека, а над 300 избиратели – от 9. С най-много ръководни места е «Коалиция за България» – общо 99, в т.ч. председател, зам.-председател и секретар, следва ги ДПС с 55 ръководни места, НДСВ – 44, ОДС и «Атака» по 22, ГЕРБ – 12, ДСБ и Движение «Напред» - по 11 места. 524 ще бъдат редовите членове в комисии.
По предложение на кмета на общината Районната избирателна комисия трябва да назначи съставите на СИК до 12 май, е записано в Закона за избиране на членове на Европейския парламент от България.

Младежи ще почистват района около крепостта “Меджиди табия”


Младежи ще почистват от отпадъци района около крепостта “Меджиди табия” в Силистра. Екоакцията стартира утре от 14 часа и се провежда под патронажа на областния управител Светлана Великова. В нея ще се включат представители на петте младежки организации в града – Ученически парламент, БМЧК, Екоклуб „Пеликан”, Младежки клуб „Здраве”, Младежки съвет по наркотични вещества, както и доброволци от клуб „МлаДос” към фондация „АДРА” и деца от ОУ „Отец Паисий” – гр. Силистра. 
Организатори са община Силистра – дирекция „Здравеопазване и социална политика”, и отдел „Образование”, ЦУТНТ, Домът за деца, лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов”, фондация АДРА, СНЦ „Шанс-Силистра”, ресурсен център – гр. Силистра, и Държавна агенция за младежта и спорта. Финансова подкрепа на инициативата ще окажат „Импакт корпорейшън” АД, „Стройпроект” с изпълнителен директор инж. Ивелин Лозев, „Благстрой” с управител Пламен Караиванов, фирмите „Ербауер” и „Синева”. 
Блузки, шапки и химикали за всички участници в акцията, чували и ръкавици ще дари „Импакт корпорейшън” АД. Фирмата ще осигури и средства за извършване ремонт на три детски площадки в Силистра от фирма „Ербауер”. 
Фирмите „Стройпроект” и „Благстрой” ще ремонтират уредите и пейките по Пътеката на здравето в местността „Меджиди табия”. 
Фирма „Синева ” ще осигури работници и техника за изнасяне на сухите дървета, храстите и отпадъците от района. 
Закуски и напитки за участниците е подготвила община Силистра. Екоакцията ще завърши със спортни и занимателни игри, организирани от СНЦ „Шанс-Силистра”. 


Маратон на четенето`2009 започва днес в Силистра 

`Проявите ще са посветени на 50-годишния юбилей на Силистренската библиотека 



Четвърти маратон на четенето започва днес в Силистра, иницииран от Регионалната библиотека “Партений Павлович”. 
Проявата е част от Националната програма „Четяща България” и е посветена на Световния ден на книгата и авторското право - 23 април. 
Тази година кампанията съвпада и с отбелязването на 50 – годишния юбилей на Регионалната библиотека, за чиито читатели са предвидени редица интересни инициативи. 
В Маратона на четенето могат да се включат всички любители на хубавата книга - деца, ученици, студенти и възрастни. В 11 часа зам.-кметът Нели Стоилова ще даде старт на Маратона на четенето в открита читалня пред библиотеката. Открита сцена с микрофон пред библиотеката ще очаква всеки желаещ да прочете стихотворение. На всеки читател, който стори това, регионалната библиотека ще подари книга по повод своя 50-годишен юбилей.
Крайбрежна алея на четящите ще бъде разположена в Дунавския парк. На тайни кътчета по алеята ще са поставени 50 книги за читателите. Всеки, който прочете страница, ще запише името си в Националния маратон на четенето. 
Точно 50 ученици ще четат любими книги пред съученици днес по време на Маратона. В инициативата са включени и малчуганите от детските градини в града ни. 
Щафетно четене ще се проведе в СОУ “Ю. Гагарин”, Основните училища “Отец Паисий” и “Св. св. Кирил и Методий”, Професионалната гимназия по механотехника “Вл. Комаров” и Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги “Атанас Буров” в Силистра. 


Първа награда от национален литературен конкурс спечели 10-годишната Маргарита Вълчева

Четвъртокласничката от ОУ “Отец Паисий” Маргарита Вълчева спечели първа награда в категория поезия от Националния литературен конкурс “Ако имах вълшебна пръчица, щях...”. Конкурсът се провежда за единадесета поредна година в рамките на Националния фестивал на детската книга в Сливен под патронажа на първата дама на България Зорка Първанова.  
Талантливата Маги спечели отличието във възрастовата група при най-малките от - 7 до 10 години. Тя ще получи приза си на специална церемония в Сливен на 7 май при откриването на Националния фестивал на детската книга. Увлечението й да чете и желанието й да пише стихове си проличават още в първи клас, когато започва да посещава заниманията в клуба по “Литературно творчество” с ръководител Ванушка Ангелова към Центъра за работа с деца в Силистра. 
“Изключително сме горди от представянето на Маргарита. Тя е един от най-активните читатели на детския отдел”, споделиха и от Регионалната библиотека “Партений Павлович” в Силистра, съдействали на малката поетеса за изпращането на творбата й за участие в конкурса. 


Отбор от ОУ „Христо Ботев“ в Алфатар – областен първенец в състезание за защита от бедствия

Отборът от ОУ „Христо Ботев“ в Алфатар стана областен първенец в състезание за защита от бедствия, организирано от териториалната дирекция „Гражданска защита“ със съдействието на Регионалния инспекторат по образованието и БЧК.
Алфатарските деца ще представят през май Силистренска област на Националното състезание за защита при бедствия и аварии в Русе.
Участваха отбори от пет училища. 



Изследване на проблемите в работата с ромските деца донесе награда лаптоп 
на основно училище “Отец Паисий” в с. Добротица


Основно училище “Отец Паисий” в с. Добротица се сдоби с лаптоп за успешното си представяне на Националната конференция “Училището – желана територия на ученика”, провела се в Пловдив от 14 до 17 април. 
Представителите на училището Росица Никова и Есин Мюсрефова бяха удостоени с наградата за доклада си “Трудностите днес-българското школо и ромските деца”. В него те представят задълбочено изследване на проблемите в работата си с ромските деца, както и мерки, които е наложително да бъдат взети в законодателен план.
Форумът, който се провежда за четвърта поредна година, даде шанс на 147 учители и 57 ученици да презентират свои педагогически практики в три направления. Всяка област се представяше от по три доклада, определени преди това в тематично направление. Област Силистра бе представена с доклади от ОУ “Отец Паисий” – с. Добротица, СОУ “Йордан Йовков” – Тутракан и Професионалната гимназия по механотехника “Вл. Комаров” в Силистра. Групата педагози от областта бе съпровождана лично от началника на Регионалния инспекторат по образованието Велико Георгиев.
Националната конференция бе открита от министъра на образованието Даниел Вълчев, а в работата по секции и награждаването взе участие заместник-министърът на образованието Кирчо Атанасов. Проявата бе уважена и от областния управител на Пловдив Тодор Петков, началниците на инспекторати, председателите на синдикатите КНСБ и “Подкрепа”, много журналисти и гости.
В първото направление “Дидактически и иновационни методи и технологии”, където участието бе на постер-сесия , представител бе Татяна Кинджакова от Професионалната гимназия по механотехника в Силистра. Във второто направление “Самоуправление и гражданско образование, извънкласна и клубна дейност” са участвали 12 ученици от СОУ “Йордан Йовков” в Тутракан.
Участието на учителите от основното училище в с. Добротица е било в третото направление “Ограничаване на отпадането и насърчаване посещаването на учениците в училище”. Направеният анализ в доклада им “Трудностите днес-българското школо и ромските деца” представя моменти от работата им с ромски деца в училището. “Опитахме се при презентацията на доклада да изведем конкретиката на преден план, за да могат учители и ученици, които нямат контакт с подобна среда и подобни проблеми, да добият реална представа за ситуацията”, споделиха Росица Никова и Есин Мюсрефова. Според тях представените доклади и презентации са били на много високо ниво и правят подобни форуми много полезни и актуални. 
В работата на конференцията третият ден е бил отделен за посещение на открити практики в пет града. Пет лъча от участници са се отправили към градовете Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали и Пловдив, където лично са посрещнати от представители на местната власт и началниците на инспекторати.
Награждаването на отличените в последния ден носи огромна радост на представителите на Силистренска област - от девет наградени доклада два са отличени с лаптоп – училищата в Тутракан и Добротица.
Едно малко училище със сто и двадесет деца се нареди редом до училища с числен състав от 900 и 1600 ученици, не скри гордостта си директорът на училището в с. Добротица Златан Вълчев. По негови думи това не е само повод за гордост и самочувствие, а и за самоанализ-работейки добре, все някъде ще бъдеш забелязан и оценен. В навечерието на майските културни празници той пожела на своите колеги много творчески шансове и професионална изява на всички, занимаващи се с образование и култура.


Няма коментари:

Публикуване на коментар