с.Казимир
И се чу камбана …!



Звън на камбана даде надежда на жителите на силистренското село Казимир, че ще се сбъдне мечтата им за построяване на духовна обител.
Никога не е имало църква в Казимир. 
Освещаване извърши протосингелът на Доростолската митрополия ставрофорен иконом отец Добри Чаков в съслужение със свещеници от Силистра. 
Камбаната постави началото на дарителска кампания за събиране на средства за построяване на параклис „Св.София, Вяра, Надежда, Любов”. 
На път е да се сбъдне мечтата на кметския наместник Георги Колев.
През февруари е избрано църковното настоятелство с председател отец Георги Попов. 
В акцията по събиране на средства активно ще се включи и Регионалната комисия на Националния дарителски фонд „13 века България” със секретар Цветана Цанова. 
Тя съобщи добрата новина, че в много населени места от Силистренска област предстои да бъдат издигнати църковни храмове. В душата на всеки българин има място за духовните ценности и трябва да ги съхраним, допълни Цветана Цанова. 
Оцелели сме заради многовековната вяра в доброто, в Бога и много се радвам, че с построяването на параклиса ще помогнем да се възродят старите традиции, сподели кметския наместник Георги Колев.ще се радвам, ако успеем до края на мандата да направим и първата копка, а защо не и да осветим параклиса.Вярвам, че с даренията ще успеем да го изградим. Вярата в Бог и неговата близост ще ни позволи да сбъднем нашата мечта. Когато се прави нещо в името на доброто, Господ ни помага винаги, допълни той.
Камбаната ще бъде монтирана в параклиса след неговото построяване и 200 те жители на селото ще могат да се сближат с Бога.
Той ще бъде изграден в центъра на селото, току до читалището и кметството – центрове на познанието, на бита и културата, на духовното и възвишеното.
На християнски празници миряните пътуват до Калипетрово, където се намира най-близката църква. От години е желанието им, и все още им е трудно да повярват, че това ще се случи. Звънът на камбаната обаче им дава надежда.
Отец Добри пожела здраве и реализация на идеята, а пръв с дарение се записа най-старият жител на Казимир бай Кольо. Да е живот и здраве на 28 април ще стана на 87, сподели той и се впусна във фронтовашки разкази. Не пропусна да се похвали, че сутрин пие кафе, а на обед удря и по една ракия. Човещинка е, но не съм алкохолик с гордост заяви бай Кольо.
За здраве светите отци благословиха деца и възрастни.


Деветокласничка от Силистра заминава за САЩ

Хората казват, че трудът се възнаграждава, но трябва и силно желание, за да се постигнат целите.
На едно силистренско момиче не липсват нито меракът, нито упоритостта. Пламена Солакова е ученичката, която спечели стипендия за обучение в САЩ за учебната 2009/10 година. Стипендията е осигурена от американското правителство и покрива всички разходи на ученичката, включително джобни пари по време на целия й престой в САЩ. Пламена ще живее в приемно семейство и ще учи в гимназия. Нашата съгражданка в момента е IX клас, английска паралелка в ЕГ, с преподавател по английски език Кремена Радоева. Момичето е един от седемте стипендианти в цяла България, като в конкурса са се включили повече от 300 ученици.
До получаването на стипендията се стига, след като Пламена се явява на трите кръга на конкурса, провеждащ се за пръв път у нас. Тя е интервюирана от американци, написала е няколко есета и е попълнила граматически тестове. Конкурсът се администрира от Американския съвет в България с представител Лидия Дачкова.
През май Пламена и майка й, Галя Даскалова, ще вземат участие в среща на финалистите в програмата, на която ще присъства и представител на посолството на САЩ у нас. През юли момичето ще участва във въвеждаща програма на стипендиантите от цяла Европа. Заминаването за САЩ е през август.
Пламена е позната на силистренци, след като преди година, заедно с приятелката си Камелия Беремска, спечелиха проект към Представителството на Европейската комисия в България, озаглавен „Танцуваме заедно”. Те организираха концерт за народните ансамбли в града, заснеха филм за Родината и българския фолклор и го изпратиха до посолствата на България в държавите от ЕС и до техните посолства у нас. Пламена планира да разпространи филма и в САЩ при своето едногодишно пребиваване там.
Още някой ще ни чуе и ще споменава името на България!


Силистренци обмениха опит с майстори от Буковина в боядисването на яйца 

Етнографът Росен Чолаков и художничката Йонка Господинова от Силистра, деца от наши училища и местни фотографи участваха в демонстрации на боядисване и рисуване на яйца по специална техника в етнографския отдел на Музея на Долния Дунав в Кълъраш. 
Силистренци гостуваха по покана на директора на музея Мариан Нягу, който сподели радостта си от големия интерес към ателието и приветства обмяната на опит във великденските традиции от двете страни на реката. Като преводач и гид по време на проявата се включи силистренката Драгомира Боева, специалист – археолог в кълърашкия музей. 
Тридневното ателие събра деца от различни възрасти от Кълъраш, които се обучаваха по традиционна техника от областта Буковина в Румъния. Заниманията водиха семейството Мария и Йон Горбан, майстори на писаните яйца от град Сучава, намиращ се в Северна Румъния. Те показаха на децата и гостите на ателието уникалната си техника, включваща различни орнаменти и начини на изписване. Основното при нея е, че яйцето се рисува на няколко етапа с восък, като се сменят цветовете от по-тъмния към по светлия фон.
Постоянно се слага восък, който заличава предишния цвят. Накрая восъкът се отделя чрез разтопяване и се “показват” всички цветове и шарки, които се получават. 
Впечатление прави фактът, че при рисуването с техниката от Буковина майсторите използват предимно геометрични орнаменти. В повечето яйца присъства кръстът, като основен символ на християнството и смисъла на Великден като празник. Имаше изписани до най-дребните детайли и цели църкви с купол.  
Гостите от Силистра - завеждащият Етнографският музей в Силистра Росен Чолаков и художничката Йонка Господинова, зарадваха кълърашките си приятели с боядисани от тях яйца по българска технология и пресен козунак. Етнографът разказа на децата какви са традициите в боядисването на яйца в нашия край, а художничката, освен че боядиса красиво яйце по буковинската техника, представи и свой начин за изсписване на румънските деца. 


Лебеди станаха талисман на комплекс „Дръстър”

Две двойки лебеди се превърнаха едновременно в атракция и в талисман на 5-звездния крайдунавски хотел Дръстър” в Силистра. Преди няколко месеца били поръчани първоначално белите от тях, които в Холандия стрували 700 евро и били доставени спешно до Силистра. 
„Отначало декоративните лебеди плуваха в открития басейн на хотела, дори и когато водата в него замръзна и нищо не им стана”, каза Росица Райчева, мениджър на комплекса. В момента се подготвя специално помещение за лебедите, но вече на територията на Дунавската акватория в района на първото частно речно пристанище у нас. Там тази година ще спрат общо 40 лайнера, за да могат пасажерите им да се любуват на лебедите. Преди година няколко къдроглави пеликана на път за езерото „Сребърна” кацнали край хотела и се оказало, че им харесва, а това дало идеята за лебедите, които целогодишно да радват окото на посетителите. Междувременно се самозавъдили и около 50 диви патици, плуващи необезпокоявани от яхтите и корабите, а вече и от хората.
Гнездата на около десетки лястовичи семейства е другата атракция на хотел Дръстър”, но за разлика от лебедите те създават проблем на собственика му. Налагало се камериерите всеки ден за чистят гнездата, които никнат едро след друго, защото замърсяват балконите. Засега нямало оплакване от гостите на хотела, че им пречат, и за 4 години не се е появила нито една бяла лястовица, както се е случвало в Добруджа по времето на „певеца на Добруджа” Йордан Йовков в миналия век. 
Сърничка, гълъби и армейски всъдеход-амфибия за прекарване на сватбари през река Дунав до Румъния са другите атракции в единствения по поречието на българската част на река Дунав петзвезден хотел. За Великден пристанището му предстои да посрещне и първите над 30 яхти от Бразилия, Финландия и САЩ в специализираното изложение, организирано от асоциация на яхтсмените у нас.
Междувременно кметтът на село Майор Ценович Друми Бобчев осинови две диви гълъбчета, които изпаднаха от клоните на престарелите и съхнещи тополи зад сградата на общината по време на сечта им. Той бе сред делегатите на 20-та конференция на БСП, проведена в събота в залата на община Силистра, до Дунавската градина, когато бе акцията за изсичане на тополите. „Ще ги отгледам, редом с моите домашни гълъби в село Бабук”, заяви дългогодишният кмет.


Няма коментари:

Публикуване на коментар