Бабинден

... В Областна адмиинстрация

Вероника ПЕТРОВА

Областният управител Светлана Великова посети вчера Акушеро-гинекологичното отделение (АГО) в Силистра, където бе посрещната от д-р Константин Попов, началник на АГО, и д-р Даниела Костадинова, директор на МБАЛ - Силистра. 
Поводът за посещението бе празникът Бабинден, който по стар български обичай се отбелязва винаги на 21 януари. Светлана Великова поздрави медиците, акушерките и помощния персонал, допринасящи за появата на нов живот, и подари 17-инчов LSD-монитор на отделението. 
По-рано през деня Светлана Великова посрещна в кабинета си жени от Клуб № 5 в гр. Силистра. 

.... В Силистра

Акушерки и гинеколози получиха поздравления от кметския екип
Светлана ПЕТРОВА

Екипът на Акушеро-гинекологичното отделение в силистренската болница получи поздравления от ръководството на общината и лично от заместник-кмета по здравеопазване и социална политика Светлана Боева. Поводът бе вчерашният Бабинден.
Силистренската община от години е партньор в работата на АГО-то в болницата. Подпомага го ресурсно, а работещите там - морално в хуманното им призвание. От 5 години специално внимание получава не само първото бебе, родено за годината, а и екипът, помогнал за появяването му. За увеличаване на доверието към силистренските аг-специалисти и за повишаване на отговорното родителство със съдействието на общината в Силистра работи Училището за бъдещи родители. 
На 28 януари Училището ще навърши 1 година.  

... в Общинския съвет  
Ленар НУРИ
Вчера Александър Сабанов, председател на Общинския съвет- Силистра, в рамките на половин час посрещна три групи баби, които дойдоха с китки здравец, пита и ракийчица.
Бабите от читалище “Доростол” окичиха Александър Сабанов със здравец и му пожелаха мъжко чадо. 
От своя страна, той ги почерпи и им дари пари, за могат бабите да се грижат за бебето. 
Втора група от Пенсионерски клуб №5 също уважи домакина, като му изтропа българско добруджанско хорце и му даде в ръка бебето, за да го нахрани.
Александър Сабанов изпрати поздравителен адрес до ръководството на АГО- Силистра.  


.... В Тутракан
Д-р Любомир Бойчев и колегите му получиха безброй поздравления
Калина ГРЪНЧАРОВА
На Бабинден в АГ-отделение на тутраканската болница винаги е шумно и весело. Сред шеги, остроумия и топли думи, сред много цветя и закачливи подаръци вчера акушер-гинеколозите д-р Любомир Бойчев – началник на отделението, д-р Богомил Бойчев, д-р Биляна Георгиева, акушерките и санитарките посрещнаха Празника на родилната помощ.
Първи с поздравления пристигнаха децата от Целодневната детска градина в с. Зебил, Главинишка община, повечето, от които са се родили в това отделение. С китка здравец и песнички те благодариха от името на своите майки и пожелаха „цяла България да ви хвали за професионализма”.
По традиция староселските баби и жените от с. Шуменци с пъстроцветни носии, съпровождащи оркестри, песни, танци и двусмислени пожелания бяха тези, които изпълниха ритуалите за стародавния празник – измиха ръцете на акушерите, дариха ги с печени кокошки и пити и ги благословиха да им са златни ръцете, а догодина да отчетат 520 родени бебета.
Поздравителен адрес и кошница с цветя от името на общинската администрация поднесе зам.-кметът Иван Недев.
През миналата година в АГО - Тутракан са родени 420 деца, от които шест са двойките-близнаци. Предпочитания да родят в крайдунавския град са регистрирали родилки от цялата страна. Отлично тръгна и тази година – 27 са новородените.
„Един от най-силните моменти в моята практика е, когато видя жена, която 14-15 години е преминавала през какви ли не изпитания, за да роди дете. Да видиш сълзите в очите й и радостта на цялото семейство!”, сподели д-р Любомир Бойчев.

… в Дулово
Ваня ПЕТРОВА


Кметът на общината д-р Митхат Табаков изпрати поздравителен адрес до екипа на АГО към МБАЛ - Дулово, в който се казва: 
„Уважаеми акушер-гинеколози, Акушерки и санитарки!
Честит ден на родилната помощ 21 януари! Поздравявам ви най-сърдечно с вашия празник! Приветствам ви, за силния характер, съчетан с огромни умения и заслуги, спомагащи за раждането на нов живот! Като кмет на община Дулово и като неин гражданин за мен е чест да приветствам целия екип и да отправя най-искрени пожелания за дълъг живот, крепко здраве, радост и щастие!”
Поздравителният адрес и сумата от 500 лв. бяха връчени на работещите в отделението от заместник-кмета Маргарита Георгиева. Лекарите и акушерките бяха поздравени с изпълнения на самодейци от градското читалище. 
Група от ПК”Втора младост” в града с питка и греяна ракия, посети служителите в общинска администрация.


….. В Алфатар 

   
Радка ИЛИЕВА

На тържествена среща кметът на общината Радка Желева покани всички медицински работници – настоящи и бивши, на тържествена среща.
Общо 20 са медицинските специалисти които през годините са се грижили за майчиното и детското здравеопазване. 13 са родените деца в Бистра, каза д-р Дойчева, 6 в Алфатар и 7 в Алеково през м.г.
В Алеково и Бистра съществува поверие, че ако искаш у дома ти да проплаче бебе през тази година, трябва да пипнеш куклата, която разнасят бабите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар