Приеха бюджет`2009 с единодушие

Вчера общинските съветници в Силистра приеха бюджет`2009, но за трети пореден път гласуваха „против” отчета за касовото изпълнение на общинския бюджет за миналата година.
След като новият разчет на приходите и разходите на Силистренска община стана причина за нажежаване на напрежението между кмета Андонов и председателя на местния парламент Александър Сабанов и съветниците от ГЕРБ, явно е бил проведен диалог, следствие на който 500 000 лв. са съкратени от финансовия план.
Коригирани са цифрите в разходите за представителни, за издръжка на администрацията и Общинския съвет, за омбудсмана, за културни мероприятия и др. Промяна има и в цифрите, определящи приходите за годината.
Новият бюджет е в размер на близо 34 млн. лева.
На следващото заседание на старейшините кметът Андонов ще внесе докладна записка, с която ще запознае съветниците как ще бъдат похарчени получените от държавата 16 милиона лева като компенсация за приемането на софийския боклук.
На вчерашната сесия местните парламентаристи взеха решение и за закриване дейността на Радиоцентър „Силистра”, тъй като имало писмо от СЕМ, според което била разпространявана нерегистрирана програма по Закона за радиото и телевизията. Кметът Иво Андонов коментира, че това решение ще бъде обжалвано, тъй като работата на Общинския радиоцентър е насочена към хората от по-малките населени места в региона, за да могат те да следят събитията в града и общината и ако спре дейността му, тази възможност ще им бъде отнета.
Обжалвано ще бъде и решението, с което градските депутати придобиват контрол върху издаването на т.нар. Общински бюлетин. Вчера бе гласуван редакционен екип от шестима съветници – Драга Неделчева, Елка Петрова, Йордан Георгиев, Христина Николова, Тодора Цонева и Александър Сабанов като председател на Общинския съвет.
Заради липса на умения за работа в екип и създаване конфликти и напрежение от Надзорния съвет на Общинската агенция за приватизация бяха освободени Валентин Господинов и Николета Колева, въпреки че възникна спор относно точността на цитирания чл.7, ал.1, т.3 от Правилника за устройство и дейността на Общинската агенция за приватизация и твърдението, че такъв текст не съществува. Въпреки това бяха избрани нови съветници,които да заемат освободените две места.


Ели Раданова ще запише химна на Силистра

Това стана ясно по време на среща между талантливата силистренка и кмета Иво Андонов. Текстът на песента е на Валентин Чернев, а музиката на Тома Данчев.
Химнът на Силистра ще бъде изпълнен в дует с Цветелин Илчев. Освен това община Силистра ще спонсорира заснемането на музикален клип на Ели с песен, която тя избере. Това ще е подаръкът за успешното й представяне в риалити-предаването „Music Idol 3”. В знак на уважение кметът поднесе на Ели плакет с герба на община Силистра.
Резонно амбициите на Ели са да запише сингъл, а след време и свой самостоятелен албум.
Пред журналисти Слънчевото момиче на Силистра разказа, че участието й в предаването я е научило на дисциплина и как да контролира нетърпението си. Ставането рано сутрин, подреждането на ангажиментите за деня – все неща, които са я накарали в един момент да осъзнае, че това е, което иска да й се случва.
Скрити за зрителите са останали сълзите и скандалите със стилистите и гримьорите.
Боян Стойков и Магдалена Джанаварова са фаворитите на Ели. За македонеца тя сподели, че я грабнал със своите изпълнения още от първия голям концерт. По време на срещата с журналисти силистренското момиче разказа, че 13-годишната Симона Статева заслужава не по-малко от всички останали да стигне до финала на предаването. Тя е малка и преживява тежко всички коментари, които се правят по неин адрес, а не ги заслужава, защото полага същия труд, както и всички останали, допълни Ели.


28 април - Световен ден за безопасност и култура на труда

“Безопасният труд е право на всеки човек”

Под това мото днес се отбелязва Световния ден за безопасност на труда, инициатива на Международната организация на труда за разясняване и популяризиране идеята за безопасен и достоен труд.
Световният ден за безопасност на труда е неотменима част от глобалната стратегия на МОТ в областтта на здравето и безопасната работа. Превенцията е един от главните стълбове на тази стратегия, а този ден е един от най-важните инструменти за повишаване информираността и културата за безопасен труд.
Дата 28 април е и Международен ден на световното синдикално движение, посветен на паметта на загиналите и знак за солидарност с пострадалите при трудови злополуки.
От 2001 година насам в България се наблюдава постоянна тенденция към намаляване на трудовия травматизъм.
Оперативните данни на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на 2009 година отбелязват значително снижаване на общия трудов травматизъм с 21, 5 % спрямо аналогичния период на 2008 г., като регистрираните трудови злополуки от 999 намаляват на 784. Трудовите злополуки с летален изход също намаляват от 24 през първото тримесечие на 2008 г. на 19 през настоящата.
За област Силистра през 2008 година са регистрирани 26 трудови злополуки, като един е с летален изход. За първото тримесечие на 2009 г. са регистрирани пет трудови злополуки, като един работник е загинал при пътно-транспортно произшествие по време на работа.
“Налице са позитивни промени по отношение разбирането от страна на работодателите за ролята и мястото на оценката на риска като предпоставка за осигуряване безопасни условия на труд. За успешното развитие на дейността по безопасност и здраве при работа със закон са определени основните права, задължения и отговорности на всички участници в трудовия процес – работодатели и работещи - каза директорът на силистренската "Инспекция по труда" Назми Адемов.
Главната инспекция по труда осъществява постоянен и безкомпромисен контрол, за да бъдат ограничени и намалени предпоставките за възникване на производствени аварии и трудови злополуки. Влязлото в сила десетократно увеличение на глобите е дало своя ефект и броят на нарушенията е намалял, коментира Адемов.
Като най-чести причини за възникване на трудови злополуки шефът на дирекцията “Инспекция на труда” изтъкна следните фактори: принизен вътрешно-фирмен контрол за спазване нормите за безопасност и здраве при работа; нарушаване на технологичните изисквания при извършване на отделни работни операции; неправилна организация на работното място; неблагоприятни условия на труд; липса на писмени инструкции и информация за безопасност на труда; високият производствен риск в някои дейности; необезопасено работно оборудване; занижена трудова и технологична дисциплини; незадоволителна квалификация на работещите; невнимание, несъобразени действия и проява на излишна самоувереност, както и липсата и неизползването на лични предпазни средства.


В Калипетрово жилищен блок е с наклон от 60 см

Пететажен жилищен блок на ул. „Красна поляна” № 11 в с. Калипетрово се е наклонил с около 60 см. Това са алармирали граждани вчера на телефон 112, подозирайки, че това е вследствие на земетресението от 25 април.
Спасителна група от отдел “Аварийно-спасителни дейности“ към Териториална дирекция на МИС - Силистра, след оглед и разговор с живущите, е установила, че наклонът не е изцяло от последното земетресение. Пострадали няма.
Общински съветници посетиха Калипетрово след приключване сесията на местния парламент вчера и разговаряха с кмета на селото Йордан Ковачев, който коментира, че проблемът всъщност не е нов, тъй като от години условията за живот в кв. „Дръстър” /Карото/ са лоши. Явор Минков от Гражданска защита потвърди, че след земетресението в събота експерти са направили оглед на място и че проблемите са от години, но общинската администрация е тази, която трябва да стартира инициативата за решаването им. 
Вчера комисия от дирекция „Устройство на територията”, водена от Елисавета Петрова, изпълняваща длъжността зам.-кмет, инж. Йорданка Чамурджиева и Валентин Драганов от ГЗ посети Калипетрово, за да установи на место каква е причината за наклона на жилищния блок.
Общинска комисия направи оглед на наклонения блок в с. Калипетрово
От пресцентъра на община Силистра съобщиха, че комисията ще излезе с предложение до кмета Андонов за назначаване на техническа експертиза, съпроводена със съответните изследвания на конструкцията на сградата и земните основи. Според Йорданка Чамурджиева, инженер – конструктор, подобно слягане се получава при продължителни течове от вътрешната канализация на жилищния блок. Това са потвърдили и някои от живущите там граждани. Съгласно Закона за устройство на територията поддържането на жилищните сгради е отговорност на собствениците.


В Дулово ще имунизират за морбили


Масова имунизация за морбили стартира в общината, съобщи д-р Теодора Начева от РИОКОЗ – Силистра.
Екипи от РИОКОЗ и РЦЗ ще работят заедно със семейните лекари, работещи на територията на Дуловска община. Ваксинирани ще бъдат всички лица от 13-месечна до 30-годишна възраст, без данни за имунизация.
По предварителна информация на имунизация подлежат близо 10 хиляди души. 
Акцията е част от извънредната имунизационна кампания, която стартира в четири общини в областите Шумен и Разград, съобщават от Министерството на здравеопазването. 13 случая на морбили са регистрирани на територията на двете области от началото на месец април. 6 от случаите са потвърдени лабораторно в Националната референтна лаборатория по „Морбили, паротит и рубеола" към Националния център по заразни и паразитни болести в София. Инфекцията е внесена от Германия, където е пребивавал и е заразен първият заболял. Вследствие на това са заболели още 12 лица, имали контакт с болния, или с лица контактували с него. Това са първите регистрирани местни случаи след четиригодишен период, през който е нямало разпространение на заболяването на територията на цялата страна. Включването на общината е с цел ограничаване разпространението на заболяването предвид географската граница със засегнатите територии.
Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите количества ваксина (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола), с която ще се проведе извънредната имунизационна кампания.


Посланици, акредитирани в Румъния посетиха Тутракан
Делегация от група посланици, акредитирани в Румъния, в събота, 25 април, гостуваха на кмета на Тутракан инж.Георги Георгиев. Посещението бе неофициално, приятелско, продиктувано от интереса на чуждестранните посланици към България и Тутракан. Делегацията бе водена от посланика на България в Румъния г-н Радомирски и в нея бяха включени посланиците на Чехия, Словакия, Македония, Алжир и Йордания, придружавани от своите съпруги и пълномощния министър на България в Румъния г-н Вълов.
Гостите бяха топло посрещнати в заседателната зала от кмета Георги Георгиев, заместник-председателя на ОбС - Тутракан Вергил Русев и секретаря на общината Нина Търпанова, а след това разведени лично от кмета из града. Посланиците изказаха възхищение от малкия ни и спретнат град, като останаха очаровани от Етнографския музей на Дунавския риболов и лодкостроене и Историческия музей с експозициите „Градски бит” и „Тутраканска епопея”.
На тръгване гостите си пожелаха отново да дойдат в града, за да се разходят в новия Крайдунавски парк и отново да вкусят чудната рибена чорба.


Няма коментари:

Публикуване на коментар