Зебил

Тютюнодобивът в селото достигна 172 тона

Благополучна кампания регистрираха в Зебил - това сподели кметът на селото Недим Чауш. Над 860 дка тютюневи насаждения има в региона, което е и основният поминък за хората. 
“Всички са доволни, цялото количество е изкупено. Няколко фирми наддаваха за продукцията, което качи цената. Всичко е изплатено”, споделят тютюнопроизводителите.
Средният добив за миналогодишната кампания е 200 килограма на декар, което е среден добив, определят тютюнопроизводители.
Цялата продукция, добита в село Зебил, достигна 172 тона, изкупена за три лева килограмът.
Хората вече са в очакване на новата реколта и получаването на полагащите им се премии от държавата. 
Очакванията за бъдещето на тази култура в региона са свързани с това, колко време държавата ще отпуска премии на производителите.
“Знаем, че има премии от държавата поне още една година, което означава, че засега хората ще отглеждат тютюн. След това не знаем какво ще стане и към какво хората ще се насочат”, коментита темата кметът на Зебил.
Освен тютюна в селото хората отглеждат билки и чубрица. Най-популярната билка е маточината.
На този етап е изкупена половината от продукцията, като е намаляло и търсенето.
Останалият добив е прибран по складовете на хората и те очакват интереса на изкупвателите. Трайността на продукцията е между една и две години и ако през този период не се намерят желаещи да я изкупят, реколтата ще бъде изхърлена или изгорена. 
Подобно е и положението с чубрицата, която ще бъде отглеждана и тази година.
Животновъдството вече не е предпочитано от хората поради високите цени на фуражите и всички необходими консумативи. 
Останали са само няколко по-крупни животновъди, които поддържат все още жив този отрасъл.
Като голям проблем се оформя осигуряването на хората, които обработват земеделски земи. Въпреки че биват информирани чрез различни методи, земеделците продължават да пренебрегват този въпрос.
“Информираме ги всичките. Как трябва да постъпят, както и какво трябва да се направи”, споделя кметът.


Няма коментари:

Публикуване на коментар