Шотландец и ирландка, пленени от магнетизма на Дунав и добруджанската природа
На гости на Арчибалд и Лора Копланд в Попина 


Да се преместиш да живееш в друга страна е голямо предизвикателство. Стремежът на британците към повече слънце и хубава храна са водещи при избора на страна за това.
Искат да сменим начина си на живот и да видят какво друго може да им се случи. А и децата са пораснали отдавна.


Посрещнаха ни приятелски и ни помагаха при настаняването тук.
Така Арчибалд и Лори започнаха своя разказ за живота си в България. Избират Попина, след като са разгледали имоти в Констанца, Балчик, Каварна и други места по Черноморието в България и в Румъния. В интернет намират информация за България и природата тук. Тя се оказва решаваща при избора им на държава където да се преместят да живеят спокойно – далеч от напрежението и динамиката на големия град.
Арчибалд е шотландец а Лори е ирландка. Той е имал фирма за камиони, която днес се управлява от един от синовете му. Преди да спре с активната работа, Арчибалд е обиколил Европа и Азия. Разказа, че за България е чувал лоши неща, как трябва да се пазят от хората, да не ги ограбят и т.н.
Днес обаче има приятели, които са му върнали вярата в доброто, и в човека. Такъв е бай Иван Кюшелиев от къщата отсреща.
Там открихме и Арчи. Беше седнал на сладка раздумка.
Имат по три деца от предишните си връзки, но не ги делят и ги посрещат заедно по празниците. Над 60-годишни са, но Арчибалд има още две години, докато започне да получава пенсия.
От три години Арчи и Лори са в Попина. Първите думи, които научават, са понятия от строителството, тъй като започват с ремонт на къщата, която са закупили. Сега в Попина имат имоти семействата на две от дъщерите им, както и на техни приятели от Шотландия и Лондон.
Лори е била офис-секретарка. От дума на дума обаче стана ясно, че когато е била на 21 години е работила в Лас Вегас като крупие Пътувала е и в Канада и Мексико. Сестра й живее в Германия. Общуват чрез skype.
И двамата са впечатлени от естествената и неподправената природа, изпитват радост, че реката е близо, харесва им общуването с хората – на български, на аглийски, а понякога и с повечко ръкомахане.
Чаровни са, когато казват “Добър ден!”, “Лека нощ!” и питат как си на български.
Хората, климатът, културата ...това са част от причините да не искат да се връщат в Англия. В същото време според него в културата на Шотландия и на България открива общи черти.
Бързо създават контактите с местното население и възприемат неговия начин на живот.
Учат български език, готвят ястия от нашата кухня, започват да развиват малко стопанство, отглеждат зеленчуци
Тук обичат да хапват шопска салата с ракия, диня с мастика, баница.
В двора си имат лозе, кайсиеви дръвчета, незабравки и нарциси. Подготвят и оранжерия за лятото, а на прозорците има готов разсад домати и пипер. Предстои им да си вземат и пиленца.
Арчи се чувства вече българин, защото произвежда собствено вино и гроздовка, но предпочита кайсиевата.
Помага на приятели да копаят царевица.
Съселяните му са имали и честта да го видят със шотландска поличка и гайда.
Джип стои в гаража, а желанието на Арчи е да има «Москвич» и с него да кара по черните пътища.
За разлика от нас, българите, чуждоезичните ни събеседници хвалят българското здравеопазване. Лора има проблем със сърцето и се налага да търси медицинска помощ от време на време. Лежала е за пет дни в силистренската болница, била е обслужена за три часа. В Англия щях да чакам поне три седмици, за да ме види семейният лекар, разказа тя.
В условията на финансова криза и двамата отчитат, че в България все още е добре и че не се усеща така стагнацията, както в другите европейски страни и в САЩ.
Гизи се казва тяхното куче. На каишка на врата му има медальон, на който пише ”Гизи, Попина”.
Заразени са от гостоприемството на добруджанци.
На изпроводяк Лори обеща следващия път, като отидем на гости, да ни приготви кейк Виктория, кръстен на английската кралица. А Арчибалд се усмихна и нарече себе си бай Арчи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар